Epäpuhtauksia voi tulla kaiken ikäisille ja kaikentyyppisille ihoille

Epäpuhdas iho ja tukkeutuneet talirauhaset

Epäpuhtauksia tulee lähes kaikille silloin tällöin iästä ja ihotyypistä riippumatta. Epäpuhtaudet, kuten mustapäät ja finnit, ovat tavallisia pulmia myös aikuisella iholla. Myös kuivalle ja pintakuivalle iholle voi tulla epäpuhtauksia.

Miksi epäpuhtauksia syntyy, miten niitä voisi ehkäistä ja kuinka niitä kannattaa hoitaa?

Mistä epäpuhtaudet johtuvat?

Epäpuhtauksia syntyy, kun ihohuokoset tuottavat ylimääräistä talia, joka ei pääse poistumaan ihohuokosesta. Kun iho erittää liikaa talia, ihon sarveiskerros paksuuntuu ja talin on vaikea päästä ulos ihosta. Iho tukkeutuu ja syntyy epäpuhtauksia.

Toisilla iho tuottaa luontaisesti enemmän talia. Myös kuivalle iholle voi tulla epäpuhtauksia. Jos iho on pinnaltaan kuiva, tali ei pääse ihon pinnalle kuivan “panssarin” läpi vaan kertyy sen alle ja tukkii ihohuokosia. Tukkeutunut ihomuokonen muodostaa iholle kipeän patin.

Hormonaaliset finnit

Monilla naisilla epäpuhtauksia putkahtaa iholle aina tiettyyn aikaan kuusta, yleensä ennen kuukautisia. Hormonikierto ja hormonitasojen vaihtelut voivatkin vaikuttaa epäpuhtauksien syntymiseen. Hormonaaliset syyt voivat lisätä talineritystä ja epäpuhtauksia, myös miehillä.

Epäpuhtauksia saattaa syntyä murrosiän lisäksi esimerkiksi e-pillereiden lopettamisen seurauksena tai raskauden ja imetyksen aikana. Joskus suuret hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa kehossa epätasapainotilan, jonka vuoksi puhkeaa akne.

Finni leuassa

Tyypillisimmät virheet epäpuhtauksien hoidossa

Voimakkaasti pesevä puhdistustuote

Epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon hoidossa saatetaan usein turvautua voimakkaasti peseviin geeli- ja vaahtopuhdistustuotteisiin, jotta iholle saisi edes hetkeksi raikkaan ja puhtaan tunteen. Tämä ei kuitenkaan kannata, sillä liian pesevä tuote viestii iholle, että talia pitäisi tuottaa mitä pikimmiten lisää. Ihon suojamuuri voi vaurioitua ja ongelma pahentua entisestään. Liian puhdistava tuote voi olla joskus jopa syynä ihon epäpuhtauksiin, vaikka useimmiten epäpuhtaudet johtuvatkin mm. hormonaalisista syistä ja taustalla voi olla akne.

Kuivattavat ihonhoitotuotteet

Jos iho alkaa rasvoittumaan ja kukkimaan, moni tarttuu helposti liian kuivattaviin ihonhoitotuotteisiin. Kuivattavat ihonhoitotuotteet yleensä vain pahentavat ongelmaa. Ne kuivattavat ihon pinnan, jolloin tali ei pääse poistumaan ihohuokosista vaan jää tukkimaan ihoa aiheuttaen yhä enemmän näppyjä.

Tukkeutuneet ihohuokoset: näin hoidat epäpuhtauksia oikein

Mustapäiden ja finnien ehkäisyssä tärkeintä on ihon säännöllinen puhdistus ja kosteutus, jotta ihohuokoset pysyvät puhtaina ja ylimääräinen tali pääsee poistumaan niistä.

Sopiva ihonhoitorutiini epäpuhtaalle iholle?

Epäpuhtaan ihon hoitotuotteet kannattaa valita oman ihotyypin mukaan. Selvitä oma ihotyyppisi – onko se rasvainen, kuiva vai sekaiho tai kenties herkkä iho. Lue miten teet helpon ihotyyppitestin kotona.

Muut vinkit epäpuhtauksien hoitoon

Ihonhoitorutiinin lisäksi terveelliset elämäntavat ja hyvä hygienia auttavat epäpuhtauksien ehkäisemisessä ja hoidossa.

  • Vältä turhaa kasvojen koskettelua
  • Vaihda tyynynliina ja kasvopyyhe vähintään kerran viikossa
  • Pese meikkivälineet säännöllisesti
  • Puhdista iho hikoilun jälkeen
  • Juo riittävästi vettä

Epäpuhtauksien hoito sisäisesti

Huolehdi myös monipuolisesta ravinnerikkaasta ja suolistoa hellivästä ruokavaliosta sekä riittävästä vedenjuonnista. Ihon hyvinvointia voi tukea myös ravintolisillä.

Omega-rasvahapot tekevät ihmeitä paitsi ulkoisesti, myös sisäisesti nautittuna: omega-3-rasvahappojen riittävä saanti auttaa lievittämään ihon tulehdustiloja, kuten epäpuhtauksia tai aknea.

Sinkki tukee kehon immuunipuolustusta. Sinkistä on apua myös ihon, hiusten, kynsien ja silmien hyvinvointiin.

Valkopää (komedo) ja mustapää

Erilaiset epäpuhtaudet

Komedot eli valkopäät

Kun talirauhasen käytävä tukkeutuu runsaan talinerityksen ja siihen sekoittuneen lian ja sarveistuneiden solujen takia, syntyy talitukkeuma, tukkeutunut talirauhanen, joita kutsutaan myös nimellä ihomato, komedo tai valkopää. Komedot näkyvät iholla valkopäisinä näppyinä.

Mustapäät

Mustapää muodostuu, kun tukkeutunut huokonen eli komedo altistuu UV-säteilylle ja ilmalle ja hapettuu – näpyn pää mustuu.

Mustapäiden puristaminen itse

Mustapäiden poisto kannattaa lähtökohtaisesti jättää ammattilaiselle. Jolie Spassa kosmetologi voi tehdä ihon puhdistuksen tarvittaessa kasvohoidon yhteydessä.

Jos et pääse käymään ammattilaisella, purista mustapäät hellävaraisesti ja hygieenisesti. Huolehdi, että kasvojen iho ja kädet ovat puhtaat. Käytä mustapäärautaa tai purista mustapäät varovasti kasvopaperiin suojatuilla puhtailla sormilla, jotta iholle ei syntyisi arpia. Puhdista iho uudelleen puristamisen jälkeen. Vaikeissa tapauksissa suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen.

Papulat

Papulat ovat on punoittavia ja kipeitä komedoja. Niitä syntyy, kun komedoa ympäröivä kudos tulehtuu talinerityksen aiheuttaman paineen takia. Papulat näkyvät iholla pieninä vaaleanpunaisina kohoumina.

Pustulat eli finnit

Finni syntyy, kun pustulan talirauhanen ja sen seinämä repeävät ja iholle kertynyt lika ja hiki pääsevät kosketuksiin talin kanssa. Bakteereja sisältävä vaalea erite muodostaa taskun pustulan päälle ja syntyy kipeä ja punoittava märkäpää. Näitä kutsutaan puhekielessä usein finneiksi.

Finnien puristaminen itse

Vaikka finnin puristaminen saattaa houkutella, on parasta olla tekemättä sitä. Kun finni puhkeaa, sen sisällä olevat bakteerit leviävät ja iho voi tulehtua.

Hoida finnejä näin

  • Puristamisen sijaan hoida finnejä epäpuhtauksia paikallisesti hoitavalla tuotteella.
  • Jos sinulla on epäpuhdas sekaiho, voit valita eri tuotteet rasvoittuville ja kuiville ihoalueille.

Laajentuneet ihohuokoset

Laajentuneet ihohuokoset ovat tyypillisiä rasvoittuvalla ihotyypillä ja sekaiholla. Laajentuneita ihohuokosia pystyy supistamaan joillakin ihonhoitotuotteilla, mutta täysin niitä ei välttämättä saa supistettua. Esimerkiksi salisyylihappo, niasiiniamidi (B3-vitamiini) ja savi imevät ihohuokosista ylimääräistä talia ja samalla supistavat ihohuokosia.

Ihohuokosia supistava kasvovesi, ihohuokosia supistava seerumi, ihohuokosia supistava primer tai savinaamio ovat kaikki hyviä tuotteita epäpuhtaalle iholle, joka kärsii laajentuneista ihohuokosista. Suosittelemme lisäämään aktiiviaineita, kuten salisyylihappoa, ihonhoitorutiiniin maltillisesti eli riittää, että sitä on yhdessä rutiinin tuotteessa.

Ammattilaisen apua ihonhoitoon – epäpuhtauksien hoito kosmetologilla

Jos tarvitset apua couperosan epäpuhtauksien hoitamiseen tai sopivien tuotteiden valintaan, voit kysyä neuvoa Jolien asiantuntijoilta täällä verkkokaupassa. Pääset ottamaan meihin yhteyttä sivun oikean alakulman videopallurasta, jossa vilkuttelemme sinulle.

Voit varata ajan myös ihonhoitokonsultaatioon tai kasvohoitoon Jolie Shop & Spahan. Samalla kosmetologi auttaa valitsemaan ihollesi sopivimmat hoitotuotteet. Epäpuhtauksien hoito kosmetologilla tuo helpotusta kotihoitoon. Varaa kasvohoito Jolie Spahan.

Lue myös:

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.