Yleinen

CosmEthics löysi Helsingin keskustan myymälöiden kosmetiikkatuotteista laittomia ainesosia

16.03.2016, Jolie

Kosmetiikkaraaka-aineiden analysointiin kehitetty applikaatio CosmEthics paljasti laittomien parabeenien käytön EU-alueella myytävissä kosmetiikkatuotteissa. Suomessa myydään mm. puuteria, joka sisältää kemikaalia, jonka käyttö kosmetiikan valmistuksessa on kielletty jo vuonna 2014. Silti tuote on edelleen aktiivimyynnissä.

Euroopan komissio kielsi vuonna 2014 viiden parabeenin käytön kosmetiikkatuotteissa niiden haitallisuuden vuoksi. Kemikaalit ovat INCI-nimiltään: Isopropyl-, Isobutyl-, Phenyl-, Benzyl- ja Pentylparaben.
Valmistuskielto astui voimaan lokakuussa 2014 ja myyntikielto heinäkuusta 2015. CosmEthics on selvittänyt, että tästä huolimatta isopropyyli- ja isobutyyliparabeeneja löytyy myynnissä olevista tuotteista yhä.

40 000 tuotteen seulonnassa CosmEthicsin haaviin on jäänyt 486 tuotetta, joiden koostumuksessa isopropyyli- tai isobutyyliparabeeneja on käytetty. CosmEthics suoritti lisäksi helmi- ja maaliskuussa 2016 pistokokeita helsinkiläisissä kaupoissa ja löysi jo melko suppealla otannalla 18 tuotetta, jotka niinikään sisälsivät näitä laittomia kemikaaleja.

Jolie oli yksi pistokokeeseen valikoituneista yrityksistä. Jolie oli myös ainoa, joka selvisi testistä kokonaan puhtain paperein. Jolien kaikki tuotteet ovat mukana CosmEthicsin tietokannassa eikä Jolien koko valikoimasta löydy yhtäkään kiellettyä ainesosaa. Miksi sitten voit luottaa Jolieen?

Jolie myy ainoastaan aitoa ja laadukasta luonnonkosmetiikkaa:

  1. Joliessa myytävä luonnonkosmetiikka todella ON luonnonkosmetiikkaa, eikä vain sellaiseksi väitettyä. Hankimme tuotteet erittäin korkean etiikan ja laadun omaavilta valmistajilta, joiden tuotanto noudattaa ekosertifioidun luonnonkosmetiikan kriteerejä ja erinomaisia laatustandardeja. Ei ole lainkaan liioiteltua sanoa, että Jolien tuotteiden raaka-ainekoostumukset ovat maailman puhtaimpia ja parhaimpia.
  2. Luonnonkosmetiikan ja tavanomaisen kosmetiikan oleellisin ero lähtee jo tuotekoostumuksen rakenteesta. Luonnonkosmetiikan vaikuttavat aineet ovat usein 80% täyteaineiden ollessa 20%. Synteettisessä kosmetiikassa tämä on helposti toisinpäin. Ostaessasi luotettavaa luonnonkosmetiikkaa, saat rahoillesi hurjasti enemmän vastinetta.
  3. Luonnonkosmetiikassa voidepohja koostuu aina kylmäpuristetuista kasviöljyistä ja -rasvoista. Tavanomaisessa kosmetiikassa voidepohja koostuu usein synteettisistä öljyistä, maaöljyjohdannaisista kuten parafiinista tai silikoneista. Toki joukossa voi olla myös kasviöljyjä, mutta niiden laatu voi kovastikin vaihdella.
  4. Luonnonkosmetiikan koostumuksissa käytetään vettä, kukkaisvesiä ja kasviglyseriiniä. Tavanomaisessa kosmetiikassa yleensä vettä, propyleeniglykolia ja glyseriiniä, joka voi olla joko synteettistä tai kasviperäistä.
  5. Jotta vesi ja öljy emulgoituvat eli sekoittuvat toisiinsa, tarvitaan emulgaattori. Luonnonkosmetiikassa emulgaattoreina toimivat mm. mehiläisvaha sekä sokeriemulgaattorit tai yksinkertainen glyseroli-rasvahappoyhdiste. Tavanomaisessa kosmetiikassa puolestaan käytetään usein etyksoloituja (PEG- tai PPG-) emulgaattoreita. PEG-emulgaattorit paitsi emulgoivat veden ja rasvan, myös imeyttävät vaikuttavia aineita ihoon. Iho ei osaa päättää, mitä se ottaa vastaan ja mitä ei, siksi PEG-emulgaattorien ansiosta ihon syvempiin pintakerroksiin imeytyy myös ei toivottuja aineita, kuten mineraaliöljyjä, hajusteita, väriaineita ja säilöntäaineita.
  6. Yhteistä luonnonkosmetiikalle ja tavanomaiselle kosmetiikalle ovat usein vaikuttavat aineet, joilla tuotteita markkinoidaan. Niitä ovat kasviuutteet, luonnolliset vitamiinit, antioksidantit, hyaluronihappo ja entsyymit. Luonnonkosmetiikassa nämä esiintyvät runsaina määrinä ja ovat usein luomuviljeltyjä, ja laadukkaissa tuotemerkeissä huomattavan huolella uutettuja ja käsiteltyjä ja siksi rikkaita vielä itse tuotteessakin. Synteettisessä kosmetiikassa saatetaan käyttää synteettisiä antioksidantteja. Vaikuttavien aineiden osuus tuotteesta on yleensä jopa alle 20 prosenttia.
  7. Kosmetiikassa tarvitaan säilyvyyttä parantavia aineita. Luonnonkosmetiikassa säilöntäaineena käytetään alkoholia, mietoja happoja sekä eteerisiä öljyjä. Alkoholit valmistetaan usein luomuviljellystä viljasta kuten vehnästä tai rukiista fermentoimalla. Tavanomaisessa kosmetiikassa säilömiseen käytetään yleensä parabeeneja sekä fenoksietanolia.
  8. Luonnonkosmetiikassa tuoksuina käytetään kukkaisvesiä ja eteerisiä öljyjä. Tavanomaisessa kosmetiikassa käytetään synteettisiä tuoksuja, joille monet ihmiset ovat herkistyneet tai allergisoituneet.
CosmEthics Instagram image

CosmEthics on vuonna 2013 Suomessa perustettu yritys, jonka kehittämällä älypuhelinsovelluksella kuluttajat voivat maksutta skannata kosmetiikkatuotteen viivakoodin ja analysoida tuotekoostumuksen soveltuvuuden itselleen. Palvelusta on myös maksullinen versio ammattikäyttöön. Rahoittajiin kuuluvat yksityiset enkelisijoittajat ja Tekes. Forbes nosti CosmEthicsin vuoden 2015 merkittävimpien startup-trendien kärkeen. Yrityksen tavoite on tuoda läpinäkyvyyttä kosmetiikkatuotteiden INCI- koostumuksiin ja helpottaa ihmisten valintoja kemikaaliviidakossa.

Lisätietoja:
Katariina Rantanen
p. 050-5462626
katariina@cosmethics.com

CosmEthics
Ratakatu 11-13 A LH 33
00120 Helsinki
www.cosmethics.com

Teksti: CosmEthics ja Jolie

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.