Yleinen

Tärkeimmät sienet ja yrtit jaksamiseen

12.03.2016, Jolie

Teksti: Lari Laurikkala Kuvat: Four Sigma Foods

Kehon prosessien tukeminen luonnollisilla keinoilla on järkevää erityisesti jos auringonvalo on vähissä, stressitasot tahtovat nousta ja energiaa ei meinaa riittää. Nykypäivän “pienentyneessä maailmassa” meillä on mahdollisuus nauttia tehokkaimmista luonnontuotteista, joita on aikojen alusta asti käytetty eri puolilla maailmaa. Tässäpä kaksi suositusta vähän epätavallisemmista yrteistä ja muutama poiminta tehokkaimmista sienistä hyvinvoinnin tukemiseen.

Yrtti- ja sienijuomat

Adaptogeeniset yrtit

Adaptogeenit nimensä mukaisesti auttavat meitä adaptoitumaan eli sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin ja erityisesti stressiin. Me kaikki joudumme käsittelemään erilaisia stressireaktioita joka päivä. Kehomme työskentelee jatkuvasti saavuttaakseen tasapainon ja pitääkseen meidät terveenä. Loputon adrenaliinirauhasten ja mineraalivarastojen kuluttaminen saattaa pitkässä juoksussa aiheuttaa ongelmia. Onneksi luonnosta löytyy uniikkeja kasveja, jotka toimivat tukena juuri stressin poistamiseen ja kehon tasapainottamiseen – näitä kutsutaan adaptogeeneiksi.

Schisandra-marja

Schisandra-marjat ovat yksi tehokkaimmista adaptogeenisistä yrteistä. Ne kasvavat pensaassa, joka on kotoisin Siperiasta. Marjoissa maistuu erikoinen suolaisen, happaman ja makean sekoitus minkä takia ‘schisandroita’ kutsutaan “viiden maun marjoiksi”. Tätä yrttiä käyttävät erityisesti urheilijat lisäämään voimaa ja tukemaan hengitystä. Perinteisesti kiinalaisessa lääketieteessä schisandra on myös tunnettu “kauneuden marjana”, ja sen on uskottu auttavan detoxissa. Tieteelliset tutkimukset osoittavat lisäksi schisandran pienentävän kehon rasvavarastoja.

Ruusujuuri

Ruusujuuri, joka tunnetaan myös nimellä rhodiola, on matala kasvi joka viihtyy erittäin karuissa olosuhteissa, mm. Suomen Lapissa tuntureilla. Kasvin juuri haisee ruusulta, josta tulee sen nimi. Pienet juuret ovat todella kitkeriä ja tanniinisia, selvästi lääkinnällisen makuisia. Ruusujuurta on käytetty niin meillä täällä Pohjolassa kuin myös aasialaisessa kansanlääkinnässä parantamaan kestävyyttä ja edistämään lihasten kasvua. Ruusujuurista valmistettua teetä on juotu vuosisatoja Venäjällä antamaan energiaa.

Schisandra-marjaa ja ruusujuurta löydät helposti nautittavissa juomajauhepusseissa: Four Sigma Foodsin Sport Herbs-tuotteesta

Lääkinnälliset sienet

Sienet ja eläimet jakavat suurelta osin samaa DNA:ta. Myös me ihmiset olemme geneettisesti paljon lähempänä sieniä kuin kasveja. Kuten ihmiset, myös sienet käyttävät happea ja erittävät hiilidioksidia. Huono uutinen on se, että tästä samanlaisuudesta johtuen meihin usein iskee samat taudit kuin sieniin (esimerkiksi hiiva). Hyvä puoli on kuitenkin, että sienien kehittämät puolutus/parantamiskeinot toimivat myös ihmisille, josta syystä kaikki lääkinnälliset sienet myös toimivat niin tehokkaasti. Paras tapa nauttia vahvoja lääkinnällisiä sieniä on juoda ne – kyllä, SIENITEETÄ! Ei, en suosittele liottamaan kanttarelleja kuppiisi, vaan nyt puhumme nimenomaan lääkinnällisistä sienistä joiden perinteinen käyttötapa on aina ollut tehdä niistä kuumaa juomaa. Lääkinnällisten sienten kategoriaan kuuluu muun muassa monien tuntema pakurikääpä ja myös sellaiset sienet kuin cordyceps ja reishi (suom. lakkakääpä). Monille tämän kategorian sienistä on tyypillistä puiseva koostumus ja perinteisen “sienekkään” maun sijasta enemmän kitkerät ja maanläheiset aromit, jotka myös ovat selvä merkki niiden sisältämistä terveellisistä vaikutuksista.

IMG_0636

Cordyceps

Cordyceps-sieni (suom. siiliorakas) on huikean tehokas apu tasaisen energian tuotannossa, hapenottokyvyn lisäämisessä ja väsymyksen voittamisessa. Cordyceps ei sisällä kofeiinia, vaan se auttaa kehon omassa energiantuotannossa ja on siten myös yksi parhaista luonnon keinoista väsymyksen hoidossa. Cordycepsin on todistettu nostavan maksimaalista hapenottokykyä (VO2 max) jopa 15%. Parantunut hapenottokyky auttaa arkipäivän askareissa, urheilijoiden suorituskyvyn lisääntymisestä puhumattakaan. Cordyceps myös nopeuttaa lihaksien palautumista urheilusuorituksista. Cordycepsin on todettu myös lisäävän verenkiertoa strategisesti oikeissa paikoissa, mikä voi saada ihmeitä aikaan makuuhuoneen puolella.

Lue lisää ja kokeile helppokäyttöisiä Cordyceps-juomajauheita, joko “eliksiirinä”: Cordyceps -Sienijuomajauhe

tai laadukasta sienikahvia jossa on mukana valmiiksi cordyceps-sientä ja pakurikääpää: Mushroom Coffee -Sienikahvijauhe

Reishi

Vaikka jatkuva boostaaminen vaikuttaisikin houkuttelevimmalta ajatukselta tuottavuuden lisäämiseen, niin riittävä lepo ja laadukas uni ovat oleellisessa roolissa pidemmän päälle.
Reishi-sieni (suom. lakkakääpä) on yksi maailman käytetyimmistä lääkinnällisistä sienistä ja arvostettu erityisesti sen kehoa ja mieltä tasapainottavien vaikutuksien ansiosta. Reishillä saat laskettua stressitasojasi ja varmistettua, että kehosi saa latauduttua tehokkaasti yöunien aikana. Useimmat ihmiset huomaavat jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen nukkuvansa syvemmin ja heräävänsä aamulla paremmin palautuneina, joka taas auttaa jaksamaan päivällä.

Rauhoittava Reishi

“Reishi on auttanut minua rauhoittumaan pitkän ja raskaan työviikon jälkeen. Se on auttanut tasapainottamaan ajatukseni työprojekteista ja harmonisoimaan kehoni iltaisin. Se on selkeästi parempi kuin “iltatee” tuotteet, joita olen käyttänyt aikaisemmin.”
– Manuela Bosco

Lue lisää ja kokeile helppokäyttöisiä Reishi-juomajauheita, joko “eliksiirinä”: Reishi -Lakkakääpä Sienijuomajauhe

tai herkullista sienikaakaota: XOCO Blue Reishi -Sienikaakao

LARI LAURIKKALA

Artikkelin kirjoittaja on lääkinnällisten sienten asiantuntija ja intohimoinen terveellisen ruoan puolestapuhuja. Hän toimii tuotepäällikkönä suomalaisten perustamassa ja pyörittämässä Four Sigma Foods -yrityksessä.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.