Flourish

Muistithan syödä suklaamunia?

02.04.2013, Outi Rinne

Suklaamuna2

Kuva täältä

Tänä pääsiäisenä en ennättänyt hankkia suklaaövereitä, sillä yllätysmunien ja muidenkin pääsiäisherkkujen syönti jäi muiden hoidettavaksi. Siitä piti huolen kokkivuoro Villa Mandalan Detox-retriitillä. Ei tosin ollut hullumpi tapa viettää pääsiäispyhiä sekään, sillä paikan seesteinen tunnelma ja hyvät energiat olivat vähintäin yhtä suurta herkkua mielelle, jopa keittiön työpöydän takaa katsottuna.

Jos kuitenkin olisin mutustellut suklaata, olisin tehnyt sen hyvällä omalla tunnolla lueskellen samalla artikkelia tutkimuksesta, jossa suklaan sisältämän epikatekiinin todettiin parantavan muistisuorituksia. Epikatekiini on flavonoidi, jota kaakaon lisäksi on mm. punaviinissä, kahvissa ja teessä sekä mustikoissa ja joissain muissakin marjoissa. Muistitutkimuksen kohenkilöt tosin olivat… etanoita, mutta tutkijoiden mukaan ei ole syytä epäillä, etteikö suklaalla olisi saman tapaisia suotuisia vaikutuksia olisi myös ihmisen muistitoimintoihin.

Lyhyesti kerrottuna: Tutkimuksessa laboratorioetanat saivat kylpeä – ei sentään suklaakastikkeessa, vaan liuoksessa, jossa oli edellä mainittuja flavonoideja tai toisella ryhmällä pelkkää lampivettä. Etanat hengittävät ihon läpi, joten liemen flavonoidit imeytyivät tehokkaasti keskushermostoon. Muistia tutkittiin koskettamalla varovaisesti etanoita aina niiden avatessa ilma-aukkojaan. Tämä ei etanoiden mielestä ollut kovin kivasti tehty ja ne vähensivät ilma-aukkojensa availua. Tökkimisen päätyttyä flavonoidiliemessä lilluneet etanat muistivat tutkijoiden aiheuttaman ärsytyksen lammikkoveden kavereita pidempään, vielä kolmen vuorokauden kuluttua ja avasivat edelleen ilma-aukkojaan lammikkoetanoita harvemmin. Niille siis jäi muistijälki avaamisen ja kosketusärsytyksen välisestä yhteydestä, mikä tutkijoiden mukaan johtui juuri liuoksen sisältämistä epikatekiineista.

“Tieteen nimissä” yksi tutkijoista testasi olettamusta vielä syöttämällä omalle tyttärelleen runsaasti tummaa suklaata ennen kokeisiin lukua (mikä tässä tapauksessa oli ilmeisesti ollut myös koehenkilön mieleen). Ja, kuinka ollakaan, koe meni tavallista paremmin.

Vaikkei viimeksi mainittua  ihmiskoetta ehkä voida vielä pitää tieteellisesti kovin vahvana todisteena suklaan muistivaikutuksista myös ihmisillä, suklaa-doping oli koehenkilön mukaan ainakin lisännyt onnellisuutta, kiitos suklaan sisältämien muiden mielihyvää ruokkivien kemikaalien. Ja kaiken kaikkiaan on siis jo runsaasti näyttöä siitä, että suklaa tekee meille oikeasti hyvää, erityisesti kun sen nauttii mahdollisimman luonnollisessa muodossa, aitona ja lisäaineettomana tuotteena, mieluiten jopa raakana.

Taidankin tästä lähteä paikkaamaan suklaavajetta, vielä kun muistan…

Chocolate_brain

 

Kuva täältä .

avatar
2 Kommentteja
0 Vastauksia kommentteihin
0 Seuraajia
 
Reagoiduin kommentti
Kuumin kommentti
2 Comment authors
OutiSanna Recent comment authors
  Ilmoitukset kommenteista  
uusimmat vanhimmat eniten ääniä
Ilmoita
Sanna
Vieras
Sanna

Muistin syödä suklaamunia Ranskassa! Ja ostin edullisia (alle 2 €/kpl) luomulaatuista tummaa suklaata! Odotan innolla kvinoa-suklaan korkkaamista. Varmasti vähintään yhtä hyvää kuin riisisuklaa. Ehkä jopa parempaa. Osaatko sanoa, mikä tee olisi parasta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin näkökulmasta? Suklaa on… <3 Hyvää kevättä 🙂

Outi
Vieras
Outi

Sanna, kvinoa-suklaa kuulostaa kiinnostavalta! Molemmissa on jännää karvautta, joten sopivat varmasti hyvin yhteen. Ja kyllä kai se vihreä tee loppujen lopuksi vetää pisimmän korren, vaikkakin oolong mainitaan myös monissa yhteyksissa. Tarkemmin en tiedä eri vihreiden teelaatujen välillä… Joku teeasiantuntija varmaan osaisi ottaa kantaa tähänkin 🙂 Ja ihanaa kevättä sinullekin!

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.