Vitamiinit
Vitamiinit ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan kehon normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Elimistö ei pysty valmistamaan itse suurinta osaa vitamiineista, joten vitamiineja tulee saada ravinnosta tai ravintolisistä. Lue lisää vitamiineista.
Näytä 1–18 kpl 24 tuloksesta
Vitamiinit
Vitamiinit ovat elintärkeitä ravintoaineita, joita tarvitaan ylläpitämään terveyttä ja hyvinvointia sekä tukemaan kehon normaalia toimintaa. Vitamiinit esimerkiksi vaikuttavat aineenvaihdunnan säätelyyn ja entsyymien toimintaan. Useat vitamiinit toimivat antioksidantteina kehossamme.
Mihin vitamiineja tarvitaan?
Elimistö ei pysty valmistamaan itse suurinta osaa vitamiineista, joten vitamiineja tulee saada ravinnosta ja ravintolisistä. Vitamiinien liikasaanti on harvinaista, mutta puutostiloja esiintyy.
Vitamiinit ovat tärkeitä monissa kehon toiminnoissa. Esimerkiksi C-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa haavojen paranemisessa. D-vitamiini puolestaan edistää kalsiumin imeytymistä suolistosta ja sitoutumista luustoon, mikä on tärkeää luuston terveyden kannalta. B-vitamiinit osallistuvat energiantuotantoon ja hermoston normaaliin toimintaan.
Vitamiineja tarvitaan myös solujen kasvuun ja jakautumiseen sekä entsyymitoimintoihin elimistössä. Ne voivat vaikuttaa myös mielialaan, sillä esimerkiksi B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa väsymystä ja alakuloisuutta.
Mitä vitamiineja kannattaa syödä?
Vaikka monipuolinen ruokavalio voi tarjota useimmat tarvittavat vitamiinit, on tilanteita, joissa lisäravinteet ovat hyödyllisiä. Vitamiineja on useita erilaisia ja ne luokitellaan vesiliukoisiin ja rasvaliukoisiin vitamiineihin, joista elimistö tarvitsee molempia.
Kun tiedät, mitkä vitamiinit ovat vesi- ja rasvaliukoisia, pystyt arvioimaan paremmin saatko niitä tarpeeksi normaalista ruokavaliostasi vai tarvitsetko ravintolisiä. Vältät myös liikasaannin riskin.
Vitamiineja voi syödä silloin, kun itselle parhaiten sopii, myös yhtä aikaa toistensa kanssa. Rasvaliukoiset vitamiinit kannattaa ottaa ruoan kanssa, jolloin ne imeytyvät parhaiten.
Mitä vitamiinien rasvaliukoisuus tarkoittaa? Mitkä vitamiinit varastoituvat elimistöön? Mitä ovat vesiliukoiset ja rasvaliukoiset vitamiinit?
Vesiliukoiset vitamiinit
C-vitamiini ja B-vitamiinit (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ja B12) ovat vesiliukoisia vitamiineja. Ne eivät B12-vitamiinia lukuun ottamatta varastoidu elimistöön suurina määrinä vaan ylimääräinen vitamiini poistuu virtsan mukana päivittäisen saannin täyttymisen jälkeen. Tämän vuoksi niitä tulisi saada säännöllisesti ruoasta tai ravintolisistä. Poikkeuksen sääntöön tekevä B12-vitamiini varastoituu maksaan.
Vesiliukoisten vitamiinien tehtävänä on muun muassa osallistua energian tuotantoon aineenvaihdunnassa sekä edistää solujen kasvua ja jakautumista.
Tutustu vesiliukoisiin vitamiineihin:
Rasvaliukoiset vitamiinit
Rasvaliukoiset vitamiinit liukenevat rasvoihin ja imeytyvät elimistöön suolistosta rasvan kanssa. Näitä vitamiineja ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Rasvaliukoisten vitamiinien varastoituminen kehoon mahdollistaa niiden käytön tarpeen mukaan, joten niitä ei välttämättä tarvitse saada päivittäin. Rasvaliukoisten vitamiinien tehtävänä on muun muassa osallistua luuston ja hampaiden kehitykseen, immuunijärjestelmän toimintaan sekä solujen suojaamiseen hapettumiselta.
Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat elimistöön, joten niiden liika saanti on mahdollista. Yliannostus on harvinaista, varsinkin pelkästä ruoasta saatuna. Ravintolisien kohdalla kannattaa olla tarkkana ja noudattaa saantisuosituksia sekä pakkauksen ohjeita. Jos käytät useita vitamiinilisiä, varmista, ettet saa samaa vitamiinia useammasta purkista – tai esimerkiksi energiajuomista, jos juot niitä usein.
Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää erilaisia elintarvikkeita, varmistaa yleensä riittävän vitamiinien saannin. Esimerkiksi hedelmät, vihannekset, täysjyväviljatuotteet, liha, kala ja maitotuotteet ovat hyviä vitamiinien lähteitä. Joissain tilanteissa, kuten ruokavalion ollessa yksipuolinen, raskauden aikana, tietyissä sairauksissa tai ikääntyessä voi olla tarpeen käyttää myös vitamiinilisiä.
Tutustu rasvaliukoisiin vitamiineihin: