Lifestyle

Juhannus-detox

15.06.2015, Hannamari Rahkonen

Juhannuksena suurin osa suomalaisista katoaa luonnon helmaan. Keskikesän juhla on mahdollisuus päästää irti arjesta vaikkei kesäloma alkaisikaan ihan vielä. Mutta pitkä viikonloppu on myös täydellinen hetki kehon ja mielen huoltoon ja järjestää juhlat omalle hyvinvoinnille. Millainen on sinun hyvän olon juhannuksesi? Seuraavassa muutamia vinkkejä.

jolieshop_maylindstromskin_doft_hannamarirahkonen1146

Helli kehoasi ulkoisesti…

Juuri nyt luonto hehkuu parhaimmillaan. Tuntuuko oma olemus kuitenkin nuutuneelta? Saunan lämpö ja pulahdus viileään veteen tarjoavat keholle ilmaisen detox-hoidon. Vedä sisääsi tuoreen koivun tuoksua ja nauti vihdan kirpaisevasta hyväilystä. Pyydä kaveria harjaamaan selkäsi ja hoivaa vartaloasi lopuksi kosteuttavin voitein. Verenkierto ja lymfajärjestelmän toiminta vilkastuvat. Kehon suurin elin, iho puhdistuu ja kuona-aineet saavat kyytiä. Samalla aineenvaihdunta tehostuu ja vauhdittaa kehon korjaavia ja uudistavia prosesseja. Hehkuvan ihon ja rennon olon lisäksi tämä tuntuu mielen tasoittumisena. Sopiva annos auringon tai saunan lämpöä vilkastuttaa hormonitoimintaa ja lisää myös endorfiinien tuotantoa, mikä saattaa aiheuttaa jopa pientä euforiaa.

brunch_sunday_food1079

… ja sisäisesti

Moni juhlii juhannusta ruoan ja runsaiden juomien merkeissä. Herkkupöytään voi kuitenkin kattaa myös aidosti hyvää tekeviä ruokia. Raikkaita salaatteja parhaimmillaan olevista kasviksista, kylkeen makuhermoja stimuloivia lisukkeita, kuten guacamolea tai vaikkapa voikukkapestoa, tomaattisalsaa ja yrtein maustettuja mummokurkkuja. Heitä grilliin makkaran sijaan portobello-pihvit tai hauduttele hiilloksen hehkussa makoisa kasvisnyytti. Tai unohda tulisija kokonaan ja graavaa kala tai valmista marinoimalla vege-carpaccio. Tällainen herkuttelu tehostaa maksan toimintaa ja auttaa elimistön jätehuollossa ihan huomaamatta. Olo on freesi ja iloinen myös juhannuksen jälkeen. Myös iho kiittää.
Kehon uudistumista kannattaa tukea myös juomalla riittävästi vettä. Vaikka juhannuksen kunniaksi nautitaan monenlaisia juomia, kehon ja mielen juhladrinkki on puhdas vesi. Kokeile raikasta lähdevettä tai valmista makuvesiä lisäämällä kannuun minttua, sitruunamelissaa tai tuoreita mansikoita.

brunch_sunday_food1076

Salli mielelle lepohetki

Siirtyminen luonnon helmaan on kuin pieni retriitti. Mökillä voi luontevasti poistua off-line tilaan ja pitää digipaaston. Hermosolut saavat joutilaan hetken ja aivoja vaivaava ähky helpottaa. Soutele netistä nostamaan oikeita verkkoja ja päivitä Instagramin sijaan kuulumiset vieruskaverille pihakeinussa. Auringonlaskua voi tiirailla muutenkin kuin linssin läpi. Alkuun voi tuntua oudolta, jopa tylsältä. Aivosi ovat kenties tottuneet nopeampaan tempoon kuin ongen kohon tuijottelu. Mutta yllättävää kyllä, maapallo pyörii radallaan, vaikka olisimme hetken poissa somekeskusteluista. Tarkistelun tarve helpottaa vähitellen ja jo toisena juhannuspäivänä saatat huomata selailevasi mieluummin romaania kuin blogipäivityksiä. Riittävä uni ja tauot tapahtumavirrassa antavat tilaa uusille ajatuksille ja tallettavat elämän ainutlaatuiset hetket pysyviksi muistoiksi.

oulu_yellowmood_hannamarirahkonen 2

Päästä irti odotuksista

Myös lomailusta voi tulla stressi, jos pyrkii järjestämään täydellisen juhannuksen tai suorittamaan koko vapaa-ajan to do –listan. Olemme hyviä järjestämään muiden olon mukavaksi, mutta huomioimmeko riittävästi omia tarpeitamme? Entä jos mielesi tekeekin vain olla ja istua laiturin nokassa tai peräti jäädä kaupunkiin loikoilemaan pitkään vuoteessa, vaeltelemaan puistoissa ja unohtumaan tunneiksi kirjan ja kahvikupin ääreen? Millaisen juhannuksen itse oikeasti haluat viettää? Millaista vapaa-aikaa juuri sinä tarvitset elpyäksesi? Uskallatko päästää irti perinteistä ja tottumuksista, jos ne eivät enää vastaa tarpeitasi? Voiko täydellinen juhannus ollakin rento ja vähän sinne päin – tai jotain aivan muuta?

Uskalla riittää itsellesi

Kun annat itsellesi luvan olla sellainen kuin olet, on usein helpompaa hyväksyä myös ympärillä olevat asiat ja jokainen hetki sellaisena kuin se avautuu. Lempeys ja myötätunto itseä ja muita kohtaan auttaa hellittämään tunnekramppeja ja puhdistaa mieltä ylimääräisestä kuormasta. Olo rentoutuu kokonaisvaltaisesti ja pystymme kokemaan elämän rikkaampana ja täydempänä. Luotamme siihen, että elämä kantaa nyt ja myös tulevaisuus tuo tulleessaan hyviä asioita. Eikä Suomen lyhyt suvikaan kiidä ohi huomaamatta.

Ja ehkäpä kun tämä juhannus on juhlittu olo on maanantaiaamunakin kumman virkeä ja levännyt. Ihan kuin olisi palannut… lomalta.

Teksti Outi Rinne

Kuvat Hannamari Rahkonen

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.