Rasvainen iho

Kiiltääkö ihosi helposti päivän aikana? Rasvainen iho näkyy erityisesti ihon kiiltelynä. Rasvoittuva iho saattaa tuntua öljyiseltä ja meikki sulaa helposti ihoon päivän aikana. Iho on rakenteeltaan paksu ja ihohuokoset ovat usein laajentuneet. Rasvainen iho ei ole yleensä herkkä.

Rasvaiselle iholle on ominaista liiallinen talintuotanto, mikä voi johtaa huokosten tukkeutumiseen. Iho tukkeutuu helposti ja siinä on monesti mustapäitä ja muita epäpuhtauksia. Rasvainen iho voi olla myös pintakuiva, jolloin rasvaisuus jää ihon pintakuivuuden alle muhimaan ja puskee pintaan epäpuhtauksina.

Tärkeintä rasvaisen ihon hoidossa on ihon talintuotannon tasapainottaminen. Liiallista ihon kuivattamista kannattaa välttää, sillä se pahimmillaan vain pahentaa rasvoittumista.

  1. Öljyrasvainen vai kuivarasvainen iho?
  2. Mistä rasvoittuva iho johtuu?
  3. Rasvaisen ihon hoito
  4. Apua ihotyypin tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan

Öljyrasvainen iho vai kuivarasvainen iho?

Rasvaisen ihon voi jakaa kahteen eri alatyyppiin: öljyrasvaiseen ihoon ja kuivarasvaiseen ihoon. Öljyrasvaisessa ihossa ei esiinny kuivuutta, kun taas kuivarasvaisessa ihossa ihon pinta on kuiva ja jopa hilseilevä. Kuivarasvainen iho kaipaa enemmän kosteuttavia tuotteita, mutta liian täyteläiset kosteusvoiteet tai ravitsevat voidenaamiot voivat tukkia ihoa.

Rasvaisen ihon hoito vaatii tasapainoilua hoitavien ja puhdistavien tuotteiden kanssa, sillä ihoa ei saa ylihoitaa, muttei sitä toisaalta saa jättää myöskään kosteuttamatta. Molemmissa tapauksissa iho joutuu epätasapainoon ja alkaa tuottamaa lisää talia. Kotihoidossa onkin tärkeää välttää ihoa liikaa kuivattavia tuotteita.

Koska rasvainen iho tukkeutuu helposti, tulisi ihonhoidossa välttää ihoa tukkivia ainesosia. Tuotteiden tulisi olla tehokkaita, mutta tarpeeksi hellävaraisia, jotta ihon tasapaino säilyy. Rasvoittuva iho kaipaa myös kosteutta.

Mistä rasvoittuva iho johtuu?

Ihon talirauhasista erittyy talia, jonka tarkoituksena on pitää iho kosteutettuna ja suojattuna. Tasapainoinen talintuotanto on edellytys hyvinvoivalle iholle. Rasvaisen ihon syy on ylivilkas talintuotanto, joka johtaa ihon rasvoittumiseen.

Ihon rasvoittuminen on usein perinnöllinen ominaisuus. Geneettiset tekijät voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon talia ihosi tuottaa.

Hormonaaliset muutokset ovat toinen yleinen syy rasvaiselle iholle. Murrosikä, raskaus ja vaihdevuodet voivat kaikki aiheuttaa hormonaalisia muutoksia kehossa, mikä voi lisätä ihon talintuotantoa.

Stressi voi myös vaikuttaa ihon tilaan. Stressaantuneena keho vapauttaa enemmän kortisolia ja adrenaliinia, jotka voivat stimuloida talirauhasia ja lisätä talin tuotantoa.

Ruokavalio voi myös vaikuttaa ihon tilaan. Rasvaiset ruuat ja elintarvikkeet, jotka sisältävät paljon sokeria tai hiilihydraatteja, voivat lisätä ihon talintuotantoa.

Näiden lisäksi vääränlainen ihonhoito voi myös aiheuttaa ihon rasvaisuutta. Liian usein tai liian voimakkailla puhdistusaineilla ihon peseminen voi horjuttaa ihon luonnollista kosteustasapainoa eli kuivattaa ihoa, jolloin talirauhaset aktivoituvat tuottamaan enemmän talia menetetyn kosteuden paikkaamiseksi. Tällöin aiheutuu pahimmillaan noidankehä ihon kompensoidessa pesuaineiden poistamaa talia tuottamalla vain lisää rasvaa.

Rasvaisen ihon hoito – miten rasvaisuutta voidaan hillitä?

Rasvaisen ihon hoito keskittyy erityisesti tasapainottamaan ihon talineritystä. Myös epäpuhtauksien vähentäminen ja niiden ehkäiseminen kuuluu rasvoittuvan ihon hoitoon. Rasvaisuutta pyritään hillitsemään vahvistamalla ihon omaa vastustuskykyä. Aikuisen rasvainen iho voi olla väriltään hieman samea, joten ihon väriä pyritään myös kirkastamaan ihonhoidolla. Öljyinen iho vaatii puhdistavia, ihohuokosia supistavia sekä kirkastavia tuotteita ja ihonhoidossa suositaan ohuita koostumuksia.

Rasvaisen ihon puhdistus

Rasvaisen ihon puhdistustuote tulee valita sen mukaan, onko ihossa kuivuutta vai onko iho vain rasvainen. Kaksoispuhdistus puhdistusöljyllä ja sen jälkeen puhdistusvaahdolla sopii hyvin rasvaisen ihon hoitoon. Puhdistustuotteeksi sopii miedot puhdistusgeelit ja -vaahdot sekä puhdistusmaidot, -öljyt ja -voiteet. Vaikka aikuisen rasvainen iho vaatii kunnon puhdistuksen, ei kasvoille tulisi käyttää kuitenkaan voimakkaasti peseviä tuotteita. Iho kompensoi sen pinnalta pois pestyä rasvaa erittämällä lisää talia. Puhdistustuotetta voi käyttää sekä iltaisin että aamuisin, jos iho on hyvin rasvoittuva. Aamupuhdistukseen sopii parhaiten misellivesi.

Rasvaisen ihon kosteutus

Puhdistuksen jälkeen iholle lisätään kasvovettä. Kasvovettä tulisi käyttää aamuin illoin ja se voi olla esimerkiksi puhdistava, ihohuokosia supistava tai kirkastava. Seerumiksi sopii hyvin puhdistava ja kirkastava tuote, ja sen valinnassa kannattaa suosia vesimäisiä koostumuksia. Seerumin päälle levitetään ohut kasvovoide rasvaiselle iholle ja yöksi iholle voi lisätä myös kasvoöljyn. Kasvoöljyksi kannattaa valita mahdollisimman ohut koostumus, mikä tasapainottaa ihon omaa talintuotantoa.

Silmänympärysiholle voi valita omat tuotteet illaksi ja aamuksi. Myös rasvaisella iholla silmänympärysiho on monesti ohuempaa kuin muualla kasvoilla. Ohuempi silmänympärysiho voi olla näin ollen myös kuiva, mutta ihonhoito tulee räätälöidä ihon kunnon mukaan. Aamuisin iholle voi sopia kevyempi ja virkistävä silmänympärysgeeli ja illalla voi käyttää voidemaisempaa tuotetta.

Täsmähoito rasvaiselle iholle

Rasvaista ihoa kannattaa kuoria kerran tai kaksi viikossa. Optimaalisen lopputuloksen saamiseksi suosittelemme käyttämään sekä rakeellista kuorintaa että hedelmähappoja sisältävää ihoa kirkastavaa kuorintaa vuorokerroin. Vähintään kerran viikossa iholle tulisi käyttää puhdistavaa naamiota, esimerkiksi kuorinnan jälkeen.


Rasvainen iho hyötyy kosmetologikäynnistä noin kerran kuussa. Kosmetologin tekemä ihonhoito saa ihon kirkastumaan ja tarvittaessa iholle tehdään mekaaninen ihonpuhdistus, mikä syväpuhdistaa ihohuokoset. Hoidossa käytetään puhdistavia tuotteita unohtamatta ihon kosteutusta. Kasvohoito tuo helpotusta myös kotihoitoon. Varaa aika Jolie Spahan.

Jos tarvitset apua ihotyyppisi tunnistamiseen tai sopivien tuotteiden valintaan, olet lämpimästi tervetullut Jolien Spahan ihonhoitokonsultaatioon. Vaihtoehtoisesti voit lähettää meille konsultaation sähköisesti (ilmaiseksi) täältä.

Vastaamme kaikkiin ihonhoitokysymyksiisi myös chatissa, sähköpostilla ja somessa – sekä tietenkin paikan päällä myymälässämme Töölössä. <3

Usein kysyttyä rasvaisesta ihosta

Mikä on rasvainen iho?

Rasvainen iho näkyy erityisesti ihon kiiltelynä. Rasvoittuva iho saattaa tuntua öljyiseltä ja meikki sulaa helposti ihoon päivän aikana. Iho on rakenteeltaan paksu ja ihohuokoset ovat usein laajentuneet. Rasvainen iho ei ole yleensä herkkä.

Mistä rasvainen iho johtuu?

Rasvaisella iholla talintuotanto on liiallista ja tali kertyy helposti tukkimaan ihohuokosia. Ihon rasvaisuus on usein perinnöllistä. Siihen voivat vaikuttaa myös hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä, raskaus tai vaihdevuodet, stressi, ruokavalio ja vääränlainen ihonhoito.

Mistä tietää onko rasvainen iho?

Onko ihosi kauttaaltaan kiiltelevä, rasvaisen tuntuinen ja siihen syntyy helposti tukkeumia? Sinulla on todennäköisesti rasvainen iho. Rasvainen iho voi olla myös pintakuiva, jolloin rasvaisuus jää ihon pintakuivuuden alle muhimaan ja puskee pintaan epäpuhtauksina.

Mitä tehdä jos on rasvainen iho?

Rasvaisen ihon hoito keskittyy tasapainottamaan ihon talineritystä. Rasvainen iho vaatii puhdistavia mutta hellävaraisia, ihohuokosia supistavia sekä kirkastavia tuotteita ja ihonhoidossa suositaan ohuita koostumuksia.

>> Ihotyyppi-oppaan pääsivu

Lue myös:


Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.