Reseptit

Vadelmanlehti-smoothie

18.05.2013, Outi Rinne

Vadelmasta voi käyttää muutakin kuin punaiset marjat.
Vadelmanlehti saattaa olla jo vanha yrttiteesekoituksista, mutta nuoret lehdet ovat myös tuoreena oiva lisä villiyrttisalaattiin tai smoothieen. Jos menet vattupuskille juuri nyt, löydät vuoden mehevimmät lehdykät, jotka maistuvat vienosti vadelmalle (kuinkas muuten!). Myöhemmin kesälläkin vadelma työntää jatkuvasti uutta vihreää, mutta kevätkesän neitseelliset lehtiruusukkeet ovat kaikkein pehmeintä naposteltavaa.Vadelmaa voi syystä pitää naisten yrttinä, sillä lehdistä uutettua teetä on vahastaan käytetty mm. loppuraskaudessa tukemaan kohdun valmistautumista synnytykseen (Huom! alkuraskaudessa vadelmanlehtien käyttöä tulee välttää mahdollisen supistelua lisäävän vaikutuksen vuoksi). Vadelmaa on muutenkin käytetty naishormonien tasapainoittajana vähentämään PMS-oireita, turvotusta ja kuukautiskipuja sekä mielialan vaihtelua. Ja muutkin vatsavaivat saattavat helpottua vadelmateetä siemailemalla.Kuten kaikki villiyrtit myös villivadelman lehdet sisältävä huikeasti enemmän ravintoaineita jalostettuun lehtisalaattiin verrattuna. Niinpä kaikkia syötäviä villivihanneksia voi oikeutetusti kutsua mieliyrteiksi. Vadelman lehti mm. sisältää runsaasti C-vitamiinia sekä E, A ja B-ryhmän vitamiineja, joten tuoreet vadelmanlehdet sopivat erinomaisesti esim. kotitekoisten energiajuomien pohjaksi. Lehdistä löytyvät muutkin supernaisen herkut: kalsium, fosfori, kalium, magnesium, rauta, antioksidantit… You name it. Lisäksi lehdissä kirpsakkaasti maistuvat tanniinit auttavat puhdistamaan kehoa sekä sisäisesti että ulkoisesti käytettynä. Ja kaiken lisäksi vadelmat kasvaa rehottavat melkein missä vain ja leviävät riehakkaasti myös kaupunkiympäristössä, joten urbaanin leidinkin on helppoa käydä napsaisemassa pari lehdykkää käsilaukkuunsa.

Aamulla voikin sitten surauttaa unelmaisen smoohtien, johon vadelmanlehtien lisäksi viskataan kirsikoita tai myöhemmin kesällä vadelmia, muutama jääpala sekä hieman hunajaa ja vaniljaa. Nesteytys hoidetaan joko itse tehdyllä tai laadukkaalla valmiilla mantelimaidolla.

Ravinteidensa lisäksi syötävät villiyrit ovat mieliruokaa myös siksi, että niitä kerätessä joutuu väkisinkin nauttimaan ekstra-annoksen happea ja muita luonnon elvyttäviä vaikutuksia.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.