Rosacea eli ruusufinni

Ruusufinni eli rosacea on yleinen, tulehduksellinen ihosairaus, joka esiintyy kasvoissa. Ruusufinni kasvoissa puhkeaa tyypillisesti noin 30–60 ikävuoden tienoilla ja sitä esiintyy useimmiten keski-ikäisillä naisilla, mutta se voi koskettaa ketä tahansa. Ruusufinniä on jopa joka kymmenennellä aikuisella Suomessa, jos lievät punoitusoireet lasketaan mukaan.

Rosacea aiheuttaa ihon punoitusta ja kuumotusta sekä punaisia läikkiä ja märkäpäitä, mutta iho on kuitenkin yhtä aikaa kuiva ja herkkä.

 1. Mitkä ovat ruusufinnin eli rosacean oireet?
  1. Rosacean alatyypit
  2. Akne vai ruusufinni – miten rosacea eroaa aknesta?
 2. Mistä ruusufinni johtuu?
 3. Eroon ruusufinnistä – Ruusufinni hoito on kokonaisvaltaista
  1. Rosacea-ihon hoito pähkinänkuoressa
  2. Puhdistus
  3. Kasvovesi
  4. Kasvovoide
  5. Seerumi ja kasvoöljy
  6. Kasvonaamio
  7. Rosacea-ihon suojaaminen
 4. Näin ruusufinni parani: Johanna & rosacea kokemuksia

Mitkä ovat ruusufinnin eli rosacean oireet?

Ruusufinnin oireet alkavat otsan, nenän, poskien ja leuan alueelle ilmestyvällä couperosan kaltaisella punoituksella. Hiusverisuonet voivat olla korostuneet ja tyypillisesti ihoa myös kuumottaa. Tämän jälkeen iholle ilmestyy märkäpäitä ja pieniä näppyjä, jotka voivat muistuttaa aknea. Rosacea iho voi myös turvota tai paksuuntua. Samaan aikaan iho on kuitenkin pintakuiva ja herkkä.

Lievä ruusufinni oirehtii pintaverisuonten laajenemisena ja ihon kuumotuksena, myös poskien turvotusta voi esiintyä. Rosacean pahenemisvaiheessa ihon punoitus on pysyvämpää ja iholla on märkäpaiseita ja näppylöitä etenkin kasvojen keskiosissa.

Jopa puolella rosaceaa sairastavista on silmäoireita, kuten silmien kuivuutta, luomireunan tulehdusta tai näärännäppyjä.

Rosacean oireet voivat tulla ja mennä. Niillä on taipumus puhjeta viikkojen tai kuukausien ajaksi, minkä jälkeen ne paranevat joksikin aikaa ennen kuin ne puhkeavat uudelleen.

Rosacean alatyypit

Ruusufinnistä on neljä alatyyppiä, joiden oireet hieman eroavat toisistaan:

 • Erythematotelangiektoottinen ruusufinni (ETR) eli couperosa, jolle on ominaista punoitus ja näkyvät verisuonet. Lue lisää couperosasta.
 • Papulopustulaarinen ruusufinni (PPR), jolle on ominaista punoitus, turvotus ja aknen kaltaiset puhkeamiset.
 • Fymatoottinen ruusufinni, jolle on ominaista ihon paksuuntuminen ja nenän laajentuminen eli rinofyyma (ruusufinni nenässä).
 • Silmärosacea eli ruusufinni silmässä, jolle on ominaista silmien ja silmäluomien tulehdus.

Akne vai ruusufinni – miten rosacea eroaa aknesta?

On tärkeää, että rosaceaa ei sekoiteta aikuisiän akneen eikä sitä hoideta kuin aknea, vaikka nämä ovatkin sukua toisilleen. Rosacean oireisiin eivät kuulu umpikomedot eli tukkeutuneet valkopäät, joita esiintyy usein akneiholla. Rosacea myös rajoittuu kasvoihin, kun taas aknea esiintyy yleisesti myös selässä ja rintakehän alueella.

Mistä ruusufinni johtuu?

Rosacean tarkkaa syytä ei tunneta, mutta taipumus rosaceaan on perinnöllistä. Tyypillisesti ruusufinni puhkeaa pitkään jatkuneen stressin seurauksena, sillä pitkittynyt stressi vaikuttaa hormonitoimintaamme, suolistomme hyvinvointiin ja sitä kautta kehomme vastustuskykyyn. Ruusufinnistä kärsivillä immuunipuolutuksessa ja ihon ja pintaverisuonten tulehduksen sääntelyssä on poikkeavuutta normaaliin. Myös UV-säteilyllä on merkitystä taudin synnyssä ja pahenemisessa.

Syyt rosacean taustalla ovat siis aina kokonaisvaltaisia, joten sitä tulee myös hoitaa sekä sisäisesti, ulkoisesti että henkisellä tasolla.

Ruusufinni ei johdu huonosta hygieniasta tai mausteisten ruokien syömisestä. Ruusufinni oireet voivat kuitenkin pahentua esimerkiksi voimakkaasta auringosta, kuumasta tai kylmästä säästä, mausteisesta ruoasta, alkoholin tai kuumien juomien juomisesta, hikoilusta tai stressistä.

Eroon ruusufinnistä – Ruusufinnin hoito kotikonstein

Rosacea ihon hoito keskittyy oireiden hallintaan. Oireita pahentavien tekijöiden välttäminen on tärkeää.

Koska ruusufinni puhkeaa usein ruuhkavuosiaan eläville tai muuten kuormittavassa elämäntilanteessa oleville naisille, on todella tärkeää muistaa pitää itsestään huolta kaikilla tasoilla. Oireiden hallinnassa riittävä lepo ja rentoutuminen, liikunta sopivissa määrin, terveellinen ruokavalio sekä ihonhoito ovat kaikki tärkeässä asemassa.

Lue, miten hoidat ruusufinniä ruokavalion ja elämäntapojen avulla: Ruusun aika – Herkkä rosacea-iho vaatii kokonaisvaltaista hoitoa.

Olisi tärkeää tunnistaa ne asiat, jotka saavat ruusufinnin oirehtimaan. Useimmilla oireita pahentavat eniten auringon säteily, stressi, voimakkaat lämpötilanvaihtelut ja alkoholi. Kun tunnistat omaan ihoosi vaikuttavat tekijät ja pyrit välttämään niitä, rosacean hoitaminen on helpompaa ja tuloksellisempaa.

Rosacea-ihon hoidossa tärkeintä on ihon rauhoittaminen ja suojaaminen, kosteutus sekä viilentäminen. Ihotautilääkärit määräävät ruusufinnin hoitoon usein antibiootteja, joista on hetkellistä apua. Ruusufinni tahtoo kuitenkin puskea takaisin esiin ennemmin tai myöhemmin, jos juurisyitä ei hoideta kuntoon. Antibiootit myös vahingoittavat suolistomme mikrobikantaa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa noidankehän, sillä suoliston hyvinvointi on avainasemassa ihon hyvinvoinnissa.

Rosacea-ihon perushoito – ruusufinnin hoito

Rosacea-ihon hoidossa tärkeintä on hellävaraisuus ja lempeys. Ihoa pyritään kosteuttamaan, rauhoittamaan ja vahvistamaan ihon hydrolipidikalvoa eli suojakerrosta.

Luonnonkosmetiikasta löytyy tehokkaita, mutta hellävaraisia tuotteita, jotka sopivat erinomaisesti ruusufinnille. Herkälle iholle suunnatut, hajusteettomat tuotteet sopivat yleensä hyvin ruusufinnistä kärsivälle iholle.

Koska rosacea-iho ärtyy herkästi, ihoa voimakkaasti aktivoivia tai kuorivia ainesosia tulisi välttää, samoin voimakkaita hajusteita. Aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet eivät usein sovellu rosacea-iholle, sillä niiden sisältämät ainesosat kuivattavat ihoa ja voivat pahentaa ihon oirehdintaa.

Sopiiko hyaluronihappo ruusufinni iholle? Hyaluronihappo on ihoon kosteutta sitova ainesosa, joten se sopii hyvin kosteutta kaipaavalle rosacea-iholle. Hyaluronihappo on hyvin siedetty ainesosa eli se sopii myös herkälle iholle.

Rosacean hoito koostuu puhdistustuotteesta, kasvovedestä sekä kosteusvoiteesta ja aurinkosuojatuotteesta. Halutessaan hoitoa voi täydentää lisäämällä rutiiniin kevyen, vesipohjaisen seerumin ja kerran viikossa käytettävän, viilentävän ja rauhoittavan naamion. Tässä tulevat Jolien asiantuntijoiden täsmävinkit ruusufinnin hoitoon.

Rosacea-ihon puhdistus: puhdistusmaito tai misellivesi rosacea-iholle

Herkkää rosacea-ihoa ei saa pestä liian voimakkailla ja vahvasti emäksisillä aineilla, sillä vahvat pesuaineet pesevät suojakelmun pois ja aiheuttavat iholle epätasapainotilan. Valitse puhdistusaineeksi pH:ltaan neutraali eli happamuudeltaan ihon kanssa samaa luokkaa oleva (pH 4-6,5) puhdistusmaito, -voide tai misellivesi. Vältä vaahtoja, geelejä ja saippuoita.

Puhdistustuote olisi hyvä levittää iholle sormenpäiden avulla hellin, pyörivin liikkein. Ihoa ei kannata hangata, sillä mekaaninen ärsytys pahentaa oireita. Puhdistustuotteen voi huuhdella iholta haaleanlämpöisellä vedellä. Jos ihosi ärtyy vesipuhdistuksesta, puhdistustuotteen poistamiseen iholta voidaan käyttää vanulappua tai erittäin pehmeää pyyhettä. Hankaavia materiaaleja tulee välttää ja esimerkiksi musliiniliina tai konjac-sieni on usein liian hankaava rosacea-iholle. Myös rakeiset kuorinnat ja suola ovat vältettävien listalla.

Kasvovesi ruusufinni- eli rosacea-iholle

Kosteuttava ja rauhoittava kasvovesi aamuin illoin on sopivan puhdistusaineen ohella erityisen tärkeä tuote. Kasvoveden olisi hyvä olla alkoholiton.

Voide ruusufinnille: kasvovoide ja silmänympärysvoide rosacea-iholle

Kasvovoiteen tulisi olla kevyt, emulsiomainen ja runsaasti kosteutta sisältävä fluidi, ei liian rasvainen. Hyviä, ihoa rauhoittavia ainesosia ovat esimerkiksi bisabololi ja panthenoli.

Seerumi ja kasvoöljy rosacea-iholle

Erinomainen lisä kosteusvoiteen alle aamuin illoin on rauhoittava ja kosteuttava seerumi. Jos iho tuntuu kuivalta ja kaipaa kasvoöljyä, käytä suojaavaa ja rauhoittavaa öljyä maltillisesti.

Kasvonaamiot rosacea-iholle

Viikottaisena tehohoitona toimii viilentävä ja rauhoittava naamio. Ihoa ei kannata kuoria eikä märkäpäitä puristella.

Rosacea-ihon suojaaminen: aurinkovoide ja meikkivoide rosacea-iholle

Auringolta suojautuminen vuoden ympäri on ensiarvoisen tärkeää, sillä UV-säteily pahentaa ruusufinnin oireita. Kesällä olisi hyvä käyttää erillistä aurinkosuojatuotetta riittävän suurella suojakertoimella (50+). Aurinkosuojan päällä voi käyttää kevyttä, punoituksen peittävää meikkipohjaa, esimerkiksi mineraalimeikkipohjaa.

Talvella suojakertoimen sisältävä päivävoide, BB-voide tai meikkipohja voi olla riittävä. Meikkipohjissa mineraalimeikkipohja on hyvä vaihtoehto rosacea-iholle, sillä se on usein hyvin siedetty ja ihoa suojaava ja hoitava. Talvella ihon suojaaminen viimalta ja pakkaselta esimerkiksi kaulahuivilla on tärkeää, sillä voimakkaat lämpötilanvaihtelut pahentavat rosacean oirehdintaa.

Usein kysyttyä rosaceasta eli ruusufinnistä

Mikä on ruusufinni?

Ruusufinni on ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta ja tulehdusta kasvojen alueella. Se tunnetaan myös nimellä rosacea, ja puhkeaa tyypillisesti noin 30–60 ikävuoden tienoilla ja sitä esiintyy useimmiten keski-ikäisillä naisilla. Ruusufinnin oireet voivat vaihdella henkilöstä toiseen, mutta yleisimpiä ovat kasvojen punoitus, näppylät tai finnit, ihon kutina ja polttelu sekä silmien ärsytys. Nämä oireet voivat pahentua ajan myötä ilman asianmukaista hoitoa.

Miten tunnistaa ruusufinni?

Mistä tietää onko ruusufinni? Tunnistaaksesi ruusufinnin, tarkkaile seuraavia oireita:

1. Kasvojen punoitus: Ruusufinnin yleisin oire on kasvojen punoitus. Punaiset alueet voivat esiintyä poskissa, nenässä, leuassa tai otsassa.
2. Näppylät: Ruusufinni voi aiheuttaa pieniä näppylöitä kasvoille. Nämä näppylät ovat yleensä punaisia ja voivat sisältää märkää nestettä.
3. Verisuonten laajentuminen: Kun ruusufinni etenee, se voi aiheuttaa verisuonten laajentumista kasvoilla. Tämän seurauksena iho voi näyttää suonikohjuilta tai verkkomaiselta.
4. Herkkyys: Ihmisillä, joilla on ruusufinni, iho voi tuntua herkältä kosketukselle tai lämpötilan muutoksille.
5. Silmien ärsytys: Joillakin potilailla ruusufinni voi aiheuttaa silmien ärsytystä ja kuivumista.

Mikä laukaisee ruusufinnin?

Ruusufinnin tarkka syy ei ole tiedossa, mutta on olemassa useita tekijöitä, jotka voivat laukaista sen. Yksi tärkeimmistä ruusufinnin laukaisijoista on altistuminen ärsyttäville aineille. Tämä voi sisältää esimerkiksi voimakkaita tuoksuja tai kemikaaleja, kuten hajusteita tai puhdistusaineita. Myös liiallinen altistuminen auringonvalolle tai kylmälle ilmalle voi aiheuttaa ihon ärsytystä ja johtaa ruusufinnin puhkeamiseen. Stressi on toinen tekijä, joka voi laukaista ruusufinnin oireet.

Miten saada ruusufinni pois?

Mikä rauhoittaa ruusufinnin? Ruusufinnin oireita voi lievittää useilla eri tavoilla:

1. Vältä laukaisevia tekijöitä. Näihin voivat kuulua esimerkiksi: stressi, auringonvalo, kylmät olosuheet, kuumat juomat ja ruoat, alkoholi, voimakkaat tuoksut
2. Kosteuta ihoa. Kuiva iho voi ärsyttää ruusufinnia entisestään. Siksi on tärkeää kosteuttaa ihoa säännöllisesti käyttämällä kosteusvoidetta tai -seerumia.
3. Käytä aurinkosuojaa. Aurinko voi aiheuttaa ruusufinnin oireiden pahenemista. Siksi on tärkeää käyttää aurinkosuojavoidetta kasvoilla.
4. Ammattilaisapu avuksi. Varaa aika kosmetologilta kasvohoitoon, jonka yhteydessä kosmetologi auttaa valitsemaan ihollesi sopivimmat hoitotuotteet. Kosmetologin tekemä hoito tuo helpotusta myös kotihoitoon.

Lue myös rosaceaan liittyvät blogit

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.