Pigmenttiläiskät eli maksaläiskät

Ihon pigmenttihäiriöt ovat tavallisia erityisesti aurinkoiseen aikaan. Mistä ne johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Millaiset tuotteet oikeasti tehoavat pigmenttiläiskiin?

Pigmenttimuutoksia on mahdollista hoitaa ja uusien pigmenttiläiskien syntymistä mahdollista ennaltaehkäistä. Pigmenttiläiskistä on kuitenkin haastavaa päästä täysin eroon, joten ennaltaehkäisevä hoito on tärkeää.

Pigmenttimuutokset voivat olla peräisin hyvin moninaisista syistä. Ihon pigmenttiin liittyvät muutokset voivat liittyä esimerkiksi aurinkoon, hormoneihin, tulehduksiin tai ikään.

 1. Mitä pigmenttimuutokset ovat?
  1. Ihon pigmentin eli melaniinin muodostuminen
  2. Pigmenttimuutosten muodostuminen
 2. Miten pigmenttiläiskiä voi välttää?
 3. Miten pigmenttiläiskiä voi hoitaa?
  1. Näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän pigmentaatiomuutoksia korjaavan tuotteen
 4. Suosikkituotteet pigmenttiläiskien hoitoon

Pigmenttimuutos – mitä pigmenttimuutokset ovat?

Pigmentti- tai maksaläiskät ovat paikallisia, ruskeita, tummia läiskiä, jotka voimistuvat auringossa. Pigmenttiläiskät, joita kutsutaan myös maksaläiskiksi, tulkitaan usein ihon ikääntymisen merkiksi. Niitä voi kuitenkin ilmaantua jo kolmekymppisenä. Ihon sävy ja geneettinen taipumus vaikuttavat siihen, kuinka nuorena ja kuinka helposti pigmenttimuutoksia syntyy.

Pigmenttiläiskiä esiintyy yleensä naisilla hormonaalisten muutosten seurauksena ja niihin vaikuttavat useat sisäiset ja ulkoiset tekijät. Yksittäinen suurin syy niille on jatkuva altistuminen UV-säteilylle. Siksi pigmenttiläiskiä syntyy pääasiassa auringolle eniten altistuneille ihoalueille, kuten kasvoille, dekolteelle ja kämmenselkiin. Pigmenttimuutokset jaloissa ja käsivarsissa ovat myös mahdollisia.

Muita syitä pigmentti- tai maksaläiskien syntymiseen voivat olla hormonitoiminnan muutokset kuten raskaus, auringolle herkistävät lääkkeet, perimä, ikä, tulehdukset ja ihon vammat tai vauriot.

Ihon pigmentin eli melaniinin muodostuminen

Melaniinin eli ihon pigmentin muodostuminen on hyvin monimutkainen kemiallisten reaktioiden jatkumo, mutta yritämme selittää sen yksinkertaisesti.

Auringon ultraviolettisäteily stimuloi ja kiihdyttää ihon pigmentaatiosta eli väristä vastaavien solujen, melanosyyttien, toimintaa. Se käynnistää melanogeneesin eli ruskettumisen.

Kun iho vastaanottaa auringon UV-säteilyä, melanosyytit aktivoituvat tuottamaan melaniinia eli ihon pigmenttiä. Melaniinintuotanto on ihon luonnollinen suojamekanismi, jolla se suojaa soluja UV-säteiltä. Melaniini ikään kuin imee UV-säteet ennen kuin ne pääsevät käsiksi solujen DNA:n kanssa. Tämän seurauksena ihomme ruskettuu.

Hyperpigmentaatio eli pigmenttimuutosten muodostuminen

Hyperpigmentaatiota eli pigmenttiläiskiä syntyy silloin, jos melanosyytit tuottavat liikaa melaniinia, mikä taas johtuu lisääntyneestä tyrosinaasientsyymin aktiivisuudesta. Tämä johtaa pigmentin kerääntymiseen ihon pinnalle yleensä tiettyihin kohtiin. Näin iholle syntyy pigmenttiläiskiä, ihonväristä tulee epätasainen ja se voi menettää hehkunsa.

Ihon pigmenttimuutoksia voi tapahtua epidermaalisesti eli ihon pinnalla, tai dermaalisesti eli syvemmällä ihossa. Ihon pinnalla olevia muutoksia on helpompi hoitaa, kun taas syvällä dermiksessä olevia vaikeampi.

Jos iholle syntyy laajoja hyperpigmentaatioalueita, joihin ei ole selkeää syytä, voi syynä olla esimerkiksi tulehdustila kehossa. Silloin voi olla hyvä käydä verikokeissa, joilla selvitetään onko kyseessä tulehdus tai jokin muu häiriötila kehossa, tai vitamiini- tai hivenainepuutoksia.

Myös ihoon tulleet vammat ja vauriot, kuten arvet, voivat alkaa tummua. Kun hoito aloitetaan hyvissä ajoin, niiden pigmentoitumista voidaan estää.

Useimmat ihon pigmenttimuutoksista ovat hyvänlaatuisia ja vain kosmeettisia, vaikkakin harmillisia, eikä niistä ole vaaraa terveydelle. Joskus muutokset voivat kuitenkin liittyä ihosyöpään tai melanoomaan. Jos epäilet ihosyövän mahdollisuutta, käänny ihotautilääkärin puoleen.

Miten maksaläiskiä voi välttää?

Pigmenttiläiskien häivyttämiseen ja vähentämiseen on nykyään olemassa valtava arsenaali kosmetiikkatuotteita. Ensisijaisen tärkeä asia on kuitenkin edelleen pigmenttimuutosten ennaltaehkäisy aurinkosuojalla. UV-säteet eivät ole ainoa ulkoinen tekijä, joka vaikuttaa pigmentaatiohäiriöiden pahenemiseen tai uusiutumiseen: pelkkä näkyvä auringonvalo riittää niiden syntymiseksi. Sen vaikutuksia melanogeneesin stimulaatioon voimistavat ilmansaasteet.

Käytä siis aina aurinkoisella ilmalla tarpeeksi korkealla suojakertoimella varustettua aurinkosuojaa. Aurinkosuojan käyttö on suositeltavaa heti kevättalvesta alkaen, sillä kevään ensimmäiset auringonsäteet heijastuvat lumesta tehokkaasti ja ihon oma melaniinintuotanto ei ole vielä käynnistynyt. Aurinkosuojan lisäksi iho kannattaa suojata auringolta vaatteilla ja päähineillä aina mahdollisuuksien mukaan. Kesäisin paahtavimman keskipäivän auringonpaisteen aikaan on järkevää oleilla varjossa.

Koska muutkin tekijät kuin aurinko voivat aiheuttaa pigmenttimuutoksia, ei niiltä välttymiseen ole yhtä yksioikoista ohjetta. Jos pigmenttimuutoksiin on geneettinen tai hormonaalinen alttius, olisi tärkeää huolehtia ruokavalion ja terveiden elämäntapojen keinoin siitä, että kehossa säilyisi tasapaino. Niin pigmentaatioon vaikuttavat solut eivät saa turhia syitä aktivoitua liikaa.

On myös hyvä muistaa, että kaikkia pigmenttimuutoksia ei voi välttää ja se on ihan okei. Onneksi ne ovat yleensä vain harmillinen kosmeettinen haitta. Syntyneitä pigmenttimuutoksia voi yrittää häivyttää ja vaalentaa, jos ne häiritsevät itseä.

Miten pigmenttiläiskiä voi hoitaa?

Pigmenttiläiskiä voi hoitaa, häivyttää ja korjata monilla vaikuttavilla aineilla. Kosmetiikka voi sisältää kirkastavia ja läiskiä vaalentavia antioksidantteja, melaniinintuotantoa hidastavia tai estäviä aktiivisia ainesosia tai erilaisia solujen uusiutumista nopeuttavia happoja, kuten AHA-happoja. Huomioi aina oma ihotyyppisi tuotteiden valinnassa.

Näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän pigmenttimuutoksia korjaavan tuotteen

Hyvä pigmenttimuutoksia korjaava tuote voi vaikuttaa joko yhteen, kahteen tai kaikkiin melanogeneesin vaiheisiin.

Hyvä tuote:

 1. hidastaa melaniinin tuotantoa pigmenttisoluissa.
 2. estää pigmentin siirtymisen muihin soluihin.
 3. nopeuttaa solujen uudistumista.

Hyvä pigmenttiläiskiä häivyttävä tuote siis edistää solujen uudistumista, korjaa pigmentin epätasaisuuksia, tasoittaa ihonsävyä ja pitää ihon terveenä. Pigmenttimuutoksia häivyttävän tuotteen täytyy olla iholle hellävarainen, jotta sitä voi käyttää päivittäin. Jos tuote ärsyttää ihoa tai aiheuttaa tulehdusta, se voi pahentaa pigmenttimuutoksia.

Suosikkituotteemme pigmenttiläiskien hoitoon

Valitse ihonhoitorutiiniisi yksi tai useampi pigmenttimuutoksia hoitava ja korjaava tuote tarpeidesi mukaan. Meikkituotteilla pystyt häivyttämään tai peittämään maksaläiskiä.

 • Novexpert Booster Serum with Green Tea Polyphenols. Kosteuttava seerumi sisältää vihreän teen polyfenoleita, tehokkaimpia antioksidantteja, jotka ennalta ehkäisevät ja taistelevat ihon hyperpigmentaatiota vastaan. Seerumi vaikuttaa kolmitehoisesti heleyttäen, tasoittaen ihon sävyä ja ehkäisten ihon ikääntymistä.
 • Patyka High Protection Dark Spot Correcting Fluid SPF30. Päivittäiseen käyttöön tarkoitettu hoitotuote, joka ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä, korjaa jo olemassa olevia pigmenttimuutoksia ja sisältää aurinkosuojakertoimen.
 • Esse Ageless Serum+. Tämän ihon ikääntymistä uhmaavan seerumin kiinteyttävät ja liftaavat vaikutukset tehostuvat pitkäaikaisessa käytössä. Essen perustajan mukaan paras tuote pigmentaatioihin!
 • Kevyeen peittämiseen koko kasvoille: Juice Beauty Stem Cellular CC Cream. Monivaikutteinen CC-voide edistää solujen uusiutumista, kirkastaa, kiinteyttää, kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Sen luonnolliset mineraalit tasoittavat ihon sävyä ja SPF30-suojakerroin suojelee ihoa auringon säteitä vastaan.
 • Enemmän peittävyyttä vaativampiin kohtiin: Absolution Le Multi Correcteur. Monikäyttöisen peitevoiteen silkkinen koostumus levittyy vaivattomasti ja sen peittävyyttä on helppo säädellä.
 • Ere Perez Lychee Créme Corrector. Pigmenttirikas peitevoide levittyy iholle tasaisesti ja häivyttää tehokkaasti ihovirheitä.
 • Mádara Luminous Perfecting Concealer. Valoa tuova, ihoon kauniisti sulautuva peitevoide kadottaa ihon pienet epätäydellisyydet nopeasti ja vaivattomasti. Mustikkauutteen antioksidantit auttavat ehkäisemään ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä ihossa.
 • Juice Beauty Green Apple Peel Full Strength – AHA-happokuorinta. Sisältää AHA- ja BHA-happoja, jotka kuorivat ihoa, tasoittavat sen sävyä, vähentävät pigmenttimuutoksia sekä kiinteyttävät.
 • Madara Brightening AHA Peel Mask. Kvittenin hedelmähapot ja C-vitamiini yhdistettynä kosteuttaviin maitohappoihin sekä rauhoittavaan mustaseljaan kuorivat ja poistavat kuollutta ihosoluukoa tehden ihosta heleämmän ja sileämmän. Upea tuote iholle, jossa on maksaläiskiä
 • Novexpert The Expert Exfoliator. Kaksitehoinen kuorintavoide, joka puhdistaa iholta tehokkaasti kuolleet ihosolut ja epäpuhtaudet sekä tasoittaa ihoa. C-vitamiini häivyttää iholta pigmenttiläiskiä.
 • Absolution La Crème Gommante. Kuorii sekä mekaanisesti että entsymaattisesti. Miedot hedelmähapot puhdistavat ja kirkastavat ihoa, uudistavat sekä elvyttävät ihon toimintoja ja verenkiertoa saaden ihon pinnan hehkumaan.
 • Mádara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen SPF50. Monipuolisesti auringon haittavaikutuksilta suojaava, antioksidanttirikas aurinkovoide kasvoille. Sisältää korkean suojakertoimen SPF50, sekä kevyen nude-sävyn, joka sulautuu kauniisti monenlaisiin ihonsävyihin.
 • Patyka Face Sun Cream -aurinkovoide kasvoille SPF50. Patykan huippulaadukas aurinkovoide tuntuu kasvojen iholla kevyeltä ja sulautuu ihoon jättämättä sille lainkaan valkoista pintaa.
 • Esse Sunscreen. Essen SPF30 aurinkosuojavoiteessa on laaja UVA- sekä UVB-suoja. Tämä aurinkovoide sopii herkimmällekin ongelmaiholle. Helposti levittyvä ja ilmavan kevyt koostumus on tuoksuton. Ehkäisee auringosta aiheutuvia haittoja, kuten juonteiden ja pigmenttiläiskien muodostumista.

Usein kysyttyä pigmenttiläiskistä

Mikä on pigmenttiläiskä?

Pigmenttiläiskä eli maksaläiskä on tumma tai ruskea läiskä iholla, useimmiten kasvojen, dekolteen tai käsien iholla. Niitä ilmestyy iholle erityisesti aurinkoiseen vuodenaikaan, sillä auringon UV-säteily voimistaa niiden muodostumista.

Miten saa pigmenttiläiskät pois?

Pigmenttimuutosten häivyttämiseen on olemassa paljon tuotteita. Antioksidanttiset ihonhoitotuotteet, melaniinintuotantoa hidastavat tai estävät aktiiviset ainesosat tai erilaiset solujen uusiutumista nopeuttavat hapot, kuten AHA-hapot, ovat tehokkaita pigmenttiläiskien hoidossa. Katso oppaastamme tehokkaat tuotevinkit!

Mikä auttaa pigmenttiläiskiin?

Paras tapa välttyä pigmenttimuutoksilta on ennaltaehkäistä niiden syntymistä suojautumalla auringolta. Parhaissa aurinkovoiteissa on suojakertoimen lisäksi antioksidanttisia ainesosia, jotka ehkäisevät ja hoitavat pigmenttimuutoksia. Jos pigmenttimuutoksiin on geneettinen tai hormonaalinen alttius, on tärkeää pitää ruokavalio ja elämäntavat tasapainoisina. Niin pigmentaatioon vaikuttavat solut eivät saa turhia syitä aktivoitua liikaa. Pigmenttiläiskien hoitoon on olemassa myös paljon tehokkaita hoitotuotteita, jotka vaikuttavat pigmentin muodostumiseen erilaisilla mekanismeilla.

Mistä pigmenttihäiriöt johtuvat?

Ihon pigmenttiä eli melaniinia tuottavat melanosyytit aktivoituvat auringon UV-säteilystä. Melaniinintuotanto on ihon luonnollinen suojamekanismi UV-säteilyä vastaan ja sen seurauksena ihomme ruskettuu. Hyperpigmentaatiota eli pigmenttiläiskiä syntyy, kun iho tuottaa jostakin syystä liikaa melaniinia ja se kerääntyy ihon pinnalle yleensä tiettyihin kohtiin. Näin iholle syntyy pigmenttiläiskiä. Syitä pigmenttihäiriöiden takana voivat olla UV-säteilyn lisäksi esimerkiksi raskaus, auringolle herkistävät lääkkeet, ilmansaasteet ja tupakointi, perimä, ikä, tulehdukset ja ihon vammat tai vauriot.

Parhaat ihonhoitosarjat pigmenttiläiskien hoitamiseen?

Jolien valikoimasta löytyy myös pigmenttiläiskäiselle iholle sopivia kokonaisia kirkastavia linjoja, joita voi käyttää tehokuurityyppisesti. Erinomaisia, laadukkaita ja samalla ihoa hoitavia ovat Novexpertin Polyfenolit-linja ja Patykan Anti-Taches Perfect -linja.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.