Reseptit

Raakasuklaan valmistajan ABC ja helppo piparminttusuklaa -resepti

31.07.2012, Jolie

Raakasuklaan perusteet alkavat olla jo monille aika tuttu juttu, mutta pieni kertaus ja briiffaus ekakertalaisille lienee paikallaan?

Jos olet jo kokeneempi suklaakokki, voit siirtyä suoraan minttusuklaareseptin raaka-ainelistauksiin mutta jos aihe on sinulle vielä toistaiseksi uusi, niin lue rauhassa ohjeet ennen kuin aloitat. Sopivissa määrin nautittuna raakasuklaasta saa aikamoisen määrän terveysvaikutteita.

Mikä ero on tavallisella ja raakasuklaalla?

Kaakaon terveysvaikutuksista kirjoitellaan paljon. Mediassa muistutetaan ahkerasti kaakaon mielihyvää lisäävistä vaikutuksista, ja nehän ovat täysin tottakin: kaakao sisältää anandamidia ja fenyylietyyliamiinia, jotka ovat hermosolujemme välittäjäaineita. Ne saavat aikaan onnellisuuden ja autuuden tunnetta, iloisuutta, mielihyvää sekä poistavat masennusta. Tavallisessa suklaassa kaakaon terveysvaikutuksia on tallella enää kuitenkin vain hyvin vähän, sillä kaakaopavut kuumennetaan tuotantoprosessissa.

 

 

“Mutta eikö suklaassa ole valtavasti lihottavia rasvoja?”

Raakasuklaan valmistamiseen käytetään kylmäpuristettuja, laadukkaita luomukasvirasvoja eli kaakaovoita ja kookosöljyä. Kookosöljy parantaa muun muassa ruuansulatusta ja tukee immuunijärjestelmän toimintaa, kaakaovoi sen sijaan sisältää luonnostaan paljon tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja.

Raakasuklaan valmistuksen ABC

Aloita aina rasvojen maltillisesta sulattamisesta. Tähän työvaiheeseen tarvitaan kärsivällisyyttä, koska pysyäkseen raakana, suklaasi tulee valmistua alle 40 celsiusasteessa. Raasta kaakaovoi hiutaleiksi, lisää se kookosöljyn joukkoon, anna sulaa ja sekoittua lämpimässä vesihauteessa. Kun rasvat ovat sulaneet, lisää makeutus. Voit käyttää joko luomuhunajaa tai raakaa agave-nektaria. Jälkimmäinen sekoittuu massaan paremmin kuin luomuhunaja mutta sen metsästäminen ruokakaupasta ei onnistu yhtä hyvin kuin hunajan. Voit siis valita, mikä tapa sopii sinulle parhaiten – hifistely ja helppous ovat yhtä hyviä valintoja.

Kun olet sekoittanut rasvat ja makeutuksen (jota toki voi lisätä tarvittaessa myöhemmin lisääkin), lisää joukkoon kaakaojauhe sekä muut jauhemaiset ainekset. Ihan hyvä perussuklaa syntyy rasvoista, hunajasta ja rusinoista ja aavistuksesta suolaa, mutta mitä terveysvaikutteisemman, aistillisemman ja ravinnerikkaamman herkun haluat saada, sitä innovatiivisemmin voit terästää sisältöä erilaisilla superfoodeilla. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä, joskin esimerkiksi riisinlesejauhe tuo suklaamassaan sen tietyn maitomaisen kermaisuuden. Muistathan aina suolan, koska se tuo lopulta aromit esiin ja alleviivaa ne.

Jolien helppo mintturaakasuklaa

2 dl kookosöljy

2 dl kaakaovoi raasteena

2 dl raakaa kaakaojauhetta

2 rkl hunajaa (tai enemmän, jos haluat lisää makeutusta)

1 dl lucuma-jauhetta

1/2 – 1 dl riisinlesejauhetta

2 tl aitoa vaniljajauhetta

Mieluisa määrä rusinoita sattumiksi

Muutama tippa piparminttuöljyä

aavistus suolaa

Suklaa on aina parhaimmillaan vasta yön yli jääkaapissa vetäydyttyään mutta kuinka moni tähän todellisuudessa pystyy – se on ainakin meille vielä toistaiseksi selvittämätön arvoitus.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
M
M
11 years sitten

Kiitos tästä reseptistä ja ohjeista! Valmistin suklaata eilen ja tuli paljon parempaa kuin kaupan maitosuklaista. Noita rasvoja sulattaessa minusta oli aika hankalaa arvioida, että milloin lämpötila on alle 40. Käytätkö tähän ihan lämpömittaria vai miten varmistat sen, ettei tuo 40 ylity?

Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
11 years sitten

Voi että, onpa kiva kuulla! 🙂 Mittailen vesihauteen lämpötilaa vain näppituntumalla (kun vesi tuntuu vain vähän lämpimältä, se on hyvä) ja sulatan tosi hitaasti.

Anne
Anne
11 years sitten

Heip, miten voi arvioida suklaan oikeanlaisen koostumuksen, tai siis miten paljon suklaa vielä jähmettyy jahka sen on kattilasta kaatanut pois? Onko hunajan tarkoitus sulaa öljynja voin sekaan? Kiitos!

Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
11 years sitten

Hei Anne! 🙂 Suklaa jähmettyy huomattavasti kun se pääsee kylmään. Oikeastaan tähän on tosi vaikea antaa mitään ohjetta, oikeat suhteet ja “hyppystuntuman” oppii vain kokeilun kautta. Voit myös vähän säätää kaakaovoin ja kookosöljyn suhteita. Ne käyttäytyvät niin, että palaavat kylmässä samaan olemukseen kuin mitä olivat ennen sulatusta, joten kookosöljy jähmettää suklaata hiukan kevyemmin, kaakaovoi taas astetta kovemmaksi ja kuivemmaksi. Jos tiedät, että aiot tarjota suklaata vaikka kahvipöydässä, niin tee ainakin 1:1 rasvaseos, laita jopa vähän enemmän kaakaovoita kuin kookosöljyä, vähintään puolet ja puolet. Kookosöljystäkin voi tehdä suklaata ilman kaakaovoita mutta se sitten kyllä sulahtaa hyvin pian kun ottaa huoneenlämpöön. Lopputuloksen… Lue lisää..

Anne
Anne
11 years sitten

Kyllä oli apua, kiitos! Teinkin jo ensimmäisen satsin taateli-pähkinä-lisäyksellä, ja hyvänen aika että voi elämä maistua HYVÄLTÄ! 🙂

Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
11 years sitten

Voi vitsit, ihana kuulla! 🙂

turo
turo
11 years sitten

Tuossa on sellaisia aineksia, mistä en ole ennen kuullutkaan:), saako noita ihan normi-ruokakaupasta, vai mistä?

Jutta Ruonansuu
Jutta Ruonansuu
11 years sitten

Turo, en huomannutkaan tätä kommenttiasi vasta kuin nyt! Laitoinkin jo sulle Facebookissa ohjeita. Pidetäänpä jonkinlainen workshop aiheen tiimoilta, vai mitä? Suklaatehtailu on hauskaa puuhaa. 🙂

Maarit
Maarit
10 years sitten

Hei! Luin mielenkiinnolla suklaan vamistusohjeesi ja aionkin kokeilla tehdä raakasuklaata. Ainoa asia, joka minua mietityttää on, miten suuri kaakaovoin kolesterolin vaikutus on. Tietysti suklaata nautitaan vain pieniä määriä kerrallaan, mutta olen etsinyt tietoa tästä raakasuklaan kaakaovoista ja näyttäisi siltä, että kyllä se kovaa rasvaa on. Kookosöljy kai kuitenkin on vähemmän kolesterolia nostava, kun on juoksevassa muodossa. Itsetehdyn suklaan terveysvaikutusten puolesta puhutaan paljon. Jos syö yleensä suklaata, niin on tietysti parempi syödä puhdasta, hyvistä tuotteista tehtyä, kuin pitkän valmistusprosessin läpikäynyttä suklaata. Olen kuitenkin kiinnostunut tästä kolesterolivaikutuksesta. Jos sinulla on siitä tietoa, niin olisin kiinnostunut kuulemaan.

Tuija
Tuija
8 years sitten

Voiko kuivattua minttua käyttää valmistukseen?

Minna
Minna
4 years sitten

Auts! Mun korvaani särähti “muutama tippa piparminttuöljyä”. Saanko kysyä, mitä piparminttuöljyä käytät? Nimittäin jos on täysin puhdasta piparminttuöljyä, niin yksi tippa on jo todella vahva. Kaikella rakkaudella, eteerisiä öljyjä on ihan super paljon eri laatuisia, sisältö voi olla kaikkea muuta kuin syötävää… Eli siis ei missään tapauksessa mitä sattuu piparminttuöljyä <3 Valitettavasti pullon kyljessä saa lukea 100%eteerinen öljy, vaikka pullo ei sisältäisi kuin muutaman prosentin puhdasta eteeristä öljyä.

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.