Reseptit

Mieliruokaa: Puolukka-inkiväärisuklaa

03.11.2013, Outi Rinne

 

Sinikka Piippo kirjoittaa kirjassaan Puhdasta Ravintoa (Minerva 2013): “Stressaantuneet, tylsistyneet, järkyttyneet ja masentuneet tarvitsevat kaakaota ja suklaata.” – Miten ihana tapa kiteyttää suklaan moninaiset terveysvaikutukset (joita Piippo tosin luettelee kirjassaan tarkasti useamman sivullisen). Suklaa onkin välttämätöntä polttoainetta monelle kaamoksessa kulkijalle, eikä suotta. Kofeiinin tapaan vaikuttava teobromiini stimuloi sekä mieltä että kehon toimintoja. Kaakaon flavonoidit ja magnesium suojaavat mm. sydäntä ja lukuisat välittäjäaineinakin tunnetut yhdisteet vaikuttavat aivojen mielialaa sääteleviin alueisiin synnyttäen mm. onnellisuuden, jopa rakastuneisuuden tunteita. Kaakao-flow on erityisesti raakasuklaan ystäville tuttu käsite.

 

Monet edellä mainituista tehoaineista ovat herkkiä kuumennukselle, joten raakasuklaassa hyvää tekevät vaikutukset säilyvät parhaiten.

Itselleni raakasuklaa on tosin aiheuttanut ajoittain myös ikäviä sivuvaikutuksia. Lievän koukutuksen lisäksi olen kokenut mm. päänsärkyä, huonoa oloa ja ärtyisyyttä. Koska teobromiini on kahvin tapaan stimulantti, kofeiinijohdannaisille herkät henkilöt saattavat saada oireita. Kaakao on kehoa happamoittavaa ja saattaa konkreettisestikin aiheuttaa polttelua herkkävatsaiselle.

Joskus raakasuklaan aiheuttamat ikävät reaktiot voivat selittyä myös epäpuhtailla tai heikkolaatuisilla tuotteilla. Suklaapataansa kannattaakin valita mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita. Omassa keholaboratoriossani olen todennut selviä eroja eri valmistajien ja kaakaolaatujen välillä. Vaihdettuani raaka-aineet huippulaatuun ikävät tuntemukset ovat pysyneet poissa. Ja kun vielä muistaa pitää mielesssä, että vaikka terveellistä, raakasuklaakin on lopulta kuitenkin herkutteluasia, jolloin kohtuukäyttö auttaa parhaiten nauttimaan hyvää tekevistä vaikutuksista.

Piippo

Kaakaon tapaan lämmitävä, virkistävä ja tulehduksia torjuva inkivääri on kylmänkostean ajan voimakasvi. Kaamoksen karkoitussuklaasta sitä saakin löytyä reilu tujaus. Inkiväärin maku sopii loistavasti myös kynttilän valossa tunnelmointiin villasukat jalassa.

Suklaan joukkoon ripautin lisäksi intian pyhää yrittä tulsia, joka on niin ikään marraskuista aivokoomaa torjuva aines, sillä sen sanotaan parantavan aivojen verenkiertoa, lievittävän erilaisia stressioireita. Tulsi kannattaa siis pitää mielessä joulukiireiden alla.

Makeutukseen suosittelen lämpimästi kokeilemaan kookosnektaria, vaikka se vähän tyyristä ja vaikeasti saatavaa onkin. Maku on pehmeän karamellinen ja kookossokeri nostaa verensokeria hitaasti, toisin kuin hunaja tai ruokosokeri, jolloin säästytään ylimääräiseltä tunteiden tuiskeelta tässäkin kohtaa. Kookosnektarin voi ohjeessa kuitenkin korvata myös agavesiirapilla.

 

 • 125 g kaakaovoita
 • 50 g kaakaomassaa
 • 2 rkl neitsytkookosöljyä
 • 2 rkl kookosnektaria TAI agavesiirappia
 • 1 rkl jauhettua soijalesitiiniä
 • 1 rkl carob-jauhetta
 • 1 rkl raakakaakaojauhetta
 • 11/2 tl jauhettua inkivääriä
 • 1 tl kanelia
 • 1/2 tl jauhettua tulsia
 • 1/8 tl laadukasta suolaa
 • (1 rkl macaa)
 • kuivattuja puolukoita (tai karpaloita)

– Annoksesta tulee 20 reilua tai 40 pientä suklaakonvehtia.

Laita suklaamuottien pohjalle muutama kuivattu puolukka. Sulata kuumavesihauteessa kaakavoi, -massa ja kookosöljy. Vatkaa joukkoon kookosnektari tai agavesiirappi. Nosta kulho vesihauteesta ja vatkaa joukkoon loput ainekset luetellussa järjestyksessä. Kaada suklaa muotteihin. Viimeistele halutessasi kookoslastuilla. Siirrä jääkaappiin tai pakastimeen ja anna suklaan jähmettyä ennenkuin kumota suklaat muoteista. Säilytä jääkaapissa kannellisessa rasiassa. Suklaan voi myös pakastaa.

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sini
Sini
10 years sitten

Heippa! Kerrot, että olet huomannut eroja eri valmistajien ja eri kaakaolaatujen välillä. Mitä valmistajaa/valmistajia ja kaakaolaatu(j)a voisit suositella meille kofeiinijohdannaisherkille?

Outi
Outi
10 years sitten

Itselläni on hyviä kokemuksia sekä Big Tree Farnsin että Puhdistamon kaakaotuotteista. Molemmat käyttävät Criollo-papuja. Kofeiiniherkkyydestä en tiedä, mutta ainakin näiden tuotteiden puhtauteen on kiinnitetty erityistä huomiota.

Outi
Outi
10 years sitten

Typo iski, eli Big Tree Farms 🙂

Sini
Sini
10 years sitten

Kiitoksia vastauksestasi! Täytyypi kokeilla noiden merkkien kaakaotuotteita 🙂

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.