Reseptit

Keho huutaa kevättä, miten tukea maksan toimintaa?

05.03.2014, Hannamari Rahkonen

FSF Princess-blend saatu ilmaiseksi blogin kautta.

kale_antioxidants_superfood_rawfood_smoothie_FSFprincess_foursigmafoods_yellowmoos 4

Kevät yllättää jokaisella saapumiskerrallaan. Itse tunnistan tämän päivä päivältä valoisemmaksi muuttuvan ajanjakson lumipenkkojen sulamisen lisäksi siitä, että kehoni alkaa viisaasti antamaan signaalia pienestä puhdistuksen tarpeesta. Kysymyksessä ei ole mikään pikapuhdistuskuuri ihmetableteilla, kituuttaminen saatika ruokavalion rajoittaminen, vaan talven jäljeltä ehtyneiden ravintovarastojen uudeellentäyttö ja maksan toiminnan tukeminen.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan kevät on maksan puhdistumisen aikaa ja tämä joka kevät saapuva puhdistusoperaatio on siitä ihana, että tekee itsestään mieli täyttää lautanen tuoreilla kasviksilla, marjoilla sekä hedelmillä. Parilla sanalla sanottuna kevät on loistavaa siirtymäaikaa hieman kevyemmälle linjalle sekä ruokavalion että arjen muiden askareiden kanssa ja keskittyä nauttimaan siihen hyvään mitä elämässämme juuri nyt on.

kale_antioxidants_superfood_rawfood_smoothie_FSFprincess_foursigmafoods_yellowmoos 2

Rakas maksamme toimii elimistömme jätteenpuhdistuslaitoksena, jolle on annettu suurenmoisia tehtäviä. Maksa muuttaa rasvaliukoiset vitamiinit vesiliukoisiksi, valmistaa proteiineja sekä kolesterolia, varastoi kehoomme vitamiineja sekä rautaa, prosessoi luontaisia hormonejamme ja säätelee hiilihydraatti- valkuaisaine- sekä rasva-aineenvaihduntaamme. Lisäksi maksa muuttaa kehomme ulkopuolelta tulleet kosmetiikan kemikaalit, ruokien lisäaineet sekä synteettiset hormonit helposti poistettavaan muotoon, jotta elimistömme ja sisäelimemme voisivat toimia mahdollisimman moitteettomasti. Maksalla on suuri vastuualue, mutta painavampi vastuu maksan toiminnasta kuuluu aina tuon elimen isännälle.

Elimistömme puhdistaa itse itseään koko ajan, kyse ei ole milloinkaan vain jostain päivien tai viikkojen kuurista tai vaiheesta, vaan uudistuminen on kokoaikaista. Köyhällä ruokavaliolla sekä muulla itseään laiminlyödyllä toiminnalla maksamme saattaa huutaa apua oirelemalla esimerkiksi vatsakipuna, pahoinvointina, iho-ongelmina, happovaivoina tai lamaannuttavana väsymyksenä. Mikäli maksamme on ollut kuormitettuna liian pitkään, alkaa elimistöön kertyä liiallisesti kuona-aineita ja elimistömme joutuu lisäämään rasvasolujen määrää suojellakseen elimistöämme näiltä myrkyiltä.

kale_antioxidants_superfood_rawfood_smoothie_FSFprincess_foursigmafoods_yellowmoos 1

Maksa rakastaa antioksidanttipitoista ruokaa, koska se lataa tämän tärkeän elimemme akkuja, jotta sisäinen puhdistuslaitoksemme voisi hoitaa tehtäväänsä ensiluokkaisen moitteettomasti päivästä toiseen. Kevät on hyvää aikaa antaa muutama ajatus maksan toiminnan tärkeydelle sekä keskittyä ruokavalinnoissa sellaisiin raaka-aineisiin, jotka lataavat maksaa. Maksa tykkää kirpeistä ja happamista mauista, joita ovat esimerkiksi sitruuna, hapankaali, retikka ja greippi. Useimmat näistä mauista lisäävät myös sappinesteen eritystä ja supistavat sappirakkoa. Sappinesteellä on elimistömme ruoansulatuksessa hyvin tärkeä rooli, sillä se toimii oleellisena lenkkinä ruoansulatuksessamme. Huonosti toimiva ruoansulatus syö keholtamme energiaa ja tässä voikin olla yksi suuri syy monen velttoon ja vetämättömään olotilaan.

Maksa tarvitsee happea ja sitä voimme tarjoilla lisäämällä lautasellemme tai blenderiimme entistä enemmän syvän vihreitä kasviksia kuten ituja, lehtikaalta, parsakaalia, pinaattia, kurkkua ja yrttejä. Itse tunnistan kevään saapumisen aina yhdestä asiasta: sitruunoiden himosta. Saan sisäisen kehoituksen lisätä sitruunaa vähän sinne ja tänne, juomiin sekä ruokiini niin nesteen kuin kuoriraasteen muodossa. Sen lisäksi lehtikaali, omenat ja mungpavun idut tuntuvat aivan mielettömän houkuttelevilta vaihtoehdoilta talvisen ruokavalion jälkeen.

kale_antioxidants_superfood_rawfood_smoothie_FSFprincess_foursigmafoods_yellowmoos 3

Kirjoitin teille tammi- ja helmikuussa pienoisesta remontin jälkeen ilmenneestä väsymyksestä, stressistä, ärtymyksestä, huonosta ruokahalusta ja unettomuudesta. Tiedättekö, tiesin kyllä, että maksa vaikuttaa nimenomaan näihinkin vaivoihin, mutta en muistanut ennen kuin aloin lukea uudelleen vanhempia tekstejäni ja luonnoksiani maksan toiminnasta sekä kiinalaisesta lääketieteestä. Näin se on ihmisen mieli unohtavainen, mutta nämä aiemmat kirjoitukseni olivat itselleni oivalliseen aikaan saatu muistutus ja lempeä kehotus suhtautua omaan elimistöön jatkossakin kokonaisuutena, ei siten että jokin tietty oire olisi kiinni jostain konkreettisesta asiasta.

Olen henkilökohtaisesti huomannut, että silloin kun maksa on tasapainossa, on tunne-elämä paljon tasaisempaa. Ei missään nimessä köyhempää, vaan ennemminkin niin että tunteet saavat uusia värejä ja on paljon helpompi keskittyä luovuutta synnyttäviin asioihin ja antaa niiden negatiivisten tuntemusten mennä ohi ilman turhaa stressiä tai hermostumista. Mieli on paljon kirkkaampi, seesteisempi ja näiden lisäksi pinna venyy uskomattomiin mittasuhteisiin. Nämä sivuvaikutukset ovat todella mieluisia, sillä itse olen aina ollut taipuvainen kokemaan stressiä sekä kimpaantumaan (ja leppymään) nopeasti.

kale_antioxidants_superfood_rawfood_smoothie_FSFprincess_foursigmafoods_yellowmoos 5

Toissailtana mieleeni tulvi yhtäkkiä resepti, jota oli päästävä kokeilemaan heti seuraavana aamuna. Tuona hetkenä tiesin, että nämä mieliteot kumpuavat jostain paljon syvemmältä kuin pelkästä mielestä. Keho osaa kertoa viisaasti mitä se tarvitsee, sillä en saanut mielestäni tummanvihreää lehtikaalta sekä mansikoita. Seuraavana päivänä näiden raaka-aineiden ympärille syntyi kevyen suklainen prinsessasmoothie, joka sai nimensä Four Sigma Foodsin Princess-blendin pohjalta. Rakastamme mieheni kanssa Four Sigma Foodsin tuotteita ja olemme käyttäneet niitä aivan alusta asti, koska ne ovat niin huolettomia ja helppoja käyttää, vaikka arjessa joutuisi ottamaan välillä vähän juoksuaskeltakin. Laukustani löytyy yleensä aina FSF-instanteja, joista löytyy sekä treeniboostereita että keskittymistä parantavia tuotteita. Princess-blendin voi halutessaan korvata millä tahansa FSF:n sieni-instantilla.

Kevyen ravitseva suklaasmoothie, 1 annos

2 lehtikaalta (poista keskiruoto)

2 dl sulaneita mansikoita

8 Medjool-taatelia (poista kivet)

2 tl FSF Princess-blendiä

1 tl raakakaakaojauhetta

1 tl lesitiiniä

4-5 dl vettä

Minusta on aivan mahtavaa olla jälleen inspiroitunut kirjoittamaan ravinnosta, tässä välissä oli nimittäin useampi sellainen kuukausi, jolloin mielenkiinto ja fokus olivat aivan muissa asioissa.

Toivoisitteko lisää tämänkaltaisia postauksia, joissa käsitellään ruokavalion vaikutusta syvällisemmin? Huomaatteko te kevään saapuessa tarvetta muuttaa ruokavaliotanne jotenkin?

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pipsa
Pipsa
9 years sitten

Hei ja kiitos erinomaisesta postauksesta, joka käsittelee hyvin tärkeää aihetta! Ehdottomasti kiinnostaisi lukea näitä syvällisemmin ravitsemusta käsitteleviä postauksia, ainakin itse jään niitä odottelemaan innolla. Tästäkin sain jo monia oivalluksia omaa ruokavaliota ja varsinkin nyt kevään tullessa koittavia muutoksia varten. Ainakin noita kirpeitä ja happamia ruokia pitää itseni lisätä ruokavalioon, juurikin sitruunan käyttöä ainakin aion heti lisätä. Osaatko sanoa omasta kokemuksesta tai muuten, mistä ruoan jälkeinen makeanhimo johtuu ja miten sitä voisi rauhoittaa? En varsinaisesti käytä puhdistettua sokeria (edes piilosokeria, koska en osta valmisteita kotiin lähes lainkaan), mutta en kyllä noudata gluteenitonta ruokavaliota, ja joidenkin mielestä (täysjyväisilläkin) viljatuotteilla voi olla tämän… Lue lisää..

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Ihana kuulla, että sait postauksen sisällöstä inspiraatiota, kiitos kommentistasi myös! Mielelläni kirjoittelen näistä enemmänkin sellaisella omalla lempeällä otteellani ja palata siinä mielessä ikään kuin koko blogi-ideani juurille. Vastauksena kysymykseesi voin antaa vain muistikuvani siitä, että eräs läheiseni oli lukenut ruokailun jälkeisen makeanhimon johtuvan hypotalamuksen toiminnasta. Nimenomaan siten, että varsinkin hiilihydraattipitoisten aterioiden jälkeen makeanhimo voi vaivata. Hypotalamuksesta löytyy paljon artikkeleita netistä, kannattaa etsiä!

Jenni
Jenni
9 years sitten

Hei Hanna! Osuit juuri sopivaan aiheeseen. Olen reilu viikon ajan tehnyt itselleni aamiaiseksi ravitsevan smoothien. Ystäväni innoittamana lähdin kokeilemaan, koska kaipasin muutosta juuri aamuateriaan. Olen pohdiskellut mitä kaikkea voisikaan hyödyntää tähän aamun herkkuun ja reseptisi kuuulostaa juuri sopivalta. Useita aineksia löytyy jo ja juuri lehtikaali on se mitä olen harkinnut. Olen lukenut sen ravintorikkaudesta jo vuosia sitten, mutta sen käyttöönotto on ontunut. Maksan ja munuaisten puhdistukseen oivallinen tuote on myös voikukan lehdet. Luontaisterapeuttini on kehoittanut ottamaan tämän jokapäiväiseen ateriointiin joko leivän päällä tai salaatin mukana. Helpoin mahdollinen kasvatettava parvekkeella ruukussa ja kauniskin katsella. En ole saanut itseäni tätä vielä toteuttamaan,… Lue lisää..

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Meillähän on ollut sitten samat aatokset tässä viikon kuluessa! Monesti päivän aterioista helpoin muutettava onkin aamupala ja itse olen jälleen palannut pienen tauon jälkeen smoothieiden maailmaan. Se tuntuu virkistävältä, varsinkin kun nuo vihreät on niin helppoa naamioida noihin mukaan. Voikukan lehdet ovat kyllä loistavia, kesäisin on ihana käydä napsimassa niitä salaattien sekaan, sillä niiden makumaailma on todella lähellä rucolan kanssa. Kauniita kevätpäiviä sinne etelään sinulle ja koko teidän perheelle! 🙂

Jenni Emilia
Jenni Emilia
9 years sitten

Tuskailin vuosi sitten tukkoisen kehoni kanssa ja toivoin, että löytäisin itselleni hyvän ruokavalion. Pian eteeni tupsahti Alejandro Junger Puhdas keho -kirja ja tein kirjan ohjeella toksiinien puhdistuskuurin. Mies on lääkäri ja amerikan maalta, kirja on hieman jenkkityyliin paatoksellinen, mutta kuuri toimii! Ihan huikea muutos omassa kehossa! Itseltäni hävisi vuosien turvotus, 5kg ja ovat pysyneet pois myös, arkeen jäi aamusmoothiet – paras aamiainen! Ja paino ei ole noussut vaan vaikka on herkuttelujaksoja sekä muutenkin jotkut asiat repsahtaneet. Ja kuurin aikaan ihokin oli parhaassa kunnossa ever, ei näpyn näppyä. Suosittelen erittäin lämpimästi!

norppa
norppa
9 years sitten

Ehdottomasti kiinnostaisi lukea enemmänkin tämän tyyppisiä postauksia. Kiitos! 🙂

M.M.
M.M.
9 years sitten

Todella kiva ja tärkeä jutunaihe, toivottavasti näitä tulee paaaaaljon lisää! Ja edelleen kilpirauhasjuttua kovasti odottelen! 🙂

Lehtikaalismoothie
Lehtikaalismoothie
9 years sitten

No lehtikaalia en olekaan kokeillut laittaa smoothiehen. Siitä tulee varsinkin raakana varmaan jännän kitkerä maku. Täytyy katsoa, jos sitä vielä löytyy meidän kaupoista, kun sesonki alkaa olla ohi, niin voisi kokeilla 🙂 Jäin ihmettelemään tätä: “Maksa tarvitsee happea ja sitä voimme tarjoilla lisäämällä lautasellemme tai blenderiimme entistä enemmän syvän vihreitä kasviksia kuten ituja, lehtikaalta, parsakaalia, pinaattia, kurkkua ja yrttejä.” Tarkoitat tällä varmaankin raudan saantia vihreistä kasviksista (ja myös täysjyväviljasta) ja raudan vaikutusta hemoglobiiniin ja sitä katta hapen kuljetukseen. Mutta miksi rautaa pitäisi nyt saada jotenkin enemmän kuin muina vuodenaikoina?

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Ainakaan tässä smoothiessa lehtikaali ei maistu mitenkään eikä ole kitkerä. Eri asia, jos smoothien olisi jättänyt odottelemaan, jolloin kaalin maku ehtii voimistua. Tarkoitin tuota happi-asiaa vertauskuvallisesti (vrt. joku voi olla heikolla hapella, eli voi huonosti) ja pointtini oli tähdentää vain sitä, millä laiskasti toimivaa maksaa voisi tukea ruokavalion näkökulmasta. Pahoittelen tässä kohtaa epäselvää ulosantiani 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Kirjaehdotuksesi kuulostaa todella mielenkiintoiselle, varsinkin oman kokemuksesi höystämänä! Päätin jo eilen kommenttisi lukiessani hankkia kirjan itselleni ja tutustua miehen tuotantoon, olen nimittäin ollutkin uusien kirjavinkkien tarpeessa ravintoasioiden suhteen. Kiitos!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Saamanne pitää, mukava että olette ilmaisseet kiinnostusta aiheeseen. Kiitos kommentistasi 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Kilpirauhasjuttu on muhinut päässäni jo pitkään, kyllä se tulee vielä! 🙂

Jenni Emilia
Jenni Emilia
9 years sitten

Kiva kuulla ja luulen, että tämä on vähän lumipalloefektillä varustettu juttu 😉 Minulla oli niin johdatettu olo kun se kirja tuli eteen, joten auttoi kovasti näkemään kaiken vaivan sen eteen. Täytyy vielä sanoa, että minulla ne kilot hävisi kuukausien saatossa kuurin jälkeen, ei suinkaan samantien ja olin jo valmiiksi normaalipainoinen eli en ollut mitään dieettiä hakemassa vaan nimenomaan puhdistavaa vaikutusta. Monesti olen harmitellut ettei ole omaa blogia missä kirjoittaa mm. siitä kokemuksesta ja siitä seuranneesta elämänmuutoksesta 🙂 Ehkä pitäisi perustaa 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Kunhan saan kirjan hyppysiini ja luettua, voisin haastatella sua tänne? Miltä kuulostaisi? Luulen, että aihe kiinnostaa varmasti monia lukijoitani!

Jenni Emilia
Jenni Emilia
9 years sitten

Joo, ehdottomasti! Sinulle varmaan näkyy sähköposti, minulla on aiheeseen liittyen ideoita ja ois kiva jutella niistä enemmän 🙂

Lehtikaali
Lehtikaali
9 years sitten

No ei ole nyt näkynyt lehtikaalia, mutta ostin juuri lehtikalin siemeniä kesää varten. Pidän siis kovasti sen hieman kitkerästä mausta 🙂 Kiitos selvennyksestä, luen näköjään liian kirjaimellisesti 😉 Mutta siis maksahan ilman muuta tarvitsee happea ja vihreissä kasviksissa nimenomaan on rautaa ja talvikauden aikana ei ainakaan kotimaisessa tuotannossa ole vihreälehtisiä asioita niin paljon tarjolla. Olen syönyt hyvin juurespitoisesti, kun yritän lähiruokaa suosia. Että sikäli voi olla ihan paikallaan muistutella, että tulee syötyä riittävästi vihreää.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Täällä ollaan oltu samoissa puuhissa, hain myös lehtikaalin siemeniä, että saisin syödä kesällä omaa satoa! Olet oikeassa, vihreät kasvikset ovat todellisia mineraalipommeja 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.