Yellowmood

Puoli vuotta yhteistä taivalta Sony A5000 -kameran kanssa

18.12.2014, Hannamari Rahkonen

Yhteistyössä Sonyn kanssa.

Kuten varmasti arvaattekin, kuvaan arjessani aika paljon. Olen kuvannut jo vuosien ajan tuotekuvia ja sitä kautta valokuvaamisen maailma on imaissut minut sisälleen vielä vahvemmin. Tänä vuonna olen laajentanut toimintaani myös ihmisten kuvaamiseen ja teenkin Halo Photographyn nimissä pääsääntöisesti raskausajan- ja vastasyntyneiden kuvauksia. Työni puolesta minulla tulee kuvattua eniten luonnonkosmetiikan tuotekuvia itselleni sekä muille toimijoille ja tuotan itse myös kaikki Yellow mood -blogini kuvamateriaalit kuvien ottamisesta niiden jälkikäsittelyyn.

koivusaari_rovaniemi_syysretki_yellowmood 2

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/4000 s. ja ISO 500.

Valokuvaaminen on itselleni luovuuden lisäksi hyvin merkittävä osa identiteettiäni, se on tapani katsella maailmaa ja sen yksityiskohtia. Harrastuksena ja työnä valokuvaaminen on mielenkiintoinen sekoitus tekniikkaa sekä omaa luovuutta, sillä jokainen valokuvaaja katsoo asioita eri perspektiivistä tai pitää vähintäänkin eri asioita tärkeänä. Se, että vuosi sitten ottamani kuvat saavat minut tuntemaan hieman myötähäpeää itseäni ja taitojani kohtaan, antaa myös samalla sitä tarvittavaa liekkiä, jota tarvitsen oppiakseni taitavammaksi kuvaajaksi – mukavuusalueelta poistuminen on välttämätöntä kaikessa kehityksessä enkä ole valmis päästämään itseäni helpolla. Eräs teatterialan tuttuni kirjoitti taannoin blogikirjoitukseensa että moka on lahja. Muistutan itseäni tästä asiasta joka kerta, kun haparoin uusien teknisten termien viidakossa ja kompastelen lyhytjännitteisyydessäni. Epäonnistumiset ovat arvokkaimpia opettajia.

Minulla on työkäytössä Nikonin D3100 -järjestelmäkamera ja siihen muutama erilainen objektiivi. Tänä kesänä sain käyttööni Sonylta A5000 -kameran, jota markkinoidaan maailman keveimpänä vaihdettavalla objektiivilla varustettuna mikrojärjestelmäkamerana. Kamera soveltuu mielestäni parhaiten arjen tilanteiden taltioimiseen, joten keskityn tässä arviossani pääasiassa kameran käytettävyyteen ihan tavallisen kuluttajan/kuvaajan kannalta. Koostin tämän mainion mikrojärkkärin viisi parasta puolta omalta näkökannaltani katsottuna.

koivusaari_rovaniemi_syysretki_yellowmood 8

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4, 1/4000 s. ja ISO 500.

1. Kompakti koko

Sony A5000 -kamera on reilu 10 cm leveä, 6 cm korkea ja reilu 3,5 cm paksuinen. Kamera painaa akun kanssa 270 grammaa, joten mistään valtavasta kolhoosista ei ole kysymys. Olin jo pitkään suunnitellut hankkivani pienen kameran, jota on vaivaton kuljettaa mukana vaikka takin taskussa ja kokonsa puolesta A5000 on juuri sopiva.

Ammattikäytössäni toimiva järjestelmäkamerani ei ole kyseisen lajinsa edustajaksi järin suuri, mutta silti sen verran painava ja moniulotteinen, etten ole jaksanut kuljettaa sitä mukanani tavallisissa arkipäiväni menoissa. Sonyn kamera on erittäin kevyt ja sillä on helppo ikuistaa nopeasti tärkeät arjen hetket kuten revontulet, koirien hölmäilyt tai lasten ilmeet. Kamera istuu varsinkin tällaisen pienikätisen naisen otteeseen erinomaisesti.

OULU_yellowmood_torinranta_radissonblu_hannamarirahkonen 1

Vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/60 s. ja ISO 320.

2. Käytettävyys

Aluksi kamera tuntui turhankin helpolta verrattuna järeämpien järjestelmäkameroiden nappuloihin sekä mahdollisuuksiin. Sonyn kamerassa on olemassa erilaisia automaattiohjelmia, jotka hyödyttävät varmasti aloittelevia kuvaajia. Itse olen niin tottunut säätämään kameran asetukset manuaalisesti, ettei minulla tule hyödynnettyä kyseisiä automaattiohjelmia.

Kameran vasemmalla reunalla on pieni luukku, jonka alta löytyy muistikortin, usb – ja hdmi-liittimien paikat. Akun lataaminen ja kuvien siirto koneelle on helppoa ja nopeaa. Kamera lupaa yhden akunlatauskerran riittävän reilun 400 kuvan ottamiseen. Kuvaan kameralla pari kolme kertaa viikossa, joten akku on kestänyt todella hyvin. Videokuvauksen mahdollisuus on todella mukava lisä tällaisessa kamerassa, varsinkin kun kuvan- ja äänenlaatu on yllättävän tarkka ja hyvä.

Kamerasta löytyy myös sisäänrakennettu salama, mutta itse pyrin aina minimoimaan suoran salaman käytön varsinkin ihmisiä kuvatessa. Suora salama syö kuvasta niin helposti värejä ja syvyyttä, etten ole käyttänyt sitä vuosiin. Studio-olosuhteissa sivuilta tuleva salamavalot ovat paljon armollisempia sekä lempeämpiä, mutta niillä taas ei ole Sonyn mikrojärjestelmäkameran kanssa hirveästi tekemistä. Toki arkikäytössä sisäänrakennetulla salamalla saa varmasti valoisia ja tarkkoja kuvia pimeässäkin, mutta ammattikäytössä suoralla salamalla harvoin tekee yksinään mitään.

sonya5000

Vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/7.1 1/250 s. ja ISO 100.

3. Mahdollisuus jakaa kuvia nopeasti sosiaaliseen mediaan

Tämä kohta on jokaisen sosiaalisen median ystävän unelma, uskoisin. Sonyn minijärkkärin monipuoliset WiFi-toiminnot ihastuttavat allekirjoittanutta todella paljon ja käytänkin kameralla otettuja kuvia paljon Instagram -tililläni. Puhelimeen pitää ladata AppStoren kautta PlayMemories -ohjelma, jotta kuvia on mahdollista siirtää kameralta puhelimelle.

Kameralla voi myös muokata suoraan sillä otettuja kuvia tai ottaa kuvia tietyillä teemoilla. Kuvista voi mm. säätää väriä, tehdä niistä mustavalkoisia, lisätä erilaisia teemoja (retro, vesiväri), säätää kontrastia, pehmentää tarkennuksia sekä sävyjä. Itse en ole hyödyntänyt näitä ominaisuuksia juurikaan, sillä en pidä liian muokatuista kuvista ja toisekseen Instagramiin jakaessani kuvat ovat olleet lähtökohtaisesti tarpeeksi hyvälaatuisia ja toistaneet värisävyt oikein, joten en ole kokenut tarvetta käyttää kameran valmismuokkausasetuksia.

sonya5000 (4)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4.5, 1/6s. ja ISO 640. Kuva on vain rajattu ja terävöitetty, värisäätöihin ei ole koskettu.

Silloin, kun tuon kuvat koneelle tarkoituksenani hyödyntää niitä blogissani, käsittelen kuvat aina erillisellä kuvankäsittelyohjelmalla. Säädän valotuksen, kontrastit ja tarkkuuden kohdilleen. Näkisin kamerassa olevien kuvanmuokkausmahdollisuuksien palvelevan eniten niitä käyttäjiä, joilla ei ole tarvetta hifistellä ja jotka haluavat hyödyntää arkikuviaan ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa.

sonya5000_kamera

Alempi vasen kuva Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/4, 1/160 s. ja ISO 160.

4. 180 astetta kääntyvä LCD -näyttö

Kuvaan kaikki meikkilookieni kuvat itse ja tähän tarkoitukseen Sony A5000 -kamerassa oleva kääntyvä näyttö on loistava! Hyvän laadun takaamiseksi täytyy kuitenkin olla saatavilla hyvä valo. Jälkikäsittelen kuvat aina ja mitä parempi valo, sitä vähemmän korjattavaa on.

Näyttö kääntyy helposti ja kamera ottaa kuvan kolmen sekunnin viiveellä. Kamera vääristää mittasuhteita helposti varsinkin tällaisessa lähikuvauksessa, joten kamera kannattaa sijoittaa kädestä mieluiten jollekin tasaiselle alustalle tai pienelle jalustalle.

Kääntyvä näyttö mahdollistaa myös helppojen sekä laadukkaiden kaverikuvien ja selfieiden ottamisen mitä erilaisimmissa tilanteissa — kamerassa on siis ikäänkuin sisäänrakennettu selfiestick. Kun näkee itsensä peilikuvana, pystyy vaikuttamaan ilmeisiinsä välittömästi ja ainakin itse olen säästynyt tämän ansiosta kymmeniltä turhilta räpsyiltä, joita järkkärin kanssa automaattisesti tulee kun ei näe lopputulosta välittömästi.

sonya5000 (1)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/5.6, 1/160 s. ja ISO 100.

5. Mahdollisuus käyttää erilaisia objektiiveja

Sony A5000 -kamerassa tulee kiinteänä mukana 16 — 50 mm linssi. Kameraan käy Sonyn valikoimien E-tyypin objektiivit, joita on olemassa 22 erilaista. Arvostan sitä, että näinkin pieneen kameraan on saatavilla erilaisia objektiiveja, mutta täytyy samaan hengenvetoon todeta, että osa objektiiveista on kohtalaisen suurikokoisia ja turhan hinnakkaita näin pieneen ja vain arkikäytössä olevaan mikrojärkkäriin. Henkilökohtaisesti satsaan rahani mieluummin oikean järjestelmäkamerani kuin harrastekamerani objektiiveihin.

Itse kamerapaketin suhteen hinta-laatusuhde on mielestäni kohdallaan, sillä runko + mukana tuleva objektiivi maksavat noin 500 euroa.

sonya5000 (3)

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/3.5, 1/3200 s. ja ISO 100.

Kenelle suosittelen?

Pääasiassa valokuvausta aloitteleville tai helpoksi sekä laadukkaaksi arkikameraksi kaikille kaltaisilleni. Kamera sopisi mielestäni myös sosiaalisessa mediassa itseään/tapahtumiaan markkinoiville yrityksille, jotka haluavat yrityksensa arki/tuotekuvistansa kännykkäräpsyjä laadukkaampia versioita.

brillet_optikko_kehykset_rovaniemi_hannamarirahkonen 7

Sony A5000 + E PZ 16 – 50 mm f/3.5 – 5.6 OSS @ 16 mm, f/5, 1/100 s. ja ISO 125.

Minkälaisessa käytössä Sony A5000 -kamera on itselläni?

Tällä hetkellä kamera kulkee mukanani missä tahansa kuljenkin, eli kaupungilla, retkillä ja lomamatkoilla. Suurin osa blogini meikkikuvista on otettu Sony A5000 -kameralla, sillä kääntyvä näyttö tekee kuvaamisesta lähestulkoon vaivatonta laadun pysyessä kuitenkin tarpeeksi hyvänä.

Sony A5000 toimii Nikonin järkkärini ohessa minulle vapaa-ajan kamerana, jolla saan taltioitua haluamani hetket nopeasti silloin, kun en jaksa tai ehdi säätää järkkäriä (esim. revontulet tai koirat) tai vastaavasti kun sosiaaliseen mediaan tarkoitetun kuvan valotusolosuhteet eivät ole iPhonellani kuvaamiseen tarpeeksi optimaaliset. Kamerassa on kuitenkin perustallaajalle erinomaiset lähtökohdat ja mahdollisuudet.

Kaikki postauksen kuvat on otettu Sony A5000 -kameralla, kuvaaja Hannamari Rahkonen

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mari Vee
Mari Vee
9 years sitten

Ah miten ihanat reseptit, kiitos!! Näitä pitää kokeilla, koska rakastan kardemummaa. Ja miten kauniit kuvat ja asettelut, olet loistokuvaaja! Itse joskus aikanaan sekoittelin kuorintoja, mutta kun ei ollut hyvää pohjareseptiä, niin jäi sitten ja olen ostanut valmiina. Sokeri on loustava kuorinta-aine ja kun siihen sitten sekoittelee valikoidusti lempituoksujani, joita ovat mm. frankincense-, neroli-, kaneli-, patsuli- ja saksankuusiöljy sekä ylang ylang ja rosmariini jne jne niin voin vaan kuvitella miten ihania kuorintatuotteita saan aikaiseksi. Pidän tällaisesta voimakkaan tuoksuisesta DIY kosmetiikasta erityisesti vartalonhoidossa ja siksi mm Neal’s Yard Remediesin Create Your Own sarjaa odotan tänne Suomeen saapuvaksi jossain vaiheessa (toivotaan että tulee).… Lue lisää..

Tiia
Tiia
9 years sitten

Kiitos taas hienosta jutusta! Malttamattomana odotan, että pääsen testailemaan omia kuorinta sekoituksia. Joskus ois kiva jos vain ehdit, jaksat tai viitsit tehdä jutun DIY kasvonaamioista ja hiuspohjan ja hiusten hoidoista. (Mielestäni jonkun kirjoittamasi jutun naamioista olenkin lukenut, mutta en millään sitä löytänyt… muistelenkohan väärin.) Mitenhän voisi hyödyntää eri viher-ja marjajauheita tms. ihon ulkoisessa hoidossa…. Ja kuten edellä jo kehuttiin, blogisi kuvat ovat kyllä huippulaatua!!

Sanna
Sanna
9 years sitten

Kaunis ja nostalginen <3

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Ole hyvä, on aina kiva lukea näiden kotikosmetiikan reseptienkin tulevan käyttöön 🙂 Jos iho on kuiva, pohjassa voi käyttää 50/50 suhteella neitsytkookosöljyä ja hunajaa. Olen huomannut, että erityisesti seuraavat tuoksuyhdistelmät toimivat ainakin omaan nenääni: rosmariini-sitrukset, rosmariini-minttu, neroli-ylang ylang. Yhdistelen itse sekoituksissani maksimissaan yhtä tai kahta voimakasta tuoksua (rosmariini, laventeli, tea tree, kuusi, frankincense) joidenkin raikkaampien tuoksujen kanssa (minttu, appelsiini, sitruuna, mandariini). Nämä ovat varmasti makukysymyksiä, koska itselläni liian voimakkaat tuoksut epätasapainoittavat 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Voi, ole hyvä 🙂 Toki voin tehdä enemmänkin juttuja näistä DIY-kosmetiikkatuotteista. Pidin vuosi sitten Halo-blogini puolella ihan teemaviikonkin kotikosmetiikkaan liittyen, pääset kurkkaamaan kaikki nuo reseptit alla olevasta linkistä: https://www.lily.fi/avainsanat/diy-kosmetiikka Kiitos todella paljon kauniista sanoistasi kuvieni suhteen, lämmittää mieltäni kovasti 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Kiitos <3

Mari Vee
Mari Vee
9 years sitten

Ihanan raikas look. Pitäisi itsekin kokeilla joskus epämukavuusalueen meikkisävyjä silmille.

Mari Vee
Mari Vee
9 years sitten

Kiitos vinkeistä. Joulun pyhinä aion olla kosmetiikkakemisti. Myös tuo Tiian vastaukseen antamasi linkki teemaviikon juttuihin oli tosi hyvä. Lisäksi on kiva kun tänne on tullut viime aikoina myös paljon ihania ruokareseptejäsi. En ole ehtinyt kokeilla vielä mitään, mutta varmasti aion leivontainspiraation iskiessä kokeilla noita herkkuja myös. Monissa resepteissä käytetään blenderiä. Käykö myös tehosekoitin tai vastaava kun meillä sellainen kenwoodin metallikannuinen tehosekoitin, jolla kyllä tehty pirtelöitä ja kaikenlaista eli sellainen varmaan käy.

Jenni
Jenni
9 years sitten

Minä kanssa rakastan rosmariinia, myös keittiössä 🙂 Hannamarin tuoksuehdotukset kuullostaa hyviltä. Ainakin John Mastersin shampoossa yhdistelmä rosmariini-laventeli on huippu, mutta siinähän on varmaan muitakin tuoksuja. Mutta nuo kaksi ovat nimessä ja ne kyllä hyvin tuoksustakin tunnistaa. Kiitos resptistä – taidan tehdä kaardemummakuorintaa joulusaunaan 🙂

Tiia
Tiia
9 years sitten

Ou jes! Sieltähän ne reseptit löytyikin… yritin etsiä tosiaan Yellow moodin puolelta mut nehän olikin jo noooin “vanhoja” juttuja et löytyivät tuolta 🙂 Menee heti testiin … nyt löytyis kookos-ja hamppuöljyä, mantelijauhoa,msmää ja Puhdistamon viherjauhetta. Eiköhän niistä ensiapunaamion kehittele saunaillan iloksi. Kiitos linkistä! Ja lissää vaan samanlaisa juttuja jos intoa riittää kirjoitella niistä… 😉

Tiina
Tiina
9 years sitten

Upee lista, omat suosikit siellä myös! Milloin teille tulee lisää Kjaer Weissin foundationia ja higlighteria?

Mari Vee
Mari Vee
9 years sitten

Omat suosikiini löytyy listaltakin, mutta miutama suosikki niiden lisäksi. Meikkipohjasuosikkini on sekoitus Iroisien BB-voidetta ja Kjaer Weis meikkipohja. Sen kun levittää siveltimellä, niin saa molempien tuotteiden hyödyt. Itselleni kun aurinkosuoja on tärkeä pigmenttilaikkujen ehkäisemiseksi. Ihana Emmi kertoi tuon vinkin sekoituksesta. Toki Kjaer Weis meikkipohja on täydellinen sellaisenaankin. Meikinpohjustuksessa eclat seerumi on tosiaan ihana. Silkkipuuteri on päivitäisessä käytössä ja on ihan paras puuteri. Kjaer Weis highlighter on ihana ja päivittäin käytössä myös. Poskipunista Kjaer Weis Blossoming samaisen sarjan poskipunasiveltimellä levitettynä kilpailee tasavertaisesti Zuiin Peach ja Mango yhdistelmän kanssa. Ripsareista Kjaer Weis tietty paras ja kestää hikisen jumppatunnin (nimimerkillä hikoilen jumpassa erittäin… Lue lisää..

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Onpa kiva kuulla, että listauksestamme löytyy myös sinun suosikkituotteitasi Tiina. Kjaer Weisin suhteen on ollut pientä toimituskatkoa heidän puoleltaan, sillä sarjan suosio on ollut täällä Suomessa päätähuimaava. Olemme täällä valmiuksissa ilmoittamaan teille välittömästi, kun postipojat kantavat käsiimme nuo NYC:n tuliaiset.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Oli mielenkiintoista ja ihanaa lukea sinun lemikosmetiikkatuotteistasi, kiitos tästä kattavasta listauksesta Mari! Kiitos myös siitä, että ilahdutat meitä säännöllisesti sanoillasi.

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Suosittelen testaamaan, yllättävän piristävää 🙂

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Arvelin heti, että puhuit noista Halon aikaisesta teemaviikosta, koska en ole täällä Yellow moodissa vielä teemaviikkoja ennättänyt toteuttamaan 🙂 Eiköhän uusia DIY-reseptejä tupsahtele tässä alkuvuoden tohinoissa tännekin puolelle.

Milky
Milky
9 years sitten

Zuiin tuotteet ovat aivan ykkösiä! Poskipunat, huulipunat, luomivärit ja kulmakynä ovat niitä, joista tuskin koskaan enää luovun. Kjaer Weisilta olen hankkinut yhden luomivärin ja huulisävytteen. Tykkään niistäkin älyttömästi! Erityisen nautinnollisia ne ovat juhlia ennakoivina iltameikkaushetkinä. 😀 KW:n ripsaria en ole kokeillut, enkä tiedä raaskinkokaan, koska löysin edullisemman ja hullun hyvin toimivan luonnonkosmetikkaripsarin Dizao-merkiltä. Ei ehkä yhtä luksus ulkonäöltään, mutta ei hintakaan ole niin kova. Ja pysyvyys on uskomaton!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Zuii on kyllä kokonaisuutena aivan valloittava sarja, pigmentit ja sävyt ovat erinomaisia. Kiitos Milky listastasi!

Lina
Lina
9 years sitten

Hei, suunnittelen tämän kyseisen kameran ostoa. Osaatko kertoa, onko kamerassa hihna? Entä saako siihen jalustaa? Kiitos kameraesittelystä, monta vastausta miettimiini kysymyksiini sain tästä!

Hannamari Rahkonen
Hannamari Rahkonen
9 years sitten

Hei Lina! Kiva kuulla, että postauksesta on ollut hyötyä. Paketissa ei tule hihnaa ja kameraan saa jalustan. Itselläni on sellainen minijalusta.

Nanna
Nanna
9 years sitten

Hei! Osaatko sanoa mistä kyseisen kameran suljinäänen saa pois?

Jane
Jane
8 years sitten

Hei! Tää oli tosi kiva postaus. Itse oon muutaman kk jo pyöritellyt päässäni kyseistä kameraa. Kiitos tästä postuaksesta! 🙂

joku
joku
7 years sitten

moikka:) olen miettinyt ostavani tuon kameran koska on niin helppo ja kelpo minulle, aloittelijalle:) yksi kysymys onko siinä akku vai patterit?

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.