Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat meistä kaikkiin jossain vaiheessa elämää ja ne näkyvät kehossamme eri tavoin. Usein hormonaaliset muutokset vaikuttat ihoon ja hiuksiin, minkä vuoksi esimerkiksi iho-ongelmien syntyessä on hyvä tarkastella kehoa kokonaisuutena.

Mitä hormonaaliset muutokset ovat?

Hormonaalisilla muutoksilla tarkoitetaan yleensä hormonaalisia epätasapainotiloja, joita tuovat mukanaan esimerkiksi
stressi, raskaus, imetys, sairaudet ja lääkitykset, murrosikä ja vaihdevuodet.

Naisen keho on murrosiästä saakka kuukautiskierron vuoksi jatkuvassa syklisessä hormonitoiminnan muutoksessa. Lisäksi naisen hormonaaliseen tasapainoon vaikuttavat esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy, mahdollinen raskaus ja imetys sekä vaihdevuodet.

Myös miehen hormonitoiminnassa tapahtuu muutoksia elämän aikana. Esimerkiksi ikääntymisen myötä testosteronihormonin määrä kehossa vähenee, mutta sen aikaansaamat oireet ovat tyypillisesti hitaampia ja huomaamattomampia. Normaalia suurempi ja nopeampi testosteronin lasku voi tuoda hankalia oireita.

Solgar Female Multiple -monivitamiini on suunniteltu tukemaan erityisesti naisten ravitsemuksellisia tarpeita eri ikävaiheissa.

Miten hormonaaliset muutokset näkyvät ihossa ja hiuksissa eri elämänvaiheissa?

Vaihdevuodet

Ikääntymisen myötä naisten estrogeenin tuotanto vähenee. Naishormoninakin tunnettu estrogeeni vaikuttaa ihon immuunipuolustukseen, sekä ihon rakenteesta ja pigmentistä vastaavien keratinosyyttien, fibroblastien, melanosyyttien ja talirauhasten aktiivisuuteen.

Estrogeenin lasku voi heikentää kosteutta sitovan hyaluronihapon ja kollageenin muodostusta. Ikääntymisen merkit voivat alkaa ilmaantua vauhdikkaammin etenkin kasvojen iholla.

Näitä asioita vaihdevuodet voivat tuoda mukanaan:

 • Iho kuivuu
 • Kimmoisuus vähenee
 • Iho ohenee tai paksuuntuu
 • Iho näyttää samealta ja epätasaiselta
 • Ihokarvoja voi ilmestyä ei-toivottuihin paikkoihin

Vaihdevuosien aikaan ihoa tulisi kosteuttaa huolellisesti. Laadukas kosteutta sitova hyaluronihappopitoinen tuote on hyvä lisätä omaan ihonhoitorutiiniin. Valikoimastamme löytyy myös hyaluronihappoa ravintolisänä. Sisäisesti nautittuna se auttaa sitomaan kosteutta kehon sidekudoksiin.

  Raskaus

  Toisille raskauden aikana lisääntynyt estrogeenihormonin tuotanto näyttäytyy iholla upeana hehkuna, toisille saattaa tulla epäpuhtauksia.

  Raskauden aikana on tavallista, että iholle syntyy

  • pigmenttimuutoksia, sillä raskaus lisää pigmentin määrää iholla. Pigmenttiläiskät useimmiten haalistuvat synnytyksen jälkeen.
  • raskausarpia ihon venyessä.
  • selluliittia naishormonin määrän lisääntyessä kehossa.

  Raskauden aikana on suositeltavaa vähentää kehon turhaa kemikaalikuormaa ja luoda yksinkertainen ihonhoitorutiini miedosti hajustetuin tai hajusteettomin tuottein.

  Imetys ja imetyksen lopettaminen

  Raskauden jälkeen estrogeenitasot romahtavat ja vaikutukset voivat olla samankaltaisia kuin vaihdevuosien aikana.

  Monesti iho pysyy hyvässä kunnossa imetyksen ajan, mutta imetyksen lopetuksesta seuraa usein hankalia oireita, sillä hormonitoiminta järkkyy taas. Ihon talintuotanto voi kiihtyä, kasvoille voi ilmaantua epäpuhtauksia ja hiukset alkaa rasvoittumaan, kunnes hormonitoiminta taas tasapainottuu.

  Imetyksen aikana ollaan paljon pienen vauvan kanssa ihokontaktissa ja siksi miedot tuotteet ovat suositeltavia tällöinkin. Herkälle iholle sopivat tuotteet voivat tuoda helpotusta myös mahdollisiin raskauden jälkeisen estrogeeniromahduksen tuomiin iho-oireisiin.

  Ashwagandha on elinvoiman, stressin ja mielialan tukemiseen käytetty terapeuttinen yrtti.

  Murrosikä

  Murrosiässä epäpuhtauksia voi ilmaantua, kun talirauhaset alkavat tuottamaan normaalia enemmän talia. Talintuotannon kiihtymistä lisäävät testosteronihormoni sekä IGF-1-kasvutekijä.

  Murrosikäisen on hyvä aloittaa ihonhoito siinä vaiheessa, kun iho alkaa rasvoittumaan tai iholle ilmaantuvat ensimmäiset epäpuhtaudet.

  Lue Jolien asiantuntijoiden neuvot ja tuotesuositukset nuoren ihon hoitoon.

  Stressi

  Mieliala ja stressi vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi ikääntymisen merkkeihin iholla. Stressin näkyminen iholla johtuu siitä, että verenkiertoon erittyvä liika kortisoli häiritsee fibroblastien kehittymistä ja toimintaa, joka jäykistää sidekudosta.

  Pitkäkestoinen stressi laskee kehon immuunipuolustusta, joka väistämättä vaikuttaa myös ihon kuntoon.

  Stressi voi aiheuttaa

  Miten hormonaalisen myllerryksen oireita voi ennaltaehkäistä tai helpottaa?

  Riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio tukevat hormonitasapainoa. Suosi ruokavaliossa kasviksia, hedelmiä, marjoja, kuitua, laadukkaita kasviöljyjä, suolistoa helliviä prebiootteja ja kuituja. Yritä välttää runsasta kahvin ja alkoholin käyttöä.

  Helpotusta tuo myös hermoston rentouttaminen:

  • liikunta ja ulkoilu
  • lepo
  • rentouttavat hoidot, esimerkiksi kokonaisvaltaisesti rentouttava kasvohoito tai aromahieronta

  Hormonaalisten epätasapainotilojen aikana on suositeltavaa käyttää mahdollisimman lempeitä ihonhoitotuotteita. Juuri omalle ihollesi sopivat tuotteet kannattaa valita yhdessä ihonhoidon asiantuntijan kanssa. Olemme apunasi niin verkkokaupan chatissa kuin Jolie Shop & Spalla Töölössä.

  Ihonhoidosta voi tehdä kotona rauhoittavan iltarutiinin: puhdista kasvot huolellisesti ja hellävaraisesti, imeytä muutama kerros kasvovettä ja hiero kasvoöljyllä dekolteeta ja kasvoja. Voit opetella käyttämään gua sha -välineitä dekolteen, kasvojen, niskan ja kaulan käsittelyyn. Gua sha -hieronta rentouttaa kasvojen lihaksia, kohottaa piirteitä ja parantaa ihon aineenvaihduntaa.

  Millaiset ravintolisät voivat auttaa hormonaalisissa muutoksissa?

   Valikoimastamme löytyy useita monivitamiinivalmisteita, jotka on suunniteltu tukemaan hormonaalista tasapainoa.

   Naiselle

    Miehelle

    Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

    Tilaa uutiskirjeemme.

    Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

    Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.