Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ja ominaisuudet

Aito luonnonkosmetiikka valmistetaan muun muassa kasveista, yrteistä ja kukista saatavista uutteista, eteerisistä öljyistä, kasviöljyistä ja -vahoista sekä luonnollisista mineraaleista.

Iho on ihmisen suurin elin

Puhtaampi ja ympäristötietoisempi elämä on helppo aloittaa ihonhoidosta. Iho on ihmisen suurin elin, ja sitä on hyvä varjella paitsi kauneuden, myös terveyden ja hyvinvoinnin nimissä. Luonnonkosmetiikka tarjoaa iholle

  • kosteutusta
  • suojaa
  • ravintoa

ilman synteettisiä ainesosia tai esimerkiksi muoveja. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat erinomaista ruokaa iholle. Käyttämällä aitoa ja puhdasta kosmetiikkaa voi ekoteon lisäksi nauttia sen tuomasta miellyttävästä ihotuntumasta.

Raaka-aineviidakossa?

Luonnollinen ainesosa kosmetiikassa tarkoittaa suoraan luonnosta saatavaa kosmetiikan ainesosaa, kuten kasviöljyjä ja -uutteita sekä luonnonmineraaleja. Englanniksi luonnollinen ainesosa on natural ingredient. Luonnollisten raaka-aineiden osuus luonnonkosmetiikkatuotteissa on tavallisesti hyvin korkea – lähelle 100 %.

Luomu raaka-aineena tarkoittaa kasviainesosaa, joka on kasvanut ja tuotettu luomuviljelyn standardien mukaisesti luomusertifoiduissa olosuhteissa. Englanninkielisissä pakkauksissa luomuraaka-aine ilmoitetaan termillä organic.

Raaka-aine, jonka mainitaan olevan ”luonnollista alkuperää” saadaan luonnosta, mutta muunnetaan joko fysikaalisilla tai kemiallisilla menetelmillä toiseksi aineeksi.

Luontaisen kaltainen raaka-aine on synteettinen raaka-aine, joka muistuttaa rakenteeltaan luonnollista.

Synteettinen raaka-aine perustuu usein petrokemian raaka-aineisiin, ja valmistetaan laboratoriossa verraten edullisesti.

INCI-lista kertoo ainesosat

Tuoteseloste eli INCI-lista kertoo tuotteen sisältämät ainesosat. Kosmetiikassa hyväksyttyjä ainesosia on tuhansia ja luku kasvaa päivä päivältä. Luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjen ainesosien listalta löytyy noin 700 ainetta.

Ilman salapoliisityötä ja lisäinformaatiota maallikon on vaikea perehtyä tuoteselosteeseen kovin syvällisesti, ainesosalla voi nimittäin olla sama kemiallinen nimi huolimatta siitä, onko raaka-aine luonnollista alkuperää vai täysin synteettinen. Esimerkkinä tästä ovat hajusteet. Ihastuttavan tuoksuinen eteerinen ruusuöljy koostuu noin 27 eri ainesosasta.

Hajusteiden ilmoittamisvelvollisuuden mukaan ruusuöljyä käytettäessä täytyisi merkitä näkyviin mahdollisesti neljä noista 27:stä kuten geranoli, sitraali, farnesoli ja linalooli. Tämä helpottaa tietysti hajusteallergikkoa, jos hänellä on todettu allergia joillekin näistä aineista. Aloittelijan silmään INCI-listassa nämä aineet saattavat kuitenkin näyttää pelottavilta kemiallisten nimiensä vuoksi, vaikka kyse olisi vain ruusuöljystä ja parhaassa tapauksessa vielä luomuviljellystä.

Netistä löytyy hakusivustoja inceille, joista voi tutkia ainesosien mahdollisia alkuperiä ja muuta informaatiota. Tietolähteisiin kannattaa kuitenkin aina suhtautua pienellä varauksella, sillä ne eivät tarjoa yleensä kovin kattavaa tietoa raaka-aineista. Hakusivustoja ovat esimerkiksi EWG’s Skin Deep ja INCI-haku sekä Cosmethics App -sovellus.

Luonnonkosmetiikan hyötyjä ihonhoidossa

Aito luonnonkosmetiikka sisältää pääsääntöisesti luonnollisia ainesosia, ja tuotteiden vaikuttavien raaka-aineiden määrä on korkea.

Laadukkaassa luonnonkosmetiikassa purnukan aktiivi- ja tehoaineiden määrä nousee usein erinomaiselle tasolle. Tällöin luonnonkosmetiikkapurkista voi saada rahalleen reilusti vastinetta, ja iholle runsaasti hyötyjä jo pienestä määrästä tuotetta.

Jotta iho pysyy toimivana ja tasapainossa, se tarvitsee kosteutta. Jotta se pysyy kimmoisana ja heleänä, se tarvitsee ravinteita ja rasvahappoja, ja ikääntymiseen ehkäisyyn suojaa, kuten antioksidantteja.

Laadukkaasta luonnonkosmetiikan raaka-ainevalikoimasta löytyvät helposti aidot kylmäpuristetut kasviöljyt ja -uutteet sekä kukkaisvedet, jotka auttavat ihoa pysymään kauniina ja terveenä.

Luonnonkosmetiikkaa myös hiuksille

Myös hiustenhoidosta on mahdollista jättää pois

  • muovit
  • synteettiset säilöntäaineet
  • väriaineet
  • hajusteet.

Hiusten hygienia- ja muotoilutuotteet ovat ahkerassa käytössä useissa perheissä, ja vuositasolla niiden aiheuttama ympäristökuorma ponnekaasuineen ja silikoneineen on jo mainittava. Hiustenhoitotuotteet kannattaa vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, jos haluaa välttää muovien huuhtomisen viemäristä alas.

Myös luonnonmukaisten kasvivärien kysyntä on lisääntynyt Joliessa vauhdikkaasti viime vuosina. Tutkimustulokset ovat raportoineet synteettisten hiusvärien mahdollisesta karsinogeenisyydestä. Lisäksi käyttökokemukset ovat osoittaneet kasvivärien tekevän hyvää hiuksille. Siksi niitä käytetään sävyttämisen lisäksi hoitotuotteina tuomaan hiuksiin kiiltoa ja parantamaan rakennetta.

Lue lisää luonnonkosmetiikan raaka-aineista

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.