Ihonhoito

Pelasta pintakuiva iho yksinkertaisella ihonhoitorutiinilla

05.01.2022, Jolie

Artikkelia on päivitetty 12.1.2024.

Moni tuntee ihonsa pintakuivaksi, erityisesti talvisin. Pintakuiva iho tuntuu kiristävältä, kuivalta ja epämukavalta. Tiedätkö mistä pintakuivuus johtuu ja miten pääset siitä eroon?

Kun ihoa kiristää, moni kaivaa esiin purkin paksua, rasvaista voidetta. Ihonhoidon yksi syvimmälle juurtuneista myyteistä on edelleen, että kiristävä iho kaipaa paksun kerroksen kasvorasvaa. Vaikka helposti luulisi, paksu voide ei kuitenkaan ainakaan yksin pelasta pintakuivaa ihoa, vaan iho kaipaa ensin vesikosteutusta eli kasvovettä.

Hyvä uutinen on, että pintakuivuudesta voi päästä eroon helpostikin, kun ottaa käyttöön iholle oikeanlaisen ihonhoitorutiinin ja -tuotteet. Myös elämäntavoilla on vaikutusta ihon kuntoon. Lue tästä artikkelista Jolien ihonhoidon asiantuntijoiden neuvot pintakuivan ihon hoitoon.

Mikä aiheuttaa ihon pintakuivuutta?

Pintakuiva iho ei ole ihotyyppi, vaan se on ihon väliaikainen tila. Pintakuivuutta voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä: normaalilla, sekaiholla, rasvaisella iholla ja kuivalla iholla. Pintakuivuus esiintyy jokaisella ihotyypillä hieman eri tavalla. Kuiva iho eroaa pintakuivasta siinä, että kuiva iho on rakenteellisesti kuiva eli iho ei tuota tarpeeksi rasvaa. Kuiva iho on karhea ja voi jopa hilseillä. Pintakuivuus taas esiintyy enemmänkin ihon kiristelynä.

Pintakuiva iho on useimmiten seurausta ympäristötekijöistä kuten pakkasesta tai kuivasta ilmasta, vääränlaisista ihonhoitotuotteista tai ihonhoidon laiminlyömisestä.

Täällä pohjoisessa iho on erityisen suurella koetuksella säätilojen vaihdellessa. Talvella ilmankosteus on paljon pienempi kuin kesällä. Pakkaskaudella sisätiloissa lämmitys haihduttaa viimeisenkin kosteuden sisäilmasta. Iholla on luontainen kyky ottaa ilmasta kosteutta itseensä, mutta talvella se ei onnistu, joten iho kuivuu. Myös suuret lämpötilanvaihdokset esimerkiksi kylmästä pakkasilmasta saunan kuumuuteen rasittavat ihoa.

Iho voi olla pintakuiva myös yksinkertaisesti vääränlaisen ihonhoidon seurauksena, kun iholle käytetään liian kuivattavia tuotteita tai se ei saa tarpeeksi vesikosteutusta.

Pintakuivan ihon puhdistus

Koeta välttää ihon pesua kovin kuumalla vedellä, sillä ihon oma tali eli ihoa luontaisesti suojaava ja kosteuttava rasva sulaa helposti pois. Pintakuivan ihon puhdistus kannattaa tehdä viileällä vedellä, jotta tarpeellinen tali pysyy iholla. Kuuman veden lisäksi monet puhdistustuotteet poistavat iholta talia. Pintakuivasta ihosta kärsivän on useimmiten syytä välttää tällaisia rasvaiselle iholle tarkoitettuja tuotteita.

Pintakuivalle iholle parhaita puhdistustuotteita ovat erilaiset puhdistusöljyt ja -maidot, jotka poistavat iholta meikin ja epäpuhtaudet, mutta säilyttävät ihon kosteustasapainon pesun aikana.

Esimerkiksi Novexpertin Cleansing Oil with 5 Omegas -puhdistusöljy, joka on valmistettu luonnollisista kasviöljyistä, poistaa lian, meikin ja epäpuhtaudet hellävaraisesti. Puhdistusöljyn sisältämät omega-rasvahapot ja antioksidantit ravitsevat ihoa pesun aikana ja sen jälkeen. Iho jää pehmeäksi eikä lainkaan kiristäväksi.

Novexpertin Milky Cleanser Hydro-Biotic -puhdistusmaidon maitomainen koostumus poistaa meikin ja ihon pintaan kerääntyneen lian jättäen ihon samettisen pehmeäksi. Ihoa kosteuttavat auringonkukkaöljyn sisältämät omega 6-rasvahapot yhdessä iltahelokkiöljyn kanssa. Probiootit ja magnesium suojaavat ihoa ja tehostavat ihon normaalia bakteerikantaa.

Pintakuivan ihon pelastus on kasvovesi

Moni yrittää pelastaa pintakuivaa ihoa paksulla voiteella, mikä on ymmärrettävää. Voisihan ajatella, että täyteläinen voide saa kiristävän ihon pehmenemään. Pintakuivan ihon kosteusvoide ei ole se mitä tarvitset.

Ikävä kyllä on erhe laittaa pintakuivalle iholle paksua rasvaa ja toivoa, että se palauttaisi ihon kosteutetuksi. Paksu rasvainen voide ei pääse imeytymään ihoon, koska iholta puuttuu kosteutta niin paljon. Iho ei näin ollen ole pehmeä ja valmis ottamaan rasvaa vastaan, vaan se ikään kuin hylkii sitä. Iho on saatava ensin pehmenemään ja vastaanottamaan kosteutta. Kun ihoa kiristää, se huutaa kasvovettä.

Väärät mielikuvat kosteutuksesta elävät vahvoina osittain suomenkielisen ihonhoitosanaston puutteellisuuden vuoksi. Englanninkieliset sanat hydrating ja moisturizing käännetään molemmat suomeksi kosteutukseksi, vaikka ne tarkoittavat keskenään eri asioita. Hydrating tarkoittaa vesikosteutta ja moisturizing rasvakosteutta. Ostoskoriin valitsee siis helposti vääränlaisen voiteen, kun niiden kaikkien nimet on käännetty kosteusvoiteiksi.

Käytä hoitotuotteita tässä järjestyksessä: avain on kerrostaminen

Avain ihon kosteuttamiseen on kosteuttavien tuotteiden kerrostaminen.

1. Kasvovesi

Pintakuivan ihon kosteuttaminen aloitetaan vesikosteutuksesta eli kasvovedestä, jota iholle voi laittaa muutamankin kerroksen ihon tarpeen mukaan. Suihkuta tai taputtele kasvovesi iholle paljain käsin. Näin saat sen imeytettyä iholle paremmin kuin esimerkiksi vanulapulla levittämällä. Vanulappu imee tuotetta itseensä, jolloin tuotetta menee vielä hukkaankin.

Pintakuivasta ihosta kärsivän luottotuote on Whamisan Deep Rich Toner, joka on hoitonestemäinen kasvovesi. Se on valmistettu veden sijaan aloe veraan ja koostumusta on terästetty fermentoiduilla kasvi- ja kukkaisuutteilla. Fermentoiminen saa ainesosista esiin korkeampia antioksidanttipitoisuuksia ja ravintoaineita, mikä tekee tuotteesta ihoa aktivoivan ja erittäin tehokkaan. Listasimme alle myös muutaman muun pintakuivan ihon luottokasvoveden.

2. Kasvoöljy, -balmi tai -voide

Kun iholla on tarpeeksi vesikosteutta, kosteus lukitaan iholle rasvalla. Painele kasvoveden jälkeen kasvoille kasvoöljy tai -balmi. Se lukitsee vesikosteuden iholle. Jolien suosituin kasvoöljy on Absolutionin Addiction, joka sopii täydellisesti pintakuivalle iholle. Se on ainutlaatuinen yhdistelmä kasviöljyjä ja kukkaisuutteita, yhteensä 27 eri ainesosaa, jotka yhdessä korjaavat, tasapainottavat ja suojaavat ihoa. Listasimme alle myös muutaman muun hyvän pintakuivan ihon öljyn ja balmin.

Halutessasi voit käyttää kasvoöljyn tai -balmin sijaan kosteusvoidetta, jos se tuntuu mukavammalta vaihtoehdolta. Kosteusvoiteet ovat veden ja öljyn sekoituksia eli koostumukseltaan hieman kevyempiä kuin pelkkä öljy.

Ihanteellinen kosteusvoide pintakuivalle ja janoiselle iholle on Whamisan Water Cream, joka on koostumukseltaan ohut, nopeasti imeytyvä ja antaa pitkäkestoista kosteutusta koko päiväksi. Voide pitää sisällään natto-kumia, ainutlaatuista soijapavuista fermentaation avulla tehtyä kosteuttajaa, sekä yhdistelmän kasviöljyjä. Voiteen pohjana on käytetty veden sijaan aloe veran ja riisin kasviuutteita, jotta voiteen ihonhoidolliset ominaisuudet on saatu maksimoitua.

Yksinkertaisuudessaan kasvojen kosteutus on näin simppeliä.

3. Seerumeista saat lisää kosteuttavuutta ja tehoaineita iholle

Rutiiniin voi lisätä kasvoveden ja -öljyn väliin seerumin ja kasvovoiteen, joista saa rutiiniin lisää kosteuttavuutta ja tehoaineita. Esimerkiksi hyaluronihapposeerumi, kuten Novexpertin Booster Serum with 3,2% Hyaluronic Acid -seerumi, sitoo kosteutta ihoon erityisen hyvin. Hyaluronihapolla on erinomainen kyky imeä ja sitoa kosteutta – puhdas hyaluronihappo voi sitoa vettä jopa 1000 kertaa oman painonsa verran.

C-vitamiiniseerumilla saa puolestaan heleyttä elottomalle iholle. Novexpertin Booster with Vitamin C –seerumin C-vitamiinipitoisuus on jopa 25 %, mikä auttaa uudistamaan ihoa ja ennaltaehkäisemään ihon ikääntymistä. C-vitamiinin on havaittu ehkäisevän etenkin auringosta aiheutuvia haittoja antioksidanttisen vaikutuksensa takia ja avustavan ihoa sen omassa kollageenituotannossa.

Tuotteiden kerrostamisen idea on lisätä kasvoille kosteutusta kevyemmästä paksumpaan – kasvovedestä kasvoöljyyn – niin että paksumpi tuote lukitsee kevyemmän iholle.

Kun iholta puuttuu kosteutta eli vettä, se tarvitsee vesikosteutusta. Älä siis hylkää vesipohjaisia tuotteita talvisinkaan. Ne imeytyvät pintakuivalle iholle ja pehmentävät ihon vastaanottamaan myös paksumpien ja öljyisempien ihonhoitotuotteiden ravitsevat ainesosat.

Pääpaino ihonhoidossa on ihon kosteustasapainon ylläpitämisessä sekä ravitsemisessa tehokkailla raaka-aineilla.

Ihonhoito on kokonaisvaltaista huolehtimista itsestäsi

Kosmetiikalla on tärkeä osuus ihonhoidossa, mutta vähintään yhtä paljon ihon kuntoon vaikuttavat elämäntavat: lepo, uni, stressittömyys, liikunta, nesteytys, ruokavalio. Jos ne eivät ole kunnossa, mikään kosmetiikkatuote ei yksin pysty pelastamaan kokonaisuutta.

Liikunta vaikuttaa ääreisverenkierron toimintaan, joka kuljettaa happea ja ravinteita kehon ääreisalueille, sormiin, varpaisiin ja kasvojen iholle. Liikunnan ansiosta iho saa terveen hehkun ja värin. Kaikki liikunta, niin arkiaskareiden lomassa tuleva hyötyliikunta kuin aktiiviliikuntakin on hyödyksi niin iholle kuin myös jaksamisellesi.

Levolla ja unella on sekä suoria että välillisiä vaikutuksia ihoon. Jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen iho näyttää väsähtäneeltä. Jos uni jää jatkuvasti liian vähälle, jaksamista ei välttämättä löydy myöskään ihosta huolehtimiseen, kun energia menee tärkeämpiin asioihin. Näin ihonhoidossa alkaa menemään sieltä, missä aita on matalin, mikä vaikuttaa ihon kuntoon pidempään jatkuessaan.

Myös kehon sisäinen kosteutus eli nesteiden juonti voi näkyä ihon kunnossa. Vettä tulisi nauttia riittävästi, ei liian vähän eikä liikaa, jotta kehon nestetasapaino säilyy ja iho pysyy elastisena. Noin puolitoista litraa päivässä on hyvä nyrkkisääntö. Jos hikoilee paljon, nesteen tarve voi olla suurempikin. Sisäistä kosteutusta ja kosteuden imeytymistä voi buustata ravintolisillä, kuten sisäisesti nautittavalla hyaluronihapolla.

Opettele tunnistamaan ihosi tarpeet

Pintakuivuus voi pahentaa tai jopa aiheuttaa iho-ongelmia, kuten ihon epäpuhtautta, ihottumaa tai couperosaa. Tämä johtaa helposti kierteeseen, jossa iholle käytetään vääränlaisia tuotteita, kun yritetään parantaa pintakuivuuden aiheuttamaa ongelmaa eikä itse pintakuivuutta, josta ongelmat johtuvat. Näin pintakuivuudesta ei päästä eroon.

Kun ihon pinta alkaa kuivahtaa, sen kosteuttamiseen eivät riitä enää entiset konstit ja tuotteet. Siksi erityisesti talvisin on tärkeää kiinnittää huomiota ihonhoitotuotteiden kosteuttavuuteen ja päivittää ihonhoitorutiini vastaamaan ihon sen hetkisiä tarpeita. Jos tiedät oman ihosi reagoivan talven kylmyyteen, on jo syksyllä hyvä alkaa ottamaan käyttöön kosteuttavampia tuotteita ennaltaehkäisemään pintakuivuuden syntymistä. Opettele siis lukemaan oman ihosi tarpeita ja kuuntelemaan sen viestejä.

Usein oman ihotyypin, sen tarpeiden ja sopivien tuotteiden tunnistaminen on haastavaa. Iho voi esimerkiksi olla rasvoittuva, mutta silti pintakuiva. Tekemällä Jolien ihotyyppitestin voit tunnistaa oman ihotyyppisi.

Jos sinusta edelleen tuntuu, että kaipaat neuvoja ihonhoitoon, Jolien kosmetologit ovat apunasi. Saat apua oman ihotyypin tunnistamiseen Jolien ihonhoitokonsultaatiosta Shop & Spassa Töölössä varaamalla ajan tai verkossa täyttämällä lomakkeen.

Iho on ystäväsi, ole sinäkin ystävä sille.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.