Ihonhoito

Ihonhoidon superfood – Seerumi

15.02.2013, Jolie

Seerumi aiheuttaa yleensä ihonhoitotuotteista eniten ihmetystä ja siksi se onkin helppo jättää pois viikottaisesta ihonhoitorutiinista. Tehopakkauksen vaikutuksia ei kannata kuitenkaan vähätellä – ainakaan kurkistamatta tuotteen raaka-aineluetteloon.

Tuotteiden teho herättää eniten epäilyksiä, eikä ihmekään, sillä kosmetiikkatuotteita markkinoidaan nykyisin melkoisin mainospuhein ja katteettomin lupauksin. Vilkaisu raaka-aineluetteloon paljastaa yleensä karun totuuden – tuotteiden teho perustuu usein pelkkään mielikuvaan. Aktiivisia tehoaineita, eli kasviuutteita, jotka muodostavat tuotteen sielun, saattaa olla tuotteessa vain minimaalisen vähän ja arvokas uute hukkuu helposti synteettisten kemikaalien cocktailiin.

Ennen seerumin ostoa kannattaa siis vilkaista, mitä tuote oikeasti sisältää. Laadukkaassa seerumissa kasviuutteet ovat heti inci-listan alkupäässä ja vesi on korvattu kukkais- tai hedelmävedellä tai se on yhdistetty kukkaisvesiin. Tämmöinen inci-lista takaa, että ostamalla tuotteen maksaa aidosti myös sen sisällöstä ja tehosta. Laadukas seerumi on kaikkea muuta kuin turha ihonhoitotuote.

Mihin seerumeiden teho sitten perustuu, paitsi erittäin suureen määrään tehoaineita?

Seerumissa kasviuutteet ovat hyvin tiiviissä muodossa ja aineiden molekyylikoko on niin pieni, että aktiiviset aineet pääsevät imeytymään kosteus- ja hoitovoiteita paremmin syvemmälle ihoon. Seerumit ovatkin koostumukseltaan ohuita ja vesimäisiä. Luonnonkosmetiikasta löytyy myös öljypohjaisia seerumeita, joissa öljyjen koostumusta on muokattu laboratoriossa niin, että vaikuttavat aineet imeytyvät ihoon hyvin. Öljypohjaisiin seerumeihin on yleensä lisätty kasviuutteita ja vastaavasti ohuempiin seerumeihin on sujautettu tujaus kasviöljyä.

Lyhyesti sanottuna seerumi on tiivis ravintococktail tehokkaita kasviuutteita hyvin imeytyvässä muodossa.

Miten, miksi ja kuinka usein seerumia tulisi käyttää?

Tasapainotettu hydrolipidikalvo (toiselta nimeltään ihon happovaippa) on kauniin ihon tae. Hydrolipidikalvo muodostuu vedestä, rasvasta ja ihon metabolian toiminnasta. Kalvon tehtävä on suojella ihoa kosteuden haihtumiselta kuivassakin ilmassa ja vastata epidermiksen eli ihon pintakerroksen proteiinirakenteen tasapainosta. Hoitavien aineiden tehtävä on tuoda iholle rasvoja sekä kosteutta. Kun iho saa riittävästi ravintoa ja se on hyvin suojattu, se pysyy myös terveenä, sillä se on vastustuskykyisempi kuin kuiva ja karhea iho.

Seerumi kannattaa levittää aina hieman kosteille kasvoille. Kraanaveden sijasta kasvot kannattaa kostuttaa kasvovedellä. Luonnonkosmetiikan kasvovedet ovat kombinaatio kukkaisvesiä ja kasviuutteita ja näin ollen jo itsessään erittäin hoitavia tuotteita. Kasvot kannattaa pyyhkiä ensin pumpuliin kostutetulla kasvovedellä ja kaataa sitten kasvovettä pieni loraus kämmenkuppeihin ja painella se iholle. Tämän jälkeen seerumi levitään kasvoille ja kaulalle hellävaraisesti painaen ja hieroen, kunnes se on täysin imeytynyt ihoon. Sopiva määrä seerumia on yksi pumpun painallus.

Novexpert Vitamin C -seerumi

Ohuita ja vesimäisiä seerumeita voi hyvin käyttää aamuin illoin kosteusvoiteen alla. Öljypohjaiset seerumit ovat puolestaan parempia iltakäytössä, mutta kannattaa tarkkailla ihon kuntoa ja kosteustasapainoa – mikäli iho on kuiva ja kiristävä, mikään ei estä laittamasta öljypohjaista seerumia iholle myös aamuisin.

Seerumia voi käyttää kuuriluontoisesti ihon kunnon ja olosuhteiden mukaan. Pitkän ja pimeän talven jäljiltä iho alkaa olla elottoman näköinen ja saattaa kärsiä erilaisista ongelmista kuten syventyneistä juonteista, tukkeumista ja epätavallisesta veltostumisesta, jolloin seerumi antaa iholle elinvoimaa ja uuden alun kevättä kohti mentäessä. Toisaalta iho kaipaa tehohoitoa myös pitkän auringonottokauden jälkeen, sillä liika UV-säteily vaurioittaa ihoa, syventää ryppyjä ja altistaa ihon ennenaikaiselle vanhenemiselle. Kuumana ja kosteana kesänä iholle voi kokeilla käyttää välillä myös pelkkää seerumia ilman kosteusvoidetta. Ihoa ei kannata kuitenkaan ylihoitaa – se tarvitsee välillä rauhaa ja happea ilman minkäänlaista tehohoitoa. Näitä hengityspäiviä on hyvä antaa iholle vuoden ympäri silloin tällöin, kuitenkin vähintään kerran kuussa.

Suosituimpia kasviuutteita ja niiden vaikutuksia

Kasviuutteet ovat niin synteettisessä kuin luonnonkosmetiikassakin ratkaisevassa osassa. Ne muodostavat tuotteen sielun. Pitkässä juoksussa tehoa löytyy kuitenkin vain, kun uute on yhdistetty jo muutenkin hoitavia aineita sisältävään seokseen. Esimerkiksi ryppyjä tasaiseksi turvottavat vaikutukset ovat vain tilapäistä synteettisestä kosmetikasta tuttua hetken huumaa eikä luonnonkosmetiikan tuotteilla ole tällaisia vaikutuksia. Luonnon raaka-aineilla ihon hoitaminen perustuu pitkäjänteisyyteen ja jatkuvuuteen. Ihoa kannattaa hoitaa hyvin jo nuoresta lähtien, niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Kasviuutteiden valmistus on varsinainen taitolaji, jossa hyödynnetään luonnonlääkinnässä hankittua tietoa luonnon parantavasta voimasta. Klassisille ja antroposofisesti orientoituneille yrityksille kuten Weledalle kasviuutteiden valmistus itse on hyvin keskeinen taidonala. Uuttamisprosessissa aine erotetaan seoksesta sopivan liuottimen, yleensä alkoholin, veden ja glyserolin avulla, joka huuhtelee kasvin osia kuudesta kahdeksaan tuntia. Liuotin poistetaan tislaamalla. Alkoholi valmistetaan luomuviljellystä viljasta.

Kasviuutteiden lisäksi yhtenä tärkeimmistä seerumeissakin käytetyistä raaka-aineista täytyy mainita biologisesti valmistettu hyaluronihappo. Hyaluronihappoa löytyy luonnostaan ihon dermiksen soluväliaineesta ja sen määrä vähenee ihosta iän myötä. Hyaluronihappo sitoo itseensä vettä (1 kilo sitoo 300 grammaa vettä) ja se kosteuttaa, parantaa soluhengitystä, vaikuttaa kollageenin muodostukseen, parantaa ihon kimmoisuutta sekä parantaa UV-säteilyn ahavoittamaa ihoa.

Kokosimme listan raaka-aineista, joita seerumeissa yleisimmin käytetään. Listaa voi käyttää apuna, kun valikoi itselleen toivottuja efektejä sisältävää tuotetta.

Aloe vera

Aloe sisältää noin 160 vaikuttavaa ainetta, mm. aminohappoja, B-vitamiineja, C- ja E-vitamiineja sekä proteolyyttisiä entsyymejä. Aloe parantaa tulehduksia, ärsytyksiä, elvyttää, napakoittaa ja kosteuttaa ihoa, edistää solujakautumista ja estää näin ihon vanhenemista.

Appelsiini

Appelsiinissä on erityisesti A-, B-, C- ja E-vitamiineja sekä rikkiä ja fosforia. Se kirkastaa ja pehmittää ihoa, supistaa ihohuokosia, rauhoittaa couperosaa ja estää ryppyjen muodostumista.

Granaattiomena

Granaattiomena sisältää runsaasti foolihappoa, B5- ja B6-vitamiineja, rasvahappoja sekä C-vitamiinia. Granaattiomena uudistaa ihosoluja ja vähentää ryppyjä. Granaattiomenan sisältämä kupari auttaa suojaamaan vapailta radikaleilta.

Iiris

Iiris sisältää rasvahappoja, kuten myristiini- ja öljyhappoa, rautaa ja glukosideja. Iiris on puhdistava, ihoa pehmittävä, kosteuttava ja tulehduksia ehkäisevä.

Kaktusviikuna

Kaktusviikuna tai viikunaopuntia sisältää runsaasti antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa vapailta radikaleilta. Kaktusviikuna puhdistaa, pehmittää ja rauhoittaa ihoa sekä tasoittaa punoitusta ja laikukasta ihoa.

Kehäkukka

Kehäkukka sisältää mm. valkuaisaineita sekä tokoferolia. Kehäkukka rauhoittaa, ehkäisee tulehduksia ja ihoärsytyksiä sekä pehmittää ihoa ja estää ryppyjä.

Laventeli

Laventeli sisältää eteerisiä öljyjä. Laventelin vaikutus on rentouttava, rauhoittava, antiseptinen, verenkiertoa elvyttävä ja deodoroiva.

Melissa eli sitruunamelissa

Melissa sisältää sitruunahappoa ja eteerisiä öljyjä. Melissa rauhoittaa ja korjaa ihoa, tasapainottaa, vahvistaa, on antiseptinen ja parantaa haavoja.

Mustaherukka

Mustaherukka sisältää runsaasti C-vitamiinia, A- ja B-vitamiineja, flavonoideja, rikkiä, jodia, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja mangaania. Mustaherukan vaikutus on kosteuttava, ihon jäntevyyttä eli tonusta parantava, antiseptinen ja huokosia supistava.

Nokkonen

Nokkonen sisältää klorofylliä, A-, B- ja C-vitamiineja, rautaa, magnesiumia, kalsiumia, kaliumia, fosforia, rikkiä, piihappoa ja lesitiiniä. Nokkonen edistää verenkiertoa ja supistaa ihohuokosia.

Papaija

Papaija sisältää valkuaisainetta pilkkovaa papaiini-etsyymiä, A-, B-, C- ja D-vitamiineja sen vaikutus on ihon pintakerrosta kuoriva sekä kosteuttava.

Ruusu

Ruususta käytetään sekä lehtiä, kukkien terälehtiä että ruusunmarjoja, joilla on kaikilla hieman erilaiset vaikutukset. Ruusunlehdet sisältävät eteeristä öljyä, sitruuna- ja omenahappoa ja parkkiaineita. Ruusunmarjat puolestaan erityisesti C-vitamiinia ja kivennäisaineita. Ruusunlehdet rauhoittavat, kiinteyttävät ja tasoittavat ihoa. Ruusunmarjat puolestaan supistavat ihohuokosia, kosteuttavat, elvyttävät verenkiertoa ja vahvistavat kapillaareja.

Sitruuna

Sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, mangaania sekä kuparia. Sen vaikutus on antiseptinen, vaalentava, arpia parantava, huokosia supistava ja talineritystä vähentävä.

Vadelma

Vadelma sisältää erityisesti C-vitamiinia, magnesiumia ja mangaania. Vadelma kosteuttaa, ehkäisee ryppyjä ja pehmittää ihoa.

Vehnä

Vehnäuute suojaa ihoa, toimii antioksidanttina ja estää ihon vanhenemista.

Viinirypäle

Viinirypäleet sisältävät A-, B- ja C-vitamiineja, fosforia ja kaliumia. Rypäleiden vaikutus on huokosia supistava, antiseptinen ja ihoa kirkastava. Rypäleet sopivat erityisesti ikääntyvälle iholle.

Lähteet: Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin, Rita Stiens: Totuus kosmetiikasta

Juttu on kirjoitettu alunperin 2013, ja se on uudistettu vuonna 2021.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
10 years sitten

Kyllä on tullutkin vedettyä semmoinen superfoodkuuri tässä viime aikoina, että oksat pois! 🙂

Arietta
Arietta
10 years sitten

Mahtava tietopaketti. Itse nautin juuri eniten tällaisten juttujen lukemisesta, jossa kerrotaan kosmetiikan ominaisuuksista ja vaikutuksista. 🙂 Nyt kyllä jokin kunnon tehohoito tekisi terää tälle nassulle. 🙂

Essi Markku
Essi Markku
10 years sitten

Oi seerumit! Terren seerumit ovat pelastaneet myös mun silmänaluset 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Heh juu kyllä! Tänään vuorasin kasvoni heti herättyäni ADD:n polkkakarkkinaamioon, loppusilaus Terren granaattiomenaseerumista. Ei näkynyt sen jälkeen eilisistä drinkeistä jälkeäkään iholla 🙂

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Jee ihanaa että tykkäsit! Infopläjäysten kirjoittaminen on itse asiassa tosi inspiroivaa puuhaa 🙂 Tehohoito on paikallaan keskellä harmaata helmikuuta!

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Mä olen kokeillut Terren granaattiomenaseerumia nyt kaksi kertaa ja se on kyllä aivan ihana! Melvitan Bio Excellence on kuitenkin edelleen luottoseerumi!

Päivi
Päivi
10 years sitten

Itelle olisi varmaan myös jokin tehohoito paikallaan, kun on hormonihäiriö-yleinen-ihon-epämääräisyys-tukkoisuus-näppyläisyys-sameus-vaihe, argh! (Tai ainakin tuolta se itsestä tuntuu…) Selän ihon vastaavia ongelmia varten olen nakittanut pyyhkijä-henkilön, joka on kylvänyt selkään laventelivettä ja ihan kivasti on auttanut!

Päivi
Päivi
10 years sitten

Niin joo, unohtui mainita, että tällaiset artikkelit ovat tosi mukavia ja hyödyllisiä lukea ja ainakin itse saan niistä myös inspiraatiota ihon hoitoon.

Katja Kokko
Katja Kokko
10 years sitten

Kiva kuulla Päivi, että pidit artikkelista ja koit sen hyödylliseksi! Kuulostaa siltä, että ihosi kaipaisi kunnon kasvohoitoa. Nyt vaan kotispa pystyyn, kuorit ihon ja sitten naamio sekä seerumi! Kannattaa tehdä säännöllisesti ainakin kerran viikossa, kunnes iho alkaa parantua 🙂 Itse tulin juuri kasvohoidosta enkä voi kuin hämmästellä kadonneita ihohuokosiani!

Martta
Martta
10 years sitten

Kiitos kaikenkattavasta justusta. Jolien sivuilla on ihana surffailla! Mulla olisi juttutoive… 🙂 Ongelma-alueeni ovat silmät, erityisesti niiden kuivuus (olen ollut laser-leikkauksessa, joka on kuivattanut silmiä entisestään). Silmäoireisiini lukeutuu: – punasilmäisyys – etenkin aamuisin hyvin turvonneet silmäluomet (sellaiset pikkumakkarat ylhäällä ja alhaalla) – silmien väsymys, joka tuntuu etenkin kulmakarvojen välissä – tummat silmänaluset Osa oireista on geneettisiä, joille ei voi tehdä mitään, mutta mietin, jos teillä Joliella olisi silmien hoitovinkkejä? Viime aikoina olen panostanut luonnonmukaisempiin hoitokeinoihin, kuten kurkkuviipaleisiin ja viilennysmaskiin sekä Dr. Hauschkan silmävirkisteeseen, mieluummin kuin apteekin tippoihin (usein joudun kyllä turvautumaan silmägeeliin). Käytän Lancomen ja Lumenen tuotteita silmien meikkauksessa, tarvis… Lue lisää..

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.