Ihonhoito

Saako ihosi tarpeeksi aurinkoa?

03.05.2024, Jolie

Raflaava kysymys, tiedetään. Mutta mielestämme on yhtä tärkeää puhua auringonsäteilyn välttämättömyydestä terveydellemme, kuin auringon vaaroista. Saako ihosi tarpeeksi D-vitamiinia auringosta?

Suurin osa meistä pohjoismaalaisista nimittäin kärsii D-vitamiinin puutteesta. Talvikaudella emme saa auringon UVB-säteilyä, joka käynnistää kehossa D-vitamiinisynteesin. Keväisin ja kesäisin, kun auringonvaloa on saatavilla, suojaamme ihoa ehkä turhankin perusteellisesti auringolta.

Auringolle altistumisen keskeinen hyöty on se, että sen avulla ihomme voi tuottaa D-vitamiinia, joka on elintärkeä aine koko elimistöllemme, mutta erityisesti ihollemme. Valitettavasti iho on riippuvainen itse tuottamastaan D-vitamiinista, eikä suun kautta otettavan lisäravinteen avulla saada D-vitamiinitasoja ihollemme optimaaliselle tasolle.

D-vitamiinipuutoksen seurauksena iho saattaa olla kuiva, samea, ohut ja hilseilevä, kroonisesti tulehtunut tai herkkä.

Tässä blogissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ihon D-vitamiinisynteesistä sekä paljastamme seerumin, jolla maksimoit auringon hyödyt ja minimoit haitat!

Pelkäämmekö aurinkoa turhaan?

Yksi suurimmista huolista aurinkoon liittyen on sen aiheuttama ihon nopeampi vanheneminen. Me kaikki tunnemme liiallisen auringonoton riskit: ihon ennenaikaisen ikääntymisen, pigmenttimuutokset ja lisääntyneen syöpäriskin. Meitä muistutetaan, jopa pelotellaan, jatkuvasti auringolle altistumisen vaaroista.

Olemme sisäistäneet ehkä liiankin hyvin aurinkovoiteen tärkeyden ja sivelemme sitä iholle aina kotoa poistuessamme.

Näihin huoliin on hyvä syy. Usein kuitenkin unohdetaan, ettei aurinko ole meille ja ihollemme ainoastaan pahasta.

Ihon kannalta auringonpaiste ei nimittäin ole mitään uutta – me ihmiset olemme viettäneet aikaa auringossa lajimme synnystä asti.

Nykyään taas vietämme keskimäärin noin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa, mikä on biologiallemme hyvin outo ja odottamaton tilanne. Jäljelle jäävänä aikana suojaamme ihomme mahdollisimman hyvin vaatteilla ja aurinkovoiteella, jolloin iho ei pysty tuottamaan D-vitamiinia, jota se tarvitsee ollakseen terve.

Nainen auringossa

Mitä D-vitamiinin puute aiheuttaa iholle?

D-vitamiinin puute voi aiheuttaa ihossa tulehdusta, vaurioittaa ihon suojakerrosta ja johtaa liiallisen auringon saannin tapaan ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Ihon D-vitamiinin puute on osasyy siihen, että länsimaissa kärsitään paljon tulehduksellisista iho-ongelmista, kuten aknesta, ruusufinnistä, ekseemoista ja psoriasiksesta. Esimerkiksi aknen ja alhaisen D-vitamiinitason välillä on todettu yhteys.

Terve D-vitamiinitaso vähentää tulehdusta ja hidastaa ihon ikääntymistä. Se vaikuttaa immuunipuolustukseen, ihon suojabarriäärin toimintaan ja talirauhasiin.

Iho tarvitsee D-vitamiinia ollakseen terve, ja terve iho ikääntyy hitaammin. Monissa tutkimuksissa korostetaan, että turvallisella auringolle altistumisella on terveyshyötyjä, jotka ulottuvat vielä ihoammekin syvemmälle.

Jos haluat terveen ihon, jolla ei ole tulehduksellisia ongelmia, vietä päivittäin (aina kun voit) pieni hetki auringossa ilman aurinkosuojaa. Mutta muista – älä polta ihoa.

Kuinka kauan auringossa pitäisi olla?

1. Vietä päivittäin pieni hetki auringossa

Suositeltu auringonpaisteessa vietetty aika päivittäin on noin 15 minuuttia, jolloin iho ehtii käynnistää D-vitamiinisynteesin.

Aloita varovasti oleilemalla auringossa lyhyitä aikoja ilman aurinkosuojaa – noin 5-10 minuuttia on turvallinen aika. Voit pikkuhiljaa pidentää aikaa 15 minuuttiin. Tarkkaile kuitenkin, ettei ihosi ala punoittaa. Heti, jos yhtään punoitusta tulee, siirry varjoon ja suojaa iho.

Milloin on paras hetki aurinkoaltistukselle? Suomessa paras hetki lyhyelle aurinkoaltitukselle on keskipäivällä, kun aurinko on 30-asteen kulmassa tai kun oma varjosi on yhtä pitkä tai lyhyempi kuin sinä itse.

2. Käytä aurinkovoidetta, kun oleilet auringossa pidempään

Aurinkovoide on tärkeä tuote auringon aiheuttamien ihovaurioiden ehkäisemiseen. Suosittelemme käyttämään aurinkovoidetta, jos oleilet auringossa yli 15 minuuttia.

Miten iho tuottaa D-vitamiinia?

D-vitamiinin esiaste, provitamiini D, on osa ihon omaa talia. Se muuntuu auringon UVB-säteilyn myötä previtamiini D:ksi ja kehon lämmöstä seuraavan noin 7 päivän aikana D-vitamiiniksi. Tätä kutsutaan D-vitamiinisynteesiksi.

Iho pystyy hyödyntämään parhaiten nimenomaan D-vitamiinisynteesin kautta tulleen D-vitamiinin.

Ikääntyessämme ihomme tuottaa kuitenkin vähemmän provitamiini-D:tä. 70-vuotiaana tuotamme enää puolet siitä, mitä 20-vuotiaana. Tämän vuoksi iäkkäät ovat alttiimpia D-vitamiinin puutteelle.

Terveellinen altistuminen auringolle ylläpitää D-vitamiinitasoja ja auttaa meitä ikääntymään kauniimmin.

Kannattaakin kysyä itseltään: ”Miten voin tukea tervettä D-vitamiinin saantia ikääntyessäni?”

Mitä D-vitamiini tekee iholle?

Ihomme on oma luonnollinen D-vitamiinitehtaamme. Se tarvitsee riittävästi D-vitamiinia ylläpitääkseen monia tärkeitä toimintoja ihossa. Optimaalinen D-vitamiinitaso parantaa merkittävästi ihon terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa. D-vitamiini tekee ihosta täyteläisemmän, kosteutetumman ja terveemmän.

D-vitamiini…

…ohjaa solujen jakautumista

D-vitamiini ohjaa solujen jakautumista epidermiksen kerroksissa, joten sillä on tärkeä rooli ihon paksuuden ylläpitämisessä. Riittävä D-vitamiinitaso ylläpitää ihon kimmoisuutta ja ehkäisee ihon kuivumista tai tukkeutumista.

…ylläpitää ihon suojakerroksen toimintaa

D-vitamiini ylläpitää tervettä ihon suojakerrosta. Terve suojakerros ehkäisee ihon kuivumista ja suojaa paremmin ulkoisilta stressitekijöiltä, mikä vähentää ihon herkkyyttä ja tulehduksia.

…tukee tervettä ihon mikrobiomia

D-vitamiinin ansiosta ihomme voi tuottaa enemmän antimikrobisia peptidejä (AMP). Ne ovat tärkeitä aineita, jotka pitävät haitalliset mikrobit loitolla ja kunnioittavat samalla iholle hyödyllisiä mikrobeja. Näin iho voi kasvattaa terveemmän mikrobiomin, joka perusta hyvinvoivalle iholle.

…vähentää tulehdusta

Krooninen tulehdus ihossa on merkittävä syy ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen. D-vitamiinilla on erittäin tärkeä rooli ihomme immuunijärjestelmän säätelyssä. Terveillä D-vitamiinitasoilla immuunivastetta voidaan hallita ja tulehdus voidaan saada poistumaan, mikä hidastaa ikääntymistä ja parantaa ihon hyvinvointia. Terve D-vitamiinitaso voi olla avain tulehduksellisten iho-ongelmien, kuten aknen, ruusufinnin ja psoriasiksen hoitoon.

Esse Pro-Sun D Serum

Uutuusseerumi, joka parantaa ihon kykyä tuottaa D-vitamiinia

Enemmän D-vitamiinia, vähemmän auringon vanhentavaa vaikutusta! Essen Pro-Sun D -seerumi tarjoaa ratkaisun, jonka avulla ihosi voi tuottaa enemmän D-vitamiinia vähemmälläkin auringossa oleskelulla. Seerumi parantaa ihon kykyä tuottaa ja syntetisoida D-vitamiinia.

Esse Pro-Sun D Serum sisältää provitamiini-D:tä, ihossa luonnostaan olevaa D-vitamiinin esiastetta. Kun provitamiini-D aktivoituu auringon UVB-säteilystä, se muuntuu previtamiini-D:ksi ja noin viikon kuluessa D-vitamiiniksi.

Tavallisesti D-vitamiinisynteesin käynnistämiseen tarvitaan noin 15 minuuttia auringonvaloa. Essen seerumin avulla aika lyhenee kolmannekseen eli noin 5 minuuttia auringon UVB-säteilyä riittää seerumin aktivointiin. Kaikki D-vitamiinin hyödyt ilman auringon aiheuttamaa riskiä!

Kenelle Pro-Sun D -seerumi sopii?

Seerumi sopii ja on tarpellinen kaikille, sillä sen avulla saamme lisättyä D-vitamiinin saantiamme. Erityisesti suosittelemme sitä ikääntyvälle iholle, jonka oma provitamiini-D:n tuotanto on heikompaa. Seerumi on ihanteellinen myös ohuelle ja kuivalle iholle sekä tulehduksellisten iho-ongelmien hoitoon.

Miten D-vitamiiniseerumia käytetään?

Seerumia käytetään aamuisin, ennen auringonsäteilylle altistumista. Sen voi levittää kasvoille missä vaiheessa ihonhoitorutiinia tahansa, kuten minkä tahansa muunkin seerumin.

Näin me teemme:

  1. Puhdistus
  2. Kasvosuihke
  3. Pro-Sun D Serum
  4. Kosteusvoide ja öljy

Tämän jälkeen käymme ulkona auringossa noin 5 minuuttia. Ikkunan läpi D-vitamiinisynteesi ei käynnisty. Koska seerumi aktivoituu UVB-säteilystä, ihanteellisin hetki aurinkoaltistukselle on keskipäivällä. Silloin UVB-säteily on voimakkaimmillaan.

Vinkki: Dminder-niminen sovellus kertoo, milloin auringon UVB-säteilyä on saatavilla asuinpaikassasi.

Huomioi, jos sinulla on aurinkosuojan sisältävä meikkivoide tai aurinkosuoja käytössä, käy auringossa ennen näiden tuotteiden levitystä kasvoille.

D-vitamiiniseerumi

Onko seerumi hyödytön ilman aurinkoaltistusta?

Jos et joka päivä ehdi 5 minuutiksi aurinkoon, seerumi ei suinkaan ole hyödytön. Ilman UVB-säteilyäkin seerumi auttaa ihon soluja tuottamaan lämpösokkiproteiineja, jotka auttavat soluja suojautumaan mm. lämpötilanvaihteluilta ja UV-säteilyn haitallisilta vaikutuksilta sekä parantaa ihon joustavuutta.

Tarvitseeko D-vitamiiniseerumin lisäksi D-vitamiinia purkista?

Kesäisin, noin huhtikuusta elo-syyskuuhun, et tarvitse! Talvisin sisäinen D-vitamiinilisä on tarpeellinen, sillä emme saa tarpeeksi UVB-säteilyä eikä tällöin ihon D-vitamiinisynteesi onnistu.

Nyt on ihanteellinen aika ottaa käyttöön D-vitamiiniseerumi ja varmistaa, että tänä kesänä oikeasti tankkaat D-vitamiinivarastot täyteen.

Muista käyttää aurinkovoidetta tai suojata iho muulla tavalla, kun oleskelet auringossa pidempään kuin 10-15 minuuttia.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.