Pigmenttiläiskät

Häiritsevät muutokset ihon pigmentissä ovat tavallisia erityisesti aurinkoiseen aikaan. Mistä ne johtuvat ja miten niistä pääsee eroon? Millaiset tuotteet oikeasti tehoavat pigmenttiläiskiin?

Pigmenttimuutoksia on mahdollista hoitaa ja uusien pigmenttiläiskien syntymistä mahdollista ennaltaehkäistä. Pigmenttiläiskiä on kuitenkin haastavaa poistaa täysin, joten ennaltaehkäisevä hoito on tärkeää.

Pigmenttimuutokset voivat olla peräisin hyvin moninaisista syistä. Ihon pigmenttiin liittyvät muutokset voivat liittyä esimerkiksi aurinkoon, hormoneihin, tulehduksiin tai ikään.

 1. Mitä pigmenttimuutokset ovat?
  1. Ihon pigmentin eli melaniinin muodostuminen
  2. Pigmenttimuutosten muodostuminen
 2. Miten pigmenttiläiskiä voi välttää?
 3. Miten pigmenttiläiskiä voi hoitaa?
  1. Näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän pigmentaatiomuutoksia korjaavan tuotteen
 4. Suosikkituotteet pigmenttiläiskien hoitoon

Mitä pigmenttimuutokset ovat?

Pigmentti- tai maksaläiskät ovat paikallisia, ruskeita, tummia läiskiä, jotka voimistuvat auringossa. Pigmenttiläiskät, joita kutsutaan myös maksaläiskiksi, tulkitaan usein ikääntymisen merkiksi. Niitä voi kuitenkin ilmaantua jo kolmekymppisenä. Ihon sävy ja geneettinen taipumus vaikuttavat siihen, kuinka nuorena ja kuinka helposti pigmenttimuutoksia syntyy.

Yksittäinen suurin syy niille on jatkuva altistuminen UV-säteilylle. Siksi pigmenttiläiskiä syntyy pääasiassa auringolle eniten altistuneille ihoalueille, kuten kasvoille, dekolteelle ja kämmenselkiin.

Muita syitä pigmentti- tai maksaläiskien syntymiseen voivat olla hormonitoiminnan muutokset kuten raskaus, auringolle herkistävät lääkkeet, perimä, ikä, tulehdukset ja ihon vammat tai vauriot.

Ihon pigmentin eli melaniinin muodostuminen

Melaniinin eli ihon pigmentin muodostuminen on hyvin monimutkainen kemiallisten reaktioiden jatkumo, mutta yritämme selittää sen yksinkertaisesti.

Auringon ultraviolettisäteily stimuloi ja kiihdyttää ihon pigmentaatiosta eli väristä vastaavien solujen, melanosyyttien, toimintaa. Se käynnistää melanogeneesin eli ruskettumisen:

Kun iho vastaanottaa auringon UV-säteilyä, melanosyytit aktivoituvat tuottamaan melaniinia eli ihon pigmenttiä. Melaniinintuotanto on ihon luonnollinen suojamekanismi, jolla se suojaa soluja UV-säteiltä. Melaniini ikään kuin imee UV-säteet ennen kuin ne pääsevät käsiksi solujen DNA:n kanssa. Tämän seurauksena ihomme ruskettuu.

Pigmenttimuutosten muodostuminen

Hyperpigmentaatiota eli pigmenttiläiskiä syntyy silloin, jos melanosyytit tuottavat liikaa melaniinia, mikä taas johtuu lisääntyneestä tyrosinaasientsyymin aktiivisuudesta. Tämä johtaa pigmentin kerääntymiseen ihon pinnalle yleensä tiettyihin kohtiin. Näin iholle syntyy pigmenttiläiskiä, ihonväristä tulee epätasainen ja se voi menettää hehkunsa.

Ihon pigmenttimuutoksia voi tapahtua epidermaalisesti eli ihon pinnalla, tai dermaalisesti eli syvemmällä ihossa. Ihon pinnalla olevia muutoksia on helpompi hoitaa, kun taas syvällä dermiksessä olevia vaikeampi.

Jos iholle syntyy laajoja hyperpigmentaatioalueita, joihin ei ole selkeää syytä, voi syynä olla esimerkiksi tulehdustila kehossa. Silloin voi olla tärkeää käydä verikokeissa, joilla selvitetään onko kyseessä tulehdus tai jokin muu häiriötila kehossa, tai vitamiini- tai hivenainepuutoksia.

Myös ihoon tulleet vammat ja vauriot, kuten arvet, voivat alkaa tummua. Kun hoito aloitetaan hyvissä ajoin, niiden pigmentoitumista voidaan estää.

Useimmat ihon pigmenttimuutoksista ovat hyvänlaatuisia ja vain kosmeettisesti häiritseviä, vaikkakin harmillisia, eikä niistä ole vaaraa terveydelle. Joskus muutokset voivat kuitenkin liittyä ihosyöpään tai melanoomaan. Jos epäilet ihosyövän mahdollisuutta, käänny ihotautilääkärin puoleen.

Miten pigmenttiläiskiä voi välttää?

Pigmenttiläiskien häivyttämiseen ja vähentämiseen on nykyään olemassa valtava arsenaali kosmetiikkatuotteita. Ensisijaisen tärkeä asia on kuitenkin edelleen pigmenttimuutosten ennaltaehkäisy aurinkosuojalla. UV-säteet eivät ole ainoa ulkoinen tekijä, joka vaikuttaa pigmentaatiohäiriöiden pahenemiseen tai uusiutumiseen: pelkkä näkyvä auringonvalo riittää niiden syntymiseksi. Sen vaikutuksia melanogeneesin stimulaatioon voimistavat ilmansaasteet.

Käytä siis aina aurinkoisella ilmalla tarpeeksi korkealla suojakertoimella varustettua aurinkosuojaa. Aurinkosuojan käyttö on suositeltavaa heti kevättalvesta alkaen, sillä kevään ensimmäiset auringonsäteet heijastuvat lumesta tehokkaasti ja ihon oma melaniinintuotanto ei ole vielä käynnistynyt. Aurinkosuojan lisäksi iho kannattaa suojata auringolta vaatteilla ja päähineillä aina mahdollisuuksien mukaan. Kesäisin paahtavimman keskipäivän auringonpaisteen aikaan on järkevää oleilla varjossa.

Koska muutkin tekijät kuin aurinko voivat aiheuttaa pigmenttimuutoksia, ei niiltä välttymiseen ole yhtä yksioikoista ohjetta. Jos pigmenttimuutoksiin on geneettinen tai hormonaalinen alttius, olisi tärkeää huolehtia ruokavalion ja terveiden elämäntapojen keinoin siitä, että kehossa säilyisi tasapaino. Niin pigmentaatioon vaikuttavat solut eivät saa turhia syitä aktivoitua liikaa.

On myös hyvä muistaa, että kaikkia pigmenttimuutoksia ei voi välttää ja se on ihan okei. Onneksi ne ovat yleensä vain harmillinen kosmeettinen haitta. Syntyneitä pigmenttimuutoksia voi yrittää häivyttää ja vaalentaa, jos ne häiritsevät itseä.

Miten pigmenttiläiskiä voi hoitaa?

Pigmenttiläiskiä voi hoitaa, häivyttää ja korjata monilla vaikuttavilla aineilla. Kosmetiikka voi sisältää läiskiä vaalentavia antioksidantteja, melaniinintuotantoa hidastavia tai estäviä aktiivisia ainesosia tai erilaisia solujen uusiutumista nopeuttavia happoja, kuten AHA-happoja.

Näistä ominaisuuksista tunnistat hyvän pigmentaatiomuutoksia korjaavan tuotteen

Hyvä pigmenttimuutoksia korjaava tuote voi vaikuttaa joko yhteen, kahteen tai kaikkiin melanogeneesin vaiheisiin.

Hyvä tuote:

 1. hidastaa melaniinin tuotantoa pigmenttisoluissa.
 2. estää pigmentin siirtymisen muihin soluihin.
 3. nopeuttaa solujen uudistumista.

Pigmenttimuutoksia häivyttävän tuotteen täytyy olla iholle hellävarainen, jotta sitä voi käyttää päivittäin. Jos tuote ärsyttää ihoa tai aiheuttaa tulehdusta, se voi pahentaa pigmenttimuutoksia.

Hyvä pigmenttiläiskiä häivyttävä tuote edistää solujen uudistumista, korjaa pigmentin epätasaisuuksia, tasoittaa ihonsävyä ja pitää ihon terveenä.

Suosikkituotteemme pigmenttiläiskien hoitoon

Valitse ihonhoitorutiiniisi yksi tai useampi pigmenttimuutoksia hoitava ja korjaava tuote tarpeidesi mukaan. Meikkituotteilla pystyt häivyttämään tai peittämään pigmenttiläiskiä.

 • Novexpert Booster Serum with Green Tea Polyphenols. Kosteuttava seerumi sisältää vihreän teen polyfenoleita, tehokkaimpia antioksidantteja, jotka ennalta ehkäisevät ja taistelevat ihon hyperpigmentaatiota vastaan. Seerumi vaikuttaa kolmitehoisesti heleyttäen, tasoittaen ihon sävyä ja ehkäisten ihon ikääntymistä.
 • Patyka High Protection Dark Spot Correcting Fluid SPF30. Päivittäiseen käyttöön tarkoitettu hoitotuote, joka ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä, korjaa jo olemassa olevia pigmenttimuutoksia ja sisältää aurinkosuojakertoimen.
 • Esse Ageless Serum+. Tämän ihon ikääntymistä uhmaavan seerumin kiinteyttävät ja liftaavat vaikutukset tehostuvat pitkäaikaisessa käytössä. Essen perustajan mukaan paras tuote pigmentaatioihin!
 • Kevyeen peittämiseen koko kasvoille: Juice Beauty Stem Cellular CC Cream. Monivaikutteinen CC-voide edistää solujen uusiutumista, kirkastaa, kiinteyttää, kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Sen luonnolliset mineraalit tasoittavat ihon sävyä ja SPF30-suojakerroin suojelee ihoa auringon säteitä vastaan.
 • Enemmän peittävyyttä vaativampiin kohtiin: Absolution Le Multi Correcteur. Monikäyttöisen peitevoiteen silkkinen koostumus levittyy vaivattomasti ja sen peittävyyttä on helppo säädellä.
 • Ere Perez Lychee Créme Corrector. Pigmenttirikas peitevoide levittyy iholle tasaisesti ja häivyttää tehokkaasti ihovirheitä. 
 • Mádara Luminous Perfecting Concealer. Valoa tuova, ihoon kauniisti sulautuva peitevoide kadottaa ihon pienet epätäydellisyydet nopeasti ja vaivattomasti. Mustikkauutteen antioksidantit auttavat ehkäisemään ennenaikaisen ikääntymisen merkkejä ihossa.
 • Juice Beauty Green Apple Peel Full Strength – AHA-happokuorinta. Sisältää AHA- ja BHA-happoja, jotka kuorivat ihoa, tasoittavat sen sävyä, vähentävät pigmenttimuutoksia sekä kiinteyttävät.
 • Madara Brightening AHA Peel Mask. Kvittenin hedelmähapot ja C-vitamiini yhdistettynä kosteuttaviin maitohappoihin sekä rauhoittavaan mustaseljaan kuorivat ja poistavat kuollutta ihosoluukoa tehden ihosta heleämmän ja sileämmän. Upea tuote iholle, jossa on maksaläiskiä
 • Novexpert The Expert Exfoliator. Kaksitehoinen kuorintavoide, joka puhdistaa iholta tehokkaasti kuolleet ihosolut ja epäpuhtaudet sekä tasoittaa ihoa. C-vitamiini häivyttää iholta pigmenttiläiskiä. 
 • Absolution La Crème Gommante. Kuorii sekä mekaanisesti että entsymaattisesti. Miedot hedelmähapot puhdistavat ja kirkastavat ihoa, uudistavat sekä elvyttävät ihon toimintoja ja verenkiertoa saaden ihon pinnan hehkumaan.
 • Mádara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen SPF50. Monipuolisesti auringon haittavaikutuksilta suojaava, antioksidanttirikas aurinkovoide kasvoille. Sisältää korkean suojakertoimen SPF50, sekä kevyen nude-sävyn, joka sulautuu kauniisti monenlaisiin ihonsävyihin.
 • Patyka Face Sun Cream -aurinkovoide kasvoille SPF50. Patykan huippulaadukas aurinkovoide tuntuu kasvojen iholla kevyeltä ja sulautuu ihoon jättämättä sille lainkaan valkoista pintaa.
 • Esse Sunscreen. Essen SPF30 aurinkosuojavoiteessa on laaja UVA- sekä UVB-suoja. Tämä aurinkovoide sopii herkimmällekin ongelmaiholle. Helposti levittyvä ja ilmavan kevyt koostumus on tuoksuton. Ehkäisee auringosta aiheutuvia haittoja, kuten juonteiden ja pigmenttiläiskien muodostumista.
 • Tash Sisterhood Empow Moisturizer Invisible City SPF 30. Silkkinen, hyvin levittyvä ja kosteuttava kasvovoide sisältää suojakertoimeen 30. Ravitsee ihoa, vähentää juonteita, ehkäisee pigmenttimuutoksia ja suojaa ihoa ilmansaasteiden haitallisilta vaikutuksilta.

Jos kaipaat apua iho-oireiden tunnistamiseen tai tuotteiden valintaan, olet lämpimästi tervetullut Jolien hoitolaan ihonhoitokonsultaatioon. Vaihtoehtoisesti voit lähettää meille konsultaation sähköisesti (ilmaiseksi) täältä.

Kosmetologin tekemä kasvohoito on oiva täsmäisku pigmenttimuutoksiin ja tuo helpotusta myös kotihoitoon. Varaa aika Jolie Spahan.

Ethän jää ihohaasteiden kanssa yksin: vastaamme kaikkiin kysymyksiisi chatissa, sähköpostilla ja somessa sekä tietenkin paikan päällä myymälässämme Töölössä. <3

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.