Normaali iho

Mistä normaalin ihon tunnistaa? Normaali iho on ihotyyppi, jonka toiminnot ovat harmoniassa, eikä iho ole kuiva tai rasvainen. Iho tuntuu sileältä, se on tasaisen värinen ja heleä. Ihon kosteuspitoisuus on tasapainossa ja talineritys normaalia. Kasvoilla ei juuri ole epäpuhtauksia, tai niitä ilmestyy satunnaisesti. Otsan, nenän ja leuan alueella voi ilmetä mustapäitä.

Normaalinkin ihon tarpeet voivat muuttua esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelun, kuukautiskierron tai stressin myötä. Näihin tarpeisiin on hyvä reagoida, jotta iho-ongelmat saadaan ehkäistyä.

Normaalin ihon hoito – pitääkö normaalia ihoa hoitaa?

Normaali iho ei ole kuiva tai rasvainen ja sen hoidossa tärkeintä onkin ylläpitää ihon luonnollista kosteustasapainoa sekä pH-tasapainoa (pH noin 4,5-5). Normaalin ihon voi saada myös epätasapainoon väärällä ihonhoidolla, tuotevalinnoilla tai ihon tarpeet sivuuttamalla.

Vaikka normaali iho onkin tasapainossa, tarvitsee iho silti hoitoa. Suurin virhe normaalin ihon hoidossa on jättää se kokonaan hoitamatta. Huonoilla ihonhoitovalinnoilla normaali iho voi alkaa oikuttelemaan sitkeästikin, joten ihon perushoito on tärkeää.

Valitse siis normaalille iholle kosteuttavia tuotteita, joiden pH-arvo on mahdollisimman lähellä ihon normaalia pH-arvoa.

Normaalin ihon hoito riippuu myös ihon tarpeesta. Vuodenaikojen vaihtelut on hyvä ottaa huomioon ihonhoitotuotteita valitessa, jotta pintakuivuutta ei pääse syntymään iholle. Näin iho säilyy kauniin pehmeänä ja kuulaana ympäri vuoden.

Ikääntyessä ihon tarpeet muuttuvat, mikä kannattaa huomioida tuotteiden valinnassa. Ihon ennaltaehkäisevä hoito palkitsee viimeistään tässä vaiheessa.

Normaalin ihon puhdistus

Normaalin ihon puhdistukseen sopivat esimerkiksi puhdistusmaidot, -voiteet ja -öljyt sekä geelit. Puhdistustuotteen tulee poistaa meikki ja lika tehokkaasti, mutta sen ei pitäisi jättää iholle kiristävää tunnetta. Normaalin ihon hoitoon riittää puhdistustuotteen käyttö iltaisin. Aamuisin kasvot voi huuhdella haalealla vedellä tai kostutetulla (kesto)vanulapulla.

Normaalin ihon kosteutus

Puhdistuksen jälkeen iholle taputellaan kasvovesi. Kasvovesi on ihon kosteutuksen a ja o myös normaalin ihon hoidossa, sillä se tuo iholle vesikosteutta ja auttaa muita ihonhoitotuotteita imeytymään ihoon. Kasvovedeksi voi valita kosteuttavan tai kirkastavan vaihtoehdon. Aamulla kasvot voi pyyhkiä kasvoveteen kostutetulla vanulapulla puhdistusaineen käytön sijaan.

Kasvoveden jälkeen iholle voi levittää halutessaan seerumin, mutta se ei ole normaalille iholle välttämätön. Seerumi valitaan yleensä johonkin ihon täsmätarpeeseen, kuten sameuteen tai kosteusköyhyyteen. Normaalin ihon seerumi voi olla esimerkiksi kosteuttava ja kirkastava. Antioksidanttisella seerumilla taas voi ennaltaehkäistä ihon ikääntymistä. Seerumeita voi vaihdella vuodenaikojen sekä ihon tarpeen mukaan.

Seerumin jälkeen vuorossa ovat voide ja/tai kasvoöljy. Normaalille iholle sopii aamuisin esimerkiksi ihoa suojaava kevyempi voide+kasvoöljy yhdistelmä tai pelkkä kasvovoide. Iltaisin iho nauttii kasvoöljyn, balsamin tai runsaan kasvovoiteen hoitavuudesta.

Silmänympärysiholle voi valita kosteuttavan geelimäisen tuotteen tai hieman paksumman voidemaisen tuotteen oman mieltymyksen ja ihon tarpeen mukaan.

Erityisesti talvella iho voi kaivata enemmän kosteutusta, jolloin tuotteet kannattaa valita sen mukaan. Kuuntele aina ihosi tarpeita.

Täsmähoito normaalille iholle

Normaalia ihoa kannattaa kuoria parin viikon välein, sillä kuorinta kirkastaa ihoa ja auttaa ihonhoitotuotteita imeytymään ihoon. Kuorintatuotteeksi kannattaa valita pienirakeinen, mutta kuitenkin tehokas tuote. Hedelmähappokuorinnat ovat myös hyvä vaihtoehto. Normaalille iholle voi käyttää myös kuorintatuotteita, joissa on yhdistelmä mietoja hedelmähappoja ja kuorivia rakeita. Kuorinnan jälkeen kasvoille voi levittää naamion ihon tarpeen mukaan. Naamio voi olla esimerkiksi kosteuttava tai kirkastava.