Atooppinen iho ja ihottuma

Atooppinen iho, joka tunnetaan myös nimellä atooppinen ekseema, on krooninen tulehduksellinen ihosairaus. Atooppisesta ihosta haihtuu kosteutta ja puuttuu rasvaa normaalia enemmän, mikä johtaa poikkeuksellisen suureen kuivuuteen, ärtyvyyteen ja jopa ihottumaan ja ihon halkeiluun.

Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoa atopian oireista sekä neuvoja atooppisen ihon hoitoon ja oireiden minimoimiseen. Sisällysluettelon avulla voit siirtyä sivulla suoraan haluamaasi kohtaan.

 1. Atooppisen ihon oireet
  1. Atopian eri tyypit
 2. Mistä atooppinen ihottuma johtuu?
  1. Miten atooppinen ihottuma diagnosoidaan?
 3. Atooppisen ihottuman hoito
  1. Puhdistus
  2. Kasvovesi
  3. Seerumi
  4. Silmänympärysvoide ja kasvoöljy
  5. Kasvovoide
  6. Kuorinta, naamiot ja meikkivoide
  7. Vartalon ihon kosteutus
  8. Ruokavalio ja ravintolisät
 4. Apua oireiden tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan
 5. Jolien ihonhoitotarinat: Kirsi & atopia kokemuksia

Mitkä ovat atooppisen ihon eli ekseeman oireet?

Atooppisen ihon eli ekseeman oireet voivat vaihdella lievistä vaikeisiin. Atopian yleisin oire on kutiseva ihottuma. Lievissä tapauksissa ihoalue voi olla punoittava, karhea tai hilseilevä ja se voi ajoittain kutista.

Vaikeammissa tapauksissa iho voi olla halkeillut, rakkulainen ja siitä voi vuotaa jopa kudosnestettä tai verta jatkuvasta raapimisesta johtuen. Tämä vaurioittaa ihoa entisestään ja tekee siitä alttiimman tulehduksille. Vaikeissa tapauksissa kyseinen ihoalue voi paksuuntua ja muuttua nahkaiseksi kroonisen raapimisen vuoksi.

Kutina ja epämukavuus voivat olla niin sietämättömiä, että ne hankaloittavat ja rajoittavat elämää aiheuttamalla esimerkiksi univaikeuksia ja ahdistusta. Toisaalta oireet voivat välillä kadota lähes kokonaan.

Atooppisen ihon eri tyypit

Atooppista ihoa on useita eri tyyppejä, joista jokaisella on tyypilliset oireensa. Yleisin tyyppi on atooppinen ihottuma, joka tyypillisesti aiheuttaa ihon punoitusta, kuivuutta ja kutinaa.

Muita atopian tyyppejä ovat

 • kosketusihottuma (reaktio johonkin ihon kanssa kosketuksiin joutuvaan aineeseen)
 • seborrooinen ekseema tai ihottuma (eräänlainen hilse)
 • nummulaarinen ekseema tai ihottuma (kolikonmuotoiset kuivat, hilseilevät laikut iholla, ns. lantti-ihottuma).

Mistä atooppinen ihottuma johtuu?

Atopian puhkeamisen uskotaan johtuvan perintö- ja ympäristötekijöiden yhdistelmästä: atopiasta kärsii arviolta noin 20 prosenttia suomalaisista. Usein atopian puhkeamiseen liittyy isoja elämänmuutoksia ja stressiä. Atopia voi tulla aikuiselle tai lapselle.

Atooppiselta iholta haihtuu kosteutta tavallista enemmän, ja iholta puuttuu myös rasvaa. Ihon hydrolipidikalvo eli ihon suojakerros on ohut tai se puuttuu jopa täysin.

Tämä voi tehdä ihosta alttiimman ärsytykselle ja tulehduksille. Ärsyttävät aineet ja allergeenit pääsevät helpommin tunkeutumaan ihon sisään ja laukaisevat tulehduksen. Liian voimakkaat pesuaineet ärsyttävät atooppista ihoa entisestään.

Lisäksi atooppista ihottumaa sairastavilla ihmisillä on usein yliaktiivinen immuunijärjestelmä, mikä voi johtaa tulehdukseen, kun iho reagoi esimerkiksi allergeeneihin tai ärsyttäviin aineisiin.

Pakkanen, kuiva ilma ja stressi pahentavat oireita, kun taas kostea ja lämmin ilmasto tekevät yleensä hyvää atooppiselle iholle ja voivat saada oireet lähes katoamaan.

Allergisuus (ruoka-aineallergiat, allerginen nuha) ja astma voivat altistaa atopialle – ja päinvastoin. Myös suoliston hyvinvoinnilla on vaikutus ihoon. Atooppisesta ihosta kärsivien suolistomikrobiomi on epätasapainossa. Siksi atooppinen iho saattaa hyötyä maidottomasta ja viljattomasta (gluteeniton) sekä hyödyllisiä bakteereja ja kuituja sisältävästä ruokavaliosta. Lue lisää atooppisen ihon hoidosta ruokavaliolla.

Miten atooppinen ihottuma diagnosoidaan?

Atooppinen iho eli ekseema diagnosoidaan yleensä oireiden perusteella. On tärkeää sulkea pois muut samankaltaisia oireita aiheuttavat ihosairaudet, kuten psoriasis.

Jos tarvitset apua oireiden tunnistamiseen, olet lämpimästi tervetullut Jolien hoitolaan ihonhoitokonsultaatioon tai kasvo- tai vartalohoitoon, jonka yhteydessä kosmetologi auttaa valitsemaan ihollesi sopivimmat ihonhoitotuotteet. Varaa aika täältä.

Voit kysyä neuvoa ihonhoitoon Jolien asiantuntijoilta myös verkkokaupan chatin kautta. Chat aukeaa sivun oikean alakulman vihreätaustaisesta puhekuplasta.

Allergioiden tai yliaktiivisen immuunijärjestelmän varalta lääkäri voi tehdä verikokeita.

Atooppisen ihon hoito eli ekseeman hoito – 3 askelta

Atopiaan ei ole pysyvää parannuskeinoa, mutta on olemassa keinoja oireiden hallintaan, minimoimiseen ja taudinpurkausten ehkäisyyn. Oikeanlaisella hoidolla atopian oireet voidaan saada rauhoittumaan.

 1. Vältä atooppisen ihottuman laukaisevia tekijöitä: Tunnista ja pyri välttämään asioita, jotka laukaisevat ekseeman puhkeamisen. Yleisiä laukaisevia tekijöitä ovat tietyt elintarvikkeet (kuten maitotuotteet), stressi, kylmä sää, hikoilu, liian voimakkaat ja hankaavat puhdistusaineet, vääränlainen kosmetiikka sekä altistuminen pölypunkille tai eläinten hilseelle.
 2. Valitse atooppiselle iholle oikeat, hellät ihonhoitotuotteet: Hoidossa on tärkeintä pyrkiä vahvistamaan ihon omaa suojakalvoa. Tuotteiden tulisi sisältää runsaasti sekä kosteutta että rasvaa. Suosi hoidossa ihoa aidosti ravitsevia, eikä vain ulkonäköä parantavia tuotteita. Herkän ihon hoitoon suunnatut tuotteet soveltuvat yleensä hyvin, etenkin jos atopiaan yhdistyy allergioita.
 3. Ihotautilääkärit usein suosittelevat atooppisen ihon hoitoon lääkevoiteita, kuten kortisonia. Aidosti ihoa ravitsevan kosmetiikan avulla lääkevoiteista on mahdollista päästä eroon. Mikäli ihottuma on voimakasta, on lääkevoidetta kuitenkin hyvä pitää täydentävänä tuotteena hoitavan kosmetiikan rinnalla ainakin aluksi.

Lue blogistamme atooppinen ihonhoito kokemuksia.

Puhdistustuotteet: Puhdistusmaito tai -voide atooppiselle iholle

Atooppisen ihon puhdistukseen suosittelemme herkälle iholle sopivaa puhdistusmaitoa tai -voidetta. Apuna kannattaa käyttää kosteaa kasvoliinaa. Käytä puhdistusainetta vain iltaisin. Aamuisin riittää kasvojen pyyhkäisy misellivedellä. Kuivattava vesipesu on hyvä jättää kokonaan pois. Vältä myös voimakkaita kuorinta-aineita ja vaahtoavia puhdistusaineita.

Kasvovesi atooppiselle iholle

Kosteus on atooppiselle iholle tärkeää, jotta rasvat pääsevät imeytymään ihoon. Tämän vuoksi tehokkaasti kosteuttavan, rauhoittavan ja ihoa vahvistavan kasvoveden käyttö aamuin illoin on erittäin suositeltavaa. Luonnonkosmetiikan kosteuttavat kasvovedet sisältävät koko mitaltaan kukkaisvesiä sekä kosteutta sitovia ainesosia.

Seerumi atooppiselle iholle

Levitä iholle kasvoveden jälkeen kosteuttava ja rauhoittava seerumi, joka tehostaa kosteuden imeytymistä ihoon.

Kasvoöljy ja silmänympärysvoide atooppiselle iholle

Suosittelemme käyttämään silmänympärysvoidetta aamuin illoin. Sivele voide alaluomille ja kulmaluulle kevyesti, ulospäin suuntautuvin liikkein. Jos luomilla on ihottumaa, voit levittää silmänympärysvoidetta myös niille iltaisin.

Hiero ihoon sen jälkeen ihoa ravitsevaa ja ihoa pehmittävää kasvoöljyä. Öljy lukitsee vesipohjaisen kosteuden ihoon tehokkaasti.

Kasvovoide atooppiselle iholle

Tarvittaessa viimeistele ihonhoitorutiini kasvovoiteella. Paras voide atooppiselle iholle on yleisesti ottaen täyteläisen koostumuksen omaava voide, jossa öljyä on enemmän kuin vettä. Kosteusvoide tulee kuitenkin aina valita oman ihon kunnon mukaan.

Jos iho on tulehtunut ja halkeilee, on tulehdus tärkeää saada rauhoittumaan. Pidä tulehtuneet kohdat puhtaina ja taputtele päälle rauhoittavaa kasvovettä. Kun tulehdus helpottaa, voit ottaa rasvaisen hoitovoiteen ja öljyn käyttöön.

Kuorinta, kasvonaamiot ja meikkivoide atooppiselle iholle

Atooppista ihoa voi kuoria pienirakeisella kuorinnalla noin kerran viikossa, sillä tämä auttaa hoitotuotteita imeytymään ihoon sekä kirkastaa ihoa. Kosteuttavan, voidemaisen naamion käyttö on suositeltavaa vähintään kuorinnan jälkeen. Useimmat kosteuttavat naamiot voi jättää iholle yön yli vaikuttamaan. Kosteuttavaa naamiota voi käyttää tarvittaessa myös yövoiteen asemasta useamman kerran viikossa.

Atooppinen ihottuma vartalolla: vartalonhoitotuotteet atooppiselle iholle

Atooppinen ihottuma kasvoissa tai muualla vartalossa? Rakkulainen ihottuma vartalossa? Atooppista ihottumaa voi esiintyä kasvojen lisäksi muualla vartalossa. Kutiseva ihottuma esimerkiksi käsivarsissa, vatsan alueella tai alaraajoissa voi olla atopiaa.

Vartalon ihon atooppisen ihottuman hoidossa pätevät samat neuvot kuin kasvoille. Kosteuta vartalon ihoa runsaasti ja säännöllisesti herkälle iholle sopivilla vartalonhoitotuotteilla. Paras kosteusvoide atooppiselle iholle on täyteläinen voide, joka sisältää sekä kosteuttavia ainesosia että runsaasti hoitavia kasviöljyjä.

Atooppinen ihottuma ja ruokavalio

Ravitsemukselliset tekijät voivat vaikuttaa atooppisen ihottuman hoitoon. Usein atooppisesta ihottumasta kärsivillä henkilöillä on allergioita tai intoleransseja tietyille ruoka-aineille.

Atooppinen iho saattaa hyötyä maidottomasta ja viljattomasta sekä hyödyllisiä bakteereja ja kuituja sisältävästä ruokavaliosta, sillä suoliston kunnolla on suora vaikutus ihon hyvinvointiin. Maitohappobakteereista ja ruuansulatusentsyymeistä voi olla apua suoliston tasapainottamisessa.

Myös omega-3-rasvahappojen saanti on liitetty positiivisiin vaikutuksiin ihosairauksien hoidossa. Näitä rasvahappoja löytyy ruuasta esimerkiksi kalasta tai pellavansiemenistä.

Sokeri – atooppinen ihottuma

Maitotuotteiden ja viljan lisäksi sokeri on yksi niistä ruoka-aineista, joita monet uskovat voivan pahentaa atooppisen ihottuman oireita. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden sokerin kulutuksen ja tulehduksellisten sairauksien välillä. Sokeri voi lisätä kehon tulehdustilaa sekä heikentää immuunijärjestelmän toimintaa. Atooppisessa ihottumassa tulehdusreaktiot ovat keskeisiä oireiden kehittymisessä, joten on mahdollista, että sokerin välttäminen voi auttaa lievittämään oireita.

Sokeri ei kuitenkaan ole yksin suoraan atooppisen ihottuman aiheuttaja, vaan se pahentaa jo olemassa olevia oireita. Jokaisen ihmisen keho reagoi eri tavalla ruoka-aineisiin, joten sokerin vaikutus atooppiseen ihottumaan voi vaihdella yksilöllisesti.

Suosittelemmekin ruokapäiväkirjan pitämistä ja tarkkailemaan omia reaktioitaan eri ruoka-aineisiin. Jos huomaat, että tietty ruoka-aine aiheuttaa sinulle ihottumaoireita tai pahentaa ihosi tilaa, kannattaa harkita sen vähentämistä tai välttämistä.

Sinkki – atooppinen iho

Sinkillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että se voi auttaa vähentämään ihon tulehdusta ja ärsytystä. Sinkki voi myös auttaa parantamaan ihon luonnollista suojakerrosta ja estää kosteuden haihtumista iholta.

Sinkki vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistämää ihohaavojen paranemista. Tämä on erityisen hyödyllistä atooppiselle iholle, koska heikentynyt immuunijärjestelmä voi johtaa ihon tulehdukseen ja infektioihin.

Sinkin lisääminen ruokavalioon tai sen käyttö voiteissa voi lievittää atooppisen ihon oireita.

Ravintolisien käyttö on harkitsemisen arvoista atooppisen ihon hoidossa. Katso alta atooppisen ihon hoitoon sopivat ravintolisät.

Ammattilaisen apua ihonhoitoon

Jos kaipaat apua iho-oireiden tunnistamiseen tai tuotteiden valintaan, Jolien kosmetologit ovat apunasi Jolie Shop & Spassa Töölössä. Kosmetologin tekemä tehokosteuttava hoito tuo helpotusta myös kotihoitoon. Erityisesti kasvohieronta auttaa hoitotuotteita imeytymään ihoon paremmin.

Varaa aika kasvohoitoon tai ihonhoitokonsultaatioon.

Voit kysyä neuvoa ihonhoitoon Jolien asiantuntijoilta myös verkkokaupan chatin kautta. Chat aukeaa sivun oikean alakulman vihreätaustaisesta puhekuplasta.

Usein kysyttyä atopiasta ja atooppisesta ihosta

Mitä tarkoittaa atooppinen iho?

Atooppinen iho eli ekseema on yleinen ihosairaus, jossa iho on kutiseva, punoittava, kuiva ja hilseilevä. Atooppisessa ihossa ihon suojakerrokset ovat heikentyneet, mikä johtaa ihon kuivumiseen ja ärsytykseen.

Miten saada atooppinen iho pois?

Pyri välttämään asioita, jotka sinulla laukaisevat atooppisen ihottuman. Näitä voivat olla esimerkiksi tietyt ruoka-aineet, kemikaalit tai stressi. Valitse iholle sopivat, hellät ihonhoitotuotteet. Tuotteiden tulisi sisältää sekä kosteutta että rasvaa. Atooppisen ihon hoidossa kosteuttaminen ja ihon oman suojakalvon vahvistaminen ovat tärkeitä.

Mikä rasva atooppiselle iholle?

Atooppiselle iholle paras voide on yleisesti ottaen täyteläisen koostumuksen omaava eli rasvainen voide, jossa öljyä on enemmän kuin vettä. Jos iho on tulehtunut ja halkeilee, rauhoita tulehdus ensin pitämällä tulehtuneet kohdat puhtaina ja taputtelemalla niihin rauhoittavaa kasvovettä. Kun tulehdus helpottaa, voit ottaa rasvaisen hoitovoiteen ja öljyn käyttöön.

Miten atooppinen iho todetaan?

Atooppinen iho todetaan yleensä oireiden perusteella, sulkemalla pois muut samankaltaisia oireita aiheuttavat ihosairaudet, kuten psoriasis. Jos tarvitset apua oireiden tunnistamiseen, olet lämpimästi tervetullut Jolien hoitolaan ihonhoitokonsultaatioon. Voit lähettää meille konsultaation myös sähköisesti. Lääkäri voi tehdä verikokeita mahdollisten allergioiden tai yliaktiivisen immuunijärjestelmän varalta.

Lue myös atopiaan liittyvät blogit

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.