Jolie shop & spa

Elisa Nordman – nainen Jolien visuaalisen ilmeen takana

07.06.2013, Katja Kokko

Jolien visuaalista ilmettä on vuoden päivät ihasteltu suunnasta jos toisestakin. Niin logo, mintunvihreät paperitkassit, lahjaboksin näköiset postituslaatikot, jolie-sanan käännöksillä kuorrutettu silkkipaperi ja shekkivihon sivuja muistuttavat lahjakortit ovat saaneet kiitosta ja ylistyksiä. Mutta kuka onkaan tuo mystinen henkilö visuaalisen ilmeemme takana? Kurkistetaanpa hieman kulisseihin.

Graafikko Elisa Nordman ja Katja tapasivat talvella 2011 jooga- ja meditaatio-ohjaaja Jenni Kauppilan pilottirakkauskurssilla, josta on sittemmin tullut niin suosittu, että uudet kurssipaikat täyttyvät todella nopeasti. Tuttavallisemmin Elkku ja Katja ystävystyivät kurssin aikana ja jatkoivat yhteydenpitoa tiiviisti sen jälkeen. Elkku seurasi Katjan elämänmuutosta päivätyön aiheuttamasta ahdistuksesta kokopäiväiseksi yrittäjäksi hyppäämiseen. Kun idea Joliesta oli piirtynyt paperille, oli selvää kuka saisi suunnitella sille visuaalisen ilmeen.

painting

Tuolloin vielä isossa mainostoimistossa työskennellyt Elkku tiesi heti, miltä Jolien visuaalisen ilmeen tulisi näyttää, vaikka selkeää ohjeistusta siihen ei annetukaan. Itseasiassa ohjeistus taisi kuulua näin: “Jotain pariisilaista”. Kun ensimmäiset versiot logosta oli saatu, ei sitä tarvinnut montaa kertaa muokata. Myös mintunvihreä väri oli heti ensimmäisissä ehdotuksissa ja Katja ikuisena mintunvihreäfanaatikkona sai taivuteltua Jutankin rakastumaan mintunvihreään eleganssiin.

Jotkut ovat sanoneet, että Jolien logo ja värimaailma tuo mieleen vanhan ajan ranskalaisen konditorian tai legendaarisen herkkukahvila Laduréen. Toisille tulee mieleen ranskalainen parfyymipullo 20-luvulta. Mielikuvia on monia. Emme halunneet olla jälleen yksi vihreällä ilmeellä varustettu hyvinvointialan yritys vaan edustaa jotain uudempaa näkökulmaa ja niinpä mintunvihreä väri tuntui juuri oikealta väriltä Jolielle. Kenties jonain päivänä tämä minttuinen kymmenkulmio löytyy oman tuotesarjamme kyljestä…

Jo Jolie-projektin aikoihin myös Elkulla kolkutteli sydämessään halu elämänmuutokseen. Isossa mainostoimistossa graafikon hommat olivat tuntuneet jo pitkään liukuhihnatyöltä, joka söi paitsi luovuutta, mutta aiheutti myös uupumuksen. Freelanceriksi ryhtyminen oli toki käynyt graafikkoystävällämme mielessä, mutta hän ei kuitenkaan ollut täysin varma mitä haluaisi työkseen oikeasti tehdä. Elkulla käden taitoja ja luovuutta riittää, parisen vuotta sitten hän perusti myös vahingossa oman korumerkin. Viime joulukuussa lopulta nainen teki vihdoin suuren päätöksen: jätti päivätyönsä, ryhtyi freelanceriksi ja lähti Meksikoon surffaamaan.

elkku1

Elkku, mitä kaikkea olet opiskellut ja tehnyt työksesi?

Ensimmäiseltä koulutukseltani olen apuvälineteknikko ja toiselta viestinnän alan medianomi pääaineena visuaalinen suunnittelu. Osan medianomin koulutuksestani suoritin Portugalissa arvostetussa design koulussa. Vuosi ulkomailla uudessa ympäristössä ja haastavassa koulussa avasi silmäni matkustamisen ja luovuuden yhteydestä. Koin konkreettisesti kuinka tutusta ympäristöstä pois lähteminen avaa aistit ja luovuus tulee kuin itsestään. Työkseni olen vuosien varrella tehnyt kaikenlaista. Sekatyöläisenä olen tehnyt työkseni mitä eteen on tullut. Kaikenlaista siivoamisen ja mainostoimistossa työskentelyn väliltä. Tuurin ja oikeiden ihmisten kautta olen ajautunut vuosien varrella siisteihin juttuihin. Näin jälkeenpäin mietittynä olen ollut paljon mukana vaatetusalalla. Olen tehnyt muun muassa pipoja, bikineitä, ommellut farkkuja, stailannut muotikuvia ja ollut kuvausassarina. Työskentelin myös vuosia globaalin action sports -merkin parissa. Jokaisesta työstä on jäänyt paljon hyvää kokemusta ja oppia matkaan ja olen ollut onnekas päästessäni kookeilemaan niin monenlaista työtä. Kiitos kaikille, jotka ovat vuosien varrella auttaneet!

Miksi päätit jättää päivätyösi?

Itseasiassa päivätyön jättämiseen liittyi YT-neuvotteluiden sarja, joista osasta selvisin kunnes kohdalleni osui kolmen kuukauden lomautus. Epävarma odottelu vuoden pimeimpään aikaan ei houkutellut ja päätin lähteä Meksikoon miettimään seuraavaa siirtoa. Toki ajatuksissa oli ollut aikaisemminkin hyppääminen pois toimistohommista, mutta koska seuraavaa siirtoa ei ole vielä ollut tiedossa, toimenpide on aina viivästynyt. Kuten aiemmin totesinkin, päivätyön jättämiseen liittyi paljon pelkoja, mutta epävarma työtilanne isoissa toimistoissa tuntui aiheuttavan saman määrän epävarmuutta kuin freelanceriksi ryhtyminen. Oli aika kokeilla jotain muuta.

Millaista työtä tai millaisia projekteja haluaisit tulevaisuudessa tehdä?

Mielenkiintoisimmalta tällä hetkellä tuntuu yhteistyön tekeminen inspiroivien ihmisten kanssa. Digitaalinen graafinen suunnittelu on ollut viimeiset viisi vuotta päätyöni, mutta haluan yhä enemmän laajentaa skaalaa ja tehdä paljon muutakin, jos kohdalle osuu sopiva tilaisuus tai projekti. Käsillä tekeminen on aina kiinnostanut ja ollut osa omaa luovuutta. Myös sellaiset suunnitteluprojektit kiinnostavat, joissa voi yhdistää graafisen osaamisen orgaanisempaan suunnittelutyöhön. Digitaalisuus on tullut jäädäkseen ja on selvää, että se tulee olemaan suuressa roolissa tulevaisuuden työssäni. Tavoitteena on löytää projekteja, joissa pääsee yhdistämään erilaisia suunnittelun työmenetelmiä.

Miksi päätit lähteä juuri Meksikoon ja onko asuminen siellä antanut uutta inspiraatiota tulevaisuuteesi töitä ajatellen?

Pääasiallinen syy oli kaksi ystävääni, jotka jo asuivat pienessä rantakylässä, jonne muutin. Matkakohde oli looginen ja olo tuntui heti kotoisalta hyvien ystävien ympäröimänä. Meksiko on antanut äärettömän paljon inspiraatiota. Kirkkaat värit, kauniit käsityöt ja ylipäätään paikallisen artesaanikulttuurin kunnioittaminen on ollut hieno kokemus. Täällä huonekalut ostetaan edelleen suoraan paikallisilta puusepiltä ja kaduilta ja marketeista löytyy esimerkiksi uskomattoman hienoja käsintehtyjä mattoja ja muita tekstiilejä. Meksikossa vietetyt kuukaudet näkyvät jo esimerkiksi korujeni tyylissä ja materiaaleissa. Meksikolainen visuaalisuus tulee varmasti näkymään kädenjäljessäni vielä pitkään.

korut_DWJ_a

Mistä asioista inspiroidut eniten tai mikä saa luovuutesi parhaiten valloilleen?

Matkustaminen ja uusien paikkojen näkeminen on ehdottomasti minulle yksi parhaimmista tavoista inspiroitua. Kun asiat näkee ensimmäistä kertaa, ne jäävät erilailla mieleen ja erilaisuus tuo uusia ideoita. Olen työni vuoksi istunut lukemattomia tunteja tietokoneen ääressä ja siksi yhdistänkin koneella istumisen työn varsinaiseen tekemiseen, en niinkään luovuuteen tai ideoiden saamiseen. Siksi tietokoneen sulkeminen onkin yksi parhaimmista tavoista päästä kiinni omiin ideoihin. Seuraan kyllä joitakin inspiroivia nettisaitteja, mutta niistä mikään ei suoranaisesti liity esimerkiksi graafiseen suunnitteluun tai muuhunkaan suunnitteluun. Internetissä etsin lähinnä lifestyle-tyyppisiä inspiraation lähteitä silloin, kun en itse pääse matkustamaan ja näkemään uusia paikkoja. Kaikista paras keino on kuitenkin aina ollut radiokuuluvuuden ulkopuolelle meneminen. Jo lapsena kesien viettäminen kesämökillämme, jossa ei ollut sähköä eikä muitakaan mukavuuksia, toi luovuuden pintaan. Kun vietän tarpeeksi pitkän aikaa ilman ylimääräisiä virikkeitä tai mahdollisuutta tehdä konkreettisesti mitään luovaa, muistikirjani täyttyy kuin itsestään ideoista jotka haluan toteuttaa.

Kerro koruistasi ja mihin suuntaan haluaisit niiden tekemistä kehittää tulevaisuudessa?

Korujen tekeminen alkoi ihan vahingossa, kuten moni muukin asia missä olen ollut mukana. Olen lapsesta asti tehnyt käsitöitä ja puuhastellut itselleni vaatteita, laukkuja ja koruja. Innostuin pari vuotta sitten luovuuden puuskassani tekemään koruja itselleni, jonka jälkeen tein ja annoin korujani lahjaksi ystävilleni. Lopulta tein koruja lahjaksi kavereideni ystävilleni. Meksikossa ollessani olen keskittynyt paljon korujen tekemiseen ja löytänyt hyviä kontakteja. Tulevaisuudessa haluan kehittää korujeni materiaaleja ja tuotantomenetelmiä.

Mikä on kaikista suurin unelmasi?

Suurin unelmani on olla onnellinen ja tyytyväinen siihen mitä elämässäni teen. Pyrin tekemään mahdollisimman paljon asioita joista nautin ja valita jokaisessa tienristeyksessä suunnan intuitiolla. Antaa aikaa asioille ja ihmisille, joista tulee hyvä olo ja joiden kanssa on hauskaa. Uskon että pikkuhiljaa tämä elämäntyyli tuo lisää uusia mukavia ihmisiä ja asioita eteeni. Kokemuksista muodostuu lopputulos ja vuosien varrella olen tajunnut vanhan sanonnan merkityksen. Tärkeää ei ole päämäärä vaan se matka.

Liittyikö päivätyön jättämiseen pelkoja?

Päivätyön jättämiseen liittyi paljon pelkoja, mutta epävarma työtilanne isoissa toimistoissa tuntui aiheuttavan saman määrän epävarmuutta kuin freelanceriksi ryhtyminenkin. Päätös lähtemisestä oli siis helppo. En kuitenkaan halua ajatella elämänpäätöksiä lopullisina, on todennäköistä että löydän itseni vielä jostain suunnittelutoimistosta. Kaikilla töillä on puolensa. Freelancerin elämä on varmasti epävarmaa mutta toisaalta jos epävarmuuden jaksaa kantaa, tulee palkintona vapautta. Katsotaan, miten käy!

Elkun inspiksen auttajat, top5:
1. Sulje tietokone
2. Hakeudu uuteen ympäristöön
3. Vietä aikaa inspiroivien ihmisten kanssa
4. Tee asioita joista nautit
5. Kirjoita/piirrä kaikki luovat ajatukset muistikirjaan

 

elkku2

Kuvat: Pauliina Nordman

 

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.