Mikä on fysikaalinen aurinkosuoja?

puhdasta luonnonkosmetiikkaa

Kauneuden ja hyvinvoinnin verkkokauppa

ilmaiset näytteet

5 ilmaista näytettä jokaiseen tilaukseen

ilmainen toimitus yli 100

Ilmainen toimitus yli 79 euron tilauksiin

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää fysikaalisista aurinkosuojista

Miten tavalliset aurinkovoiteet eroavat fysikaalisista aurinkovoiteista?

Kerromme lyhyesti eroista tavanomaisten, eli ns. kemiallisten ja luonnonkosmetiikan aurinkosuojien välillä.

Tavanomaisten aurinkosuojatuotteiden kemialliset suojafiltterit imeytyvät ihoon ja alkavat suojata noin puolen tunnin kuluttua levittämisestä, kun taas fysikaaliset aurinkosuojat alkavat toimia heti levityksestä.

Synteettisesti valmistetut aurinkosuojafiltterit imevät säteilyn itseensä ja muuttavat haitallisen UV-säteilyn infrapuna- eli lämpösäteilyksi. Fysikaaliset eli mineraalifiltterit taas heijastavat haitalliset UV-säteet iholta, eivätkä imeydy ihoon. Fysikaalisina suodattimina toimii tavallisesti joko titaanidioksidi ja/tai sinkkioksidi.

Tavanomaisissa aurinkovoiteissa voidaan käyttää sekaisin sekä kemiallisia että fysikaalisia aurinkosuojafilttereitä. Luonnonkosmetiikan aurinkosuojissa käytetään ainoastaan fysikaalisia aurinkosuojafilttereitä.

Vaikka fysikaalisten aurinkosuojien filtterit eivät imeydy ihoon, muu koostumus kuitenkin imeytyy. Parhailla fysikaalisilla aurinkovoiteilla onkin UV-säteiltä suojaavan vaikutuksen lisäksi myös tehokkaasti kosteuttava, hoitava ja happiradikaaleja neutraloiva vaikutus.

Fysikaaliset eli mineraaliaurinkosuojat alkavat suojata ihoa heti levittämisen jälkeen ja niiden teho kestää iholla niin kauan, kunnes ne pestään tai pyyhitään pois. Voidetta ei tarvitse välttämättä edes lisätä kesken päivän.

Tavanomaiset aurinkovoiteet eli kemiallinen suoja:

 • Perustuvat kemialliseen UV-suojaan, joita on useita erilaisia
 • Vaativat odotusajan toimiakseen (30 min)
 • Imevät säteilyn itseensä muuttaen sen lämpöenergiaksi
 • Imeytyvät ihoon – et pysty pesemään niitä pois
 • Levittyvät iholle tasaisesti jättämättä valkoisuutta
 • Voivat sisältää silikoneja, parafiiniöljyä tai synteettisiä hajusteita
 • Voivat sisältää mikromuoveja
 • Koostumus voi sisältää raaka-aineita, joita iho ei pysty hyödyntämään
 • Tarvitsevat usean levityskerran päivässä, jotta suojaus pysyy turvallisena
 • Voivat vaikuttaa negatiivisesti ihon mikrobiomiin ja saada aikaan iho-ongelmia
 • Voivat ärsyttää ihoa tai aiheuttaa hormonaalisia muutoksia
 • Sallittua käyttää nanomuotoisia mineraalipartikkeleita, jotka voivat imeytyä ihon läpi elimistöön
 • Käyttäytyvät luonnossa ennalta-arvaamattomasti, voivat kertyä ympäristöön
 • Tietyt kemialliset suoja-aineet ovat merkittävä syyllinen koralliriuttojen tuhoutumiseen, estävät koralleja toimimasta normaalisti (vaalentavat koralleja), ja siksi kiellettyjä käyttää joissain maissa.

  Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet eli fysikaalinen aurinkosuoja:

  • Perustuvat luonnollisiin mineraaleihin – sinkkioksidiin tai titaanidioksidiin – kutsutaan myös mineraaliaurinkosuojiksi
  • Vaikutus alkaa heti levityksestä
  • Heijastaa auringon säteet pois iholta peilin tavoin imeytymättä
  • Eivät imeydy ihoon – voit pestä suojan iholtasi
  • Fysikaalisten aurinkosuojien koostumukset ovat kehittyneet viime vuosina, eivätkä voiteet jätä iholle valkoista huntua kuten takavuosina
  • Eivät sisällä silikoneja, parafiiniöljyä tai synteettisiä hajusteita
  • Eivät sisällä koskaan mikromuovia
  • Hoitavat ihoa – sisältävät ravitsevia kasviöljyjä ja -vahoja
  • Suoja säilyy tehokkaana, kunnes se pestään tai pyyhitään pois
  • Ihon mikrobiomin kannalta järkevämpi valinta, pitävät ihon tasapainoisempana
  • Ei tunneta haittavaikutuksia, eivätkä aiheuta mittavia ongelmia ympäristössä
  • Eivät yleensä sisällä nanomuotoisia mineraalipartikkeleita – osa luonnonkosmetiikan sertifikaateista kieltää ne
  • Ovat biohajoavia ja bioyhteensopivia (mineraalit palaavat luontoon)
  • Eivat vaikuta koralleihin, eivät sisällä mikromuovia tai rehevöitä vesistöjä

  Mitkä ovat kemiallisten UV-suodattimien riskit?

  Synteettisten suojien teho alkaa vasta 30 minuuttia levittämisen jälkeen, ja saatat altistua auringolle pitkäksi ajaksi täysin suojaamattomana. Joutuessaan kosketuksiin UV-säteiden kanssa synteettiset aurinkorasvat saattavat muodostaa allergeeneja ja fototoksisia ainesosia, jotka reagoivat auringossa aiheuttaen punoitusta, kutinaa, näppylöitä ja herkistymistä.

  Kemiallisissa UV-suodattimissa voi olla myös mahdollisesti hormonitoimintaa häiritseviä aineita, ja ne voivat vaikuttaa negatiivisesti ihon mikrobiomiin. Ne voivat myös reagoida aiheuttaen vapaita happiradikaaleja, jotka vanhentavat ja rypistävät ihoa. Kemialliset UV-suodattimet voivat myös reagoida tiettyjen lääkeaineiden kanssa ja aiheuttaa allergisia reaktioita (kuten ketoprofeeni ja UV-suoja oktokryleeni).

  Tietyt kemialliset filtterit voivat käyttäytyä arvaamattomasti luontoon päätyessään ja muodostaa uusia haitallisia yhdisteitä muiden kemikaalien kanssa. Niitä on todella hankala, lähes mahdoton poistaa juomavedestä. Muun muassa Havaiji on kieltänyt kemiallisen oksibentsooni-suojafiltterin käytön vuoden 2021 alusta alkaen ja Ruotsi on kieltänyt sen lasten tuotteissa vuodesta 2020 lähtien.

  Myös kemiallisista aurinkovoiteista löytyy turvallisempia vaihtoehtoja, kun osaat välttää tiettyjä ainesosia.

  Kemiallisten UV-suodattimien “musta lista” eli vältä näitä:

  • benzophenone 3 (oxybenzone)
  • ethylhexyl methoxycinnamate (octinoxate)
  • butyl methoxydibenzoylmethane (avobenzone)
  • ehylexyl salicylate (octisalate)
  • octocrylene (octocrilene)
  • homosalate
  • bis ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine
  • diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate
  • ethylhexyl triazon

   Onko fysikaalisten aurinkosuojien käytössä jotain huonoja puolia tai riskejä?

   Tarkista aina, ettei fysikaalinen aurinkosuoja sisällä nanopartikkeleita. Tästä pitäisi olla maininta tuotteessa, mikäli koostumuksessa käytetään nanomuotoisia partikkeleita. Osa luonnonkosmetiikan sertifikaateista kieltää nanopartikkelien käytön. Nanopartikkeleista ei ole vielä yhtä paljon tietoa, kuin suuremmista mikropartikkeleista, ja on epäilyjä, että ne kulkeutuvat syvemmälle kudoksiin, kuin on tarkoitettu.

   Mikrokokoiset fysikaaliset aurinkosuojat, eli sertifioidun luonnonkosmetiikan mineraaliaurinkosuojat ovat turvallisimpia UV-suoja-aineita.

   Mitä eroa on sinkkioksidilla ja titaanioksidilla?

   Sinkkioksidipartikkelit ovat yleensä hieman isompia kuin titaanidioksidipartikkelit ja niillä saadaan helpommin kattavampi suoja UVA-säteilylle. Yleensä näitä molempia käytetään yhdessä suojamaan ihoa. Titaanidioksidi täytyy aina kapseloida, kun sitä käytetään aurinkovoiteissa. Se voidaan kapseloida esimerkiksi alumiinihydroksidilla.

   Titaanidioksidi ei jätä valkoista ihoa, jolloin se on ehkä hieman helpommin levittyvä, ja helpommin raaka-ainekoostumukseen formuloitava, ja siksi valmistajien käytössä suositumpi suojaraaka-aine. Lopullinen suoja-raaka-aineen valinnan päätöksen tekee aina valmistaja monen seikan perusteella.

   Myös tavanomaisessa kosmetiikassa on herätty käyttämään näitä fysikaalisia mineraalisuodattimia osana tuotteita.

   Mitä ovat nanopartikkelit, ja miksi niitä tulisi välttää?

   Epäillään, että nanopartikkelit voivat häiritä elimistön immuunipuolustusta ja altistaa sen erilaisille infektioille. Toiseksi ne imeytyvät elimistöön: nanopartikkeleita on tutkimuksissa löydetty jopa ihmisen suolistosta. COSMOS standardin mukaisesti sertifioiduissa luonnonkosmetiikan aurinkosuojavoiteissa mineraalifilttereinä toimivat titaanidioksidi- ja sinkkioksidiyhdisteet, jotka eivät ole nanopartikkelikoossa eivätkä voi imeytyä ihoon.

   Tutkimuksissa osoitetut titaanidioksidin haitat ovat koskeneet nimenomaan nanokokoon pilkottuja titaanidioksidipartikkeleja. Esimerkiksi Biosoliksen aurinkotuotteiden mineraalien partikkelikoko on 0.14 mikrometriä, joka ei ole nanokoko.

   Sisältävätkö fysikaaliset aurinkosuojavoiteet alumiinia?

   Lukiessasi mineraaliaurinkosuojan INCI-listaa voit löytää raaka-aineet aluminan tai aluminium hydroxiden. Ne ovat reagoimattomia alumiinimuotoja, joita esiintyy mineraalien yhteydessä myös luonnossa. Nämä niin sanotut inertit alumiinit ovat turvallisia käyttää ulkoisessa ihonhoidossa, sillä nämä aineet eivät imeydy ihoon syvemmälle, vaan jäävät ihon pintaan.

   Alumiinihydroksidilla voidaan parantaa titaanidioksidin tasaisempaa jakaantumista tuotteessa, jolloin voidaan taata aurinkosuojan turvallisuus. Tällöin titaanidioksidipartikkelit eivät kasaudu tuotteessa, vaan levittyvät voiteen mukana iholle tasaisesti. Luonnonkosmetiikassa sallitaan ainoastaan inertit luonnolliset alumiinimuodot, jotka eivät reagoi herkästi toisin kuin esimerkiksi alumiinikloridi ja alumiinikloorihydraatti.

   Aurinkotuotteita ei ole tarkoitettu sisäisesti käytettäväksi, mutta ne mahdolliset alumiinimäärät, joita esimerkiksi lapselle joutuu käsistä suuhun vahingossa, ovat minimaalisen pieniä. Esimerkiksi Biosolis-tuotteissa 50 millilitran pakkauksessa alumiinihydroksidiä on noin 0,5 ml verran, eli 0,5 prosenttia koko tuotteen määrästä. Sormissa suuhun menevän aluminiun hydroxinen määrä on siis todella pieni – altistus on päivittäisestä ruoastakin isompi.

   Kuinka paljon fysikaalista aurinkosuojaa täytyy levittää iholle, jotta suojaus olisi tehokas?

   Riittää, että suojavoidetta levittää tasaisesti kauttaaltaan ihoalueille, jotka altistuvat auringolle. Noin teelusikallinen kasvoille ja kaulalle riittää. Mikäli on kokonaan alasti, tai pienissä bikineissä, koko loppuvartalolle voidetta riittää muutama ruokalusikallinen. Tämä riippuu myös hieman tuotteen koostumuksesta.

   Onko fysikaalista aurinkosuojaa turvallista käyttää raskaana?

   Raskausaikana varmuusperiaatteen mukaisesti kannattaa pidättäytyä kaiken kosmetiikan käytöstä, kuten esimerkiksi Tanskassa suositellaan. Sertifioitu luonnonkosmetiikka on kuitenkin toiseksi paras valinta. Fysikaaliset aurinkosuojat eivät imeydy sikiöön, eikä sertifioitujen aurinkorasvojen koostumus sisällä kyseenalaisia raaka-aineita.

   Jättääkö fysikaalinen aurinkovoide ihon valkoiseksi?

   Fysikaalisisten suojien ongelma oli aiemmin se, että ne värjäsivät ihon valkoiseksi. Muistat ehkä nähneesi kuvia laskettelijoista tai purjehtijoista, joilla oli nenät ja poskipäät valkoisina aurinkorasvasta. Tuotekehityksen myötä lähes kaikki nykyiset luonnonkosmetiikan aurinkovoiteet levittyvät iholle tasaisesti ja huomaamattomasti, ilman valkoista huntua.

   Onko sellaista fysikaalista aurinkosuojaa, joka ei tahrisi vaatteita, tavaroita ja pintoja?

   Fysikaaliset aurinkosuojat ovat nykyään hyvin miellyttäviä käyttää. Koostumukset ovat ottaneet suuria harppauksia niin ihontuntuman kuin ulkonäön puolesta. Biosoliksen aurinkosuojasuihke SPF30 sekä Patykan Body Sun Spray -aurinkosuoja SPF50 aivat ainakin tahraamattomia. Myös Mádaran aurinkovoiteet ovat käyttäjäystävällisiä eivätkä jätä tahroja pinnoille.

   >> Aurinkovoideoppaan pääsivu

   Lue myös:

   Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

   Tilaa uutiskirjeemme.

   Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.