Reseptit

Mieliruokaa: Skarppi-salaatti

07.04.2013, Outi Rinne

… Tässä ohjeessa ei ole kyse mistään karppauksesta, vaan liukkaasti liikkuvista ajatuksista ja skarpeista muistikuvista.

Viime postauksessa hehkuttelin jo tumman suklaan ja muutamien muiden nautinnonlähteiden muistia terävöittäviä vaikutuksia. Flavonoidien lisäksi muistin toimintaan ja muihin älyllisiin aktiviteetteihin vaikuttaa välittäjäaine asetyylikoliini, jota elimistö valmistaa B-ryhmän vitamiineihin kuuluvasta koliinista. Ja jotta muistikemikaalien tuotanto pysyy yllä, koliinia on saatava ravinnosta säännöllisesti. Hyviä lähteitä ovat mm. kukkakaali (kuten muotokin jo vihjaa…) ja palkokasvit (kuten soija ja maapähkinä) mutta ennenkaikkea eläinkunnan tuotteet, varsinkin kananmuna. Niinpä silloin tällöin pyydän jotakuta onnellista kanaa pyöräyttämään munan salaattini lisukkeeksi.

Seuraavassa skarppaajan salaatissa munat löytyvät herneenversopesästä lisukkeena kurkumalla keltaiseksi värjättyä kukkista, maapähkinöitä ja marinoitua punasipulia.

Skarppi-salaatti

  • Rasiallinen herneenversoja
  • 1/2 kukkakaali
  • 1/2 t kurkumaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 2 tl hunajaa
  • mustapippuria
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • punasipuli
  • 3-4 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä rouhittuna

Mustaherukkavinegretti

  • 1 rkl (kylmäpuristettua) mustaherukkamehua
  • 1 tl dijon sinappia
  • 2 tl hunajaa
  • 1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa
  • ripaus laadukasta suolaa
  • rouhaus mustapippuria
  • 1/2 valkosipulin kynttä murskattuna

Leikkele kukkakaali muruiksi. Sekoita joukkoon kurkuma, 1 tl viinietikkaa, 1tl hunajaa, ripaus suolaa ja 1/2 rkl oliiviöljyä. Vaivaa käsin niin, että kukkakaali hieman pehmenee. (Huom! kurkuma värjää, joten suojakäsineet ovat ehkä hyvä ajatus. Voit myös lisätä kurkuman vasta pehmennyksen jälkeen.)

Viipaloi punasipuli ohuen ohuiksi siivuiksi. Sekoita joukkoon 1 tl viinietikkaa, 1tl hunajaa, ripaus suolaa ja 1/2 rkl oliiviöljyä.

Kuori kananmunat ja puolita. Viipaloi puolikkaat pitkittäin 3-4 osaan.

Valmista vinegretti vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin.

Sekoita herneenversoihin hiukan oliiviöljyä ja asettele pesäksi salaattikulhon pohjalle. Ripottele päälle kukkakaali, asettele kananmunat ja levittele päälle punasipulirenkaat. Lusikoi päälle vinegretti ja viimeistele suolapähkinärouheella.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yaelian
Yaelian
10 years sitten

Herkulliselta kuulostava skarppisalaatti ja hyvä nimi sille ;D

Outi
Outi
10 years sitten

Yaelian, kiitos 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.