Kuiva iho

Kuiva iho kasvoissa? Hilseilevä iho? Kuiva iho on ihotyyppi, josta puuttuu rasvaa ja kosteutta. Kuivan ihon talineritys on vähentynyt ja iho on karhea, kutiseva ja hilseilevä. Iho voi tuntua kiristävältä varsinkin puhdistuksen jälkeen eikä se rasvoitu päivän aikana.

Kuiva iho on usein rakenteeltaan ohut, se voi olla herkkä ja punoitusta kuten couperosaa voi esiintyä herkemmin. Ihosta voi puuttua jopa kokonaan sen pinnalla oleva vedestä, talista ja hiestä koostuva suojaava hydrolipidikalvo. Tämä tekee kuivasta ihosta alttiin ulkoisille haittatekijöille. Kuivassa ihossa voi nuorellakin näkyä selviä juonteita kosteuden ja rasvan puutteen vuoksi.

Kuivalle iholle ovat tyypillisiä valkoiset miliumit eli luufinnit, mutta epäpuhtauksia esiintyy yleensä harvoin.

Kuivan ihon hoidossa tärkeintä on palauttaa ihon kosteustasapaino sekä auttaa ihoa sitomaan kosteutta.

  1. Kuiva vai pintakuiva iho – mitä eroa niillä on?
  2. Mistä kuiva iho johtuu?
  3. Kuivan ihon hoito
  4. Apua ihotyypin tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan

Kuiva vai pintakuiva iho – mitä eroa niillä on?

Kuivaa ihoa ei pidä sekoittaa pintakuivaan ihoon. Pintakuiva iho ei ole ihotyyppi, vaan se on ihon väliaikainen tila. Kuivan ihon ja pintakuivan ihon isoin ero on siinä, että kuiva iho on rakenteellisesti kuiva. Kuiva iho ei tuota tarpeeksi rasvaa: se on karhea ja voi jopa hilseillä. Kuivassa ihossa ihon pintarakenne on vaurioitunut.

Pintakuivuus taas esiintyy enemmänkin ihon kiristelynä, joka helpottaa ihoa kosteuttamalla. Pintakuivuudessa ihon kosteustasapaino on tilapäisesti häiriintynyt, mutta iholla ei ole vaikeuksia tuottaa riittävästi rasvaa. Pintakuivuus on useimmiten seurausta ympäristötekijöistä kuten pakkasesta tai kuivasta ilmasta, vääränlaisista (liian pesevistä) ihonhoitotuotteista tai vesikosteutuksen laiminlyömisestä. Pintakuivuutta voi olla millä tahansa ihotyypillä. Lue lisää pintakuivan ihon hoidosta.

Mistä kuiva iho johtuu?

Ihon suojakerroksena toimivan uloimman kerroksen eli epidermiksen ja sen pinnalla olevan hydrolipidikalvon tehtävä on pitää kosteus ihossa. Kuiva iho pääsee syntymään, kun ihon uloin kerros on vaurioitunut: toisin sanoen kun se ei tuota tarpeeksi rasvaa. Kuivassa ihossa rasvan määrä ihon uloimmassa kerroksessa on niin pieni, että vesikosteus pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista ja iho kuivuu.

Kuiva iho talvella? Talvisin iho kuivuu herkemmin. Iholla on luontainen kysy sitoa itseensä kosteutta ilmasta. Talvisin ilmankosteuden ollessa matala iho ei luonnollisesti pysty hyödyntämään tätä. Lämmin ja kuiva sisäilma, kylmä ilma, viima ja pahimmillaan plus-asteiden ja pakkasen välillä sahaava lämpötila koettelevat ihoa.

Vääränlainen hoito ja väärin valitut hoitotuotteet voivat myös pahentaa ja jopa aiheuttaa kuivuutta. Kasvoilta kaiken rasvan pois pesevät puhdistustuotteet tai vähäinen kosteutus voivat aiheuttaa tai pahentaa kuivuutta.

Kuivan ihon hoito – mikä auttaa kuivaan ihoon?

Kuivan ihon hoidossa tärkeää on antaa iholle oikeassa suhteessa rasvahappoja sekä vesimäistä kosteutta. Tavoitteena on vahvistaa ihon hydrolipidikalvoa ja lisätä kosteuden ja rasvan määrää ihossa.

Myös sisäinen kosteutus on avainasemassa ja ruokavalioon tuleekin sisällyttää reilusti hyviä rasvahappojen lähteitä, kuten avokadoja, pähkinöitä ja laadukkaita, kylmäpuristettuja kasviöljyjä. Esimerkiksi omega-rasvahapot ovat tärkeitä iholle niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittuna. Myöskään vedenjuonnin tärkeyttä ei sovi unohtaa.

Kuivan ihon puhdistus

Puhdistustuotteeksi kuivalle iholle sopivat parhaiten puhdistusmaidot, -voiteet ja -öljyt. Niitä voi käyttää kokonaan ilman ihoa kuivattavaa vesijohtovettä, kun puhdistuksen apuna käyttää kosteaa musliiniliinaa. Kaksoispuhdistus, jossa käytetään ensin öljymäistä tuotetta ja sitten maitomaista tuotetta, on kuivalle iholle yleensä liian pesevä. Yksi puhdistustuote siis riittää.

Käytä puhdistustuotetta vain iltaisin. Aamuisin ihoa ei kannata pestä turhaan, sillä se ei ole varsinaisesti likainen. Raikkaan alun päivälle saa huuhtelemalla ihon viileällä vedellä tai pyyhkimällä ihon huolellisesti kasvoveteen kostutetulla vanulapulla.

Kuivan ihon kosteutus

Puhdistuksen jälkeen seuraava tärkeä vaihe on ihon runsas kosteuttaminen kasvovedellä. Kosteuttavasta, alkoholittomasta kasvovedestä iho saa helposti kaipaamaansa vesikosteutta. Kasvovettä tuleekin käyttää aamuin illoin.

Kuivan ihon hoitoon suosittelemme vähintään yhtä vesiseerumia, voidetta ja kasvoöljyä. Aamuisin iholle sivellään kasvoveden jälkeen mahdollisimman kosteuttava vesiseerumi ja sen päälle ihon kuivuustason mukaan valittu kosteusvoide kuivalle iholle. Erittäin kuivalle iholle voi levittää muutaman tipan kasvoöljyä myös aamuisin.

Iltaisin kasvoveden jälkeen käytetään ensin seerumia, sitten kasvoöljyä ja päällimmäiseksi vielä täyteläistä voidetta. Iltaisin kasvoöljyä voi käyttää reilummin – niin, että iho voi jäädä jopa kiiltelemään siitä. Hiero kasvoöljy ihoon, kunnes se on täysin imeytynyt.

Lopuksi kosteus ja ravinteet lukitaan ihoon voiteella, joka estää kosteuden haihtumista ja suojaa ihoa. Paras kuivan ihon voide iltaisin on mieluiten yövoiteeksi suunniteltu, ihoa päivän rasituksista palauttava voide. Moni ajattelee, että apteekin perusvoide kuivalle iholle on hyvä. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota voiteen ainesosiin: ovatko ne todellisuudessa ihoa ravitsevia vai onko voiteeseen saatu täyteläinen koostumus täyteaineilla?

Silmänympäryksille kannattaa valita aamuin illoin käytettäväksi voidemainen, hyvin ravitseva tuote. Iltaisin voi käyttää täyteläisempää voidetta, jos silmänympärysiho on hyvin kuiva.

Suosi tuotteita, jotka sisältävät kosteutta sitovia humektantteja, kuten hyaluronihappoa, Sodium PCA:ta tai merilevää sekä hyviä kasviöljyjä. Kuivan ihon rasvaksi sopii erinomaisesti esimerkiksi arganöljy, avokadoöljy, kaktusviikunaöljy, ruusunmarjaöljy ja sheavoi.

Täsmähoito kuivalle iholle

Iho on hyvä kuoria noin puolentoista viikon välein pienirakeisella kasvokuorinnalla. Kuivan ihon kuorinta poistaa kuollutta ihosolukkoa ja ihosta tulee vastaanottavainen hoitotuotteille. Kosteuttavan, voidemaisen kasvonaamion käyttö on suositeltavaa vähintään kuorinnan jälkeen. Useimmat kosteuttavat naamiot voi jättää iholle yön yli vaikuttamaan. Erittäin kuivalle iholle voi tehokuurina käyttää kosteuttavaa naamiota yövoiteen asemasta useamman kerran viikossa.

Muista suojata kuiva iho hyvin auringolta. Koska kuivan ihon pintarakenne on vaurioitunut, se on erityisen altis auringon haitoille.

Kuiva vartalon iho

Kutiseeko ja hilseileekö vartalon iho? Kaipaatko apua erittäin kuiville säärille? Valikoimastamme löytyy runsaasti kosteuttavat vartalovoiteet kuivalle vartalon iholle. Vartaloöljyt ravitsevat ja hellivät kuivaa ihoa ruhtinaallisesti ja tekevät ihosta pehmoisen.

Vartalon iholta kannattaa kuoria vartalokuorinnalla kuollut, hilseilevä ihosolukko pois säännöllisesti, jotta hoitotuotteet pääsevät imeytymään paremmin.

Kuivan ihon hoito sisäisesti

Riittävä veden juominen on tärkeää kuivan ihon hoidossa. Vesi auttaa pitämään ihon kosteustasapainoa yllä. Suositeltava määrä vettä päivittäin on yleensä noin kahdeksan lasillista (noin kaksi litraa).

Ruokavalio voi vaikuttaa merkittävästi ihon kuntoon. Rasvaiset kalat, kuten lohi ja sardiinit, ovat erityisen hyviä kuivalle iholle, koska ne sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja. Nämä rasvahapot auttavat vähentämään tulehdusta kehossa ja edistävät ihon hyvinvointia.

Myös avokadot ovat hyvä valinta kuivan ihon hoidossa. Avokadot sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja, kuten omega-9-rasvahappoja, jotka auttavat ylläpitämään ihon kosteutta ja joustavuutta.

Sokeri taas voi aiheuttaa tulehdusta kehossa ja heikentää ihon kuntoa. Myös alkoholi voi kuivattaa ihoa ja tehdä siitä herkemmän ärsytykselle.

Mitkä ovat tärkeimmät kuivan ihon vitamiinit?

Yksi tärkeimmistä vitamiineista kuivan ihon hoidossa on E-vitamiini. Tämä antioksidantti auttaa suojaamaan ihoa vapailta radikaaleilta ja vahvistaa sen luonnollista suojakerrosta. E-vitamiini myös edistää solujen uusiutumista ja parantaa verenkiertoa, mikä auttaa ihoa säilyttämään kosteuden paremmin.

C-vitamiini taas auttaa tuottamaan kollageenia, joka pitää ihon kimmoisana ja vähentää ryppyjä. Sitrushedelmät, kuten appelsiinit ja greipit, sekä marjat, kuten mustikat ja mansikat, ovat erinomaisia C-vitamiinin lähteitä.

Lisäksi sinkki on tärkeä hivenaine kuivalle iholle. Sinkki auttaa ihoa uudistumaan ja parantaa sen kykyä säilyttää kosteutta. Hyviä sinkin lähteitä ovat esimerkiksi pähkinät, siemenet ja täysjyväviljatuotteet.

Myös D-vitamiini, A-vitamiini ja B-vitamiinit (erityisesti B3- ja B5) ovat kaikki hyödyllisiä kuivalle iholle.

Ammattilaisen apua ihonhoitoon

Suosittelemme kuivalle kasvojen iholle säännöllistä kosmetologikäyntiä, mieluiten 1-2 kuukauden välein. Erityisesti kasvohieronta auttaa hoitotuotteita imeytymään ihoon paremmin ja iho kirkastuu. Kosmetologin tekemä tehokosteuttava hoito tuo helpotusta myös kotihoitoon.

Jos tarvitset apua ihotyyppisi tunnistamiseen tai sopivien tuotteiden valintaan, Jolien kosmetologit ovat apunasi Jolie Shop & Spassa Töölössä.

Varaa aika kasvohoitoon tai ihonhoitokonsultaatioon.

Voit kysyä neuvoa ihonhoitoon Jolien asiantuntijoilta myös verkkokaupan chatin kautta. Chat aukeaa sivun oikean alakulman vihreätaustaisesta puhekuplasta.

Usein kysyttyä kuivan ihon hoidosta

Miten kuivaa ihoa kannattaa hoitaa?

Kuivan ihon hoidossa tärkeää on pitää huolta ihon kosteustasapainosta eli antaa iholle oikeassa suhteessa rasvahappoja sekä vesimäistä kosteutta. Tavoitteena on lisätä kosteuden ja rasvan määrää ihossa. Kasvovesi ja kasvoöljy ovat tärkeitä tuotteita kuivalle iholle.

Miten päästä eroon kuivasta ihosta?

Vaikka ihoa hoitaisi kosteuttavilla tuotteilla, se voi silti tuntua kuivalta erityisesti talviaikaan. Lämmin ja kuiva sisäilma voi pahentaa ihon kuivumista. Välttele talvisin liian lämmintä sisäilmaa ja käytä tarvitaessa ilmankostutinta. Kuumalla vedellä peseminen kuivattaa ihoa entisestään. Peseydy mieluummin haalealla vedellä ja lyhyitä suihkuhetkiä. Kiinnittä huomiota myös ruokavalioon ja juomiseen.

Mikä vitamiini auttaa ihon kuivumiseen?

E-vitamiinista voi olla apua kuivan ja hilseilevän ihon hoidossa. Se auttaa vahvistamaan ihon suojakerrosta, suojaamaan soluja hapettumisstressiltä ja säilyttämään ihon kosteuden. Myös omega-rasvahapot ovat tärkeitä iholle niin sisäisesti kuin ulkoisesti nautittuna.

Mikä auttaa kuivaan ihoon sisäisesti?

Kosteuttavan ja ihoa vahvistavan ihonhoidon lisäksi sisäinen kosteutus on avainasemassa kuivan ihon hoidossa. Sisällytä ruokavalioon reilusti hyviä rasvahappojen lähteitä, kuten avokadoja, pähkinöitä ja laadukkaita, kylmäpuristettuja kasviöljyjä sekä juo riittävästi vettä.

Mikä on pintakuiva iho?

Kuiva iho eroaa pintakuivasta siinä, että kuiva iho on rakenteellisesti kuiva eli iho ei tuota tarpeeksi rasvaa. Kuiva iho on karhea ja voi jopa hilseillä. Pintakuiva iho taas on enemmänkin kiristelevä ja johtuu useimmiten ympäristötekijöistä kuten pakkasesta tai vääristä ihonhoitotuotteista.

>> Ihotyyppi-oppaan pääsivu

Lue myös:


Lue lisää kuivan ihon hoidosta

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.