Akne

Akne on yleinen, tulehduksellinen iho-ongelma. Akne aiheuttaa paitsi vaivaa ja kipua, myös erilaista inhimillistä kärsimystä, kuten itsetunto-ongelmia ja ahdistavia tunteita. Akneihon ongelmista puhutaan onneksi jo avoimesti ja aknen hoitoon on monia keinoja.

Akne saattaa puhjeta mille tahansa ihotyypille, teini-iästä aina aikuisuuteen asti. Aknea esiintyy eriasteisena ja näppyjen tyyppi ja määrä vaihtelee. Se voi yllättää myös pehmeän persikkaihon. Aknen taustalla on useimmiten jokin kehon epätasapainotila, kuten hormonaalinen muutos.

Tärkeintä aknen hoidossa on johdonmukaisuus, kärsivällisyys ja säännöllisyys. Tavoittena on vahvistaa ihon mikrobiomin tervettä toimintaa ja suojamekanismeja sekä auttaa ihoa tasapainottamaan talintuotantoa. Lue Jennan kokemus hormonaalisen aknen onnistuneesta hoidosta!

  1. Mikä laukaisee aknen?
  2. Tunnista aknetyyppisi
  3. Aknen hoito – mikä oikeasti auttaa akneen?
  4. Aknen hoito ruokavaliolla
  5. Aknen lääkehoito
  6. Aknen hoito kosmetologilla

Mikä laukaisee aknen?

Akne tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että ihon talinerityksen lisääntyessä talirauhasen tiehyet menevät tukkoon, mikä tulehduttaa talirauhasia.

Talirauhaset riehaantuvat tyypillisesti hormonien vaikutuksesta. Siksi akne puhkeaa usein murrosiässä sukupuolihormonien tuotannon lisääntyessä, hormonaalisen ehkäisyn käytön tai sen lopettamisen myötä, tai elämän muissa hormonimyrskyissä, kuten raskauden vaiheissa tai nopeissa painonmuutoksissa.

Aknea esiintyy tavallisesti kasvoissa, selässä, hartioilla ja rinnan alueella. Ihon erittäessä liikaa talia, ihon sarveiskerros paksuuntuu ja talin on vaikea päästä ulos ihosta. Iho tukkeutuu ja infektoituu: syntyy finnejä ja mustapäitä. Tulehdus ja kipeät finnit voivat aiheuttaa ihoon arpia ja hyperpigmentaatiota.

Ihon runsaaseen rasvoittumiseen saattavat vaikuttaa myös perintötekijät. Syitä akneen ja sen pahenemiseen voivat olla myös suoliston bakteerikannan epätasapaino tai sopimaton ruokavalio, ihon mikrobiomin epätasapaino, tupakointi, alkoholi, lääkkeet tai vieras- ja haitta-aineet, joille altistumme.

Mistä tietää onko hormonaalinen akne tai aikuisiän akne?

Melko yleinen aikuisiän aknen puhkeamista edeltävä tekijä on hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen. Kun lopettaa e-pillerit, toisinaan siitä seuraa ihon “sekoaminen” eli hormonaalinen akne. Ihoon muodostuu isoja, usein kipeitäkin finnejä. Hormonaalinen akne ilmestyy useimmiten leuan, poskien ja suun alueelle. Tilanne on kuitenkin väliaikainen, ja menee yleensä ohi jonkin ajan kuluttua ehkäisyvalmisteen lopettamisesta.

Aikuisiän aknen tai hormonaalisen aknen voi laukaista myös muun muassa raskaus, imetys, imetyksen lopettaminen tai jokin muu hormonaalinen muutos kehossa. Aikuisiän akne hoitotuotteet pyrkivät kosteuttamaan ihoa riittävästi sekä vahvistamaan ihon luonnollista pH-tasapainoa. Lue, miten Jenna sai apua hankalaan hormonaaliseen akneen.

Akne tyypit – tunnista aknetyyppisi

Yleisimmin akne on niin sanottua märkänäppyläistä aknea, jossa iholla on punoittavia märkäpäitä sekä mustapäitä eli komedoja. Tästä lievempi muoto on komedoakne.

Kystinen akne ja onteloakne ovat aknen vaikeita muotoja. Niissä iholla on mustapäiden ja märkäpäiden lisäksi ontelomaisia tulehduspesäkkeitä.

Aknesta kärsivä iho ei ole automaattisesti rasvainen, vaan se voi olla pinnalta hyvinkin kuiva. Akne esiintyykin tyypillisesti kuiva-rasvaisella tai rasvaisella ihotyypillä. Akne ja sen hoito saattavat aiheuttaa ihossa myös yliherkkyystilan, jos iho on kipeä, infektoitunut ja sitä on hoidettu esimerkiksi liian voimakkailla puhdistustuotteilla ja/tai reseptivoiteilla. Tällöin voidaan puhua myös herkästä tai herkistyneestä ihotyypistä.

Kuiva-rasvainen akneiho pukkaa talia, joka kertyy ihon pintakuivuuden alle ja tuntuu kipeinä paukamina. Iho saattaa hilseillä ja kiiltää yhtä aikaa. Kuiva-rasvainen akne tarvitsee vesikosteutta, jotta tali pääsee erittymään pois talirauhasista. Jos rasvainen iho kuivuu esimerkiksi vahvojen lääkevoiteiden, saippua- tai vesipesun tai pakkassään seurauksena, ihon tukkeutuminen todennäköisesti vain pahenee.

Öljyrasvainen akneiho pukkaa rasvaa ihon pintaan asti, kiiltää usein runsaasti ja on tyypillisesti myös vähemmän herkkä.

Runsaasti rasvoittuvaa ihoa tulee muistaa puhdistaa säännöllisesti, mutta hellävaraisella ja mielellään vaahtoamattomalla puhdistustuotteella. Liika peseminen voi jopa kiihdyttää ihon talintuotantoa.

Herkistyneen ihon aknesta sekä kosmetologit että akneihoiset itse puhuvat usein ”vaikeana tapauksena”. Ihon pimahdukset tai romahdukset voivat johtua esimerkiksi hoidon ja tuotteiden sekakäytöstä, pitkään jatkuneista lääkehoidoista tai tulehduksesta. Ihon oma suojabarriääri ja immuniteetti ovat alhaalla, ja iho suuttuu kutakuinkin kaikesta, millä sitä yritetään hoitaa.

Näppytyyppejä

Komedo on tukkeutunut talirauhanen. Se syntyy, kun talirauhasen käytävä tukkeutuu vähitellen runsaan talinerityksen ja siihen sekoittuneen lian ja sarveistuneiden solujen takia. Näin syntyy ns. ihomato eli talitukkeuma, joita kutsutaan myös nimellä komedo tai valkopää.

Mustapää syntyy, kun komedon pää tummuu hapen ja UV-säteilyn vaikutuksesta. Mustapää on ns. avoin komedo.

Papula on punoittava ja kipeä komedo, joka syntyy kun komedon alle kehittyy painetta talinerityksen takia ja ympäröivä kudos tulehtuu. Papulat näkyvät iholla pieninä vaaleanpunaisina kohoumina.

Pustulat kehittyvät papuloista, kun talirauhanen ja sen seinämä repeävät. Bakteereja sisältävä vaalea erite muodostaa taskun pustulan päälle. Tästä syntyy kipeä ja punoittava, valkoinen märkäpää, joita puhekielessä usein nimitetään finneiksi. Lue myös, mitä finnien sijainti tarkoittaa.

Aknen hoito – mikä oikeasti auttaa akneen?

Akneihon hoitotuotteita valitessa tulee ottaa huomioon ihotyyppi. Hoidossa tärkeää on vahvistaa ihon oman mikrobiomin tervettä toimintaa ja suojamekanismeja. Alle olemme koonneet tärkeimmät asiat akneihon hoidosta sekä parhaat, erityisesti akneihon tarpeisiin luodut tuotekombot, joilla tuet ihon oman suojabarriäärin toimintaa optimaalisesti.

1. Vaihda puhdistustuotteet

Epätasapainoisen ihon rauhoittaminen kannattaa aloittaa puhdistustuotteiden ja ihon päivittäisen puhdistusrutiinin tarkistamisella. Lempeillä putsareilla ihoa autetaan palauttamaan sen omaa suojaa. Esimerkiksi luonnonkosmetiikan puhdistustuotteista puuttuvat kokonaan niin sanotut “kovat” synteettiset pesutensidit.

Akneihon puhdistus kannattaa tehdä maitomaisilla tai öljymäisillä puhdistustuotteilla, jotka eivät vaahtoa. Puhdistustuotteet voi levittää kuivalle iholle ja poistaa kostealla pyyhkeellä tai musliiniliinalla. Akneihon venyttämistä ja hankaamista tulee kuitenkin välttää.

2. Tasapainota iho

Jopa pahat kystiset aknetapaukset ovat rauhoittuneet ihon pH:n tasapainottamisella. Aknebakteeri (Propionibacterium acnes) saa vähemmän elintilaa, jos iho on riittävän hapan. Ihanteellisin ihon pH on neutraali eli 4,5–5 ja esimerkiksi Esse-tuotemerkin kaikki tuotteet on tasapainoitettu tuohon pH-asteikkoon.

Useiden puhdistustuotteiden pH on emäksinen, sillä rasva irtoaa paremmin emäksiseen nesteeseen. Kasvovesi on tärkeä akneiholle, sillä kasvoveden käyttö puhdistuksen jälkeen neutralisoi ihoa.

Hyvä vaihtoehto ihon pH:n tasapainottamiseen ja ihon hydrolipidikalvon korjaamiseen on korealainen Whamisa. Tehokkaan luonnonkosmetiikkasarjan fermentoitujen eli maitohappokäytettyjen tuotteiden pH:t ovat matalia eli happamia. Tämä edesauttaa ihon vahvistumista, kosteustasapainoa ja tukkoisuuden helpottumista.

3. Vesikosteutta ja kasvoöljyä

Vesikosteutus (hydrating) tarkoittaa runsaasti paitsi vettä, myös vettä sitovia ainesosia sisältäviä koostumuksia: kasvovesiä, fluidimaisia vesivoiteita sekä seerumeja. Nämä humektantit pitävät ihon pintakuivuuden kurissa, mikä on ehdottoman tärkeää, kun iho erittää runsaasti talia. Kosteutetusta pinnasta talia pääsee poistumaan ihosta puhdistuksen mukana.

Voiteiden ja öljyjen sisältämä kosteutus (moisturizing) on täyteläisempää kuin vesipohjaisissa tuotteissa, sillä niiden koostumus sisältää rasvaa. Myöskään akneihoisen ei kannata pelätä rasvojen käyttöä, sillä oikeanlainen, laadukas öljy korjaa ihon suojabarriääriä ja ihon oma ylikierroksilla toimiva talintuotanto saadaan kuriin. Testaamisen kautta myös akneiholle löytyy riittävän kevyt ja imeytyvä kasvoöljy tai voide, joka ei tuki eikä kiillä.

Täydentäväksi hoitotuotteeksi kasvovoiteen alle kannattaa valita kirkastava ja puhdistava seerumi, joka tasapainottaa ihon omaa happovaippaa eli hydrolipidikalvoa. Jos ihossa ei ole kipeitä ja tulehtuneita finnejä, se kannattaa kuoria kerran viikossa mietoja hedelmähappoja sisältävällä kuorinnalla. Tämän jälkeen kannattaa käyttää puhdistavaa ja kirkastavaa naamiota.

Luonnonkosmetiikka aknen hoidossa – aknen hoito luonnollisesti

Luonnonkosmetiikka on erittäin hyvä valinta akneihon hoitoon, sillä sen avulla iho saa hengittää vapaasti. Tämä tarkoittaa, että ihon optimaalista toimintaa mahdollisesti häiritseviä, niin sanottuja xenoestrogeenejä, kuten muoveja, synteettisiä hajusteita tai säilöntäaineita, ei ole käytetty.

Akne hoitotuotteet

Essen rutiini akneihon hoitoon

Erityisesti herkän tai herkistyneen akneihon kanssa kannattaa kääntyä tehokkaita probiootteja ja prebiootteja sisältävän Esse Probiotic Skincaren puoleen. Sensitive-linjan tuotteet laskevat ja rauhoittavat herkistyneen ihoa reaktiotasoa jo muutaman kuukauden käytön aikana. Clarifying-linjan tuotteet on tarkoitettu aknen hoitoon, ja niitä saa vain hoitoloista. Clarifying-linjan osalta suosittelemme käyntiä Jolie Spassa tai lähimmässä tuotesarjaan erikoistuneessa hoitolassa.

Mádaran rutiini aknen hoitoon

Mádaran aknen hoitoon tarkoitettu tuotesarja on kehitetty tukemaan ihotautilääkärien määräämien lääkehoitojen onnistumista. Tuotteet pitävät ihon tasapainossa ja ehkäisevät useiden aknelääkkeiden ihoa kuivattavaa vaikutusta. Tuotesarja on testattu myös yhdessä retinolihoidon kanssa. Lisäksi Mádara on saanut ihotautilääkäriltä eli dermatologilta vahvistuksen sille, että tuotteet eivät tuki ihohuokosia.

Mádaralla on loistava salisyylihappoa sisältävä akne kasvovesi: Mádara Clarifying Toner, joka ehkäisee epäpuhtauksia ja säätelee ihon pH:ta.

Päivittäisten rutiinien lisäksi Mádara suosittelee 1–2 kertaa viikossa kirkastavaa, kuorivaa AHA Brightening Peel -naamiota ja syväpuhdistavaa Detox-mutanaamiota.

Novexpertin rutiini aknen hoitoon

Novexpert on ranskalainen, kosmeseuttinen luonnonkosmetiikkasarja, mikä tarkoittaa sitä, että se rinnastetaan usein apteekkien myymään kosmetiikkaan.

Novexpertin mukaan syy akneen on kehossamme olevassa aminohappojen yhdisteessä, peptidissä IGF-1 (Insuline Growth Factor). Novexpertin Trio Zinc -tuotelinjan sinkkiyhdisteet taklaavat tämän peptidin vaikutusta ihoon. Tuotteet eivät ärsytä tai kuivata ihoa, eivätkä vaikuta sen normaaliin bakteerikantaan. Tuotelinjalla onnistuu sekä nuoruusiän että aikuisiän aknen hoito.

Kosteusvoiteista Purifying Gel sopii nuoruusiän akneen ja Purifying Fluid sopii aikuisiän aknen hoitotuotteeksi. Iltaisin puhdistuksen jälkeen voi käyttää kevyesti kuorivaa hoitonestettä Peeling Night Lotion, mutta sitä suositellaan vain joka toinen päivä enimmillään viiden viikon kuurina.

Silloin tällöin käytettäväksi tarkoitettu Triple Black Mask -naamio torjuu epäpuhtauksia, tasapainottaa talineritystä ja poistaa iholta aknea aiheuttavia bakteereita.

Pai Skincaren rutiini aknen hoitoon

Pai on herkän ja ongelmaisen ihon sarja, jolta löytyy erityisesti epäpuhtaalle iholle luotu Rebalance-tuotelinja, joka sisältää seerumin, voiteen, kasvoöljyn ja naamion. Akneihoa on tärkeää kosteuttaa, sillä kuiva iho tukkeutuu vain entistä helpommin. Seerumin sisältämä sinkki ja naamion kaoliinisavi ovat tehokkaita puhdistavia ainesosia akneiholle.

Myös Pain puhdistusöljy on erinomainen akneiholle. Se sisältää ruusunmarjaöljyä, joka on puhdistava ja tasapainottava aineisosa ja A-vitamiini rauhoittaa tulehduksia. Pain kasvovesi sopii mainiosti akneiholle sen kosteuttavuuden ja rauhoittavuuden ansiosta.

Aknen hoito ruokavaliolla ja elämäntavoilla

Keho-mieli-yhteys on tärkeä linkki niin terveyteen kuin sairauteenkin, sillä ihminen ei ole kone. Hormonien ja ravitsemuksen tasapaino, hermoston tila, aineenvaihdunnan ja maksan toiminta sekä suoliston kunto näkyvät helposti ihossa.

Monet saavat helpotusta akneoireisiin puhtaasta ruokavaliosta, joka ei sisällä paljon (tai ollenkaan) sokereita, lisäaineita, alkoholia, gluteeniviljoja tai lehmänmaitoa. Luontaisesti gluteeniton ruokavalio auttaa joitakin, toiset saavat avun VHH- tai ketodieetistä. Hiilihydraattien rajoittaminen laskee elimistön insuliinia, tasaa hormoneja ja hillitsee tulehdusta. Lisäravinteista vahva D-vitamiinivalmiste, Omega-3-rasvahapot, sinkki ja muut mineraalit sekä B-, E- ja C-vitamiinit tukevat ihonhoitoa. Myös mahdolliset yliherkkyydet ja allergiat on syytä selvittää.

Stressiin on syytä tarttua herkästi, sillä sen tiedetään aiheuttavan monenlaisia psykosomaattisia oireita. Kehon rauhoittaminen on tärkeää, erityisesti jos hermosto käy ylikierroksilla. Riittävän ja laadukkaan unen optimointi auttaa kaikkeen.

Aknen lääkehoito

Ihotauti- ja yleislääkärit auttavat aknen hoidossa määräämällä esimerkiksi antibiootteja, isotretinoiinia sisältäviä lääkevalmisteita ja yhdistelmäehkäisypillereitä.

Sisäisesti otettavien lääkkeiden etu on niiden tehokkuudessa ja usein ulkoista hoitoa nopeammassa hoitovasteessa. Antibiootit suitsivat tulehdusta, mutta eivät sovi pitkäaikaiseen käyttöön.

Isotretinoiini on retinoideihin kuuluva A-vitamiinin johdannainen, joka puree talirauhasten liikaeritykseen. Isotretinoiinilla saattaa kuitenkin olla sivuvaikutuksia kuten sikiöhaittoja sekä vaikutuksia mielialaan, niveliin, maksan toimintaan ja limakalvoihin. Suurimmassa osassa tapauksista isotretinoiini tai antibioottikuuri ovat vaikeaan akneen toimiva ratkaisu.

Lääkärit voivat määrätä akneen myös paikallisena lääkehoitona erityisiä lääkevoiteita ja -geelejä kuten bentsoyyliperoksidia. Voiteita käytetään usein myös antibioottihoidon tukimuotona. Lääkevoiteet ovat usein todella kuivattavia.

Lääkkeet hoitavat aknen oireita, mutta eivät juurisyitä, minkä vuoksi akne usein uusiutuu lääkekuurin jälkeen. Suosittelemme aina lääkekuurin lisäksi aknen hoitoa sekä kosmetiikalla että elämäntavoilla. Ihonhoitorutiinia on tärkeää jatkaa pitkäjänteisesti.

Ammattilaisen apua ihonhoitoon – aknen hoito kosmetologilla

Ongelmaiholla on hyvä olla oma osaava kosmetologi, joka tuntee ihon temput ja hoitohistorian. Aknen hoito on kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Hoitoon on mielekkäämpää sitoutua tutun ammattilaisen avulla, ja silloin välttää myös hutiostokset, jotka pahimmillaan vain pahentavat ihon tilannetta. Ihon tasapainottaminen tapahtuu paitsi kosmetologin hoitopedissä, myös sitkeällä kotihoidolla. Varaa aika Jolie Spahan.

Samaa hellävaraista itsensä hoitamista voi jatkaa hoitojen välissä myös kotona esimerkiksi gua sha -välineillä ja kotispa-tuokioilla.

Ihonhoitorutiinissa kannattaa noudattaa päivittäin ammattilaisen neuvoja, käyttää ohjeistettuja tuotteita ja vaihtaa ahkerasti pyyhkeitä sekä liinavaatteita. Myös meikkaukseen käytettävät välineet tulee puhdistaa hyvin.

Jos tarvitset apua iho-oireiden tunnistamiseen tai sopivien tuotteiden valintaan, voit kysyä neuvoa Jolien asiantuntijoilta täällä verkkokaupassa. Pääset ottamaan meihin yhteyttä sivun oikean alakulman videopallurasta, jossa vilkuttelemme sinulle. Jolien kosmetologit ovat apunasi myös Jolie Shop & Spassa Töölössä. Varaa aika kasvohoitoon tai ihonhoitokonsultaatioon.

Lue myös akneen liittyvät blogit

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.