Ihotyyppitesti: Näin tunnistat oman ihotyyppisi

On tärkeää, että tunnet oman ihotyyppisi ja sen erityistarpeet, kun teet kosmetiikkaostoksia. Ihotyypin tunnistaminen auttaa sinua rajaamaan valikoimaa ja tekemään parempia valintoja sinulle sopivien tuotteiden valinnassa.

Mitä tarkoittaa ihotyyppi?

Ihotyyppejä on neljä: normaali, kuiva, rasvainen ja sekaiho. Se, mikä tekee eron eri ihotyyppien välillä, on ihon tali. Iholle erittyvän talin (rasvan) määrä määrittää millainen ihotyyppi sinulla on.

Miten tunnistaa oman ihotyypin?

Mistä tietää oman ihotyypin? Tunnista ihotyyppisi testin avulla.

Tee kasvojen ihotyyppi -testi

Kotona oma ihotyyppi on helpointa selvittää niin kutsutulla pesutestillä. Pese kasvot, kaula ja dekoltee puhdistusaineella, huuhtele kasvot puhtaiksi ja taputtele pyyhkeellä kuivaksi. Puhdistuksen jälkeen älä laita iholle mitään tuotteita muutamaan tuntiin ja vältä koskemasta siihen. Muutamassa tunnissa näet miten ihosi toimii luonnostaan.

Muutaman tunnin (vähintään 2-3 h) jälkeen tarkastele, miltä ihosi tuntuu ja näyttää:

Normaali iho: iho on pehmeä ja joustava. Se ei ole kuiva tai rasvainen. Ihohuokoset eivät erotu ja sävy on tasainen.

Kuiva iho: iho kiristää, hilseilee ja/tai kutisee. Pinta tuntuu karhealta. Iho saattaa tuntua aralta ja ohuelta. Liiallinen kutina ja punaisuus viittaa atooppiseen ihoon.

Rasvainen iho: iho ei tunnu kiristävältä. Iho rasvoittuu, kiiltelee ja ihohuokoset erottuvat selkeästi.

Sekaiho: iho saattaa kiristää ja olla joistakin kohdista kuiva, mutta erityisesti T-alueelle voi pukata rasvaa ja epäpuhtauksia.

Jos ihotyypin tunnistaminen tuntuu vaikealta ja teet jatkuvasti hutiostoksia, varaa aika Jolie Shop & Span ihonhoitokonsultaatioon tai kysy neuvoa Jolien asiantuntijoilta verkkokaupan chatin kautta. Chat aukeaa sivun oikean alakulman vihreätaustaisesta puhekuplasta. Asiantuntijoidemme avulla saat varmuuden omasta ihotyypistäsi ja ihosi tarpeista, teet oikeita tuotevalintoja ja säästät rahaa minimoimalla hutiostokset.

Kasvojen ihotyypit

Onko ihosi tasapainoinen, eikä siinä ole rasvaisia tai kuivia kohtia? Sinulla on todennäköisesti normaali iho

Normaali iho on yleensä hyvin tasapainossa ja sävyltään melko tasainen. Talin eritys on tasapainoista eikä ihossa ole rasvaisia tai kuivia alueita. Normaalilla iholla saattaa esiintyä pintakuivuutta eli ihon kiristelyä, mutta ihossa ei ole kuivia kohtia. Normaalilla iholla saattaa joskus esiintyä joitakin epäpuhtauksia.

Näin hoidat normaalia ihoa

Onko ihosi kosteusköyhä, karhea ja hilseilevä? Sinulla on todennäköisesti kuiva iho

Kuivalle iholle on ominaista ihon karheus, kireys ja hilseily, joka saattaa johtaa ihon punotukseen tai ärsytykseen. Kuivalla iholla juonteet näkyvät selvemmin ja iholta puuttuu kimmoisuus.

Näin hoidat kuivaa ihoa

Onko ihosi kauttaaltaan kiiltelevä ja siihen syntyy helposti tukkeumia? Sinulla on todennäköisesti rasvainen iho

Rasvaiselle iholle on ominaista liiallinen talintuotanto, mikä voi johtaa huokosten tukkeutumiseen. Iho on kiiltelevä ja rasvaisen tuntuinen. Rasvainen iho voi olla myös pintakuiva, jolloin rasvaisuus jää ihon pintakuivuuden alle muhimaan ja puskee pintaan epäpuhtauksina.

Näin hoidat rasvaista ihoa

Onko ihollasi sekä rasvaisia että kuivia alueita? Sinulla on todennäköisesti sekaiho

Yleisin ihotyyppi sekaiho on sekoitus sekä rasvoittuvia että normaaleja tai kuivia kasvojen alueita. Tyypillinen sekaiho on rasvainen kasvojen t-alueelta eli nenän, otsan ja leuan alueelta, mutta muualla kasvoilla voi olla kuivia kohtia. Sekaihon tuotteiden valinta vaatii tarkkuutta, sillä kasvojen eri osat saattavat tarvita erilaisia tuotteita.

Näin hoidat sekaihoa

Mistä oma ihotyyppi johtuu?

Omaa ihotyyppiä ei pysty muuttamaan hyvälläkään ihonhoidolla, mutta sopivilla tuotteilla ja rutiinilla ongelmallisestakin ihotyypistä on helpompi huolehtia. Ihonhoidolla pyritään tasapainottamaan ihoa.

Ihotyyppi määräytyy pitkälti geenien perusteella. Jos vanhemmilla on ollut kuiva iho, on todennäköistä, että sinunkin ihosi on kuiva. Ihotyyppi voi kuitenkin muuttua hetkellisesti tai pysyvämmin esimerkiksi erilaisten hormonaalisten muutoksien, kuten raskauden, tai stressin seurauksena. Ikääntyessä ihon talintuotanto yleensä vähenee, joten on tavallista että vanhetessa iho alkaa kuivua.

Myös ympäristötekijät, vääränlaiset ihonhoitotuotteet (liian kuivattava puhdistusaine!), ruokavalio ja lääkkeet vaikuttavat kaikki siihen, miten ihosi voi. Iholla voi myös olla erilaisia iho-ongelmia, jotka ovat ihon poikkeustiloja: finnejä, pintakuivuutta, ihottumaa… Ne eivät kuitenkaan määritä ihotyyppiäsi. Toisaalta ihotyyppi yksinään ei määritä sitä, miten ihoa pitäisi hoitaa, vaan hoidossa täytyy ottaa huomioon kokonaisuus.

Näin hoidat omaa ihotyyppiäsi oikein

Eri ihotyypit kaipaavat erilaista hoitoa. Lue Jolien ihotyyppi-oppaista, miten hoidat omaa ihotyyppiäsi oikein!

Normaali iho

Normaalin ihon hoitamisessa tärkeintä on saada ylläpidettyä ihon luonnollinen kosteustasapaino.

Lue lisää normaalin ihon hoidosta

Kuiva iho

Kuivan ihon hoidossa tärkeintä on palauttaa ihon kosteustasapaino sekä auttaa ihoa sitomaan kosteutta.

Lue lisää kuivan ihon hoidosta

Rasvainen iho

Rasvaisen ihon hoitoon sopivat hellävaraiset tuotteet, jotka auttavat tasapainottamaan talintuotantoa ja antavat ihon hengittää.

Lue lisää rasvaisen ihon hoidosta

Sekaiho

Yleisin virhe sekaihon hoidossa on se, että käytetään liian kevyitä tuotteita, jolloin ihon pintakuivuus korostuu ja epäpuhtaudet jäävät ikään kuin jumiin ihoon.

Lue lisää sekaihon hoidosta

Herkkä iho

Onko ihosi punoittava, ärsyyntyy helposti ja tuntuu reagoivan kaikkeen? Sinulla voi olla herkkä iho. Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä tai herkistyä ihon kuormittuessa tai iho-ongelman myötä.

Lue lisää herkän ihon hoidosta


Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.