Ihonhoito

Seerumi, ihonhoidon superfood – parhaat seerumit ja vaikuttavat aineet

13.04.2023, Jolie

Seerumi aiheuttaa yleensä ihonhoitotuotteista eniten ihmetystä ja siksi se onkin helppo jättää pois viikottaisesta ihonhoitorutiinista. Tehopakkauksen vaikutuksia ei kannata kuitenkaan vähätellä – ainakaan kurkistamatta tuotteen raaka-aineluetteloon.

Ennen seerumin ostoa kannattaa vilkaista, mitä tuote oikeasti sisältää. Laadukkaassa seerumissa tuotteen sielun muodostavat vaikuttavat aineet, kuten kasviuutteet, ovat heti inci-listan alkupäässä. Vesi on korvattu kukkais- tai hedelmävedellä tai se on yhdistetty kukkaisvesiin. Tämmöinen inci-lista takaa, että vaikuttavat aineet eivät vain huku muiden raaka-aineiden cocktailiin. Ostamalla tällaisen tuotteen maksaa aidosti sen sisällöstä ja tehosta. Laadukas seerumi on kaikkea muuta kuin turha ihonhoitotuote.

Mikä on seerumi ja mihin seerumeiden teho perustuu?

Kasvoseerumin ajatellaan usein olevan ihonhoitorutiinia täydentävä tehotuote, joka tehostaa muiden tuotteiden vaikutuksia – ja sitä se usein onkin. Seerumi voi kuitenkin olla myös ihonhoitorutiinin ydintuote, jonka ympärille muu ihonhoitorutiini rakentuu. Seerumia käytetään kasvoveden jälkeen ja ennen kasvovoiteen levittämistä.

Seerumissa vaikuttavat aineet, kuten kasviuutteet, ovat hyvin tiiviissä muodossa ja aineiden molekyylikoko on niin pieni, että aktiiviset aineet pääsevät imeytymään kosteus- ja hoitovoiteita paremmin syvemmälle ihoon. Seerumit ovatkin koostumukseltaan ohuita ja vesimäisiä. On olemassa myös öljypohjaisia seerumeita, joissa öljyjen koostumusta on muokattu laboratoriossa niin, että vaikuttavat aineet imeytyvät ihoon hyvin. Öljyseerumeihin on yleensä lisätty kasviuutteita ja vastaavasti ohuempiin seerumeihin on sujautettu tujaus kasviöljyä.

Seerumit on yleensä tehty vastaamaan johonkin tiettyyn tarpeeseen tai ongelmaan – eli niiden raaka-aineet on valittu tämä yksi vaikutus mielessä. Kun siis valitset sopivaa seerumia mieti, mihin tarpeeseen sen haluat. Lisäksi lähes kaikki seerumit tuovat iholle myös lisäkosteutusta.

Lyhyesti sanottuna seerumi on tiivis ravintococktail tehokkaita kasviuutteita hyvin imeytyvässä muodossa.

Miten, miksi ja kuinka usein seerumia käytetään?

Tasapainotettu hydrolipidikalvo (toiselta nimeltään ihon happovaippa) on kauniin ihon tae. Hydrolipidikalvo muodostuu vedestä, rasvasta ja ihon metabolian toiminnasta. Kalvon tehtävä on suojella ihoa kosteuden haihtumiselta kuivassakin ilmassa ja vastata epidermiksen eli ihon pintakerroksen proteiinirakenteen tasapainosta. Hoitavien aineiden tehtävä on tuoda iholle rasvoja sekä kosteutta. Kun iho saa riittävästi ravintoa ja se on hyvin suojattu, se pysyy myös terveenä, sillä se on vastustuskykyisempi kuin kuiva ja karhea iho.

Seerumi kannattaa levittää aina hieman kosteille kasvoille. Kraanaveden sijasta kasvot kannattaa kostuttaa kasvovedellä. Kaada pieni loraus kasvovettä kämmenkuppeihin ja painele se iholle. Levitä tämän jälkeen seerumi kasvoille ja kaulalle hellävaraisesti painaen ja hieroen, kunnes se on täysin imeytynyt ihoon. Sopiva määrä seerumia on yksi pumpun painallus.

Ohuita ja vesimäisiä seerumeita voi hyvin käyttää aamuin illoin kosteusvoiteen alla. Öljypohjaiset seerumit ovat puolestaan parempia iltakäytössä, mutta kannattaa tarkkailla ihon kuntoa ja kosteustasapainoa – mikäli iho on kuiva ja kiristävä, mikään ei estä laittamasta öljypohjaista seerumia iholle myös aamuisin.

Seerumia voi käyttää kuuriluontoisesti ihon kunnon ja olosuhteiden mukaan tai jatkuvasti ympäri vuoden. Pitkän ja pimeän talven jäljiltä iho on elottoman näköinen ja saattaa kärsiä erilaisista ongelmista, kuten syventyneistä juonteista, tukkeumista ja epätavallisesta veltostumisesta, jolloin seerumi antaa iholle elinvoimaa ja uuden alun kevättä kohti mentäessä. Toisaalta iho kaipaa tehohoitoa myös pitkän auringonottokauden jälkeen, sillä liika UV-säteily vaurioittaa ihoa, syventää ryppyjä ja altistaa ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle. Kuumana ja kosteana kesänä iholle voi kokeilla käyttää välillä myös pelkkää seerumia ilman kosteusvoidetta. Ihoa ei kannata kuitenkaan ylihoitaa – se tarvitsee välillä rauhaa ja happea ilman minkäänlaista tehohoitoa. Näitä hengityspäiviä on hyvä antaa iholle vuoden ympäri silloin tällöin, kuitenkin vähintään kerran kuussa.

Suosituimpia kasviuutteita ja niiden vaikutuksia

Kasviuutteet ovat niin synteettisessä kuin luonnonkosmetiikassakin ratkaisevassa osassa. Ne muodostavat tuotteen sielun. Pitkässä juoksussa tehoa löytyy vain, kun uute on yhdistetty jo muutenkin hoitavia aineita sisältävään seokseen, ei turhiin täyteaineisiin. Ihon hoitaminen perustuu pitkäjänteisyyteen ja jatkuvuuteen. Ihoa kannattaa hoitaa hyvin jo nuoresta lähtien, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Kasviuutteiden valmistus on varsinainen taitolaji, jossa hyödynnetään luonnonlääkinnässä hankittua tietoa luonnon parantavasta voimasta.

Kasviuutteiden lisäksi yhtenä tärkeimmistä seerumeissakin käytetyistä raaka-aineista täytyy mainita hyaluronihappo. Hyaluronihappoa löytyy luonnostaan ihon dermiksen soluväliaineesta ja sen määrä vähenee ihosta iän myötä. Hyaluronihappo sitoo itseensä vettä (jopa 1000 kertaa oman painonsa verran) ja se kosteuttaa, parantaa soluhengitystä, vaikuttaa kollageenin muodostukseen, parantaa ihon kimmoisuutta sekä parantaa UV-säteilyn ahavoittamaa ihoa.

Kokosimme listan raaka-aineista, joita seerumeissa yleisimmin käytetään. Voit käyttää listaa apuna, kun valikoit itsellesi toivottuja efektejä sisältävää tuotetta.

Aloe vera

Aloe sisältää noin 160 vaikuttavaa ainetta, mm. aminohappoja, B-vitamiineja, C- ja E-vitamiineja sekä proteolyyttisiä entsyymejä. Aloe parantaa tulehduksia, ärsytyksiä, elvyttää, napakoittaa ja kosteuttaa ihoa, edistää solujakautumista ja estää näin ihon vanhenemista.

Appelsiini

Appelsiinissä on erityisesti A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä rikkiä ja fosforia. Se kirkastaa ja pehmittää ihoa, supistaa ihohuokosia, rauhoittaa couperosaa ja estää ryppyjen muodostumista.

Granaattiomena

Granaattiomena sisältää runsaasti foolihappoa, B5- ja B6-vitamiineja, rasvahappoja sekä C-vitamiinia. Granaattiomena uudistaa ihosoluja ja vähentää ryppyjä. Granaattiomenan sisältämä kupari auttaa suojaamaan vapailta radikaleilta.

Kaktusviikuna

Kaktusviikuna tai viikunaopuntia sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaleilta. Kaktusviikuna puhdistaa, pehmittää ja rauhoittaa ihoa sekä tasoittaa punoitusta ja laikukasta ihoa.

Kehäkukka

Kehäkukka sisältää mm. valkuaisaineita sekä tokoferolia. Kehäkukka rauhoittaa, ehkäisee tulehduksia ja ihoärsytyksiä sekä pehmittää ihoa ja estää ryppyjä.

Laventeli

Laventeli sisältää eteerisiä öljyjä. Laventelin vaikutus on rentouttava, rauhoittava, antiseptinen, verenkiertoa elvyttävä ja deodoroiva.

Melissa eli sitruunamelissa

Melissa sisältää sitruunahappoa ja eteerisiä öljyjä. Melissa rauhoittaa ja korjaa ihoa, tasapainottaa, vahvistaa, on antiseptinen ja parantaa haavoja.

Mustaherukka

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia, A- ja B-vitamiineja, flavonoideja, rikkiä, jodia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja mangaania. Mustaherukan vaikutus on kosteuttava, ihon jäntevyyttä eli tonusta parantava, antiseptinen ja huokosia supistava.

Nokkonen

Nokkonen sisältää klorofylliä, A-, B- ja C-vitamiineja, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, fosforia, rikkiä, piihappoa ja lesitiiniä. Nokkonen edistää verenkiertoa ja supistaa ihohuokosia.

Papaija

Papaija sisältää valkuaisainetta pilkkovaa papaiini-etsyymiä, A-, B-, C- ja D-vitamiineja sen vaikutus on ihon pintakerrosta kuoriva sekä kosteuttava.

Ruusu

Ruususta käytetään sekä lehtiä, kukkien terälehtiä että ruusunmarjoja, joilla on kaikilla hieman erilaiset vaikutukset. Ruusunlehdet sisältävät eteeristä öljyä, sitruuna- ja omenahappoa ja parkkiaineita. Ruusunmarjat puolestaan erityisesti C-vitamiinia ja kivennäisaineita. Ruusunlehdet rauhoittavat, kiinteyttävät ja tasoittavat ihoa. Ruusunmarjat puolestaan supistavat ihohuokosia, kosteuttavat, elvyttävät verenkiertoa ja vahvistavat kapillaareja.

Sitruuna

Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, mangaania sekä kuparia. Sen vaikutus on antiseptinen, vaalentava, arpia parantava, huokosia supistava ja talineritystä vähentävä.

Vadelma

Vadelma sisältää erityisesti C-vitamiinia, magnesiumia ja mangaania. Vadelma kosteuttaa, ehkäisee ryppyjä ja pehmittää ihoa.

Vehnä

Vehnäuute suojaa ihoa, toimii antioksidanttina ja estää ihon vanhenemista.

Viinirypäle

Viinirypäleet sisältävät A-, B- ja C-vitamiineja, fosforia ja kaliumia. Rypäleiden vaikutus on huokosia supistava, antiseptinen ja ihoa kirkastava. Rypäleet sopivat erityisesti ikääntyvälle iholle.

Parhaat seerumit – kirkautta, kuulautta, kosteutta?

Kokosimme kourallisen valikoimamme ajankohtaisia suosikkiseerumeita tutustuttavaksesi. Seerumeita on jokaiseen tarpeeseen, joten parhaan seerumin itsellesi löydät miettimällä ensin mitä vaikutusta seerumilta odotat ja vertailemalla sen jälkeen sopivia seerumeita.

Saisiko olla annos kirkkautta iholle?

Samea ja eloton iho? Valitse kirkastava ja virkistävä seerumi! Esimerkiksi C-vitamiini on loisto ainesosa ihon kirkastuksessa.

Parhaista seerumeista puhuttaessa ei voi olla aloittamatta Novexpertista! Ranskalaisen Novexpertin seerumit – kuten koko muukin sarja – on luotu pieteetillä ja uskomattoman tarkkaan tieteelliseen tutkimukseen pohjautuen. Ja tämähän näkyy ihonhoitotuotteissa – ja niiden suosiossa.

Jolien myydyin C-vitamiiniseerumi on Novexpertin Booster with Vitamin C. Tämän tehopakkauksen C-vitamiinipitoisuus on jopa 25 % (!!), mikä auttaa uudistamaan ihoa sekä ennaltaehkäisemään ihon ikääntymistä. Seerumi taistelee uskomattoman hyvin hyperpigmentaatiota ja väsymyksen merkkejä vastaan kirkastaen elotonta ja sameaa ihoa. Tuoksu on hurmaavan sitruksinen.

Hiljattain lanseerattu Novexpertin Polyfenolit-linja pitää sisällään todellisen tähtiseerumin pigmenttimuutoksien ehkäisyyn. Vihreän teen tehokkaimpiin antioksidantteihin kuuluvat EGCG-polyfenolit taistelevat ihon ennenaikaista vanhenemista aiheuttavia tekijöitä vastaan. Booster Serum with Green Tea Polyphenols -seerumi tuo iholle kolmitehoisen, heleyttävän, ihon sävyä tasoittavan ja ennenaikaista ikääntymistä ehkäisevän vaikutuksen. Tämän avulla säästyt pigmenttimuutoksilta tänä kesänä!

Kirkastavista seerumeista puhuttaessa emme voi olla mainitsematta Tash Sisterhoodin tämän kevään uutuutta, Retinalt Serum + VIT C -seerumia. Uutuus yhdistää RETINALT- kasviyhdisteen ja C-vitamiinin aktiivivaikutukset. Ainesosilla on kyky tehostaa solujen korjausprosessia sekä tehokasta kollageenin uudelleenrakentamista. Seerumi parantaa ihon sävyä, koostumusta ja kirkkautta.

Haussa kombo kauniiseen ja kimmoisaan ihoon?

Luonnonkosmetiikan luksusmeikkien suunnannäyttäjän Kjaer Weisin ideologian mukaan ihonhoitotuotteilla luodaan pohja täydelliselle meikille.⁠ Viime syksynä lanseerattu The Beautiful Night Potion -yöseerumi ja tämän kevään uutuus The Beautiful Hydration Serum -kosteuttava seerumi ovat täydellinen kombo kuulaampaan, kimmoisampaan ja kosteutettuun ihoon, jolle meikkikin levittyy kauniisti.

The Beautiful Night Potion kuorii ihoa yön aikana hellävaraisesti papaijaentsyymien ja rypälemehuhapon avulla. Antioksidanttinen laventelinkukkavesi rauhoittaa ja suojaa ihoa. Hyaluronihappo, polyglutamiinihappo ja skvaleeni kosteuttavat ihoa syvältä.

Aamulla ihanasti kosteuttava The Beautiful Hydration Serumin jellymäinen, kevyt koostumus sammuttaa ihon janon. Hyaluronihapon ja polyglutamiinihapon kaksoisvaikutus sulkevat sisäänsä kosteuden ja lukitsevat sen ihon eri kerroksiin pitkäkestoisesti. Root of Light -uute antaa luonnollista hehkua ja valoa iholle.

Janoaako ihosi runsaasti kosteutta?

Absolutionin Anti-Soif on kantanut Jolien valikomain suosituimman seerumin viittaa jo vuosia. Ihanan kevyt ja nopeasti imeytyvä vesimäinen koostumus tehokosteuttaa kaikkia ihotyyppejä ja on täydellinen meikin alle. Rauhoittaa ja viilentää ihoa, joten sopii myös erilaisten ihoärsytysten ja -ongelmien hoitoon. Tasapainottavien ominaisuuksien ansiosta erinomainen myös rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle. Aloe vera kosteuttaa, runsaasti antioksidantteja sisältävä kalottikukka suojaa ihoa ja seljanmarja rauhoittaa, pehmentää ja tasoittaa ihon väriä.

Whamisan ainutlaatuinen kaktusseerumi ylläpitää ihon kosteutta jopa 48h ajan. Koostumukseltaan hauskan venyvä ja ohut seerumi lisää ihon elastisuutta ja heleyttä sekä parantaa sen kosteustasapainoa. Antioksidanttipitoisella seerumilla on lisäksi rauhoittavia ja suojaavia ominaisuuksia. Päätähtenä loistaa Opuntia Ficus Indica eli viikunaopuntia tai viikunakaktus, josta saatava uute muodostaa jopa 99,47 % seerumista. Lisänä on ripaus antioksidanttista spirulinaa sekä muutamia eteerisiä öljyjä. Ei muuta. Kaktus on yleisesti hyvin siedetty ainesosa, joten seerumi sopii myös herkälle iholle!

Kurkkaa Jolien koko seerumivalikoima

Lähteet: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin, Rita Stiens: Totuus kosmetiikasta

Juttu on kirjoitettu alunperin 2013, ja se on uudistettu vuonna 2023.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
11 years sitten

Kyllä on tullutkin vedettyä semmoinen superfoodkuuri tässä viime aikoina, että oksat pois! 🙂

Arietta
Arietta
11 years sitten

Mahtava tietopaketti. Itse nautin juuri eniten tällaisten juttujen lukemisesta, jossa kerrotaan kosmetiikan ominaisuuksista ja vaikutuksista. 🙂 Nyt kyllä jokin kunnon tehohoito tekisi terää tälle nassulle. 🙂

Essi Markku
Essi Markku
11 years sitten

Oi seerumit! Terren seerumit ovat pelastaneet myös mun silmänaluset 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Heh juu kyllä! Tänään vuorasin kasvoni heti herättyäni ADD:n polkkakarkkinaamioon, loppusilaus Terren granaattiomenaseerumista. Ei näkynyt sen jälkeen eilisistä drinkeistä jälkeäkään iholla 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Jee ihanaa että tykkäsit! Infopläjäysten kirjoittaminen on itse asiassa tosi inspiroivaa puuhaa 🙂 Tehohoito on paikallaan keskellä harmaata helmikuuta!

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Mä olen kokeillut Terren granaattiomenaseerumia nyt kaksi kertaa ja se on kyllä aivan ihana! Melvitan Bio Excellence on kuitenkin edelleen luottoseerumi!

Päivi
Päivi
11 years sitten

Itelle olisi varmaan myös jokin tehohoito paikallaan, kun on hormonihäiriö-yleinen-ihon-epämääräisyys-tukkoisuus-näppyläisyys-sameus-vaihe, argh! (Tai ainakin tuolta se itsestä tuntuu…) Selän ihon vastaavia ongelmia varten olen nakittanut pyyhkijä-henkilön, joka on kylvänyt selkään laventelivettä ja ihan kivasti on auttanut!

Päivi
Päivi
11 years sitten

Niin joo, unohtui mainita, että tällaiset artikkelit ovat tosi mukavia ja hyödyllisiä lukea ja ainakin itse saan niistä myös inspiraatiota ihon hoitoon.

Katja Kokko
Katja Kokko
11 years sitten

Kiva kuulla Päivi, että pidit artikkelista ja koit sen hyödylliseksi! Kuulostaa siltä, että ihosi kaipaisi kunnon kasvohoitoa. Nyt vaan kotispa pystyyn, kuorit ihon ja sitten naamio sekä seerumi! Kannattaa tehdä säännöllisesti ainakin kerran viikossa, kunnes iho alkaa parantua 🙂 Itse tulin juuri kasvohoidosta enkä voi kuin hämmästellä kadonneita ihohuokosiani!

Martta
Martta
11 years sitten

Kiitos kaikenkattavasta justusta. Jolien sivuilla on ihana surffailla! Mulla olisi juttutoive… 🙂 Ongelma-alueeni ovat silmät, erityisesti niiden kuivuus (olen ollut laser-leikkauksessa, joka on kuivattanut silmiä entisestään). Silmäoireisiini lukeutuu: – punasilmäisyys – etenkin aamuisin hyvin turvonneet silmäluomet (sellaiset pikkumakkarat ylhäällä ja alhaalla) – silmien väsymys, joka tuntuu etenkin kulmakarvojen välissä – tummat silmänaluset Osa oireista on geneettisiä, joille ei voi tehdä mitään, mutta mietin, jos teillä Joliella olisi silmien hoitovinkkejä? Viime aikoina olen panostanut luonnonmukaisempiin hoitokeinoihin, kuten kurkkuviipaleisiin ja viilennysmaskiin sekä Dr. Hauschkan silmävirkisteeseen, mieluummin kuin apteekin tippoihin (usein joudun kyllä turvautumaan silmägeeliin). Käytän Lancomen ja Lumenen tuotteita silmien meikkauksessa, tarvis… Lue lisää..

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.