Parhaat vinkit ihosi suojaamiseen auringolta
Aurinko tekee tunnetusti hyvää – se virkistää mieltä, kiihdyttää hormonitoimintaa ja auttaa kehoa tuottamaan elintärkeää D-vitamiinia. Voidaksemme nauttia huoletta auringon tuomasta valosta ja lämmöstä, on ihon suojaamisesta ja hoitamisesta tärkeää pitää huolta. Kun tiedostat auringon riskit, joista pahimpana on palaminen ja soluvauriot, osaat tasapainoilla auringon hyötyjen ja haittojen välillä.
Aloita ihon totuttaminen aurinkoon jo kevättalvella ensimmäisten auringonpilkahdusten ilmestyttyä. Käytä aurinkovoidetta aina, kun oleskelet auringossa yli 15 minuuttia – myös kevättalven ensimmäisinä aurinkoisina päivinä.
Keväällä vanha aurinkovoidevarasto kaipaa päivitystä yhtä kipeästi kuin iho kaipaa päivetystä. Aurinkovoiteet säilyvät avaamisen jälkeen noin kahdeksan kuukautta. Joka kevät on järkevää hankkia uudet voiteet, jotta voit olla varma, että ne suojaavat sinua juuri niin kuin niiden pitääkin.
Kaikille auringonpalvojille jotakin
Katso kaikki Jolien valikoiman aurinkovoiteet tai aurinkovoiteet kasvoille tai aurinkovoiteet vartalolle. Kasvojen ihon suojaamiseen hyvä vaihtoehto ovat myös suojakertoimella varustetut meikkivoiteet. Itseruskettavalla saat turvallisen rusketuksen ilman auringon haittavaikutuksia. Emme tietenkään voi unohtaa ihoa helliviä hoitotuotteita, kuten after suneja.
Olemme koonneet aurinkovoideoppaaseemme parhaat vinkit kasvojen ja vartalon ihon suojaamiseen ja hoitamiseen sekä kauniin päivetyksen luomiseen.
Valmistaudu ottamaan vastaan aurinkoiset päivät Jolien aurinkovoideoppaan avulla!
Paras aurinkovoide kasvoille
NYT on aika lopettaa täydellisen luonnonkosmetiikan aurinkovoiteen etsinnät. Jolien tiimin ykkösvalinta ovat häkellyttävän hyvät, lajissaan huiput Patykan ja Essen voiteet.
Näin suojaat kasvosi auringolta
Kasvojen ihon hoitaminen ja suojaaminen auringon säteiltä kannattaa aloittaa jo keväällä. Tiedätkö, missä järjestyksessä ihonhoitotuotteet kannattaisi kesällä levittää? Kerromme sinulle.
After sun -hoito-ohjeet koko keholle
Pidä erityisen hyvää huolta ihostasi myös auringosta nauttimisen jälkeen. Keräsimme parhaat neuvot ja after sun -tuotteet auringon koskettamalle iholle.
Aurinkoihottuman syyt ja hoito
Mikä auttaa aurinkoihottumaan? Miten aurinkoihottumaa voi ehkäistä? Aurinkoihottuma kasvoissa, käsissä tai lapsella on ikävä vaiva. Lue kotikonstit aurinkoihottumaan.
Aurinkovoiteet eri käyttötarkoituksiin
Mikä on kätevin aurinkovoide lapselle päiväkotiin, hikiseen urheilupäivään tai rannalla lekotteluun? Jolien tiimi valitsi parhaat vaihtoehdot.
Aurinkosuojatuotteiden poistaminen
Auringossa vietetyn päivän päätteeksi tulee aurinkosuojatuotteet pestä huolellisesti pois iholta, mutta mitkä tahansa tuotteet eivät ole riittävän tehokkaita aurinkosuojien poistamiseen.
Näin hoidat palanutta ihoa
Auringon polttama iho? Viilennys, after sun -hoito ja aloe vera -geeli ovat tärkeimmät auringossa palaneen ihon hoitoon. Lue lisää!
Parhaat itseruskettavat TOP 3
Listasimme suosikkimme ihanista itseruskettavista. Annamme myös tekniikkavinkit tasaisen rusketuksen luomiseen erilaisilla tuotteilla.
Kaikki fysikaalisista aurinkosuojista
Miten tavalliset aurinkovoiteet eroavat fysikaalisista aurinkosuojista? Lue kaikki, mitä olet aina halunnut tietää fysikaalisista aurinkosuojista.
Saako ihosi tarpeeksi D-vitamiinia auringosta?
Tiesithän, että auringon säteily on välttämätöntä terveytemme kannalta? Tässä blogissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ihon D-vitamiinisynteesistä sekä paljastamme tuotteen, jolla maksimoit auringon hyödyt ja minimoit haitat!
Suojaa iho ja hiukset ensisijaisesti aina vaatteilla ja pysyttele varjossa
Ehdottoman tärkeä vauvoille, pienille lapsille ja herkästi palaville vaaleille tai punapigmenttisille aikuisille. Myös normaali-ihoisen kannattaa mahdollisuuksien mukaan suojautua huivilla, hatulla ja pitkähihaisilla, suojaavilla vaatekappaleilla, kun oleskelee auringossa yli 15 minuuttia. Kannattaa aina siirtyä varjoon keskipäivän kuumimman paahteen ajaksi noin kello 11-15.
Hiuksia kannattaa pitää kesällä mieluummin kiinni kuin auki. Näin pienennät pinta-alaa, johon auringon säteet osuvat. Kiepauta latvat nutturan sisään, jolloin ne kaikkein kuluvimpana osana hiuksia säästyvät UV-säteiltä. Paras keino suojata hiuksia UV-säteilyltä on käyttää päähinettä.
Älä polta päänahkaa! Aurinkovoiteella voi suojata hiusten mahdollisen jakauksen. Kaljun tai siilitukkaisen kannattaa levittää aurinkovoidetta runsaasti myös päähän, sillä päälaki ottaa auringon säteet ensimmäisenä vastaan.
Usein kysyttyä auringosta ja aurinkovoiteista
Mitä UV-säteet ovat ja miten ne vaikuttavat iholla?
Aurinko säteilee näkyvän valon lisäksi infrapuna- eli lämpösäteitä sekä ultraviolettisäteitä, joita kutsutaan UV-säteiksi. Näitä säteitä on kolmenlaisia: lyhytaaltoinen UVC, keskipitkä UVB ja pitkäaaltoinen UVA. Näistä maanpinnalle yltävät UVA ja UVB.
On tärkeää ymmärtää UVA- ja UVB-säteiden ero. Me tykkäämme tästä muistisäännöstä:
UVA = Ageing (ikääntyminen)
UVB = Burn (palaminen)
Pisin UVA
Pitkäaaltoinen UVA-säteily läpäisee pilvet ja läpäisee ikkunat, joten vaikka aurinkoa ei näkyisikään, UVA-säteet pääsevät vaikuttamaan ihoon.
UVA ei ole yhtä polttavaa kuin UVB, mutta tunkeutuu ihon syvimpiin kerroksiin. Se voi johtaa ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen sekä juonteiden ja pigmenttiläiskien syntymiseen.
UVA-säteily vaikuttaa ihon melanosyyttisoluihin ja ruskettaa jo olemassa olevaa pigmenttiä vajaassa tunnissa. UVA-säteet voivat myös saada aikaan ihosyövän. Esimerkiksi solariumit säteilevät pääasiassa UVA:ta.
Noin 95% säteilystä, jota maanpinnalle säteilee, on UVA-säteilyä.
Keskipitkä UVB
UVB polttaa ihoa ja voi aiheuttaa ihosyöpää, mutta auttaa myös tuottamaan D-vitamiinia tehokkaasti. Se vaikuttaa koko elimistössä esimerkiksi keskushermoston, aivojen ja lisäkilpirauhasen toimintaan. Auringossa oleilun jälkeinen ihon punoitus on pääosin UVB:n aiheuttamaa.
UVB-säteet saavat ihon pintasolukon lisääntymään ja muodostavat uutta pigmenttiä, ja siksi iho paksuuntuu. Jos ihmettelet auringossa oleilun jälkeistä outoa tuoksua iholla, kyseessä on UVB-säteiden muodostama urokaanihappo. Se hillitsee tulehdusreaktioita ja rauhoittaa esimerkiksi psoria. Toisaalta UVB-säteily voi pahentaa joitakin ihosairauksia, kuten rosaceaa.
UVB-säteily aiheuttaa ns. viivästynyttä rusketusta, joka tulee näkyviin 1-2 päivän kuluttua ja kestää pidempään kuin UVA-säteilyn aiheuttama rusketus.
Osa UVB-säteistä suodattuu pois ilmakehän otsonikerroksessa. Sitä tulee maan pinnalle vain noin 5%.
Lyhin UVC
UVC on vaarallisinta mahdollista säteilyä, mutta lyhytaaltoista, joka suodattuu otsonikerroksessa pois, eikä pääse maan pinnalle asti.
Kaikki UV-säteilyn aallonpituudet aiheuttavat ihon DNA-vaurioita ja ruskettumista. DNA-vaurioita syntyy jo ennen kuin iho palaa. Sääsovelluksissa näkyvä UV-indeksi viittaa UVB-säteilyyn, joten vaikka UV-ideksi olisi 0, se ei tarkoita, etteivät UVA-säteet vaikuttaisi ihoon.
Mitä on ruskettuminen?
Rusketus on merkki UV-säteilyn aiheuttamasta ihovauriosta, mutta samalla se on ihon luontainen keino suojautua UV-säteilyn aiheuttamilta lisävaurioilta.
UV-säteilylle altistuminen vaurioittaa ihon DNA:ta – jo ennen kuin iho varsinaisesti palaa. Vastauksena tähän iho alkaa tuottaa enemmän melaniinia puolustautuakseen vaurioita vastaan.
Auringon UV-säteily stimuloi ja kiihdyttää ihon pigmentaatiosta eli väristä vastaavien solujen, melanosyyttien, toimintaa. Kun iho vastaanottaa auringon UV-säteilyä, melanosyytit aktivoituvat tuottamaan melaniinia eli ihon pigmenttiä. Tämän seurauksena ihomme ruskettuu.
Rusketus suojaa ihon soluja lisävaurioilta ja voi nopeuttaa vaurioiden korjaantumista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ruskettunut iho olisi suojassa palamiselta tai esimerkiksi auringon aiheuttamalta ikääntymiseltä.
Vaikka ruskettunut iho tarjoaakin jonkin verran suojaa (arviolta SPF 2-4), se ei riitä estämään palamista tai pitkäaikaisia ihovaurioita.
Miksi ihon palaminen auringossa on vaarallista?
UV-säteily ja sille altistuminen aiheuttavat ihon palamista, jolloin ihosolujen DNA vaurioituu ja ihossa muodostuu vapaita happiradikaaleja.
DNA-vaurioita syntyy tosiasiassa jo ennen kuin iho palaa, sillä altistuminen UV-säteilylle vaurioittaa automaattisesti ihosolujen DNA:ta. Normaalisti solut korjaantuvat itsestään. Korjaantumaton solu muuttuu mutaatioksi, ja mutaatioita ollessa useampi, ne voivat muuttua pahanlaatuiseksi.
Happiradikaalit pääsevät tunkeutumaan soluseinämien läpi ja voivat tuhota solujen mitokondriot, jolloin solu kuolee. Tällöin iho rappeutuu ja vanhenee ennenaikaisesti, sekä erilaisten syöpien kehittyminen on mahdollista. Vältä siis liiallista auringolle altistumista ja totuta iho vähitellen UV-säteisiin. Huomioi, että jotkut lääkevalmisteet saattavat altistaa ihoa palamiselle.
Muista hoivata ihoasi auringossa oleskelun jälkeen after sun -tuotteilla.
Mikä on riittävä aurinkosuoja?
• Suojakerroin 30 on useimmille riittävä.
• Erittäin vaalealle ja herkästi palavalle iholle suojakertoimen tulisi olla 50 tai 50+.
• Lapsille suosittelemme kerrointa 50 tai 50+.
• Aurinkovoide, jossa on matalampi suojakerroin sopii ainoastaan iholle, joka ei pala lainkaan ja jossa on reilusti pigmenttiä.
Mitä SPF tarkoittaa aurinkovoiteessa?
SPF tarkoittaa samaa kuin suojakerroin. Se on lyhenne “Sun Protection Factor” -termistä, joka osoittaa suojauksen vahvuuden UVB-säteitä vastaan. SPF 30 esimerkiksi tarkoittaa, että voit oleilla auringossa 30 kertaa pidemmän ajan, kuin ilman aurinkosuojaa. EU:n lainsäädännön mukaan laajan spektrin aurinkovoiteessa UVA-suojan on oltava vähintään 1/3 UVB-suojasta.
Mikä on aurinkovoiteen levittämisen oikea järjestys?
Aurinkosuojavoide levitetään kasvoille ihonhoitotuotteista viimeiseksi, kuitenkin ennen meikkiä. Puhtaille kasvoille kasvoveden jälkeen lisätään seerumi tai tehotiiviste, sen jälkeen päivävoide ja tarvittaessa kasvoöljy. Anna kerrosten levähtää ja imeytyä hetki.
Lisää aurinkovoide viimeiseksi kerrokseksi. Voit halutessasi lisätä aurinkosuojan päälle vielä (mineraali)meikkiä, joka parantaa hieman suojaustehoa. Varo tällöin kuitenkin sivelemästä aurinkosuojaa pois paikoiltaan.
Miten tunnistaa aurinkoihottuma, ja miten se hoidetaan?
Aurinkoihottuma ilmenee kuumotuksena, kutinana, punoituksena, näppylöinä, läiskinä tai jopa rakkuloina iholla. Vaikka tämä monimuotoinen valoihottuma voi näyttää hurjalta ja tuntua kutiavalta, se häviää iholta yleensä parin päivän aikana. Kurkkaa hoito-ohjeet aurinkoihottumaan oppaastamme.
Miten estää auringon haittoja ihossa?
UV-valon vaikutuksesta ihossa muodostuu happiradikaaleja, jotka vahingoittavat solujen toimintaa aiheuttaen mm. ihon ennenaikaista vanhenemista, kimmoisuuden katoamista ja pigmenttimuutoksia. Antioksidanteilla voidaan estää tai pysäyttää vapaiden happiradikaalien eteneminen ja vaikuttaa uusien happiradikaalien tuhoihin.
Karanjaöljy, aloe vera-geeli ja monet muut luomutuotetut kasviöljyt ja kasvivahat antavat suojaa, parantavat vaurioita tai vaikuttavat antioksidanttisesti ihoon neutralisoiden auringon aiheuttamia haittoja.
Voiko liian aktiivisella auringolta suojautumisella olla haittavaikutuksia?
Aurinko on meille elintärkeä. Evoluution myötä kehomme on pystynyt löytämään tasapainon: ihomme pystyy suojautumaan polttavalta UVB-säteilyltä, mutta toisaalta ylläpitää D-vitamiinin tuotantoa. 15 minuuttia päivittäin suojaamattomana auringossa riittää takaamaan vaaleaihoisen D-vitamiinin saannin. Mitä monipuolisemmin iho-osat altistuvat auringolle, sitä paremmin D-vitamiini saannin voi taata. Vaaleaihoisilla sen muodostuminen tapahtuu 6-7x nopeammin kuin tummaihoisilla, tummemmassa ihopigmentissä. Pohjoisen pimeydessä on evolutiivinen etu, että keho pystyy tuottamaan D-vitamiinin nopeasti. Tarvitsemme siis kumpaakin tasapainossa: aurinkovaloaltistusta, mutta myös tehokasta suojautumista.
Paljonko aurinkovoiteen suojaus vahvistuu lisäämällä yhden tai useampia kerroksia päivän mittaan?
Valitettavasti et voi korottaa suojausta lisäämällä kerroksia. SPF30 on aina SPF30 vaikka sitä lisäisi monta kerrosta: 30+30 ei ole SPF60. Tämä ei kuitenkaan poista sitä faktaa, että suojavoidetta kannattaa lisätä päivän mittaan, mikäli oleilet vedessä, hikoilet paljon tai ihosi altistuu mekaaniselle hankaukselle (kuten pyyhekuivaus).
Tarvitseeko aurinkovoidetta lisätä joka kerta uimisen tai hikoilun jälkeen?
Tämä riippuu hieman aurinkovoiteesta. Voiteissa, jotka ovat 100 % vedenkestäviä riittää, että lisäät voidetta yhden kerroksen päivän aikana, vaikka olisit välillä uimassa tai hikoilet voimakkaasti.
Aurinkovoiteita, jotka eivät ole vedenkestäviä, kannattaa lisätä uimisen jälkeen ja hikoillessa sellaisille alueille, joihin kohdistuu hankausta, esimerkiksi jos sinulla on tapana pyyhkiä usein hikeä otsalta.
Fysikaaliset UV-suoja-aineet eivät samalla tavalla menetä tehoa iholla reagoidessaan auringon kanssa kuin kemialliset, sillä niiden vaikutus ei perustu UV-säteiden hajottamiseen, vaan ne toimivat fyysisenä (fysikaalisena) suojana ja heijastavat säteet pois päin ihosta.
Kuinka kauan aurinkorasvat säilyvät käyttökelpoisina?
Ensisijaisesti suosittelemme noudattamaan aurinkovoidepakkauksen parasta ennen -päiväystä ja säilyvyysmerkintää. Tyypillisesti aurinkovoide säilyy hyvänä avaamisen jälkeen noin kahdeksan kuukautta. Kannattaa tarkistaa tuotteen haju ja koostumus.
Joskus kuulee, että vanhaa aurinkorasvaa on vaarallisempaa käyttää, kuin olla kokonaan ilman rasvaa. Pitääkö tämä paikkaansa?
Erityisesti kemiallisissa aurinkovoiteissa vanhentuneen voiteen kemiallinen koostumus voi olla muuttunut niin, että se ärsyttää ihoa.
Missään nimessä ei voida myöskään taata, että vanha voide antaisi enää pakkauksessa luvatun aurinkosuojan, joten kannattaa noudattaa voiteessa olevaa parasta ennen -päiväystä. Tuotteen käyttömukavuus voi kärsiä, jos säilyvyysaika on ylitetty reilusti. Esimerksi emulsioissa eri faasit (vesi/öljy-seokset) voivat erottua toisistaan.
Tutustu Jolien aurinkovoidevalikoimaan – katso kaikki aurinkovoiteet
Tutustu myös:
Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?
Tilaa uutiskirjeemme.
Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.