Herkkä iho on ohut, ärsyyntyy helposti ja voi punoittaa.

Herkkä iho

Ihon herkkyys voi olla pysyvää tai hetkellistä. Mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkkä tai herkistyä ihon kuormittuessa tai iho-ongelman myötä. Iho voi herkistyä myös ikääntyessä, kun iho ohenee.

Herkän tai herkistyneen ihon suojakerros on heikentynyt, jolloin iho kuivuu ja ympäristön haittatekijät pääsevät ärsyttämään ihoa. Siksi herkkä tai herkistynyt iho punoittaa, ärsyyntyy ja tuntuu epämukavalta.

Tästä oppaasta löydät apua herkän, reaktiivisen tai ärtyneen ihon hoitoon. Katso alempaa sivulta Jolien asiantuntijoiden tuotesuositukset herkälle iholle.

Herkän tai herkistyneen ihon merkkejä – herkkä iho oireet

 • Ihon ohut rakenne
 • Kiristävä tunne iholla
 • Iho reagoi helposti ihonhoitotuotteisiin, “yliherkkä” iho
 • Punoitus ja polttavat tuntemukset
 • Hiusverisuonet voivat olla pinnassa ja reaktiiviset
 • Ihon hilseily ja halkeilu
 • Pienet näpyt

Herkkä iho vai herkistynyt iho?

Herkkäihoisuus voi olla synnynnäistä, jolloin ihon heikolle suojakerrokselle on geneettinen alttius. Herkkä iho on hauraampi, sen uloin kerros on ohuempi ja verisuonet lähellä ihon pintaa. Herkkä iho päästää ihoa ärsyttävät aineet ja allergeenit lävitseen, jolloin iho reagoi punoituksella, polttelulla ja kiristelyllä.

Kenen tahansa iho voi herkistyä, vaikkei sille olisi synnynnäistä alttiutta.

Ihon herkistymistä voivat aiheuttaa esimerkiksi

 • väärät hoitotuotteet
 • kosmetiikan raaka-aineet
 • alkoholi
 • hajusteet
 • ilmansaasteet
 • ympäristön allergeenit
 • ilmasto-olosuhteet
 • sopimaton ruokavalio

Herkistynyt iho reagoi helposti säätilan vaihteluihin ja ympäristön tekijöihin.

Iholle voi tulla herkkyysreaktioita esimerkiksi stressin, elämänmuutosten tai hormonaalisten muutosten myötä. Myös unettomuus tai muutokset ruokavaliossa voivat näkyä ihossa. Usein kuiva iho on myös herkkä, mutta mikä vain ihotyyppi voi herkistyä.

Tulehtunut iho

Jos iholla on tulehduksellinen iho-ongelma kuten couperosaa, ruusufinniä, POD tai atopiaa, voi iho olla herkästi reagoiva.

Ärtynyt iho kasvoissa tai reaktiivinen iho

Naama punoittaa ja kuumottaa? Herkkä iho voi ärtyä vääränlaisista ihonhoitotuotteista tai muista sisäisistä tai ulkoisista tekijöistä johtuen. Reaktiivinen iho tuntuu ärtyvän lähes kaikesta, iho tuntuu niin sanotusti yliherkältä.

Ärtynyt punoittava iho voi viitata myös atopiaan, jolloin iholla saattaa esiintyä myös ihottumaa.

Herkän ihon hoito

Herkän ihon hoitotuotteita valitessa tulee ottaa huomioon ensisijaisesti ihotyyppi ja valita hoitotuotteet sen mukaan. Tärkeää on tunnistaa ja poistaa ihonhoitorutiinista ja mahdollisuuksien mukaan kotoa (esim. siivousianeet) ihoa herkistävät tuotteet.

Ihonhoitorutiini saa olla yksinkertainen. Suosi lempeitä ja suojaavia ihonhoitotuotteita, jotka rauhoittavat ärsytystä ja mahdollista tulehdusta. Ihonhoito keskittyy ihon suojamuurin vahvistamiseen ja ihon kosteustasapainon palauttamiseen. Oikeilla hoitotuotteilla on mahdollista saada kasvojen punoitus pois.

Huolehdi myös monipuolisesta, ravinnerikkaasta ja suolistoa hellivästä ruokavaliosta sekä riittävästä vedenjuonnista. Ihon hyvinvointia voi tukea ihoa vahvistavilla ravintolisillä.

Suosittelemme näitä tuotteita herkän ihon hoitoon:

Ammattilaisen apua ihonhoitoon

Jos kaipaat apua iho-oireiden tunnistamiseen tai tuotteiden valintaan, Jolien kosmetologit ovat apunasi Jolie Shop & Spassa Töölössä. Kosmetologin tekemä tehokosteuttava hoito tuo helpotusta myös kotihoitoon.

Varaa aika kasvohoitoon tai ihonhoitokonsultaatioon.

Voit kysyä neuvoa ihonhoitoon Jolien asiantuntijoilta myös täällä verkkokaupassa. Pääset ottamaan meihin yhteyttä sivun oikean alakulman videopallurasta, jossa vilkuttelemme sinulle.

>> Ihotyyppi-oppaan pääsivu

Lue myös:

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.