Yellowmood

Yrittäjän työhyvinvoinnista

19.02.2014, Hannamari Rahkonen

Yksityisyrittäjänä teen suurimmaksi osaksi töitä täysin yksin. Nautin siitä kovasti, että minulla on tällainen mahdollisuus tehdä sellaista työtä, jossa yksikään päivä ei ole täysin samanlainen ja jossa tekeminen tuntuu suurimman osan ajasta innostavalta. Mikään ei ole tapahtunut tietenkään sormia napsauttamalla, vaan lähdin aikoinaan taloudellisten riskien kera rakentamaan jotain mikä olisi omaa. En tuolloin edes tiennyt mitä se olisi, mutta aloitin perustamalla itselleni suunnatun hyvinvointiblogin, jota tein sydämellä, koska se antoi itselleni hyvää mieltä.

yellowmood_dogs 7

Päivätyössä ollessani kaikki ongelmat pystyi ulkoistamaan ja työt jäivät niille sijoilleen, kunhan vain työpaikan oven sulki. Yrittäjänä kantaa valtavan vastuun sekä menestyksestä, että tappioista. Ajatus tämän postauksen kirjoittamisesta syntyi siitä, että olen törmännyt omalla kohdallani ihmisiin, joiden mielestä bloggaaminen ei ole työtä ja kaikki tuntuu tapahtuvan minulla helposti naps vaan.

Jokaisella on mahdollisuus saada elämässään asioita, joihin uskaltaa keskittyä ja hypätä mukaan. Itsestäni tuntuu, että 95 % ihmisistä ei uskalla ja sitten ollaan itkemässä sitä, kun tuolla on niin helppoa ja se saa tehdä kotona töitä ja sillä ei ole mitään ongelmia.

JLYforYellowmood_Yellowmood_HannamariRahkonen_Design052

Se mihin haluan kiinnittää huomion, on se että kenenkään menestys ei ole keneltäkään muulta pois. En mittaa omaa menestystäni pelkästään rahassa, vaan siinä, että olen kyennyt rakentamaan työpaikan, jossa minulla on hyvä olla ja joka auttaa minua elämään arkeani mahdollisimman hyvillä mielin jatkuvan työstressin sijaan. Minulle suurinta pääomaa työni lisäksi on vapaa-aika, jonka voin käyttää työpäivän jälkeen virkeänä siihen mihin haluan. Minusta olisi turhaa alkaa luettelemaan tässä jokainen taloudellinen tappio, jonka olen kokenut, kun olen ottanut riskejä yritysmaailmassa ihan vain kokeillakseni mikä toimii ja mikä ei. Se kuuluu jokaisen yrittäjän elämään luonnollisena osana.

yellowmood_flowers_iphone_superfood064

Se, että teen tarkoituksella osa-aikaista työtä, on minun valintani oman hyvinvointini kannalta. Olen elänyt seitsemän vuotta ennen yrittäjäksi alkamista tarpeeksi monessa stressaavassa työyhteisössä, jotka meinasivat ajaa minut tunnollisena työntekijänä loppuun. Yrittäjäjyys vaatii aivan hurjasti rohkeutta, uskoa, visioita ja taloudellisen epävarmuuden sietämistä pahimmillaan vuodesta toiseen, mutta samalla se tarjoaa jokaiselle tähän kelkkaan aidosti hyppäävälle mahdollisuuden rakentaa jotain sellaista, mikä tuo itselle hyvinvointia sen sijaan, että söisi sitä.

BOSKKE_lipasto_marimekko 1

Jokaisen yrittäjän päiviin mahtuu varmasti niitä ei niin kivoja töitä, mutta olen tajuttoman onnellinen voidessani sanoa työni olevan 95 % juuri sellaista mikä tekee henkiselle hyvinvoinnilleni hyvää. Yksin työskennellessä huomaan välillä olevani todella kriittinen tekemisiäni kohtaan, koska minulla ei ole ympärilläni fyysistä työyhteisöä, jonka jäsenien kanssa voisin vaihtaa ajatuksia tai kysyä neuvoa siihen miten jokin asia kannattaisi tehdä.

Lähdin eilen pitkästä aikaa kesken työpäivän kaupungille ja kävin rauhassa kahvilassa, tapasin muutamia tuttuja ja sain sosiaalista kontaktia työasioita hoitaessani. Henkiset akkuni latautuivat tästä irtiotosta niin äärimmilleen, että iltapäivällä kävelin hymyillen ja pää ideoita pursuten kotiin. Mietin miten hyvää elämä, juuri tämä hetki tässä näin, on.

yellowmood_flowers_iphone_superfood063

Päätin tuolla kävelymatkallani tehdä työviikoistani sosiaalisempia. Sosiaalisempia siinä mielessä, että pidän yhtenä tai kahtena päivänä työpäiviä jossain muualla kuin kotona. Tulen erilaisten ihmisten kanssa hyvin toimeen, nautin keskustelemisesta ja juuri siksi pidän asiakaspalvelutyöstä todella paljon, vaikken ole sitä tehnyt aktiivisesti pariin vuoteen. Kaipaan ympärilleni elämää ja ihmisiä!

Olen käynyt tällä viikolla läpi muutaman palaverin paikallisten toimijoiden kanssa ja olen todella iloinen, että saan jatkossa tuotua työhöni enemmän lappilaista aspektia. Se on hieno tunne, kun erilaiset osaamiset kohtaavat toisensa ja voidaan olla puolin sekä toisin innostuneita uusista ideoista.

Haluan kannustaa jokaista miettimään sitä miten omaa työhyvinvointia voisi parantaa tai olisiko peräti työpaikan vaihto järkevin ratkaisu, mikäli ahdistus on kasvanut liian suureksi. Työ vie useammilta suurimman osan päivästä, joten työhyvinvoinnin miettiminen ja tarpeellisten muutosten tekeminen on suurta viisautta — henkistä pääomaa — johon satsaamista ei ikinä kadu.

Iloista ja inspiroivaa keskiviikkoa,

Hannamari

xxx

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
10 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Johanna
Johanna
10 years sitten

Kiitos Hannamari inspiroivista sanoistasi! Olen lähiaikoina miettinyt, pohtinut, kääntänyt ja vääntänyt ja etsinyt rohkeutta aloittaa uusi vaihe työelämässä, opiskella ja suunnata yrittäjäksi. Vaikka tunne sanoo, että elämässä kannattaa mennä omien unelmien suuntaan, silti järki (?) sumentaa ajatuksia ja kaihtaa riskinottoa. Mutta kirjoituksesi myötä alan kallistua yhä enemmän kohti riskinottoa. Kiitos ja kaikkea hyvää sinulle!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Ihana kuulla, että pidit ajatuksistani ja luit tekstin! Mitä tulee yrittämisen aloittamiseen, itselleni sopi parhaiten aloittaa se sivutoimisena päivätyön ohessa ja sitten kun olin onnistunut kasvattamaan toiminnasta suhteellisen kannattavaa, oli aika hypätä irti päivätyöstä 🙂 Sekin on yksi vaihtoehto kertahypyn sijaan. Voimia ja rohkeutta mitä tahansa päätöksesi sitten ovatkin!

bRo
bRo
10 years sitten

Oman yrittäjän uran varrelta voisi mainita moniakin asioita, mutta kiteytetään omalta kohdalta muutamia: Usko itseesi, luota intuitioon, erehdy, opi, nauti.

Anna
Anna
10 years sitten

Kiitos Hannamari! Yhdyn sanoihisi täysin 🙂 Vaikka asiakaskontaktia on, on eri tasoista juttelua asiakkaiden kanssa kuin verrattaen työtovereihin (joita ei tällä hetkellä siis ole). Itselläni oli suht helppo ja riskitön lähteä pitkän linjan opiskelijana ja työttömänä yritystoimintaan mukaan, sillä on tottunut pieneen rahan tuloon sekä yrittänyt rahan menonkin saada minimiin. Toivon vaan kaikille rohkeutta toteuttaa sitä omaa sisimpää, vaikka joutuisikin jostain luopumaan, nimittäin itsensä toteuttaminen antaa kuitenkin enemmän!

Ananas2go
Ananas2go
10 years sitten

Kiitos postauksesta! Juuri näin! Läksy voi olla iso, mutta matka on mielenkiintoinen, eikö niin. Omaa työtään saa arvostaa ja tekemisistään nauttia; arkeahan elämä enimmäkseen on. Miksi sitä pitäisi suorittaa hampaat irvessä? Löysin tänne muistaakseni Lillian libren vinkistä ja luen mielelläni myös yrittäjä- ja bloggaajapohdintojasi. Oma Popot pogoillen -matkablogi on ihan alussa mutta osan muusta osa-aikatyöstäni teen Eezy Osk:n kautta, eezy.fi. Hyväntuulisina ovat myös bloggaajan tukena. Menestystä! Toinen Anna

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Sitä se yrittäjän matka parhaimmillaan on, noita kaikkia veliseni 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Viimeinen lauseesi kiteytti koko homman pointin, hyvin tiivistetty!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Olen täysin samaa mieltä ja koska arki on 99 % elämästä, siitä pitää tehdä miellyttävää. Itseäni harmitti tätä postausta kirjoittaessani se, että juuri ne jotka eivät ole työelämäänsä tyytyväisiä, pitävät yrittäjän tietä joskus täydellisenä. Täydellistä se ei ole, mutta suurimman osan ajasta erittäin mukavaa, koska saa tehdä juuri sitä mitä haluaa 🙂

Sarita
Sarita
10 years sitten

Asiahan on juurikin näin! 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
10 years sitten

Kyllä!

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.