Lifestyle

Mielitreenit: Elämän muuttumisleikki

08.11.2013, Outi Rinne

Puhun täällä paljon muutoksesta sekä kulkemisesta kohti isoja ja pieniä tavoitteita, unelmia ja tyytyväisyyttä. Harjoittelen näitä itsekin jatkuvasti, sillä elämähän ei tule koskaan valmiiksi. Uusia kehityshaasteita heitetään tiellemme jatkuvasti.

Joskus muutoksen portaat nousevat vaivattomasti edessä ja ne kipaisee vauhdilla. Aika usein kuitenkin matkan teko jumittaa ja elämä tuntuu epämääräisen epätyydyttävältä. Tavoite ehkä häämöttää horisontissa, mutta välimatka tuntuu pitkältä ja kulkuneuvokin on hukassa.

Yksi hyvä keino on tällöin tarttua johonkin konkreettiseen ympärillä ja mikäpä olisi meitä lähempänä kuin oma koti, pikku majamme, tukikohta, jossa vietämme aikaamme päivittäin. Amerikkalaisella suosikkivalmentajallani Martha Beckillä on asiaan vieläpä loistava harjoitus, jota parhaillani olen testaamassa. Siinä omaa elämää lähdetään muokkaamaan kohti tavoitteita aloittamalla muutosten teko kotoisesta arkiympäristöstä. Koti kuntoon -tyylillä siis.

Moni meistä varmaankin allekirjoittaa kokemuksen suursiivouksen puhdistavasta vaikutuksesta. Tässä harjoituksessa kodin detoxissa ei ole kyse vain siivoamisesta tai sisustamisesta, vaan taustalla on ajatus siitä, että kaikkein pienimmilläkin muutoksilla elämässämme on laajoja vaikutuksisa. Lampun vaihtaminen saattaa saada aikaan perhosefektin, jonka seurauksena kirkastuu jotain muutakin kuin lukunurkkaus. – Silloin kun asian tekee tietoisesti.

IMG_4741

Koti kuntoon eli Elämän muuttumisleikki

– Muokattu vapaasti Martha Beckin harjoituksesta: Butterfly Effect (Kirjassa: Steering by Starlight, The Science and Magic of Finding Your Destiny, Rodale Books, 2009)

1. Tupatarkastus: Tee mielessäsi tai konkreettisesti kierros kotonasi ja tarkastele ympäristöäsi. Havainnoi samalla, mitä tunteita koet eri paikoissa, ja mitä tuntemuksia ne herättävät kehossasi.

2. Ällötyspaikan bongaaminen: Etsi kohta kodissasi, josta pidät kaikkein vähiten. – Jos kotisi on jo melko täydellinen, tämä voi olla ihan pikku juttu, kuten hyllykkö, joka ei tahdo pysyä järjestyksessä tai pöytä, jolle aina kasaantuu roinaa. Jos taas ikävän reaktion herättäviä alueita löytyy useampikin, valitse intuitiivisesti niistä kaikkein epämieluisin.

3. Inspiraatiokartan laadinta: Unohda sitten inhokkisi hetkeksi ja sulje silmät. Anna mieleesi nousta jokin täydellisen upea paikka, jonka haluaisit epämieluisan tilalle. Se saattaa olla tila, jossa olet käynyt tai jonka olet nähnyt kuvassa, elokuvissa tms. Voit myös vain kuvitella unelmapaikkasi. Etsi sitten lehdistä tai netistä konkreettinen kuva tai kuvia, jotka muistuttavat tätä mielitilaasi mahdollisimman tarkasti. Leikkaa kuva/kuvat irti tai printtaa. Jos kuvia on useampi, liimaa ne yhdelle paperille. Aseta tämä inspiraatiokuva näkyvälle paikalle siten, että näet sen mahdollisimman usein.

collage

4. Kolme taikasanaa: Mieti vielä kolme adjektiivia, jotka kuvaavat unelmapaikkaasi mahdollisimman hyvin. Kirjoita ne ylös ja aseta inspiraatiokuvasi vireen. Nyt kartta ja kulkuohjeet ovat valmiina.

4

5. Aarteenetsintä: Etsi seuraavaksi konkreettinen esine tai asia, jota voi kuvata vähintään yhdellä listaamistasi kolmesta adjektiivista ja joka sopii muutoksen kohteena olevaan tilaan. Tämä voi olla huonekalu, koriste-esine, tietyn värinen maali, kangas, tyyny, taulu tms.

6. Lisääminen ja poistaminen: Tuo tämä uusi asia ällötyspaikkaan ja poista sen tilalta jokin epämieluisa esine/asia.

7. Toista vaiheita 5 – 7 ja jatka ikävien asioiden korvaamista ihanilla ja inspiroivilla, kunnes entisestä inhokkipaikasta on muodostunut suosikkisi.

Kun yksi alue on näin saatu järjestykseen, voit luonnollisesti siirtyä seuraavaan kodinkunnostuskohteeseen.

Ja, tätä samaa menetelmää voi periaatteessa soveltaa mille tahansa elämänalueelle, jota haluat parantaa, onpa kyse sitten omasta viikko-ohjelmasta, ajankäytöstä, työnkuvasta tai ihmissuhteista.

IMG_4571

Kollaasin kuvat: www.wellandgoodnyc.com, 24.media.tumblr.com, onthewildslopes.tumblr.com, futonnetti.fi

Muut kuvat allekirjoittaneen.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Vihervaarasta
Anna Vihervaarasta
10 years sitten

Ihana kodin muuttumisleikki! Aion todellakin toteuttaa tämän, meillä on vaikka kuinka monta kohtaa, joihin tätä voisi soveltaa.;) Tykkään muutenkin näistä ajatuksistasi, täältä saa aina inspiraatiota! Suloista viikonloppua!

Outi Rinne
Outi Rinne
10 years sitten

Anna, kiitos! Ja ihanaa viikonlopppua sinullekin 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.