Luonnonkosmetiikan raaka-aineet: Hiili – 5 vaikutusta
02.02.2020
Mikä hiili? Puuta, turvetta ja kasveja polttamalla saadaan hiiltä, joka on yksi purkkimaailman hittiraaka-aineista. Jolien valikoimassa suosittu on ollut esimerkiksi…
Lue lisääAito luonnonkosmetiikka valmistetaan muun muassa kasveista, yrteistä ja kukista saatavista uutteista, eteerisistä öljyistä, kasviöljyistä ja -vahoista sekä luonnollisista mineraaleista.
Luonnonkosmetiikka tarjoaa iholle kosteutusta, suojaa ja ravintoa ilman synteettisiä ainesosia tai esimerkiksi muoveja. Luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat erinomaista ruokaa iholle.
Kasvien ja ihmisten solurakenne on samanlainen. Siksi iho voi helposti hyödyntää kasvien aktiiviaineita sen aineenvaihduntaprosessissa. Kasvit tarjoavat iholle runsaasti
Luonnollinen ainesosa kosmetiikassa tarkoittaa suoraan luonnosta saatavaa kosmetiikan ainesosaa, kuten kasviöljyjä ja -uutteita sekä luonnonmineraaleja. Englanniksi luonnollinen ainesosa on natural ingredient. Luonnollisten raaka-aineiden osuus luonnonkosmetiikkatuotteissa on tavallisesti hyvin korkea – lähelle 100 %.
Luomu raaka-aine tarkoittaa kasviainesosaa, joka on kasvanut ja tuotettu luomuviljelyn standardien mukaisesti luomusertifoiduissa olosuhteissa. Englanninkielisissä pakkauksissa luomuraaka-aine ilmoitetaan termillä organic.
Raaka-aine, jonka mainitaan olevan luonnollista alkuperää, saadaan luonnosta, mutta muunnetaan joko fysikaalisilla tai kemiallisilla menetelmillä toiseksi aineeksi.
Luontaisen kaltainen raaka-aine on synteettinen raaka-aine, joka muistuttaa rakenteeltaan luonnollista.
Synteettinen raaka-aine valmistetaan laboratoriossa.
Tuoteseloste eli INCI-lista kertoo tuotteen sisältämät ainesosat. Kosmetiikassa hyväksyttyjä ainesosia on tuhansia ja luku kasvaa päivä päivältä. Luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjen ainesosien listalta löytyy noin 700 ainetta.
Ilman salapoliisityötä ja lisäinformaatiota maallikon on vaikea perehtyä tuoteselosteeseen kovin syvällisesti, ainesosalla voi nimittäin olla sama kemiallinen nimi huolimatta siitä, onko raaka-aine luonnollinen, luonnollista alkuperää vai synteettinen. Esimerkkinä tästä ovat hajusteet. Ihastuttavan tuoksuinen eteerinen ruusuöljy koostuu noin 27 eri ainesosasta.
Hajusteiden ilmoittamisvelvollisuuden mukaan ruusuöljyä käytettäessä täytyisi merkitä näkyviin mahdollisesti neljä noista 27:stä kuten geranoli, sitraali, farnesoli ja linalooli. Tämä helpottaa tietysti hajusteallergikkoa, jos hänellä on todettu allergia joillekin näistä aineista. Aloittelijan silmään INCI-listassa nämä aineet saattavat kuitenkin ihmetyttää kemiallisten nimiensä vuoksi, vaikka kyse olisi vain ruusuöljystä ja parhaassa tapauksessa vielä luomuviljellystä.
Netistä löytyy hakusivustoja inceille, joista voi tutkia ainesosien mahdollisia alkuperiä ja muuta informaatiota. Tietolähteisiin kannattaa kuitenkin aina suhtautua pienellä varauksella, sillä ne eivät tarjoa yleensä kovin kattavaa tietoa raaka-aineista. Hakusivustoja ovat esimerkiksi EWG’s Skin Deep ja INCI-haku sekä Cosmethics App -sovellus.
Aito luonnonkosmetiikka sisältää pääsääntöisesti luonnollisia ainesosia, ja tuotteiden vaikuttavien raaka-aineiden määrä on korkea.
Laadukkaassa luonnonkosmetiikassa purnukan aktiivi- ja tehoaineiden määrä nousee usein erinomaiselle tasolle. Tällöin luonnonkosmetiikkapurkista voi saada rahalleen reilusti vastinetta, ja iholle runsaasti hyötyjä jo pienestä määrästä tuotetta.
Jotta iho pysyy toimivana ja tasapainossa, se tarvitsee kosteutta. Jotta se pysyy kimmoisana ja heleänä, se tarvitsee ravinteita ja rasvahappoja, ja ikääntymiseen ehkäisyyn suojaa, kuten antioksidantteja.
Laadukkaasta luonnonkosmetiikan raaka-ainevalikoimasta löytyvät helposti aidot kylmäpuristetut kasviöljyt ja -uutteet sekä kukkaisvedet, jotka auttavat ihoa pysymään kauniina ja terveenä.
Myös hiustenhoito on mahdollista tehdä kokonaan luonnonkosmetiikalla, joka ei sisällä muoveja, synteettisiä säilöntäaineita, väriaineita, hajusteita, silikoneja tai esimerkiksi ponnekaasua.
Myös luonnonmukaisten kasvivärien kysyntä on lisääntynyt Joliessa vauhdikkaasti viime vuosina. Käyttökokemukset ovat osoittaneet kasvivärien tekevän hyvää hiuksille. Siksi niitä käytetään sävyttämisen lisäksi hoitotuotteina tuomaan hiuksiin kiiltoa ja parantamaan rakennetta.
02.02.2020
Mikä hiili? Puuta, turvetta ja kasveja polttamalla saadaan hiiltä, joka on yksi purkkimaailman hittiraaka-aineista. Jolien valikoimassa suosittu on ollut esimerkiksi…
Lue lisää17.06.2021
Mikä blue tansy? Tanacetum annuum eli blue tansy on kiehtova raaka-aine, josta maailman kauneusmedioissa on kohistu jo jonkin aikaa. Suomeksi blue tansy on marokkolainen kamomillasaunio tai tuttavallisemmin sininen kamomilla.
Lue lisää06.01.2020
Mikä ruusu? Ruusulajikkeita on runsaasti. Osa ruusuista kasvaa luonnonlajeina ja osa viljelyyn jalostetumpina muotoina. Ruusu on vanha ja kauan käytetty kauneuden raaka-aine, joka parantaa ja…
Lue lisää19.10.2022
Olet saattanut törmätä kosmetiikkaostoksilla monissa purkeissa näkyvään Q10-termiin. Q10 yhdistetään usein anti-age-tuotteisiin, mutta mikä tämä ihonhoidon ihmeaine todellisuudessa on?
Lue lisää10.01.2020
Mikä frankincense? Frankincense eli frankinsensi (Boswellia thurifera, Boswellia carteri) on autiomaan helmeksi ja kullaksi kutsuttu kallisarvoinen öljy. Frankinsensi on alun perin kotoisin Itä-Afrikasta ja Arabianmereltä. Se tunnetaan erityisesti ikääntyvää…
Lue lisää29.03.2022
Mikä bakuchiol? Bakuchiol on yksi tämän hetken trendikkäimmistä ja puhutuimmista raaka-aineista luonnonkosmetiikassa, eikä suotta.
Lue lisääSaat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.