Ystävät, oletteko tekin huomanneet kuinka sohvannurkka on alkanut yhtäkkiä tuntua hyvin houkuttelevalta vaihtoehdolta? Arki tarjoaa tähän aikaan suurella kauhalla inspiroivia haasteita samalla, kun päivät tuntuvat lyhemmiltä kuin aiemmin. Mieleemme saattaa hiipiä ajatus kiireestä ja siitä, ettemme ei sitä nyt oikein ehdi pitää huolta itsestämme. On silti hyvä muistutella itseämme siitä, että loppujen lopuksi istumme ihan itse oman elämämme ohjauspuikoissa. Voimme päättää mihin suuntaan kallistamme ohjaustankoa, pyöritämmekö konetta ympäri hurjin kääntein vai tyydymmekö hetkeksi tasaiseen matkantekoon.
Meillä on ihana ja etuoikeutettu velvollisuus huolehtia myös olemisesta, vaatiihan tasapainoinen arki syntyäkseen sopivassa suhteessa niin välttämättömiä menoja sekä toimia kuin arvokasta vapaa-aikaa. Allekirjoittanut on huomannut kuluneella viikolle miten ihmeelliseltä jo yksi tai kaksi suunnittelematonta arki-iltaa tuntuvat. Ne lataavat akkuja ja saavat luovuuden pulppuamaan. Aina ei tarvitse olla menossa ja se jos mikä on eheyttävää.
Jolien kaamoskeittiössä jatketaan tällä viikolla samalla mutkattomalla sekä yksinkertaisella linjalla kuin viimeksikin. Reseptimme on tällä kertaa niin koukuttava, että suosittelemme valmistamaan kerralla tuplasatsin. Piparminttupatukat ovat pähkinättömiä, viljattomia, maidottomia sekä soijattomia ja ne voi valmistaa myös vegaanisena versiona korvaamalla hunajan kookospalmusokerilla tai stevialla. Itse resepti koostuu kahdesta yksinkertaisesta osasta ja patukat ovat helppo valmistettava myös perheen pienempien kanssa (mikäli pieni raakasuklaasotku ei haittaa).
Ensin valmistetaan vaaleatäytteiset piparminttutangot ja sen jälkeen ne kuorrutetaan raakasuklaalla sekä minttujauheella. Tarvitset reseptin toteuttamiseen leivinpaperia, vatkaimen, kattilan, kulhon ja blenderin. Patukoita voi (ja kannattaa) tehdä valmiiksi pakastimeen, sillä sieltä on helppo napata kiireisen viikon sumassa herkkupala kahvikupillisen kanssa nautittavaksi.
Piparminttu-suklaapatukat, 8 kpl
Piparminttutangot:
2 rkl hunajaa tai kookospalmusokeria
1/2 tl aitoa vaniljajauhetta
15 tippaa piparminttuöljyä
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa raaka-aineet tasaiseksi taikinaksi vatkaimella. Jaa taikina kahdesaan osaan ja muotoile palat noin 1-1,5 cm paksuisiksi tangoiksi. Laita valmiit piparminttutangot pakastimeen raakasuklaakuorrutteen valmistuksen ajaksi.
Suklaakuorrutus:
1,75 dl kaakaovoita sulatettuna
1/2 dl hunajaa tai kookospalmusokeria
2 rkl raakakaakaojauhetta tai tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl aitoa vaniljaa
5 tippaa piparminttuöljyä
minttujauhetta
Raasta kaakaovoi ja sulata se juoksevaksi vesihauteessa. Mittaa blenderinkannuun sulatettu kaakaovoi, hunaja, kaakaojauhe, vanilja sekä minttutipat ja blendaa seosta pienimmällä teholla puolen minuutin ajan.
Kaada raakasuklaamassa mahdollisimman pieneen ja laakeaan astiaan, jossa on helppo kastaa piparminttupatukat. Patukat vaativat kaksi tai kolme raakasuklaakerrosta. Voit kastaa piparminttutangot raakasuklaamassassa perunansurvimella, jolloin vältyt turhalta käsien sotkemiselta. Lisää pirteän vihreä minttujauhe patukoiden päälle vasta kolmannen raakasuklaakerroksen jälkeen. Anna patukoiden jähmettyä hetki jääkaapissa ennen nauttimista. Patukat säilyvät hyvänä noin viisi päivää jääkaapissa ja useamman kuukauden pakastimessa.
Tänä viikonloppuna rauhoitumme hyvin mielin sohviemme nurkkaan, käperrymme viltin alle, luemme, katselemme hyviä leffoja, käymme ulkona jos mieli tekee, toivotamme letkeän tunnelman peremmälle ja laulamme ruhtinaallisen oodin olemisen keveydelle sekä valinnanvapaudelle. Emme suunnittele töitä, laadi to do -listoja keskeneräisen remontin suhteen tai rehki muissakaan arjen velvollisuuksissa. Olemme ilman vaatimuksia (ja syömme suklaapatukoita mielin määrin).
Time you enjoy wasting is not wasted time. (Marthe Troly-Curtin)
Kuvat Hannamari Rahkonen
Aaaaa!!! Jo toinen ihanuus mitä VOIN syödä!!! Upeaa, kiitos! Tästä hirvittävästä taudista kun selviydyn niin tämä menee ehdottomasti kokeiluun. Nam!
Mahtavaa kuulla, uskon että ihastut näihin ikihyviksi!