Ihonhoito

5 syytä ihon ikääntymiseen – ja vinkit kuinka hidastaa sitä

01.02.2024, Jolie

Jokaisen meistä iho ikääntyy. On asioita, joihin ikääntymisessä voi vaikuttaa ja asioita joihin ei voi.

Nämä viisi syytä ihon ikääntymiseen ovat sellaisia, jotka tapahtuvat halusimme tai emme. Voit silti ehkäistä ja korjata niistä johtuvia muutoksia ihossa. Kun tiedät syyt ihon muuttuvaan ulkonäköön, opit myös miksi ja miten hoitaa sitä.

1. Ulkoiset stressitekijät heikentävät ihosolujen toimintaa

Ikääntyessä iho uudistuu verkkaisemmin ja sen vastustuskyky heikkenee iän myötä. Tämä aiheuttaa noidankehän, sillä silloin myös solujen kyky vastustaa vapaita radikaaleja vähenee. Ulkoiset stressitekijät vilkastuttavat vapaiden radikaalien muodostumista ihossa. Vapaat radikaalit ovat vastuussa solujen vahingoittamisesta eli aiheuttavat ikääntymistä.

Mitä voit tehdä? Kuorinta on yksi tehokkaimmista keinoista auttaa ihoa uudistumaan. Kerran 1-2 viikon välein riittää. Kuorinta myös helpottaa hoitotuotteiden tehoaineiden imeytymistä. Pidä ihollesi kuorinnan lisäksi ainakin kuukauden mittainen kuntokuuri mahdollisimman runsaasti antioksidantteja sisältävällä voiteella tai seerumilla – tai mieluummin molemmilla. Ne suojaavat ihoa ja tehostavat ihon uudistumista eli auttavat ihoa korjaamaan itse itseään.

Kokeile näitä:

Absolution La Crème Gommante -kaksitehoinen kasvokuorinta.

Laponie of Scandinavia Renewing Serum -uudistava seerumi.

Evolve Daily Renew Facial Cream -uudistava kasvovoide.

2. Hyvä, paha aurinko

Auringonvalo on keholle tärkeää D-vitamiinin muodostumisen kannalta. Tankkaa siis 15 minuuttia päivässä auringonvaloa suojaamattomana – se riittää takaamaan D-vitamiinin saannin. Auringon huonompi puoli on se, että UV-säteily rappeuttaa ihokudoksen kimmoisuudesta vastaavia kimmosäikeitä eli elastiinia ja kollageenia. UV-säteily voi myös tuoda iholle pigmenttimuutoksia.

Mitä voit tehdä? Kesäaikaan vietä pieni hetki auringossa ilman aurinkosuojaa, jolloin takaat D-vitamiinin saannin. Muutoin suojaudu aurinkovoiteella aina ulkoillessasi. Vältä suoraa auringonvaloa kaikkein aurinkoisimpina tunteina eli noin klo 11-15 välillä. Suojaa ihosi myös kaupunkioloissa esimerkiksi meikillä, jossa on suojakerroin. Vältä hedelmähappokuorintoja vuoden aurinkoisimpaan aikaan. Hedelmähapot ja aurinko eivät sovi yhteen. Jos ihosi kaipaa kuorintaa, tee se kuorintavoiteella jossa on rakeita.

Kokeile näitä:

Patyka Face Sun Cream SPF30 -aurinkovoide.

Mossa 365 Days Defence Sunscreen SPF30 -sävyttävä aurinkovoide.

3. Elimistön oman hyaluronihapon väheneminen

Ikääntyessä hyaluronihapon määrä kehossa pienenee. Ihon kosteuspitoisuus ja kosteudensitomiskyky alenee ja iholle syntyy pintajuonteita. Iho myös ärtyy helpommin ja on väriltään harmahtava, eloton.

Mitä voit tehdä? Huolehdi ihon runsaasta kosteuttamisesta. Hanki voide tai seerumi, joka sekä tehostaa ihon oman hyualuronihapon muodostumista että sisältää hyualuronihappoa. Hyaluronihappoa voi nauttia myös sisäisesti ravintolisänä.

Kokeile näitä:

Antipodes Glow Ritual Vitamin C with Plant Hyaluronic -seerumi.

Terranova Hyaluronic Acid Complex -kapselit.

4. Ihon kalsiumin väheneminen

Kalsiumin väheneminen hidastaa solutoimintaa, heikentää aineenvaihduntaa ja kuivattaa ihoa. Kalsiumin vähenemisen seurauksena ihon pinnalla olevasta hydrolipidikalvosta puuttuu sekä rasvaa että kosteutta ja iho menettää kiinteyttään.

Mitä voit tehdä? Mitä kypsemmäksi ihosi muuttuu, sitä tuhdimpia voiteita se yleensä tarvitsee. Ota ravitsevan voiteen lisäksi käyttöösi kosteuttava seerumi, jolloin saat tyydytettyä sekä ihosi janon että nälän. Älä unohda naamioida kasvojasi välillä! Naamioissa on vielä voiteitakin runsaammin tehoaineita.

Kokeile näitä:

URANG Rose Ceramide Cream -kasvovoide.

Bioeffect EGF Age-Defying Day Serum -superkosteuttava seerumi.

Novexpert Omega Ultra-Nourishing SOS Mask -kasvonaamio.

5. Hormonaaliset tekijät

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat ihon vanhenemiseen, sillä hormonit parantavat ihon mikroverenkiertoa, aktivoivat keratinosyyttejä ja melanosyyttejä, tehostavat elastiinin ja kollageenin muodostumista sekä vaikuttavat ihon kosteuspitoisuuteen. Hormonitoiminnan hidastuessa myös ihon toiminnot muuttuvat.

Mitä voit tehdä? Et saa potkittua hormonitoimintaasi isommalle vaihteelle tehokkaimmallakaan ryppyvoiteella, mutta voit auttaa ihoa auttamaan itse itseään ja tehostamaan toimintojaan. Yö on otollisinta aikaa, koska silloin kun sinä lepäät, kehosi paiskii yötöitä eli korjaa ja uudistaa itse itseään.

Kokeile näitä:

Absolution La Crème du Soir -uudistava yövoide.

Patyka Repair Night Serum -korjaava yöseerumi.

Tutustu Jolien ihonhoito-oppaisiin eri ikäisille:

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.