Ihonhoito

Retinoli ja luonnollinen retinoli: retinolin kasviperäiset vaihtoehdot ihonhoidossa

21.11.2023, Jolie

Retinoli on yksi tunnetuimmista anti-age-vaikutteisista raaka-aineista. Viime aikoina markkinoille on tullut myös useita retinolin kaltaisia kasviperäisiä ainesosia. Miten ne eroavat retinolista ja toisistaan? Ovatko ne yhtä tehokkaita? Ja mistä tiedän, millainen tuote minun kannattaa valita? Kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää retinolista ja sen vaihtoehdoista!

Mitä retinoli on ja millaiselle iholle se sopii?

Ihosolujen luonnollinen uusiutumisprosessi hidastuu noin kolmekymppisenä, jolloin iholle alkaa ilmestyä ikääntymisen merkkejä. Ihosolut tarvitsevat uusiutuakseen A-vitamiinia.

Retinoli on yksi A-vitamiinin muodoista, retinoidi. Retinoidit ovat hyvin tunnettuja ja tehokkaita anti-age-aineita ja auttavat häivyttämään ihon epäpuhtauksia kuten aknea. Niiden voimakkaimpia pitoisuuksia määrätään vain reseptilääkkeinä aknen ja ikääntymisen merkkien hoitoon.

Miedompia muotoja, kuten retinolia, käytetään kosmetiikassa. Retinolin pienet molekyylit imeytyvät syvälle ihoon, missä ne ehkäisevät ikääntymisen merkkejä tehostamalla solujen uudistumista. Tämän vuoksi retinoli saattaa aiheuttaa ihon hilseilyä ja ärtymistä. Retinoli myös vahvistaa ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoa, minkä ansiosta ihosta tulee kimmoisampi, juonteet ja rypyt silottuvat ja ihohuokoset supistuvat.

Retinoli voi auttaa myös pigmenttimuutoksiin tasoittamalla ihonsävyä sekä akneen taipuvaista ihoa, sillä se tasapainottaa talintuotantoa ja ehkäisee bakteerien kasvamista iholla. Toisaalta se voi aiheuttaa ihon kuivumista.

Koska retinoli voi aiheuttaa ihon hilseilyä, punoitusta, ärtyisyyttä tai kuivuutta, se ei sovi etenkään herkkäihoisille tai ruusufinnistä kärsiville. Retinolituotteiden käytön aloitus voi aiheuttaa voimakkaitakin ihoreaktioita. Siksi käyttö on hyvä aloittaa pikkuhiljaa totutellen ihoa A-vitamiiniin valitsemalla tuotteita, joissa on matala retinolipitoisuus. Retinoli sopii parhaiten käytettäväksi iltaisin, sillä se on fototoksinen eli tekee ihosta herkän auringolle.

Toisille retinoli ei sovi lainkaan. Raskaana olevien ja imettävien suositellaan välttämään muuta kuin ravinnosta saatavaa A-vitamiinia, joten retinoli ei sovi heille.

Retinolinkaltaisia, mutta herkkäihoisillekin paremmin sopivia tuotteita on onneksi paljon.

Jos retinoli ei sovi ihollesi, lue lisää!

Markkinoille on viimeisen parin vuoden aikana tullut hurja määrä kosmetiikkatuotteita, joissa päätähtenä on luonnollinen ja kasviperäinen, retinolin kaltainen raaka-aine. Retinolilla ja sen vaihtoehtoisilla raaka-aineilla on samankaltaiset vaikutukset ihonhoidossa, mutta niiden kemiallinen rakenne eroaa toisistaan.

Kasviperäiset retinolit ovat yleensä iholle hellävaraisempia, mutta niidenkin kohdalla erityisesti herkkäihoisten on hyvä aloittaa käyttö varovasti testaamalla tuotetta ensin pienelle ihoalueelle. Kasviperäiset retinolin vaihtoehdot sopivat myös niille, jotka haluavat käyttää vain luonnonkosmetiikkaa.

Millaisia ihon tarpeita hoitamaan luonnolliset retinolit sopivat?

  • Juonteille ja rypyille
  • Veltostuneelle iholle
  • Pigmenttiläiskille
  • Aknelle
  • (Akne)arpiin
  • Epäpuhtauksille

Jolien valikoimasta löytyy useita vaihtoehtoisia tuotteita perinteiselle retinolille. Esittelemme seuraavaksi vaihtoehtoiset raaka-aineet ja tuotteet, joissa niitä on!

Mitä ovat retinolin kasviperäiset vaihtoehdot?

Bakuchiol – näiden tuotteiden teho pohjautuu bakuchioliin

Bakuchiol on kenties tunnetuin kasviperäinen vastine retinolille. Luonnon omaksi botox-yrtiksi tituleerattu bakuchiol tunnetaan ihon ikääntymistä ehkäisevistä vaikutuksistaan.

Bakuchiol:

  • Boostaa ihon kollageenintuotantoa.
  • Parantaa ihon rakennetta.
  • Häivyttää juonteita, pigmenttiläiskiä ja arpia.
  • Antibakteeristen ja mikrobien kasvua ehkäisevien ominaisuuksiensa vuoksi bakuchiol sopii erittäin hyvin tasapainottamaan rasvoittuvaa ja epäpuhtauksiin taipuvaista ihoa.

Bakuchiol on hyvin siedetty eikä se juurikaan aiheuta ihoärsytystä tai hilseilyä, minkä vuoksi se sopii yleensä herkkäihoisillekin. Se ei myöskään tee ihosta herkkää auringolle. Bakuchiol raaka-aineena sopii myös raskaana oleville ja imettäville.

Bakuchiolia saadaan Psoralea corylifolia- eli babchi-nimisen kasvin siemenistä. Lue lisää bakuchiolista tästä artikkelista!

Alla olevissa tuotteissa vaikuttavana aineena toimii bakuchiol.

Cacayöljy – Antipodes Eve Bio-Retinol Serum

Cacayöljy on luonnollinen, kasviperäinen retinolin lähde, jossa on kolminkertainen määrä A-vitamiinia verrattuna ruusunmarjaöljyyn. Cacayöljy häivyttää pieniä juonteita ja ryppyjä sekä parantaa ihon kosteustasapainoa.

Antipodesin Eve Bio-Retinol Line Reduction Serumin vaikuttavat aineet, “bio-retinolit”, ovat bakuchiol, luonnollinen vaihtoehto retinolille, sekä cacayöljy, luonnollinen retinoli. Seerumi on tieteellisesti tutkittu stimuloivan 1-tyypin kollageenin muodostumista jopa 55 %:lla.

NovoRetin – Flow Cosmetics Retin Lift Cream

NovoRetin on uudenlainen kasviperäinen aktiiviaine, joka vaikuttaa ihon omaan retinoiinihapon tuotantoon. Se nostaa ihossa luontaisesti esiintyvän A-vitamiinijohdannaisen, retinoiinihapon pitoisuutta. NovoRetin pohjautuu kreikkalaisella Hioksen saarella kasvavasta mastiksipistaasipuusta saatavaan pihkan kaltaiseen aineeseen, jolla on anti-ageing-ominaisuuksia.

NovoRetin toimii ihanteellisena kasvipohjaisena retinolivaihtoehtona, joka ehkäisee tehokkaasti ikääntymismuutoksia sekä hoitaa akneen taipuvaista ihoa. NovoRetin on vaikuttavana aineena Flow Cosmeticsin Retin Lift -kasvovoiteessa.

Retinal – Pai Skincare Retinal Booster

Retinal on retinolia vähemmän tunnettu A-vitamiini, joka toimii nopeammin kuin perinteinen retinoli. Retinal on retinoiinihapon esiaste. Se muodostuu retinolin muuttuessa retinoiinihapoksi. Se auttaa nopeuttamaan ihon luonnollista solujen uusiutumista ja vähentämään juonteita, aiheuttamatta ihoärsytystä.

Pain Retinal Boosterin retinali on peräisin vaaleanpunaisista suolajärvistä. Retinali sopii ihanteellisesti herkälle iholle joka kaipaa silottavaa vaikutusta, mutta ilman herkistävää vaikutusta.

Retinolikompleksi – Mádara Time Miracle Botanic Retinol Serum

Mádaran Botanic Retinol Serumin oma kasviperäinen kompleksi karvarusokin (Bidens Pilosa) ja ruusumyrtin (Leptospermum Scoparium) uutteista tarjoaa retinolin kaltaiset ihonhoidolliset tulokset ilman retinolille tyypillistä ihoärsytystä.

Kompleksin dermatologisesti todistettu teho tukee ihon kollageenintuotantoa ja parantaa näkyvästi ihon kiinteyttä, rakennetta sekä sävyä, sekä auttaa säännöstelemään akneen taipuvaisen ihon talintuotantoa.

Ihoa ärsyttämätön koostumus ei vaadi asteittaista totutteluaikaa. Sitä voidaan käyttää kahdesti päivässä; aamuin ja illoin.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.