Reseptit

Ihonhoidon detoxin ABC

05.03.2015, Hannamari Rahkonen

Yhteistyössä Luontaistukun kanssa.

Oletteko huomanneet, että kevät tuo joka vuosi mukanaan jännittävän tarpeen tietynlaisiin puhdistusrituaaleihin? Kodin ylimääräiset tavarat alkavat saada kyytiä, asunto on suursiivouksen vallassa, tekee mieli ulkoilla enemmän, ihoakin jaksaa hoitaa huolellisemmin kuin menneinä talvikuukausina ja ruokavalio tuntuu sekin kaipaavan pientä ryhtiliikettä raikkaampaan suuntaan.

Detoxista puhutaan usein hyvin harhaanjohtavasti lyhyenä kuurina, jonka aikana kehoa ikäänkuin piiskataan puhdistumaan mitä erilaisemmilla litkuilla ja ruoankorvikkeilla. Puhdistuminen on kuitenkin prosessi, jota kehomme ylläpitää koko ajan – on vain eri asia miten elimistömme puhdistuslaitokset toimivat. Kehomme puhdistustaakkaa voidaan keventää ja solujemme uusiutumista tukea helpoilla ja pienillä arjen valinnoilla, jotka jaan teille tänään tässä artikkelissani.

Tervetuloa matkalle kohti raikkaampaa olotilaa sekä terveempää ihoa!

luontaistukku_hannamarirahkonen_superfoodit_spirulina5

Yleisimmin ihon epäpuhtaudet, tulehdukselliset näpyt ja liika rasvoittuminen juontavat juurensa suolistomme olemattomasta bakteerifloorasta, ylikuormittuneesta maksasta ja yliherkkyyttä aiheuttavista ruoka-aineista. Pitkään jatkuneet hormonitasojen vaihtelut, liian vähäinen uni, huoleton ruokavalio ja stressin vaikutukset voidaan lukea ihon kunnosta hyvin nopeasti. Epäpuhdas iho on yleensä aina monen asian summa ja siksi olen pyrkinyt nostamaan tässä artikkelissa esille kokonaisvaltaisen hoidon merkityksen käytännön vinkkien kautta.

Terveen ihon pohja rakentuu toimivan ruoansulatusjärjestelmän ympärille. Mikäli kaipaa hehkuvampaa, tasaisempaa ja kauniimpaa ihoa, on päähuomio kiinnitettävä siihen mitä omalta lautaselta löytyy ja miten oma keho pystyy hyödyntämään nauttimasi ravintoaineet. Ravitseva ruokavalio tukee ihosolujen uudistumista, hillitsee kehon tulehdustilaa, ruokkii suoliston hyviä bakteereja ja sisältää sopivasti rasvahappoja, jotka pitävät ihon kimmoisana sekä hyvinvoivana.

Ihomme on suora peilikuva sille, mitä kehomme sisäpuolella tapahtuu, siksipä listasin teille nämä seikat mielessäni viisi erilaista vinkkiä kohti kauniimpaa ihoa ja kepeämpää oloa, olkaa hyvät!

luontaistukku_hannamarirahkonen_superfoodit_spirulina3

1) Emäksinen ruokavalio

Iho-ongelmien äärellä on syytä kiinnittää aivan ensiksi huomiota syömäämme ravintoon. On ensiarvoisen tärkeää kartoittaa yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet, lisätä hyvien bakteerien saantia ja putsata ruokavalioa muutoinkin puhtaammaksi. Useat ihmiset ovat saaneet iho-ongelmiinsa apua maidon, viljojen, soijan, sokerin sekä lisäaineiden rajoittamisella ja toisaalta lisäämällä ruokavalioonsa hapatettuja ruokia, marjoja, kasviksia, juureksia, kylmäpuristettuja öljyjä ja laadukkaita proteiininlähteitä.

2) Lisää vihreää ruokavalioosi

Klorofylli, eli lehtivihreä on yksi maailman puhdistavimmista ravintoaineista. Helpoin tapa nauttia lisää vihreää, on lisätä omaan ruokavalioonsa laadukkaita merileväjauheita. Laadusta kertoo paitsi luomumerkintä, myös avoimuus sen suhteen missä ja miten merilevät on kasvatettu. Omia suosikkejani ovat Luontaistukun chlorella sekä spirulina, jotka tuoksuvat todella puhtaalle ja maistuvat hyvälle. Tähän mennessä samaan kokemukseen laadun ja maun puolesta on yltänyt meidän taloudessamme vain moninverroin kalliimpi Sun Chlorella, jonka olemme tilanneet ulkomailta. Luontaistukun spirulina ja chlorella kasvatetaan altaissa mineraalipitoisessa vedessä, joka pumpataan satojen metrien syvyyksistä.

Mikäli merilevät eivät ole sinulle vielä tuttuja, löydät hieman alempaa lempivihersmoothieni reseptin, jonka mieheni kehitteli minulle vuosia sitten. Inhosin tuolloin vielä merilevän makua, mutta kyseinen smoothien muut raaka-aineet onnistuivat peittämään levän maun niin hyvin, että opin kuin opinkin syömään jauhemuotoisia leviä.

3) Juo tarpeeksi vettä

Elimistömme poistaa veden avulla sisäelintemme prosessoimia lisäaineita, hormoneita, kuona-aineita sekä ylimääräisiä vitamiineja, joten veden merkitystä ei voi korostaa liiaksi. Yön jälkeen kehomme tarvitsee jälleen nesteitä saadakseen aineenvaihdunnan jälleen kunnolla päälle, joten kokeile lisätä vedenjuontiasi heti aamusta sekoittamalla litraan vettä kokonaisen luomusitruunan mehu ja pieni ripaus laadukasta merisuolaa. Sitruunalla on elimistössämme emäksinen vaikutus, joten se saa veden imeytymään paremmin ja kirkastaa myös pitkällä tähtäimellä ihoa.

luontaistukku_hannamarirahkonen_superfoodit_spirulina1

4) Tue suoliston bakteeriflooraa ja panosta laadukkaisiin rasvahappoihin

Suoliston bakteeriflooraa kannattaa tukea laadukkailla maitohappobakteereilla, jotka imeytyvät parhaiten kun ne nauttii iltaisin kuitujen kanssa. Yöllä keho on levossa ja käyttää saamansa ravintoaineet tehokkaammin hyödyksi kuin päiväsaikaan. Rasvahapoista epäpuhtaalle ja tulehtuneelle iholle ovat erityisen hyviä mustaherukansiemenöljy, kylmäpuristetut oliivi- ja kookosöljyt sekä laadukkaat kalaöljyvalmisteet, jotka olisi hyvä nauttia aina ruokailun yhteydessä imeytymisen tehostamiseksi.

5) Tue ihon ja hiusten elinvoimaa puhtailla ravintolisillä

Itse suosin sellaisia lisäravinteita, joissa ei ole käytetty turhia täyteaineita ja siksi pyrin sisällyttämään ravintotiheitä superfoodeja päivittäiselle ruokalistalleni. Käytän kuitenkin edellä mainittujen lisäksi nestemäisiä vitamiineja sekä muutamia spesifejä kauneudenhoitoa tukevia lisäravinteita, joiden funktio on antaa keholle lisää rakennusaineita. Hiukset ja kynnet ovat ravintoketjumme viimeisessä päässä, joten niillekin pitää varata oma osansa.

Luontaistukun Vahvat hiukset -tuotteessa on kasvipohjainen kapseli ja raaka-aineina on käytetty luonnonmukaisia yrttejä, vitamiineja sekä aminohappoja. Täyteaineita ei ole käytetty lainkaan, vaan ainoa niin sanottu ylimääräinen ainesosa on paakkuuntumista estävä piidioksidi. Ensivaikutelma on oikein hyvä, mutta raportoin teille tuloksistani lisää tässä kevään mittaan. Hiuksia vahvistavissa kapseleissa on käytetty pääraaka-aineina ihoa ja hiuksia vahvistavaa peltokorteuutetta, mikroverenkiertoa stimuloivaa ginkgo biloba-uutetta, L-lysiinihydrokloridia, mineraalipitoista nokkosuutetta ja antioksidanttista lykopeenijauhetta.

Saman valmistajan Kaunis iho -tuotteet ovat niin niinikään kasvikapseleissa ja niihin on käytetty ihosoluja voimakkaasti stimuloistaa kollegeenia (kala), ihon nestetasapainosta huolehtivaa hyarulonihappoa, kirkastavaa ja kollageenintuotantoa tukevaa C-vitamiinia sekä vapailta happiradikaaleilta suojaavaa E-vitamiinia. luontaistukku_hannamarirahkonen_superfoodit_spirulina4

Trooppinen vihersmoothie, 1 annos

2 isoa ananasrengasta

1-2 cm viipale luomusitruunaa kuorineen

1 rkl neitsytkookosöljyä

2 tl spirulinajauhetta

1,5 dl vettä

1-1,5 tl hunajaa tai 5 tippaa steviaa

Valitse raaka-aineet luomuna, mikäli mahdollista. Pese sitruunan kuori huolellisesti, leikkaa se palaksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään blenderiin. Pyöritä täydellä teholla, kunnes smoothie on täysin tasaista. Nauti virkistäväksi aamiaiseksi, välipalaksi tai treenin palautusjuomaksi.

luontaistukku_hannamarirahkonen_superfoodit_spirulina6

Iho-ongelmien syitä on varmasti yhtä paljon kuin on meitä ihmisiäkin, mutta edellä mainitut toimenpiteet ovat kuitenkin jokaisen ulottuvilla ja siten kokeilemisen arvoisia. Itselläni on ollut aina suhteellisen hyvä iho, mutta silti ihoni koki merkittäviä muutoksia viljattomalle ja mahdollisimman maidottomalle ruokavaliolle siirtymisen jälkeen.

Mitkä ovat sinun tärkeimmät kauneudenhoitorutiinisi ulkoisesti ja sisäisesti?

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.