Pimeä painaa päälle kuin raskas verho, mutta ei anneta moisen pikkuseikan häiritä. Vaikka valonsäteiden anti alkaa olla jo hyvin vaatimattomalla tasolla, voi valoa ja voimia loihtia myös keittiön uumenissa raakagourmetin muodossa. Juuri nyt on se aika vuodesta, kun on viisain hetki kaivaa pakastimen uumenista esille kesällä kerätyt pulleat mansikat, mehevät vadelmat, suun värjäävät mustikat ja kirpeät puolukat, jotka saavat kasvot hetkellisesti mojovan irvistyksen valtaan.
Jälkiruokien suhteen on olemassa tiettyjä klassikkoyhdistelmiä, joihin voi luottaa vuodesta toiseen. Suklaa on aina hyvä lähtöpiste leipomispuuhille ja tällä kertaa Jolien kaamoskesteissä yhdistetään tuon antioksidanttipommin seuraksi meheviä vadelmia. Raakaruokareseptiikassa törmää varsin usein hyvin runsaaseen pähkinöiden kulutukseen, mutta me päätimme ottaa haasteen vastaan ja valmistaa tämän raakakakun täysin pähkinättömänä versiona.
Raakakakkujen pohjissa käytetään usein pähkinöiden ja kuivahedelmien yhdistelmää. Raakakakkujen pohjassa pähkinät on helppo korvata erilaisilla siemenillä, kookoshiutaleilla tai kuivahedelmillä – tai jättää pohja kokonaan tekemättä kuten tämän kakun suhteen toimittiin. Raakakakkujen moussetäytteissä pähkinöillä haetaan usein kermaisuutta sekä tuhdimpaa koostumusta ja tämän suhteen pähkinät voidaan korvata kookoskermalla, kaakaovoilla, kookossoseella, kookosöljyllä tai psylliumilla.
Rentous sekä yksinkertaisuus ovat raakaleivonnan suhteen hyveitä eikä tämän raakakakun kanssa tarvitse pingottaa itse valmistuksen kuin raaka-aineidenkaan suhteen. Kakku koostuu kahdesta kerroksesta, jotka valmistuvat vaivattomasti ensikertalaisenkin hyppysissä.
Tuplasuklaa-vadelmakakku on gluteeniton, maidoton sekä pähkinätön ja sen voi valmistaa myös vegaanisena versiona vaihtamalla hunajan kookospalmusokeriin. Tarvitset kakun valmistamiseen 20 cm irtopohjavuoan, leivinpaperia, blenderin, sauvasekoittimen tai vatkaimen sekä kattilan ja kulhon. Voin taata tämän luomuksen paitsi sulavan suuhun, myös sulattamaan vaativammankin raakakakkujen ystävän sydämen.
Toverit, kaivakaahan reseptivihkonne esille än-yy-tee nyt ja pystyttäkää omat kaamosbileet pystyyn jo tälle viikonlopulle.
Pähkinätön tupla-suklaavadelmakakku, 6-8 hengelle
Valkosuklaa-vadelmakerros:
1,75 dl sulatettua kaakaovoita
3 dl paksua kookoskermaa (24 %)
1 dl kookossosetta (myös kerma käy)
0,75 dl kiteistä hunajaa
1 tl aitoa vaniljaa
2 dl pakastevadelmia (lisätään viimeisenä kokonaisina valmiin valkosuklaakerroksen päälle)
- Raasta kaakaovoi ja sulata se vesihauteessa juoksevaksi
- Avaa kookosmaitopurkki, tee veitsellä reikä kermaosan läpi ja valuta ylimääräinen neste pois
- Mittaa kaikki ainekset vadelmia lukuunottamatta blenderinkannuun ja pyöritä tasaiseksi mousseksi
- Kaada valkosuklaamousse leivinpaperilla vuoratun irtopohjan vuoan pohjalle
- Lisää tässä vaiheessa kokonaiset vadelmat valkosuklaakerroksen päälle ja laita kakku pakastimeen sen ajaksi, että valmistat suklaakerroksen
Suklaakerros:
1,5 dl sulatettua kaakaovoita
3 dl paksua kookoskermaa (24 %)
1,5 dl raakakaakaojauhe
1 tl vanilja
1,5 dl hunajaa
2 dl pakastevadelmia (lisätään viimeisenä kokonaisina valmiin suklaakerroksen päälle)
- Raasta kaakaovoi ja sulata se vesihauteessa juoksevaksi
- Avaa kookosmaitopurkki, tee veitsellä reikä kermaosan läpi ja valuta ylimääräinen neste pois
- Mittaa kaikki ainekset vadelmia lukuunottamatta blenderinkannuun ja pyöritä tasaiseksi mousseksi
- Kaada suklaamousse valkosuklaakerroksen päälle ja pamauta kakkuvuokaa muutaman kerran pöytää vasten varovaisesti, jotta saat turhat ilmakuplat pois moussesta
- Painele 1 dl vadelmista suklaamoussen alle ja jätä 1 dl vadelmia suklaamoussen pintaan
- Anna kakun tekeytyä jääkaapissa 1-2 tuntia
Odotellessasi kakun tekeytymistä voit kattaa pöydän kauniisti, turvautua suursiivouksen sijaan tunnelmavalaistukseen, kutsua sydänystäväsi koolle ja keittää kakun kylkeen vahvat kahvit. Kas näin, kaamoskestit voidaan julistaa alkaneeksi!
Kuvat Hannamari Rahkonen
Voin syödä tätä! Tätä on odotettu, kiitos! Jeeee!!!! <3 🙂 <3
Ihana juttu, suloisuus!
Ai että, miten herkulliselta näyttää 🙂 Myös kukkarolle vähän kevyempi vaihtoehto, kun pähkinät tuppaavat maksamaan melkoisesti!
Totta, Maiju! Lisäksi kakkua on helppo varioida vaihtamalla marjoja, jos vadelma alkaa kyllästyttämään.
Kuulostaa niin hyvältä! Taidan tehdä tätä johonkin pienempiin astioihin niin voi sulattaa aina itselle ja miehelle sopivat annospalat. Millaista kookosmaitoa käytät? Olen vielä vähän aloittelija tällä raakaleipomisen saralla ja mietin, ovatko kaikki kookosmaidot sellaisia, että niistä voi valuttaa nesteen pois?
Kakun voi myös tehdä kokonaisena, leikata osiin jähmettymisen jälkeen ja pakastaa sitten paloina. Tämä tapa on helpompi, jos miettii itse valmistusprosessia. Käytän vaihdellen erilaisia peltisiä kookosmaitopurkkeja, oikeastaan mikä tahansa merkki käy. Suosittelen kookosmaitopurkkia valitessa heilauttamaan sitä varovaisesti muutaman kerran ja jos siitä kuuluu pieni veden hölskyminen, ovat vesi ja kerma erottuneet. Kookoskerman voi ostaa myös valmiina pienessä pahvitetrassa, jolloin välttyy veden valuttamiselta.
Jos käyttää pelkkää kookoskermaa, mikä on määrä silloin 400ml? =)
Koitin tehdä tätä ihanalta vaikuttavaa kakkua, lopputuloksena juoksettunutta mössöä. Mitäköhän tein väärin? :<
Määrä on silloin 200 ml.
Onpa harmillinen juttu. Käytithän kookosmaidosta vain sen jähmettyneen kermaosan (200 ml)? Jos olet käyttänyt 400 ml nestettä, se voisi selittää kakun juoksettumisen.
Käytin pelkän kermaosan. Mietin, että blendasinkohan liian kovalla teholla… Tai ehkä joukkoon meni nestettäkin, ei tosin paljon.
Hei! Voiko hunajan korvata stevialla tai erytritolilla? 🙂
Hunajaa ei suositella pienelle lapselle. Voisiko kiteisen hunajan korvata jollain muulla makeutta ja rakennetta antavalla ?
Ohjeessa käytetyn hunajan voi korvata stevialla, erytritolilla, mehevillä taateleilla tai kookospalmusokerilla. Maun ja rakenteen puolesta suosittelen kookospalmusokeria tai taateleita.
Hei! Aivan mahtava resepti, tätä tehdään meillä itsenäisyyspäivän kunniaksi 🙂 Onko kookossose kaupassa ihan tuolla nimellä? Ja miltäköhän osastolta mahdollisesti löytyy?
Meillä kävi samalla tavalla kuin Emmalla. Tein ystäväni kanssa kakun eilen ja se ei jähmettynyt pakastimessa reilussa parissa tunnissa. Tai jähmettyi, kun pakastui yön yli pakastimessa. Kookossoseen tilalla käytimme kookoskermaa. Suosittelen tekemään tämän varmuuden vuoksi edellisenä iltana, jos ystäviä on tulossa kylään. Vaihtoehtoisesti kookossose voi olla välttämätöntä. Meillä oli käytössä myös tekokas blenderi, joten voi johtua myös siitä. Mitä blenderiä Hannamari käytät?
Olen löytänyt kookossosetta vain Foodinin valikoimista. Mikäli paikkakunnallasi on Ruohonjuuri tai muu vastaava luomukauppa, suosittelen katsomaan sieltä.
Todella harmillista! Käytän itse Vitamixia, joten en usko blenderin liiallisen tehokkuuden aiheuttavan tuota. Olittehan mitanneet kaakaovoin määrän sulatettuna eikä raastettuna?
Meillä syötiin itsenäisyyspäivän illallisella suklaavanukasta kakkuvuoasta. Hyvää oli, mutta kakuksi ei siis jähmettynyt täälläkään edes noin neljässä tunnissa. 😉
Hei! Aivan JÄRKYTTÄVÄN hyvää!! Mahtava resepti ja minun ensimmäinen raakakakku ikinä. 🙂 Käytin kookoskermaa kookossoseen tilalla. Minulla hyytymisen kanssa ei ollut ongelmaa. Kiitos mahtavasta reseptistä!
Upeaa kuulla, hienoa että onnistuit! Mitä kookoskermaa sinä käytit? Mietin tässä kuumeisesti missä muilla on mahtanut mennä vikaan.
Herkullisen näköinen kakku, aion testata. Mitä hunajaa käytät? Miksi kiteistä?
Moikka kaima! Hunajan ei ole pakko olla kiteistä, mutta laitoin sen ikäänkuin lisähuomautukseksi reseptiin, koska osalla resepti ei ollut onnistunut jostain syystä. Itse tein kakun puolijuoksevalla hunajalla.
Käytin Karaa ja Blue Dragonia sekasin kun ei käynyt mielessä että koostumus vois olla niin erilaista. Blue Dragon on selvästi paksumpaa kuin Kara. En tiedä oliko viimeks aloittelijan tuuria, äsken tein toisen kakun ja tuntu että vaalea pohja jäi löysemmäksi kuin viime kerralla ja tummaa kerrosta oletettavasti blendasin liian kauan koska siitä tuli todella kovaa ja rakeisen olosta eikä sitä saanut nätisti laitettua vaalean päälle.. no tulee se syötyä siitä huolimatta, on se niiiin hyvää 🙂
Niin ja mulla oli ekalla kerralla kakku yön yli jääkaapissa, aamulla muistaakseni oli vielä vähän löysää, mutta iltapäivästä kakusta pystyi leikkaamaan paloja ilman valumista.
Tarvitseeko kookoskerman olla jääkaappikylmää? Ja tosiaan jos pahvisesta kookoskermapurkista onnistuu tehdä, niin se olisi vähän helpompi. Yritin kaupassa heilutella jokaikistä purkkia ja tuntui ettei niistä mistään kuulunut pienintäkään loisketta
Mahtaisikohan tämä onnistua ilman kookosta? Siis onko ehdotuksia millä sen voisi korvata? Olen pähkinöiden ja mantelin lisäksi allerginen myös kookokselle (ja monelle muulle raaka-aineelle, mutta niillä ei tässä reseptissä ole merkitystä), joten yhtään omaan ruokavaliooni sopivaa raakakkuohjetta en ole vielä onnistunut löytämään. Kaikissa on joko pähkinöitä/mantelia tai kookosta jossain muodossa.
Hei Marjo! Tämän kakun perusta on kookoskerma, joten sen korvaaminen onnistuisi ainoastaan pähkinöillä. Minulla oli jemmassa kuitenkin yksi kehittelemäni pähkinätön raakakakkuresepti, jossa olevan kookosöljyn voit korvata kaakaovoilla ja kookossokerin sijaan voit käyttää 3/4 määrän verran hunajaa tai agave-siirappia. https://www.lily.fi/blogit/halo/onnistunut-onnettomuus-keittiossa Toivottavasti tästä on edes hivenen lohtua sinulle!
Mahtavaa, kiitos paljon! Nyt on hyppysissä edes yksi ei-tappava raakakakkuresepti, jota voin testata, kun raakaruokailijakaverini tulee kylään. 🙂
Tei kakun edellisenä iltana, laitoin pakkaseen ja sulatin seuraavana päivänä vieraita varten. (Onneksi vaan omat ja miehen vanhemmat vieraina). Meillä kakusta tuli niin kovaa että leikkaamiseen tarvittiin terävin mahdollinen veitsi ja haastetta riitti silti. Lusikalla ei pystynyt syömään vaan kakku oli otettava käteen järsittää siten. Luin nämä kommentit etukäteen ja mittasin kaakaovoin sulatettuna, onko se kuitenkaan oikea tapa? Kookoskermaa käytin siis yhteensä 7 dl kun en laittanut kakkuun kookossosetta. Kauniin näköinen kakusta tuli…
Onpa ikävä kuulla, että sinulle kävi näin tämän kakun kanssa! Jos olet käyttänyt sulatettua kaakaovoita, niin se on täysin oikea tapa. Kerrotko vielä minkä merkkistä kookoskermaa käytit? Voi että, harmittaa kyllä puolestasi nyt todella paljon. Itselläni on onnistunut tällä reseptillä aina tosi hyvin kyseinen kakku ja niin on monella muullakin.
Käytin Biona Organic kookoskermaa, harmitti juu. Maku oli kyllä ok.
Hei! Tein itsekin kyseisen kakun, ja hyvää tuli. Ongelmana oli se, että vaalea osa juoksettui blenderissä. Luulen että syynä oli se, että käytin vanilijauutetta, ja luulen, että siinä oleva alkoholi jotenkin reagoi kookosrasvan kanssa. Suklaaosassa vaihdoin vanilijasokeriin ja se onnistuikin täydellisesti. Toivottavasti siinä olisi avain tuohon juoksettumisongelmaan.
Voisikohan hunajaa korvata jollakin muulla? Meille tulossa vieraita jotka eivät saa syödä sokeria eikä hunajaa :d
Hei Kuinka kauan ennen tarjoilua kakun voi tehdä? Jos laittaa jo edeltävänä päivänä pakastimeen, tarvitsee varmaan ottaa hyvissä ajoin sulamaan. ja onko kerrokset samanlaista koostumukseltaan, voisiko suklaa olla pohjana ja valkoinen päällä? tuli mieleen, että näin saisi mustikoilla hauskan suomenlippukakun itsenäisyyspäivän kunniaksi. 😀 kuulostaa todella hyvältä ohjeelta.