Lifestyle

Pyykkietikka on luonnonmukainen huuhteluaine – DIY-pyykkietikan ohje

06.04.2023, Jolie

Haluatko raikasta, ihanan tuoksuista pyykkiä? Pyykkietikka pehmentää tekstiilit, kirkastaa niiden värejä ja antaa ihanan tuoksun. Tästä blogista löydät ohjeen, jolla pyykkietikan valmistus käy leikiten!

Pyykkietikka raikastaa hikisetkin urheiluvaatteet ja puhdistaa samalla pesukoneen ja putkiston.

Pyykkietikka on ekologinen vaihtoehto huuhteluaineelle. Sitä käytetään samaan tapaan, eli lorautetaan pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon ennen pesua.

Huuhteluaineen vaihtaminen pyykkietikkaan on ympäristön kannalta vastuullinen teko, sillä se vähentää ympäristön kemikaalikuormaa. Etikka on täysin biohajoava luonnontuote. Samalla pyykkietikan käytöstä on monia hyötyjä pyykille.

Mitä on pyykkietikka? Monta syytä kokeilla

Pyykkietikka sisältää nimensä mukaan etikkaa. Se on ikään kuin huuhteluetikka eli se korvaa huuhteluaineen. Luonnollinen ja antiseptinen pyykkietikka puhdistaa ja raikastaa pyykin. Se sopii mainiosti myös urheiluvaatteille. Pyykkietikka tekee tekstiileistä pehmoisia sekä poistaa sähköisyyttä ja vähentää nukkaisuutta antaen samalla pyykille hennon tuoksun.

Etikka on hapan aine, joka poistaa epämiellyttävät hajut ja neutraloi huuhteluveden emäksisen pesuaineen jälkeen. Niin ollen pesuainejäämät poistuvat pyykistä. Etikka sulkee kuidut eli tekee vaatteesta sileämmän. Vaate ei ole yhtä altis hankaukselle eikä lika tunkeudu kuituihin, mikä pitää tekstiilit hyvässä kunnossa ja pidentää niiden käyttöikää. Kuitujen sulkeminen hidastaa myös vaatteen värin haalistumista.

Pyykkietikan tuoksu tulee esimerkiksi eteerisistä öljyistä. Kuivaa pyykkiä nuuhkaisemalla voi haistaa pyykkietikasta jääneen miedon eteerisen öljyn tuoksun. Itse etikan tuoksu ei jää kuivaan pyykkiin, vaan se haihtuu pois.

Itse tehty pyykkietikka valmistetaan väkiviinaetikkaan. Myös suuri osa kaupoissa myytävistä valmiista pyykkietikoista valmistetaan aivan tavalliseen etikkaan ja niihin lisätään joko luonnollisia tai synteettisiä tuoksuja.

Kotitekoinen pyykkietikka – näin helposti pyykkietikan valmistaminen itse onnistuu

Omatekoinen pyykkietikka on edullinen vaihtoehto valmiille pyykkietikoille. Itse tekemällä pyykkietikasta saa juuri sen tuoksuista kuin haluaa. Tee-se-itse pyykkietikka on myös ihana ja kekseliäs lahjaidea.

Valmista pyykkietikka kauniiseen lasipulloon ja askartele siihen etiketti. Kauniisti pullotettu pyykkietikka on valmis lahjaksi tai koristamaan pesuainehyllyn reunaa kotona.

Pyykkietikan valmistus on yksinkertaista. Tarvitset vain väkiviinaetikkaa, halutessasi hieman vettä sekä yhtä tai useampaa eteeristä öljyä tuomaan tuoksua. Voit halutessasi miksata eteerisiä öljyjä ja saada pyykkietikkaan juuri haluamasi tuoksumaailman.

Näin teet itse luonnonmukaisen ”huuhteluaineen” pyykeille.

Nurmen eteeristen öljyjen avulla tee-se-itse-pyykkietikasta tulee juuri haluamasi tuoksuinen.

Pyykkietikan resepti (noin 500 ml):

  • 4 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl vettä laimennukseen (jos et halua tehdä laimennettua pyykkietiikkaa, korvaa vesi väkiviinaetikalla)
  • Noin 15-20 tippaa Nurmen eteeristä öljyä

Mittaa väkiviinaetikka ja vesi pulloon. Tiputa joukkoon noin 15-20 tippaa eteeristä öljyä oman makusi mukaan ja sekoita kevyesti. Miedomman tuoksun saat käyttämällä eteeristä öljyä vähemmän.

Ihana eteerinen öljy pyykkietikkaan on esimerkiksi sitruuna, laventeli tai piparminttu. Valitse eteeriseksi öljyksi suosikkituoksusi. Paras pyykkietikan tuoksu löytyy kokeilemalla. Nurmen valikoimassa vaihtoehtoja on kymmeniä.

Jos haluat hajusteetonta pyykkietikkaa, voit käyttää väkiviinaetikkaa pyykkiin sellaisenaan tai veteen laimennettuna.

Miten pyykkietikkaa käytetään?

Pyykkietikan kanssa kannattaa käyttää hajusteetonta tai miedosti hajustettua pyykinpesuainetta erityisesti, jos pyykkietikassa on tuoksua itsessään.

Laita pyykkietikka pyykinpesukoneen huuhteluainelokeroon ennen koneen käynnistämistä. Sekoita pyykkietikkapulloa aina ennen käyttöä, jotta tuoksu jakautuu tasaisesti. Käytä pyykkietikkaa noin 0,5 desiä koneelliseen pyykkiä.

Jos sinulla on automaattisesti annosteleva pyykinpesukone, suosittelemme varmuuden vuoksi, ettet lorauta pyykkietikkaa annostelijaan odottamaan. Pyykkietikka saattaa pitkään annostelijassa seisoessaan vahingoittaa koneen osia.

Pyykkietikkaa voi käyttää lähes kaikille tekstiileille.

Mihin pyykkietikkaa voi käyttää?

Pyykkietikka on paitsi loistava huuhteluaine, se sopii myös esimerkiksi hajujen poistamiseen ja siivoamiseen.

Urheilun jälkeen vaatteet voivat haista hikiseltä eikä hien haju aina lähde pois pesussa. Pyykkietikkaa voi käyttää hajujen poistamiseen vaatteista liottamalla vaatteita pyykkietikalla terästetyssä vedessä ennen pesua. Lisää sopivaan astiaan loraus pyykkietikkaa, muutama litra vettä ja laita vaatteet likoamaan.

Tiesitkö, että pyykkietikka on myös mitä mainioin puhdistusaine siivoukseen? Voit käyttää pyykkietikkaa yleispuhdistusaineena, ikkunoiden pesussa tai vaikka silityssuihkeena.

Mille tekstiileille pyykkietikka sopii?

Pyykkietikka sopii puuvillalle, polyesterille ja akryylille. Sitä voidaan käyttää myös tekstiileille, jotka eivät siedä tavallista huuhteluainetta, kuten pellava, villa, urheiluvaatteet, ulkoiluvaatteet ja elastaani. Pyykkietikka ei heikennä näiden materiaalien ominaisuuksia, toisin kuin tavallinen huuhteluaine.

Pyykkietikka sopii erityisen hyvin tekstiileille, joista halutaan pehmeitä, kuten pyyhkeille ja lakanoille. Etikka pystyy pehmentämään vedessä olevia mineraaleja, kuten vedestä kovaa tekevää kalkkia. Etikka pehmentää veden ja myös pyykkisi tuntuu pehmeämmältä. Samalla pyykkietikka huoltaa pesukonettasi poistamalla siitä kalkkijäämiä.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.