Couperosa

Couperosassa kasvojen iho punoittaa laajentuneiden ja katkenneiden pintaverisuonien takia erityisesti poskien ja nenän alueelta.

Couperosan taustalta löytyy perinnöllisiä ja ympäristötekijöitä. Oireet alkavat tyypillisesti 30-50 vuoden iässä, mutta niitä voi tulla nuoremmillekin esimerkiksi paleltuman takia. Naiset saavat couperosan oireita miehiä herkemmin.

Couperosasta on voi olla haastavaa päästä täysin eroon, mutta onneksi on olemassa keinoja, joilla ihon ulkonäköä voidaan parantaa ja couperosan oireita vähentää.

 1. Mitkä ovat couperosan oireet?
 2. Mistä couperosa johtuu?
 3. Couperosan hoito luonnonkosmetiikalla
  1. Puhdistus
  2. Kasvovesi
  3. Seerumi ja kasvoöljy
  4. Kasvovoide
  5. Kuorinta ja kasvonaamio
  6. Aurinkovoide ja meikkivoide
 4. Apua oireiden tunnistamiseen ja tuotteiden valintaan

Mitkä ovat couperosan oireet?

Couperosalla tarkoitetaan kapillaarien eli ihon pinnassa olevien hiussuonien pysyvää laajentumista ja niiden katkeamista, minkä seurauksena erityisesti poskipäät ja nenänpielet punoittavat. Tyypillisiä oireita ovat myös ihon kuivuminen ja kiristävä, pistelevä tunne iholla.

Oireiden alkaessa punoitusta voi esiintyä ajoittain, mutta lievä couperosa voi pikkuhiljaa kehittyä pysyväksi ja pahentua. Ikääntyvä couperosa-iho tyypillisesti punoittaa enemmän, jos sitä ei hoideta.

Jos couperosa jätetään hoitamatta, siitä voi kehittyä ruusufinni, jossa punoittaville alueille ilmestyy myös näppyjä ja märkäpäitä.

Mistä couperosa johtuu?

Couperosaa esiintyy tyypillisesti kuivalla, herkällä ja ohuella iholla, jossa hiussuoniverkosto on erityisen näkyvillä. Sitä voi kuitenkin olla paksummallakin iholla.

Ihon pintaverisuonten laajentuminen johtuu usein auringon UV-säteilystä. Katkeilu taas johtuu heikoista verisuonten seinämistä, ja se on usein perinnöllistä.

Couperosaa kutsutaan usein pohjoismaalaisten naisten kansantaudiksi, sillä pohjoinen ilmastomme – kova tuuli, pakkanen ja suuret lämpötilanvaihtelut – altistavat meitä couperosalle. Myös voimakas aurinko, liiallinen saunominen, ihon kovakourainen käsittely tai alkoholin runsas käyttö voivat aiheuttaa couperosaa.

Couperosa-ihon hoito luonnonkosmetiikalla

Paras hoito couperosalle on ennaltaehkäisevää. Suojaa iho hyvin kaikkina vuodenaikoina. Kesäisin käytä aina aurinkovoidetta, jos oleskelet auringossa. Talvikaudella paras suoja iholle viimaa ja pakkasta vastaan on meikkivoide. Vältä liiallista saunomista.

Couperosan hoidossa tärkeintä on ihon rauhoittaminen, vahvistaminen ja kosteuttaminen. Voimakkaita pesutensidejä sisältäviä puhdistustuotteita, kuten vaahtoja, geelejä ja saippuoita, alkoholia sisältäviä kasvovesiä ja rouhearakeisia kuorintoja kannattaa välttää. Liian voimakkaat pesuaineet tuhoavat iholta hyviä bakteereja ja mekaaninen hankaus pahentaa couperosaa.

Luonnonkosmetiikka tarjoaa couperosa-iholle sopivia, tarpeeksi hellävaraisia, mutta kuitenkin tehokkaita vaihtoehtoja.

Couperosa-ihon hoitotuotteita valitessa tulee ottaa huomioon ihotyyppi (kuiva, rasvainen, sekaiho vai normaali iho), mutta yleisesti ottaen tuotteiden tulee olla mietoja ja kosteuttavia.

Näin onnistuu couperosa-ihon hoito itse. Tässä tulevat Jolien asiantuntijoiden suosittelemat couperosa-ihon tuotteet.

Couperosa-ihon puhdistus: putsari couperosalle

Couperosa-ihon puhdistukseen sopii parhaiten puhdistusmaito, -voide tai -öljy, joka on iholle hellävarainen eikä kuivata sitä. Pyyhi putsari kasvoilta veteen kostutetulla pehmeällä pyyhkeellä. Musliiniliina tai konjac-sieni voi olla liian hankaava.

Puhdistusainetta tarvitsee käyttää vain iltaisin. Aamuisin riittää kasvojen huuhtelu viileällä vedellä. Jos ihosi on rasvoittuva tai suurihuokoisinen, pyyhi se aamuisin misellivedellä.

Kasvovesi couperosalle

Luonnonkosmetiikasta löytyy useita hyviä, kukkaisvesiin pohjaavia, kosteuttavia ja rauhoittavia kasvovesivaihtoehtoja. Ihon riittävä kosteuttaminen on tärkeää, sillä couperosa-iholla on usein taipumusta kuivuuteen. Taputtele tai suihkuttele kasvovettä runsaasti aamuin illoin kasvojen ja kaulan iholle.

Seerumi ja kasvoöljy couperosalle

Ihoa rauhoittava, kirkastava ja kosteutta sitova seerumi on hyvä täsmähoito couperosa-iholle.

Hiero iholle seerumin jälkeen muutama tippa kasvoöljyä. Kasvoöljyt tekevät couperosalle hyvää, sillä ne parantavat ihon väriä, vahvistavat ja auttavat ihoa pysymään kimmoisana ja pehmeänä.

Paras couperosa-voide – kasvovoide couperosalle

Valitse kasvovoide ihotyyppisi mukaan. Kuivalle ja ohuelle iholle hoitovoiteeksi kannattaa valita täyteläinen voide, joka vahvistaa ja suojaa ihoa. Rasvaiselle ja paksulle iholle sopii ohuempi voide. Etsi kosteusvoidetta, joka sisältää kosteutta sitovia ainesosia, kuten hyaluronihappoa tai glyseriiniä.

Voiteen ja kasvoöljyn järjestys ihonhoitorutiinissa voi olla kummin päin vain: jos voide on ohut, se kannattaa levittää ennen öljyä. Jos ihosi on paksu ja helposti tukkeutuva, voit valita rutiiniisi joko vain kosteusvoiteen tai öljyn.

Muista myös silmänympärysvoide aamuin illoin!

Couperosa-ihon kuorinta ja rauhoittava naamio couperosa-iholle

Couperosa-ihoa voi kuoria maltillisesti noin kerran viikossa tai pari kertaa kuussa. Kuorintavoiteeksi kannattaa valita entsymaattinen kuorinta, jolloin tuotteen keratolyyttiset eli kuorivat ainesosat ovat mietoja hedelmähappoja. Vältä voimakkaita hedelmähappoja. Lisäksi mahdollisten rakeiden tulee olla hyvin pehmeitä ja hellävaraisia. Kuorinnan voi tehdä myös couperosa-kohtia välttäen muualle kasvoihin.

Käytä aina kuorinnan jälkeen kasvonaamiota. Kosteuttava ja ravitseva voidenaamio tai viilentävä ja rauhoittava geelinaamio ovat parhaita vaihtoehtoja naamioiksi.

Kannattaa myös huomioida, että kova saunominen pahentaa couperosaa. Couperosa-ihon suojaaminen saunassa kasvonaamiolla on järkevää.

Aurinkovoide ja meikkivoide couperosa-iholle

Iho tulee aina suojata hyvin pakkaselta, viimalta ja auringolta. Couperosasta kärsivät ovat erityisen alttiita auringon aiheuttamille vaurioille, joten käytä aina aurinkovoidetta, kun vietät aikaa auringossa. Talvisin paras suoja iholle on meikkivoide.

Jolien valikoimasta löytyy erityisesti kasvoille suunniteltuja, fysikaalisia aurinkosuojia ja suojakertoimellisia meikkivoiteita. Couperosan suojaamiseen sopii hyvin punaisuutta peittävä meikkivoide tai bb-voide.

Jos tarvitset apua couperosan oireiden tunnistamiseen, ihon hoitamiseen tai sopivien tuotteiden valintaan, olet lämpimästi tervetullut hoitolaamme ihonhoitokonsultaatioon. Vaihtoehtoisesti voit lähettää meille konsultaation sähköisesti (ilmaiseksi) täältä.

Voit varata ajan myös kasvohoitoon. Couperosa-ihon hoitolahoito on hemmotteleva, pehmeä, pintaverisuonia vahvistava sekä suojaava. Samalla kosmetologi auttaa valitsemaan ihollesi sopivimmat hoitotuotteet. Couperosan hoito kosmetologilla tuo helpotusta myös kotihoitoon. Varaa kasvohoito couperosa-iholle Jolie Spahan.

Vastaamme kaikkiin ihonhoitokysymyksiisi chatissa, sähköpostilla ja somessa sekä tietenkin paikan päällä myymälässämme Töölössä. <3

Lue myös couperosaan liittyvät blogit

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.