Ihonhoito

Näin hoidat pintakuivuutta eri ihotyypeillä

04.02.2022, Jolie

Pintakuiva sekaiho, pintakuiva epäpuhdas iho tai pintakuiva iho, jossa on näppylöitä… Mitä pitää tehdä, jotta iho on hyvinvoiva myös talvella? Talven keskellä ihon pintakuivuus vaivaa monia meistä. Vaikka muun ajan vuodesta oman ihon hoito sujuu ehkä mallikkaasti, talvella sormi voi mennä suuhun.

Ihomme on todella koetuksella vuodenaikojen vaihtelun takia. Kylmästä lämpimään ja lämpimästä kylmään, pahinta iholle. Myös kuiva sisäilma vaikuttaa ihon kuivuuteen. Kokosimme tähän blogiin vinkit, joilla pintakuivan ihon hoito onnistuu eri ihotyypeillä.

Mitä pintakuivuus on? – Pintakuivuus on iho-ongelma

Pintakuiva iho ei ole ihotyyppi. Se on yksi iho-ongelma muiden joukossa. Pintakuivuutta voi olla kaikilla ihotyypeillä. Ihotyyppejä on neljä: normaali iho, sekaiho, rasvainen iho ja kuiva iho.

Pintakuivuus tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että ihon uloin kerros on kosteusköyhä. Pintakuivuus voi johtua (vesi)kosteuden puutoksesta tai sekä kosteuden että rasvan puutoksesta iholla. Lue lisää vesi- ja rasvakosteuden erosta.

Se, miten pintakuivuus esiintyy eri ihotyypeillä, vaihtelee. Toisella pintakuivuus näyttäytyy kiristelevänä ihona, toisella näppyinä, kolmannella iho voi hilseillä ja ärtyä. Jos sinulla on jokin iho-ongelma, et välttämättä tule ajatelleeksi, että se johtuu pintakuivuudesta vaan yrität hoitaa sitä muilla keinoilla. Esimerkiksi epäpuhtaudet voivat olla perua ihon pintakuivuudesta.

Kuivan ja pintakuivan ihon ero

Pintakuivuus on siis kuivuutta ihon pinnassa, ihon uloimmassa kerroksessa eli epidermiksessä. Se on ihon väliaikainen tila ja sitä voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä.

Kuiva iho on sen sijaan ihotyyppi eli iho on rakenteellisesti kuiva. Iho ei tuota tarpeeksi rasvaa, joten se kuivuu. Kuiva iho ei saa myöskään sitoutettua itseensä tarpeeksi vesikosteutta, joten se janoaa myös sitä.

Kun pintakuivuus esiintyy usein ihon kiristelynä, kuiva iho voi halkeilla, hilseillä ja olla karhea. Pintakuiva ja kuiva iho tarvitsevat molemmat vesikosteutusta. Erityisesti kuiva iho kaipaa vesikosteutuksen lisäksi rasvaa eli öljyjä, jotta kosteutus pysyy iholla. Kuivalle iholle on hyvä kerrostaa runsaasti kosteuttavia tuotteita, vesikosteutta alle ja rasvakosteutta päälle.

Suosittelemme puhdistamaan kuivan ihon, joka on pintakuiva, hellävaraisella puhdistustuotteella, kuten Novexpertin Cleansing Oil With 5 Omegas -puhdistusöljyllä. Aamuisin ihoa ei kannata pestä turhaan, koska se ei ole likainen. Puhdistuksen jälkeen anna kuivalle, pintakuivalle iholle vesikosteutta esimerkiksi Whamisan Toner Deep Rich -superkosteuttavalla kasvovedellä ja Antipodesin Baptise H2O Ultra-Hydrating Water Gel -kosteuttavalla kasvogeelillä. Lukitse vesikosteus iholle kasvoöljyllä, esimerkiksi Antipodesin hurmaavalla Divine Avocado & Rosehip Face Oil -kasvoöljyllä. Extrakuivaa ihoa voi kosteuttaa kasvonaamiolla vaikka useamman kerran viikossa, jos tuntuu että iho kaipaa sitä. Ihana vaihtoehto kasvonaamioista on runsaasti ravitseva Novexpertin Omega Ultra-Nourishing SOS Mask -kasvonaamio.

Katso kaikki tuotteet kuivalle iholle.

Huolehdi ihostasi ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi pitämällä huolta myös sisäisestä kosteutuksesta. Nauti reilusti hyviä rasvahappojen lähteitä, kuten avokadoja, pähkinöitä ja laadukkaita, kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Muista myös vedenjuonnin tärkeys.

Pintakuiva rasvainen iho – ihon talintuotanto tasapainoon

Rasvaisella iholla ei ole ongelmia tuottaa rasvaa, mutta rasvainen iho voi olla silti pintakuiva. Jos ihoa kiristää, mutta samalla se rasvoittuu helposti, on ihosi silloin rasvainen ja pintakuiva. Kun pintakuivuuden hoitaa kuntoon, monesti rasvoittuminenkin alkaa helpottaa.

Rasvainen iho tuottaa ylimääräistä talia eli rasvaa iholle. Ihohuokoset tukkeutuvat, jos ihoa ei puhdisteta ylimääräisestä talista, hiestä ja liasta. Rasvaisen ihon pintakuivuus voi johtua siitä, että ihohuokoset ovat menneet tukkoon. Silloin talirauhasten erittämä tali ei pääse rasvaamaan ihoa luonnostaan eivätkä kosteuttavat tuotteet pääse imeytymään ihoon.

Rasvainen iho voi olla pintakuiva myös kuivattavien tuotteiden takia. Rasvaisen ja akneihon puhdistustuotteet hillitsevät talineritystä. Niitä käyttäessä on siksi tärkeää huolehtia, ettei iho pääse kuivumaan liikaa. Luonnonkosmetiikasta löytyy onneksi hellävaraisia mutta tehokkaita puhdistustuotteita rasvaiselle iholle. Myös rasvaista ihoa täytyy kosteuttaa ja tarvittaessa rasvata eli antaa iholle öljypohjaisia tuotteita.

Rasvaista ihoa pitää siis puhdistaa, mutta myös kosteuttaa. Kun ihoa alkaa kosteuttaa, talintuotanto alkaa pikkuhiljaa vähenemään, kun iho huomaa, että se saa tarpeeksi kosteutta eikä sen tarvitse kompensoida sitä itse. Älä siis pelkää öljypohjaisiakaan tuotteita.

Useimmat kasvoöljyt pohjautuvat kasveista saataviin öljyihin. Kasvien rasvat ovat molekyylitasoltaan hyvin samankaltaisia kuin ihon omat rasvat, mistä syystä iho pystyy hyödyntämään ne hyvin. Luonnonkosmetiikassa ei ole käytetty iholle kalvoa muodostavia ainesosia, joten tuotteet antavat ihon hengittää vapaasti. Se on erityisen tärkeää helposti tukkeutuvalle iholle.

Suosittelemme pintakuivan rasvaisen ihon hoitoon hellävaraista, mutta tehokasta puhdistusainetta. Mádaran ACNE Sebum Control Clear Skin Wash -puhdistusaine auttaa säännöstelemään talineritystä, mutta ei sisällä ihoa kuivattavia pinta-aktiiveja. Käytä kasvovettä aamuin illoin. Esimerkiksi BYBI Beautyn Mega Mist -kosteuttava kasvovesi on hyvä vaihtoehto.

Käytä kasvoveden päällä seerumia. Rasvaiselle iholle sopii hyvin puhdistava ja kirkastava, vesimäisen koostumuksen omaava tuote, esimerkiksi Patykan Anti-Blemish Serum –puhdistava seerumi. Levitä seerumin päälle ohut voide, esimerkiksi Whamisan Water Cream -kasvovoide. Valitse rasvaiselle pintakuivalle iholle yön ajaksi ohuen koostumuksen omaavan kasvoöljy. Se tasapainottaa ihon omaa talintuotantoa. Whamisan Facial Oil Refresh -tasapainottava kasvoöljy on rasvaisen ihon täsmäase tasapainoiseen, pehmeään ja kuulaaseen ihoon.

Katso kaikki tuotteet rasvaiselle iholle.

Pintakuiva sekaiho – iho-ongelmat voivat pahentua pintakuivuuden takia

Sekaiho on yleisin ihotyyppi Suomessa. Pintakuivan sekaihon hoito voi olla haasteellista. Sekaiho voi olla yhtä aikaa rasvainen ja normaali tai rasvainen ja kuiva eli sekaiho on yhdistelmä eri ihotyyppejä. Osa ihosta kiiltää ja osa on pintakuiva ja kireä. Pintakuivuus voi aiheuttaa näppylöiden ja epäpuhtauksien muodostumista iholle. Ne ovat todella tavallisia ongelmia monen iholla.

Sekaiho on tyypillisesti kuiva poskien alueelta kun taas T-alue eli otsa ja nenä rasvoittuvat. Pintakuivuus on hyvin tyypillistä sekaiholle.

Pintakuiva sekaiho johtuu usein vääränlaisesta ihonhoidosta. Tämä taas johtuu siitä, ettei omaa ihotyyppiä tunneta tai se sekoitetaan toiseen ihotyyppiin. Jos esimerkiksi puhdistaa sekaihoa rasvaisen ihon tuotteilla, ihon kuivat kohdat kuivuvat entisestään. Liian rasvaiset tuotteet sen sijaan rasvoittavat ihoa entisestään.

Pintakuiva sekaiho kaipaa vesikosteutta, sekä rasvaa niihin kohtiin, jotka ovat kuivia.

Suosittelemme pintakuivan sekaihon puhdistukseen esimerkiksi Evolven Daily Detox Facial Wash -vaahtoavaa puhdistusgeeliä. Anna iholle sen tarvitsemaa vesikosteutta kasvovedellä, esimerkiksi BYBI Beautyn Mega Mistillä. Voit käyttää pintakuivalle sekaiholle aamuisin kevyempää ja iltaisin hieman täyteläisempää voidetta. Valitse esimerkiksi Whamisan Water Cream -kosteuttava kasvovoide aamuun ja Novexpertin Omega Protective Rich Cream -kasvovoide iltaan. Ihana kasvoöljy pintakuivalle sekaiholle on Absolutionin Addiction Oil -kasvoöljy. Kaikkia tuotteita ei ole pakko levittää koko kasvoille, vaan iltaisin voi esimerkiksi levittää kasvoöljyn kauttaaltaan, mutta laittaa voidetta vain kuiville alueille, tai toisin päin.

Katso kaikki tuotteet sekaiholle.

Pintakuiva normaali iho – huolehdi ihon kosteustasapainosta

Normaali pintakuiva iho on kauttaaltaan sileä ja hyvinvoiva, siinä ei ole epäpuhtauksia, tai rasvaisia tai kuivia kohtia. Normaali ihokin voi olla pintakuiva, ja se näkyy kiristävänä tunteena iholla. On tyypillistä, että normaali iho on pintakuiva eritysesti talvisin, kun ilmankosteus laskee. Normaali pintakuiva iho kaipaa siis kuivempana talvikautena tavallista enemmän vesikosteutusta.

Tärkeää normaalin pintakuivan ihon puhdistuksessa on, että puhdistus poistaa tehokkaasti kaiken meikin, mutta ei jätä iholle kiristävää tunnetta. Puhdistusöljy on oiva tuote pintakuivalle normaalille iholle. Se ylläpitää ihon kosteutta pesun aikana. Valitse esimerkiksi Whamisan Cleansing Oil -puhdistusöljy. Normaalille pintakuivalle iholle riittää, että kasvot pesee iltaisin puhdistusaineella. Aamulla riittää huuhtelu vedellä.

Valitse kasvovedeksi kosteuttava tuote, josta iho saa tarvitsemaansa vesikosteutta. Se myös auttaa muita hoitotuotteita imeytymään ihoon. Hyvä kasvovesi on esimerkiksi Whamisan Toner Deep Rich -kasvovesi. Valitse pintakuivalle normaalille iholle kosteuttava seerumi ja voide. Suosittelemme esimerkiksi Absolutionin Le Sérum Anti-Soif -kosteuttavaa seerumia ja Antipodesin Vanilla Pod Hydrating Day Cream -voidetta. Jos iho kaipaa tuhdimpaa rasvakosteutta, iholle voi levittää iltaisin kasvoöljyn, kuten ihanan Antipodesin Divine Avocado & Rosehip Face Oil -kasvoöljyn.

Katso kaikki tuotteet normaalille iholle.

Absolutionin Anti-Soif-seerumi

Pintakuiva epäpuhdas iho – näin saat epäpuhtaudet kuriin

Pintakuiva iho ja näppylät ja epäpuhtaudet. Kun ihon pintakerros on kuiva, se tukkeutuu. Ylimääräinen tali ja epäpuhtaudet eivät pääse ulos ihohuokosista vaan alkavat kerääntyä ihoon. Iho ärtyy ja tulee näppylöitä.

Epäpuhtauksien ehkäisyssä tärkeää on puhdistus ja kosteutus. Puhdistus vie iholta ylimääräisen talin ja pitää ihohuokoset puhtaina. Muista, että sopiva määrä talia on iholle tärkeää, eli älä käytä liian kuivattavaa puhdistustuotetta eli rasvaisen tai akneihon puhdistustuotetta, jos sille ei ole tarvetta.

Kun alat kosteuttaa ihoa tehostetummin, näpyt saattavat tulla esiin hetkellisesti. Tässä kohtaa kosteuttamista ei kannata lopettaa. Kärsivällisyys palkitaan! Iho tuo pinnan alla olevat epäpuhtaudet ulos, mikä on hyvä asia.

Pikkuhiljaa pintakuivan ihon näppylät alkavat häviämään. Kosteutus pitää yllä ihon kosteustasapainoa. Kun iho saa sopivasti vesi- ja rasvakosteutta, se ei kuivu eikä tuota ylimääräistä talia kompensoidakseen kosteuden puuttumista.

Kosteutus, kosteutus, kosteutus

Muista ainakin tämä pintakuivan ihon hoidosta:

  • Kuivalle pintakuivalle iholle vesi- ja rasvakosteutta.
  • Rasvaiselle pintakuivalle iholle vesikosteutta ja maltillisesti rasvakosteutta.
  • Sekaiholle vesikosteutta ja kuiville kohdille rasvaa eli öljypohjaisia tuotteita täsmähoitona.
  • Normaalille iholle vesikosteutta ja öljypohjaisia tuotteita lukitsemaan vesikosteus iholle.

Jos koet epävarmuutta siitä, mitkä tuotteet ovat sinulle parhaat, asiantuntijamme auttavat sinua.

Saat apua oman ihotyypin tunnistamiseen Jolien ihonhoitokonsultaatiosta Shop & Spassa Töölössä varaamalla ajan tai verkossa täyttämällä lomakkeen. Verkkokaupassamme on myös chat-palvelu, josta tavoitat ihonhoidon asiantuntijan.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.