Luonnonkosmetiikan sertifikaatit
Luonnonkosmetiikan sertifikaatit helpottavat aidon luonnonkosmetiikan tunnistamista. Sertifikaatit tarkistavat ja valvovat, että luonnonkosmetiikan raaka-aineet, tuotantoprosessi ja lopputuotteet ovat sertifioinnin vaatimusten mukaisia.
Luonnonkosmetiikan sertifikaateista Suomessakin tunnettuja ovat esimerkiksi Ecocert, Soil Association, BDIH, NaTrue ja Cosmebio.
Useimpien sertifikaattien yllä toimii nykyään riippumaton järjestö COSMOS, jonka kansainvälinen standardi pyrkii yhtenäistämään eri sertifioijien kriteeristöä.

Mitä sertifikaatti lupaa?
Eurooppalaisten luonnonkosmetiikan sertifikaattien vaatimukset ovat pitkälle samoja. Sertifioidun luonnonkosmetiikan valmistuksessa tulee suosia luonnollisia ja mahdollisimman vähän kemiallisesti prosessoituja raaka-aineita eli aitoja kasviöljyjä, eteerisiä öljyjä sekä kasviuutteita.
Kasviraaka-aineiden tulee olla mahdollisimman pitkälle luomuviljeltyjä tai peräisin luvallisesti kerätyistä luonnonvaraisista kasveista. Tuotteiden emulgaattoreiden ja pesutensidien tulee olla kasviperäisiä ja hellävaraisia.
Sertifioinnit kieltävät eläinkokeet, eläinkollageenit ja muut eläinperäiset ainesosat lukuunottamatta mehiläisperäisiä aineksia kuten propolista tai hunajaa, eläinperäistä maitoa sekä lampaan villarasvaa.
Eläimiä ei saa tappaa tai vahingoittaa raaka-aineen keräämiseksi.
Ekosertifikaatit ohjeistavat myös tuotteiden tuotanto- ja kuljetusprosesseja sekä pakkauksia, joiden tulee olla mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Sertifioidut luonnonkosmetiikkabrändit kiinnittävät huomioita esimerkiksi pakkausten materiaaleihin ja liimoihin sekä kierrätettävyyteen.
Nämä ainesosat ovat kiellettyjä sertifioidussa luonnonkosmetiikassa
Sertifioidusta luonnonkosmetiikasta puuttuvat erilaiset polymeerit kuten:
- muovit ja silikonit
- alkyylisulfaatit (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
- synteettiset rasvat
- öljyt ja hajusteet
- maaöljyperäiset raaka-aineet (Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
- arbsorboivat kemialliset UV-filtterit
- etoksyloidut raaka-aineet (PEG, PPG)
- synteettiset säilöntäaineet (parabeenit, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo glutaronitrile).


Voiko sertifioidussa kosmetiikassa olla synteettisiä raaka-aineita?
Eurooppalaisten sertifikaattien vaatimukset vaihtelevat jonkin verran luomuviljeltyjen raaka-aineiden minimivaatimuksissa sekä sallituissa synteettisissä raaka-aineissa kuten esimerkiksi tuotteiden sisältämät säilöntäaineet.
Sertifikaatit saattavat sallia rajatusti joitakin synteettisiä raaka-aineita -maksimissaan viisi prosenttia tuotteessa käytetyistä raaka-aineista.
Yleisesti ottaen tuotteissa käytetään synteettisiä raaka-aineita alle prosentti ja ne ovat mietoja säilöntäaineita, kuten bentsyylialkoholi, joka on luontaisen kaltainen raaka-aine.
Pakkauksista löytyy yleensä merkintä, miten suuri prosentti ainesosista on luonnollisia raaka-aineita ja kuinka suuri prosentti ainesosista on luomuraaka-aineita.
>> Palaa Luonnonkosmetiikka-oppaan pääsivulle
Lue myös:
- Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ja ominaisuudet
- 10 myyttiä luonnonkosmetiikasta
- Mitä luonnonkosmetiikka sisältää?
- Luonnonkosmetiikan pakkausdesign
- Luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan erot
- Mitä on luomukosmetiikka?
- Asiakkaidemme kokemuksia luonnonkosmetiikasta
- Jolien tuotevalintaprosessi
- Suomalainen luonnonkosmetiikka
Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?
Tilaa uutiskirjeemme.
Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.