Hilse

Hilse on yleinen päänahan ongelma, joka aiheuttaa valkoisia tai keltaisia hiutaleita hiusten ja päänahan alueella. Hilsetyyppejä on erilaisia ja tärkeää onkin selvittää, millainen hilse on kyseessä, sillä hoito riippuu hilseen tyypistä. Kuiva hilse voi johtua kuivasta ihosta ja kosteuden puutteesta hiuspohjassa, kun taas rasvainen hilse johtuu tali-ihottumasta eli taliköhnästä.

Tässä oppaassa kerromme tehokkaat ohjeet sekä kuivan että rasvaisen hilseen hoitoon.

Mistä hilse johtuu?

Hilse voi olla merkki tali-ihottumasta tai kuivasta ihosta. Normaalin ihon uloin kerros uusiutuu 6-10 viikon välein. Jos iho tulehtuu, alkavat solut jakaantua nopeammin ja hilsettä alkaa syntymään. Koska solut jakaantuvat nopeammin, eivät ne ehdi kypsyä tarpeeksi ja lopputuloksena epäkypsät solut liittyvät yhteen ja syntyy näkyvää hilsettä. Näkyvä hilse on siis kuollutta ihoa. Rasvainen, hilseilevä päänahka kuivuu myös, sillä iho uusiutuu liian nopeasti eikä tarpeellisia rasvoja ehdi syntyä tarpeeksi paljon estämään veden haihtumista.

Myös jotkin ihosairaudet, kuten psoriasis ja atooppinen ihottuma voivat oireilla hilseilemällä. Hilse voi myös johtua jokaisen iholta löytyvästä Malassezia sienestä. Joillain henkilöillä se voi aiheuttaa tulehdusreaktion, joka tuottaa hilsettä tai esimerkiksi ihottumaa. Malassezia sienet viihtyvät erityisen hyvin seborrooisessa ihossa, jossa ne pääsevät aiheuttamaan tulehduksen, joka näkyy hilseilynä. Sienen aiheuttamaan hilseilyyn auttavat niihin tarkoitetut hilseshampoot.

Kuiva vai rasvainen hilse?

Kuiva hilse vai kuiva päänahka

Kuiva hilse on merkki kuivasta ihosta. Kuiva iho reagoi helpommin sään vaihteluun ja lämpötilamuutoksiin. Päänahka voikin hilseillä enemmän talvella, sillä kuiva ilma ja keskuslämmitys voivat kuivattaa ihoa. Kuivan ihon hilse on useimmiten pienikokoista ja valkoista. Kuiva hilse oireilee hiuspohjan hilseilynä ja kutinana.

Atooppisen ihottuman aiheuttama hilseily näkyy usein suurempina laattoina kuin normaali hilse. Oireina voi olla hilseileviä, kutiavia ja punaista ihottumaa olevia alueita. Jos oireet eivät helpota kotikonstein, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.

Rasvainen hilse

Keltainen ja rasvainen hilse kertoo tali-ihottumasta, jolloin hiuspohja voi olla kutiseva, helposti rasvoittuva ja punoittava. Rasvaisen ihon hilse voi tehdä hiuksista rasvaiset, sillä hiuspohjan iho tuottaa liikaa talia. Ylimääräinen öljy voi kerääntyä yhteen aiheuttaen ärsytystä ja hilseilyä. Rasvaisen ihon hilse voi olla enemmän keltaisen väristä ja vaikuttaa öljyisemmältä sekä irrota suurempina laattoina. Hiuspohjan seborrooinen ihottuma on vaikeampi muoto rasvaisen ihon hilseilystä.

Hilseen hoito – Miten hilseen saa pois?

Miten saada hilse pois kotikonstein?

Hilseen hoito vaihtelee sen mukaan minkä tyyppinen hilse on kyseessä. Kuiva hilse kaipaa kosteutusta, kun taas rasvainen hilse tarvitsee pesevämpiä tuotteita. Valikoimastamme löytyy tuotteita molempien hilsetyyppien haasteisiin.

Rasvainen hilse – hoito

Tali-ihottuman aiheuttamaan hilseilyyn hoitona on hyvin tiheä hiuspohjan pesu shampoolla. Hiukset voi pestä jopa päivittäin, jotta hiuspohja ei pääse rasvoittumaan ja näin ollen ärsyyntymään liikaa. Päivittäinen hiustenpesu ja ajoittainen hilseshampoon käyttö voi helpottaa oireita.

Teepuuöljy sopii erityisesti rasvaisen ihon hoitoon. Myös salisyylihappo shampoossa auttaa kuorimaan hiuspohjaa irrottaen samalla kuollutta ihosolukkoa.

Kuiva hilse – hoito

Jos taas hilseilyn aiheuttaa kuiva iho, kannattaa kokeilla hiusten pesuvälin pidentämistä ja käyttää kosteuttavia tuotteita hiuspohjaan. Hellävaraiset ja kosteuttavat shampoot, hoitoaineet sekä tehohoidot hellivät kuivaa hiuspohjaa. Myös muotoilutuotteita voi kokeilla vaihtaa hellävaraisiin vaihtoehtoihin.

Ravintolisät hiuspohjan hyvinvointiin

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi auttaa hilseilyyn, vaikkei yksinään hoida sitä. Suosi ruokavalion tukena B-vitamiineja, sinkkiä ja omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä hiusten ja päänahan terveydelle. Stressi voi myös pahentaa hilseilyä, joten kannattaa panostaa rentouttaviin ihon hellimishetkiin sekä stressin alentamiseen arjessa.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.