Mitä luonnonkosmetiikka sisältää?

Lähes 100 % luonnollisia raaka-aineita

Aito luonnonkosmetiikka valmistetaan mahdollisimman luonnonmukaisista raaka-aineista. Tästä syystä luonnonkosmetiikan luonnollisten raaka-aineiden prosentti on usein erittäin korkea. Tällöin pakkauksessa saattaa lukea esimerkiksi ”98 % luonnollisia ainesosia” tai ”98 % natural ingredients”.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatit sallivat rajatusti joitakin synteettisiä raaka-aineita. Usein ne ovat synteettisesti valmistettuja, luonnollisen kaltaisia raaka-aineita kuten bentsyylialkoholi (Benzyl Alcohol) eli fenyylimetanoli. Määrällisesti näiden osuudet ovat erittäin pieniä – jopa alle prosentin.

Korkeita teho- ja aktiiviainepitoisuuksia

Luonnonkosmetiikan luonnollisten raaka-aineiden runsas määrää nostaa usein myös luonnonkosmetiikan sisältämien aktiiviaineiden määrää. Koska täyteaineiden osuus on pieni, vaikuttavien ainesosien osuus on automaattisesti isompi. Toki myös luonnonkosmetiikan sisällä on eroja siinä, pitääkö tuote sisällään edullisia vai arvokkaita raaka-aineita – ja kuinka paljon.

Kasveista, kukista, yrteistä ja hedelmistä ilman kemiallisia prosesseja

Aito luonnonkosmetiikka valmistetaan muun muassa

 • kasveista
 • yrteistä
 • kukista saatavista uutteista
 • eteerisistä öljyistä,
 • kasviöljyistä ja -vahoista
 • luonnollisista mineraaleista.

Sertifioidun luonnonkosmetiikan kasviraaka-aineiden tulee olla mahdollisimman pitkälle luomuviljeltyjä tai luonnonvaraisia. Luonnonvaraisten kasvien täytyy olla sallituilta ja valvotuilta alueilta kerättyjä.

Parhaimmillaan raaka-aineet ovat laadukkain menetelmin valmistettuja, kuten esimerkiksi kylmäpuristetut kasviöljyt, mikä säilyttää valmistusprosessissa aineksen ravinteet korkealuokkaisina ja tehokkaina.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa raaka-aineet tulee jalostaa kosmeettisiksi ainesosiksi käyttäen mahdollisimman vähän kemiallisia prosesseja.

Superkasvit

Sekä Suomessa että muualla maailmassa tunnetaan vaikuttavia ja ravintotiheitä kasveja, joita kutsutaan superfoodeiksi ja -kasveiksi. Superkasvit voivat kasvaa luonnonvaraisina tai niitä voidaan viljellä esimerkiksi ruoaksi tai kosmetiikan raaka-aineiksi. Superkasvit sisältävät runsaasti erilaisia

 • mineraaleja
 • vitamiineja
 • antioksidantteja.

Näistä sekä iho että keho voivat hyötyä monipuolisesti.

Luonnonkosmetiikasta löytyy usein luonnon superraaka-aineita, joita ovat esimerkiksi erilaiset marjat, yrtit ja levät. Näistä kaikki eivät läpäise ekosertifikaattien seulaa luonnollisuudestaan huolimatta esimerkiksi siksi, ettei raaka-ainetta tunneta riittävästi.

nainen-ja-absolution

Mitä aito luonnonkosmetiikka ei sisällä?

Luonnonkosmetiikasta puuttuvat erilaiset polymeerit kuten muovit ja silikonit, alkyylisulfaatit (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate), synteettiset rasvat, öljyt ja hajusteet, maaöljyperäiset raaka-aineet (Paraffinum Liquidum, Petrolatum), arbsorboivat kemialliset UV-filtterit, etoksyloidut raaka-aineet (PEG, PPG) sekä synteettiset säilöntäaineet (parabeenit, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo glutaronitrile).

Eurooppalaisessa sertifioidussa luonnonkosmetiikassa ei käytetä myöskään eläinkokeita eikä pääsääntöisesti eläinperäisiä ainesosia. Eläinperäisistä raaka-aineista sallittuja ovat

 • mehiläisperäiset ainesosat kuten propolis ja hunaja
 • eläinperäiset maidot
 • lampaan villarasva eli lanoliini.

Ylipäätään kosmetiikan ainesosien eläinkokeet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä EU:ssa. Leaping Bunny (Cruelty Free) on ulkopuolisesti auditoitu eläinkokeettomuuden sertifikaatti, joka antaa vakuuden tuotemerkin jokaisen ainesosan eläinkokeettomuudesta.

Luomu ja luonnollinen kosmetiikka eivät ole sama asia

Monet luonnonkosmetiikkabrändit pyrkivät suosimaan tuotteidensa valmistuksessa luomulaatuisia ainesosia.

Luomuraaka-aine tarkoittaa luonnonmukaisesti tuotettua ainesta, joka on usein ravintotiheää ja siten hintavampaa ja mahdollisesti tehokkaampaa tai terveellisempää. Luomutuotanto sisältää vähemmän haitallisia torjunta-ainejäämiä ja raskasmetalleja.

Luonnonkosmetiikkatuotteen luonnollinen (natural) raaka-aine ja koostumus ovat kuitenkin eri asia kuin luomu (organic). Luonnonkosmetiikkatuotteiden valmistuksessa käytetään ensisijaisesti luonnollisia ainesosia ja pyritään suosimaan luomulaatuisia ainesosia. Luomulaatuisista raaka-aineista valmistetussa tuotteessa voi kuitenkin olla mukana synteettisiä ainesosia. Varsinainen luomuraaka-aineiden määrä ei siis yksin vielä kerro tuotteen luonnollisuudesta.

Esimerkki – Mitä luonnonkosmetiikan voide sisältää?

Luonnonkosmetiikan tehot lähtevät jo voidepohjasta, joka muodostaa yleensä noin 80 % tuotteesta vaikuttavien aineiden osuuden ollessa yleensä korkeintaan 20 prosenttia. Luonnonkosmetiikassa voidepohja koostuu aina kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja rasvoista kuten vaikkapa jojoba- tai manteliöljystä ja kaakaovoista. Lisäksi voidepohjassa on vettä: uonnonkosmetiikassa käytetään vettä, kukkaisvesiä ja kasviglyseriiniä.

Jotta vesi ja öljy emulgoituvat eli sekoittuvat toisiinsa, tarvitaan voiteeseen emulgaattori. Luonnonkosmetiikassa emulgaattoreina toimivat vanha klassikko saippuoitu mehiläisvaha sekä sokeriemulgaattorit tai yksinkertainen glyseroli-rasvahappoyhdiste.

Vaikuttavina aineina toimivat kasviuutteet, luonnolliset vitamiinit, antioksidantit, hyaluronihappo ja entsyymit.

Voiteeseen tarvitaan myös säilyvyyttä parantavia aineita. Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineena käytetään

 • alkoholia
 • mietoja happoja
 • antioksidantteja kuten E-vitamiinia
 • eteerisiä öljyjä

Alkoholit valmistetaan usein luomuviljellystä viljasta kuten vehnästä tai rukiista fermentoimalla.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.