Luonnonkosmetiikka

Tehokasta DIY-kosmetiikkaa: tee itse maailman paras kasvoöljy

11.04.2023, Emmi Mansikkaviita

Kosmetiikan laajasta tarjonnasta on vaivatonta poimia valmis kasvoöljy, mutta mitä jos paras tuote juuri omalle ihollesi syntyykin itse sekoittamalla?

Kasvoöljy on yksi helpoimmista DIY-kosmetiikkatuotteista valmistaa, mutta öljyjen yhdistely vaatii hieman perehtymistä. Opit tämän tekstin avulla valitsemaan sopivat pohjaöljyt oman ihotyyppisi tarpeisiin, saat vinkkejä DIY-kosmetiikan tekemiseen ja lisäksi mukana on kolme valmista reseptiä kasvoöljyihin erilaisille ihotyypeille.

Miksi kasvoöljy on yksi tärkeimmistä ihonhoitotuotteista?

Kasvoöljy on kaikille ihotyypeille tärkeä ihonhoidon perustuote, joka yhdessä laadukkaan kasvoveden kanssa voi jo pelkästään riittää tuomaan tarvittavan hoidon. Kasvoöljyn käytössä tulee muistaa, ettei öljy itsessään varsinaisesti kosteuta. Vie iholle ensin runsaasti vesikosteutusta kasvoveden ja mahdollisen vesimäisen seerumin avulla. Levitä iholle kasvoöljy vasta sen jälkeen, jolloin öljy ikään kuin lukitsee kosteuden ihoon.

Öljyt tarjoavat iholle rasvahappoja, vitamiineja ja mineraaleja, ja auttavat ihoa pysymään joustavana, sileänä ja eloisan näköisenä. Ne tuovat iholle hehkua ja voivat auttaa tasoittamaan ihonsävyä ja esimerkiksi arpia. Runsaasti omega-rasvahappoja sisältävät öljyt boostaavat ihon omaa suojaa ja vastustuskykyä, auttavat ehkäisemään tulehduksia sekä tasapainottavat talineritystä. Tästä syystä oikein valittu kasvoöljy on erinomainen hoivaaja myös rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Erityisesti kuivalle ja pintakuivalle iholle öljy on paras primer meikin alle tuoden kauniin hehkun ja auttaen meikkivoidetta levittymään iholle paremmin.

Laadukkaat raaka-aineet ovat DIY-kosmetiikan ydin

Jolien valikoima tarjoilee laadukkaita kasviöljyjä ranskalaiselta Haut-Ségalalta sekä virolaiselta Nurmelta, jolta löydät lisäksi hyvän lajitelman tunnetuimpia ja suosituimpia eteerisiä öljyjä. Nurmen kasviöljyt ovat litrahinnaltaan edullisia, ja suuret 100 millilitran pullot sopivat DIY-kosmetiikkavaraston kulmakiviksi. Nurmen valikoima kattaa viisi yleistä, monikäyttöistä kasviöljyä: jojoba-, manteli-, avokado-, risiini– sekä porkkanaöljyn. Näiden lisäksi suosittelen erästä timanttisimmista kosmetiikan ainesosista, arganöljyä, jonka löydät huippulaatuisena Haut-Ségalalta.

Kasviöljyt ovat erittäin monikäyttöisiä, sillä voit valmiista niistä lukemattomia eri tuotteita, kuten puhdistusöljyn, kasvoöljyn ja vartaloöljyn. Niiden avulla on lisäksi helppo tuunata omille hiuksille liian kevyestä hoitoaineesta ravitsevampi sekoittamalla joukkoon kämmenellä muutama tippa öljyä. Esimerkiksi arganöljy ja jojobaöljy toimivat loistavasti myös hiustenhoidossa. Voit käyttää puhtaita kasviöljyjä iholle myös sellaisenaankin, mutta mikset sekoittaisi muutamia öljyjä keskenään ja nauttisi useamman öljyn tarjoamista vaikutuksista samaan aikaan.

Valitse omalle ihollesi parhaat pohjaöljyt

Suunnitellessasi omaa kasvoöljyä, lähde liikkeelle kahdesta tai kolmesta kasviöljystä. Öljyissä on keskenään suuria eroja niin ominaisuuksien kuin koostumuksienkin suhteen. Valitse öljyt aina oman ihotyyppisi mukaan. Eteeriset öljyt antavat viimeisen silauksen, mutta niitä ei ole pakko käyttää. Eteeriset öljyt tuovat tuoksua, aromaterapeuttisia vaikutuksia sekä vahvistavat ihonhoidollisia tehoja. Tuoksuherkälle tai helposti reagoivalle iholle paras valinta voi kuitenkin olla pelkkien kasviöljyjen käyttö.

Jojobaöljy

Jojobaöljy on yksi parhaimmista ja helpoimmista pohjaöljyistä. Se on täydellinen valinta, kun kaipaat talintuotantoa tasapainottavaa vaikutusta eli silloin, kun iho tuntuu kiiltelevän helposti. Se on erinomainen öljy sekaiholle sekä rasvaiselle iholle, mutta siitä hyötyvät aivan kaikki ihotyypit. Se sopii loistavasti myös oikeastaan lähes mistä vaan iho-ongelmasta kärsivälle, sillä se on koostumukseltaan ihotalin kaltaista, hyvin imeytyvää, eikä tuki ihoa.

Arganöljy

Monipuolista arganöljyä voi hyvällä syyllä kutsua öljyjen kuningattareksi. Se sisältää paljon oleiini- ja linolihappoa sekä vahvana antioksidanttina tunnettua E-vitamiinia. Korkea linolihappopitoisuus saattaa olla avuksi akneiholle, sillä akneen taipuvaisella iholla on normaalia vähemmän kyseistä rasvahappoa. Arganöljyä pidetään myös loistavana ikääntyvän ihon öljynä sen ihoa uudistavien ominaisuuksien ansiosta. Se auttaa ihoa pysymään pidempään pehmeänä, elastisena ja sileänä.

Manteliöljy

Manteliöljystä nauttii erityisesti kuiva iho. Se ravitsee ihoa tehokkaasti samalla rauhoittaen sitä, joten manteliöljy on loistava valinta myös herkälle iholle. Ärtynyt iho saa manteliöljystä hellävaraisen avun ja helpotusta kutinaan sekä ihon reagointiin.

Avokadoöljy

Avokadosta saatava öljy on juuri samanlaista kuin avokado itsessään, kermaisen täyteläistä ja täynnä rasvahappoja ja vitamiineja. Se sopii täydellisesti kuivalle ja ikääntyvälle iholle. Sillä on lisäksi ihoa rauhoittavia ja suojaavia ominaisuuksia, joten voit kokeilla sitä myös herkän ihon tuotteisiin. Haut-Ségalan avokadoöljy on raffinoimatonta ja sen vuoksi väriltään vihreää. Käsittelemättömässä öljyssä on tallella kaikki vitamiinit, mutta mikäli et halua vihertävää sävyä tuotteeseen, valitse Nurmen väritön versio.

Porkkanaöljy

Kosmetiikan pohjaöljynä käytettävä porkkanaöljy ei ole koskaan pelkkää porkkanaa, vaan porkkanaa on uutettu esimerkiksi auringonkukkaöljyyn. Uuttamalla syntynyt, kirkkaan oranssi eliksiiri antaa iholle kauniin sävyn sisältämänsä korkean betakaroteenipitoisuuden ansiosta. Porkkanaöljy on erinomainen valinta ikääntyvälle, samealle ja nuutuneen näköiselle iholle. Se uudistaa ja kirkastaa ihoa sekä saa sen näyttämään välittömästi hehkuvalta ja nuorekkaalta. Porkkanaöljy on loistava erityisesti kevät- ja kesäaikaan, sillä sen sanotaan tehostavan ihon päivettymistä.

Viisi vinkkiä DIY-kosmetiikan valmistukseen

  1. Valmista pieniä eriä kerrallaan ja pyri käyttämään tuotteet nopeasti pois. Kasvoöljy säilyy noin kuuden kuukauden ajan hyvänä, mutta muistathan tarkistaa käyttämiesi raaka-aineiden parasta ennen -merkinnät.
  2. Säilytä DIY-kosmetiikkaa huolellisesti desinfioiduissa, puhtaissa lasipulloissa, ja huolehdi, ettei tuotteeseen pääse pisaraakaan vettä. Kasvoöljylle kätevin ja mielestäni paras vaihtoehto on pipettipullo.
  3. Helpointa on valmistaa ainoastaan vedettömiä (siis myös kukkaisvedettömiä) tuotteita, jolloin et tarvitse erillistä säilöntäainetta.
  4. Eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita ja niitä tulee käyttää hyvin pieni määrä kerrallaan. Määrän tulisi olla maksimissaan 1 % kasvoille jätettävissä tuotteissa, kuten kasvoöljyissä. Poishuuhdeltavissa tuotteissa sekä vartalonhoitotuotteissa määrä voi olla aavistuksen verran suurempi.
  5. Miettiessäsi sopivia eteerisiä öljyjä, ota huomioon oman ihotyyppisi lisäksi tuoksu. Mihin vuorokauden aikaan tuotetta käytät? Kaipaatko piristävää vai rentouttavaa tuoksua? Maltti on valttia eteeristen öljyjen määrän kanssa, valitse ainoastaan 1–3 eri öljyä, ainakin aloittaessasi DIY-kosmetiikan valmistusta.

Kolme toimivaa reseptiä DIY-kasvoöljyihin

Tarvitset mitta-astian lisäksi ainoastaan vähintään 30 ml kokoisen lasipullon, jossa aiot säilyttää kasvoöljyn. Suosittelen annostelemaan eteeriset öljyt ensin suoraan lasipulloon, jottei koko tuote mene pilalle, mikäli eteeristä öljyä lorahtaa vahingossa liikaa. Ole siis tarkkana kun annostelet! Mittaa pohjaöljyt mitta-astiaan ja kaada ne sitten eteeristen öljyjen kaveriksi lasipulloon. Sulje korkki ja ravista huolellisesti.

1. Tasapainottava ja puhdistava kasvoöljy epäpuhtaalle, rasvaiselle ja sekaiholle

Paras kasvoöljy voi syntyä ainoastaan kahdesta huolella valitusta pohjaöljystä ja haluttuja vaikutuksia tukevista eteerisistä öljyistä. Tämä erityisesti epäpuhtauksista kärsivälle rasvaiselle ja sekaiholle suunniteltu öljyseerumi tasapainottaa ihon talintuotantoa jojobaöljyn ja eteeristen öljyjen voimin. Valitut eteeriset öljyt auttavat lisäksi ehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista ja uusien näppyjen syntymistä.

Arganöljy kruunaa seoksen auttamalla häivyttämään epäpuhtauksista jääneitä jälkiä ja arpia. Arganöljy tuo tuotteeseen lisäksi anti-age -ominaisuuksia, joten tämä öljyseerumi sopii myös aikuiselle epäpuhtaalle iholle.

Resepti:

Jojobaöljy 20 ml
Arganöljy 10ml

Eteeriset öljyt:
Teepuu 3 tippaa
Palmarosa 2 tippaa
Rosmariini 2 tippaa
Katajanmarja 2 tippaa

Käytä näin: Pyyhi kasvot epäpuhtaalle iholle tarkoitetulla kasvovedellä (esimerkiksi Mádara Clarifying Toner tai Mossa Skin Solutions Clarifying Toner) ja levitä kasvoille 2–3 tippaa öljyä välittömästi kasvoveden jälkeen. Saat parhaan hoitotuloksen, kun käytät öljyä aamuin illoin. Mikäli kaipaat lisää kosteutta, käytä kasvoveden ja öljyn välissä kosteuttavaa, epäpuhtaalle iholle sopivaa seerumia, kuten Absolutionin loistavaa Anti-Soif Serumia.

Vinkki: Voit kokeilla tästä öljyseerumista myös riisuttua versiota sekoittamalla 30 ml jojobaöljyä 8 tippaa teepuuöljyä. Tämä simppeli seos sopii erityisen hyvin nuorelle iholle.

2. Kirkastava väsyneen ja samean ihon piristäjä

Reilusti porkkanaöljyä sisältävä kirkastaja antaa iholle välittömästi pientä sävyä. Se tuo iholle piristystä esimerkiksi meikittöminä päivinä. Mikäli kaipaat vähemmän sävyä, voit säätää porkkanaöljyn määrää itsellesi mieluiseksi. Käytä tällöin muita öljyjä enemmän: rasvaisella ja sekaiholla nosta jojobaöljyn määrää, kuivemmilla ihotyypeillä ja ikääntyvällä iholla voit puolestaan lisätä seoksen arganöljypitoisuutta.

Tämä nopeasti imeytyvä öljyseos sopii loistavasti kaikille ihotyypeille, myös ikääntyvälle ja epäpuhtaalle iholle.

Resepti:

Porkkanaöljy 15 ml
Jojobabaöljy 10 ml
Arganöljy 5 ml

Eteeriset öljyt:
Mandariini 5 tippaa
Laventeli 2 tippaa
Patsuli 1 tippa

Käytä näin: Taputtele kasvoille kirkastavaa kasvovettä (esimerkiksi Absolutionin L’Essence Botanique Éclat) ja halutessasi kirkastavaa seerumia (vaikkapa URANGin hehkua tuova Yuja Vita Ampoule). Hiero sitten 2–3 tippaa öljyä iholle erityisesti aamuisin. Öljy sopii vaikutuksiltaan hyvin myös iltakäyttöön, mutta huomioithan, että porkkanaöljy saattaa värjätä tyynyliinaa.

3. Kuivan ja ikääntyvän ihon tehoöljy

Rauhoittavan ja ylellisen tuoksuinen öljycocktail on täydellinen illan hemmottelutuote. Täyteläisen ravitseva avokadoöljy yhdessä lempeän manteliöljyn kanssa tuo kuivalle ja kiristävälle iholle välittömästi miellyttävän joustavan ja pehmeän tunteen. Anti-age -vaikutteinen arganöljy viimeistelee silkkisen ihotuntuman.

Resepti:

Arganöljy 10 ml
Avokadoöljy 10 ml
Manteliöljy 10 ml

Eteeriset öljyt:
Laventeli 5 tippaa
Ylang Ylang 3 tippaa

Käytä näin: Levitä iholle muutama kerros kosteuttavaa kasvovettä tai hoitonestettä. Kokeile esimerkiksi Whamisan Deep Rich Mistiä tai Patykan Essential Lifting Lotionia. Lisää sitten kosteuttava ja kiinteyttävä seerumi, kuten URANG Pink Everlasting Ampoule, ja anna imeytyä muutaman minuutin ajan. Suihkuta kasvoille hieman lisää kasvovettä ja hiero 3–4 tippaa kasvoöljyä kosteille kasvoille. Käytä aamuin illoin tai valmista aamukäyttöön erillinen tuote ja säästä tämä aromaattinen öljy iltakäyttöön. Esimerkiksi porkkanaöljypohjainen kirkastava öljy (edellä resepti 2) on erinomainen valinta aamuun!

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.