Hiukset

Ekokampaaja vastaa – 10 kysymystä hiustenhoidosta luonnonkosmetiikalla

17.05.2022, Jolie

Luonnonkosmetiikan hiusviidakossa on tänä päivänä hyvin kattava tarjonta monenlaisia tuotteita.

Saamme teiltä asiakkailtamme säännöllisesti kysymyksiä hiustenhoitoon ja parhaisiin luonnonkosmetiikan hiustuotteisiin liittyen.

Päätimme kasata kysytyimmät kysymykset yhteen ja kysyä niistä alan asiantuntijoilta. Tiivistimme tähän juttuun kattavasti kaiken ajankohtaisen hiustenhoidosta luonnonkosmetiikalla.

Kysymyksiin vastasivat ekokampaaja ja kasvivärikouluttaja Hanna Jalkanen sekä ekokampaamo Huili tilan omistaja ja ekokampaaja Tiina Talvensaari.

1. Miten luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteet ja kasvivärit eroavat synteettisistä hiustenhoitotuotteista ja hiusväreistä?

Tuotteiden sisältämät raaka-aineet ovat suurin eroavaisuus luonnonkosmetiikan ja synteettisen kosmetiikan hiustuotteissa. Toisin kuin synteettisessä kosmetiikassa, luonnonkosmetiikassa suositaan mahdollisimman luonnollisia raaka-aineita.

”Luonnonkosmetiikan voi tunnistaa sertifikaateista, mutta on myös olemassa laadukkaita luonnonkosmetiikan tuotteita ilman sertifiointia. Niissä suosittelen kiinnittämään huomiota tuotteessa käytettyihin raaka-aineisiin”, Hanna Jalkanen kertoo.

”Sertifioitu luonnonkosmetiikka on läpäissyt kyseisen sertifikaatin kriteerit, jolloin voit olla varma, että vältyt viherpesulta eli virheelliseltä informaatiolta” Tiina Talvensaari sanoo.

Jokaisella luonnonkosmetiikan sertifikaatilla on omat kriteerinsä, joten kannattaa tutustua sertifiointitahoihin syvemmin. Lisää sertifioinnista voit lukea täältä.

Kasvivärillä ja synteettisellä eli hapetevärillä on hyvin erilaiset kiinnitysmekanismit hiusten rakenteeseen. Hapetevärjäyksen pH on korkeampi kuin kasvivärjäyksen. Emäksisemmän pH:n myötä hapetevärjäyksessä vapautuu enemmän happea, minkä vuoksi hiuksille aiheutuu happivaurioita.

Hapetevärin pigmentti pureutuu syvemmälle hiukseen, suoraan kuitukerrokseen saakka, kun taas kasvivärin pigmentti kiinnittyy hiusten pintakerrokseen. Kasvivärjäys ei siis vaurioita hiusten rakennetta ja on siksi huomattavasti hellävaraisempi värjäysmuoto.

2. Mikä on curly girl -metodi ja miten sitä noudatetaan oikeaoppisesti?

Curly Girl -metodin tarkoituksena on korostaa ja hoitaa hiusten omaa laineikkuutta sekä luonnonkiharaa. Metodi tuo hiusten kiharuuden ja taipuisuuden kauniisti esille.
Metodia voi noudattaa itselleen sopivalla tavalla: hyvillä tuotevalinnoilla ja perusjutuilla pääsee pitkälle. Tuotteita ja toimintamalleja on paljon erilaisia, joista jokainen löytää itselleen ja omalle hiukselleen parhaimman tavan toimia.

”Omat luonnonmukaiset vinkkini metodiin löydät “Hemmottele hiuksiasi luonnollisemmin” -e-oppaastani. Oppaasta löydät myös hiuksia hellivän merilevähoidon ohjeen, joka on erinomainen luonnonkiharoille”, Hanna vinkkaa.

Voit lukea ohjeita curly girl -metodiin myös tästä Jolien blogipostauksesta.

3. Jos hiuspohja ja hiuslaatu ovat keskenään erilaisia, miten shampoo ja hoitoaine tulisi valita?

Yleisesti ottaen shampoo valitaan aina hiuspohjan mukaan, ja hoitoaine pituuksien ja latvojen kunnon mukaan. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon kokonaisuus ja pohtia, mikä ravitsee sekä hiuspohjaa että latvaa parhaiten.

Usein käy niin, että latvojen hoitoon kiinnitetään enemmän huomiota kuin hiuspohjaan. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hiusten hyvinvointi lähtee hiuspohjasta.

Jos hiuspohjasi tarpeet ovat erilaiset kuin muun ihon tarpeet, kannattaa pohtia, johtuuko se väärästä shampoovalinnasta tai esimerkiksi liian tiheästi pesutahdista. Näitä asioita muuttamalla hiuspohjan voi saada parempaan tasapainoon.

Jos sopivien tuotteiden valinta tuntuu vaikealta, kannattaa konsultoida ammattilaista, joka osaa suositella oikeat tuotteet juuri sinun hiuksillesi.

4. Millä tavoin kuivaa hiusta hoidetaan?

Hiuksen kuivuudelle voi olla erilaisia syitä. Johtuuko kuivuus käsittelyistä vai hiusten luontaisesta rakenteesta? Myös ruokavalio tai esimerkiksi vitamiinipuutokset voivat näkyä hiusten kuivuutena.

Kuivuuden hoitamisessa tarpeeksi hoitavat tuotteet ovat avainasemassa.

”Voidemaiset hiuksiin jätettävät hoitoaineet sekä muotoilutuotteet ovat kuivalle hiukselle parhaimpia”, Tiina vinkkaa.

Valitse mieluummin luonnonkosmetiikan luontaisia kalvonmuodostajia silikonipohjaisten hoitoaineiden sijaan.

”Rakennevaurioituneille latvoille sopivat hyvin proteiinipohjaiset ja korjaavat tuotteet, kun taas esimerkiksi sähköisille ja luonnontaipuisille hiuksille voi riittää kosteuttavat hoidot”, Hanna neuvoo.

5. Onko luonnonkosmetiikassa tehokkaita hiustenmuotoilutuotteita?

Kyllä! Luonnonkosmetiikkamarkkinat ovat kehittyneet huimasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nykyään on saatavilla useita sarjoja, joista löytyy hiustenhoitotuotteiden lisäksi myös erinomaisia muotoilutuotteita.

”Luonnonkosmetiikassa kaikki markkinoilla olevat raaka-aineet eivät ole sallittuja, joten täysin synteettisten muotoilutuotteiden kaltaisia tuotteita ei ole kuitenkaan mahdollista valmistaa”, Tiina huomauttaa.

Loistavia luonnonkosmetiikan muotoilutuotteita on kuitenkin markkinoilla paljon. Kestävän kampauksen rakentaminen lähtee pohjan rakentamisesta. Kiinnitä huomiota niihin muotoilutuotteisiin, joita käytät föönauksen tai rautojen kanssa. Kun ne ovat kunnossa, saat toivottua rakennetta hiuksillesi ja kampauksesta tulee kestävä.

Joliesta löydät esimerkiksi Less is Moren, John Masters Organicsin ja Four Reasons Naturen kehuttuja luonnonkosmetiikan muotoilutuotteita, joilla rakennat sekä kampauksen pohjan että viimeistelet pidon ja kiillon.

6. Millainen on hyvä hiustenhoitorutiini normaaleille hiuksille?

Jos hiuspohja ja latvat ovat yleisesti ottaen kunnossa, voit käyttää hyvin yksinkertaista ”pese ja pidä” -rutiinia.

Huolellinen pesu omalle hiuspohjalle sopivalla shampoolla ja kevyt pyyhekuivaus ennen hoitoaineen laittoa. Kevyt pyyhekuivaus auttaa siihen, ettei hoitoaine laimene hiuksen pinnassa olevasta liiallisesta vedestä. Kun hoitoaine on saanut vaikuttaa oikean ajan, huuhtele hiukset viileällä vedellä. Kuivaa hiukset lempeästi pyyhkeellä ja sen jälkeen harjaa hyvällä harjalla, joka sopii hiuslaadullesi.

Mikäli pituudet ja latvat sitä vaativat, voit ennen pyyhekuivausta levittää pienen määrän hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Hiusten tyviosa kannattaa jättää ilman hoitoainetta.

Joskus hiustenhoidossa vähemmän on enemmän. Varastoon ei tarvitse hankkia suurta tuotevalikoimaa, vaan perustuotteet riittävät. Niitä voi satunnaisesti täydentää tehohoidoilla ja naamioilla.

”Itse pidän hiustenpesussa shampoopohjaisista paloista ja peruskosteuttavista hoitoaineista. Erityisesti puolipitkissä ja pitkissä hiuksissa suosittelen laittamaan kausiluontoisesti latvoille tehohoitonaamion tai kuorimaan hiuspohjaa esimerkiksi savipesulla. Savipesu on tehokas keino latvan tuotekertymän puhdistukseen”, Hanna vinkkaa.

7. Mitkä ovat parhaat vinkit hiusten kasvatukseen? Onko jokin tuote erityisen hyvä kasvatuksen tueksi?

Hiusten kasvattamiseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on suuressa roolissa hiusten hyvinvoinnissa ja tätä kautta hiusten kasvamisessa.
Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu laadukkaasta ja monipuolisesta ravinnosta ja riittävästä nesteytyksestä. Myös fyysisen kunnon ylläpitäminen sekä mielenrauha ovat tärkeässä osassa.

Tuotteiden osalta kannattaa pitää huolta siitä, että ne ovat omalle hiuspohjalle sekä hiukselle sopivia.

Muutama hyvä täsmävinkki hiusten kasvattamiseen:

  • Panosta laadukkaisiin hoitoaineisiin ja hiuspohjan hyvinvointiin. Tukkeutunut hiuspohja voi pahimmillaan vahingoittaa hiusten luonnollista kasvua.
  • Suojaa hiukset saunassa ja vältä lämpörasitusta.
  • Mene vain kuivilla hiuksilla nukkumaan.
  • Hanki hyvä harja selvitykseen.
  • Suojaa hiuksesi auringolta ja pakkaselta.
  • Käy säännöllisesti kampaajalla. Jos värjäät hiuksia, valitse mahdollisimman hellävarainen värjäysmuoto.
  • Helli latvoja tehohoitonaamiolla, jotta latvat pysyvät hyväkuntoisina. Esimerkiksi Bruns Products NR22 -hiusnaamio on todellinen helmi kasvatusprojektille.
  • Vältä hiusta takuttavia sotkunutturoita.

8. Mistä hilseily johtuu ja miten sitä hoidetaan?

Hilseily voi johtua esimerkiksi hiuspohjan kuivuudesta, tulehdustilasta tai ihosairaudesta.

Hiuspohjan kuivuus on usein ulkoisista tekijöistä johtuvaa. Vuodenajat vaikuttavat ihon hyvinvointiin. Esimerkiksi talvella pakkanen ja lämmityksen aiheuttama kuiva sisäilma kuivattavat hiuspohjaa.

Tulehdustilassa ihosolukko uusiutuu kiihtyvää tahtia, ja tämän seurauksena muodostuu hilsettä. Hilse on toisiinsa kiinnittyneitä ihon sarveiskerroksen soluja.

Hilseilyn syynä voi olla myös atooppinen ihottuma tai psoriaasi.

Tärkeintä olisi tunnistaa oma ihotyyppi ja hilseilyn syy, jotta hilseilyä voi hoitaa oikein. Sopivilla tuotteilla ja pesuvälillä on myös merkitystä.

Savipesu on erityisen tehokas hilseilyn poistaja. Myös erilaisilla hiuspohjaa kuorivilla shampoilla ja hoidoilla voidaan parantaa tilannetta. Jos hilseily johtuu kuivuudesta, kannattaa hiusten pesuväliä harventaa ja käyttää sulfaatitonta shampoota.

9. Kuinka rasvoittuvaa hiusta ja hiuspohjaa kannattaa hoitaa? Millainen on hyvä pesuväli?

Kannattaa jälleen tarkastella omaa ihotyyppiä, sillä sopiva pesuväli riippuu siitä. Esimerkiksi ekseema ja psoriasis saattavat vaatia jokapäiväistä pesua tehokkailla ja puhdistavilla shampoilla.

Joskus hiusten rasvoittuminen taas johtuu siitä, että hiuspohja on totutettu liian tiheään pesuväliin. Jos ihoa suojaavaa talia hangataan jatkuvasti pois liian pesevillä tuotteilla, talin tuotanto voi kiihtyä ja se aiheuttaa jokapäiväisen pesukierteen.

”Jos et tiedä omaa hiuspohjatyyppiäsi, suosittelen sinulle “Luonnonhoidot hiuspohjan hellimiseen” -e-opastani”, Hanna vinkkaa.

Hyvä shampoo on ehdottoman tärkeässä roolissa rasvoittuvan hiuspohjan hoidossa. Liian hoitavat ja kosteuttavat tuotteet kannattaa karsia pois. Jos hiusten pituudet ja latvat kaipaavat kosteutusta, käytä hoitotuotteita vain pituuksille ja latvoille, ei tyveen.

Öljy liikkuu suorassa hiuksessa helpommin, joten hennot ja suorat hiukset rasvoittuvat selkeämmin. Hyvä vinkki on varoa hiuspohjan ylimääräistä koskettelua ja haromista, mikä saa öljyn liikkumaan hiuksissa. Hiusten kiinni pitäminen voi myös auttaa. Halutessaan voi käyttää luonnonkosmetiikan kuivashampoota, kunhan sillä ei tukita hiuspohjaa liikaa.

”Itse käytän välillä minikreppiä, jotta saan hiuksille volyymiä ja pesuväliä pidemmäksi”, Hanna kertoo.

”Kun käytössä on laadukkaat hiustenhoitotuotteet, pesuväli voi olla sellainen mikä itsestä tuntuu parhaimmalta”, Tiina neuvoo.

10. Miten värjättyjä hiuksia kannattaa hoitaa luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteilla?

Tuotteet kannattaa valita sen mukaan, millainen värjäys hiuksissa on.

Jos hiukset on värjätty kasviväreillä, niille sopivat tavalliset luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteet.

”Kun hiukset ovat kasvivärjätyt ja käytössä on luonnonkosmetiikkaa, muuta ei juurikaan tarvitse miettiä. Kasviväri pysyy hiuksessa hyvin, vaikka käytössä olisi esimerkiksi pesevämpi shampoo”, Tiina kertoo.

Vaalennetut hiukset vaativat hieman hoitavampia ja korjaavampia tuotteita. Luonnonkosmetiikasta löytyy rakennevaurioituneille hiuksille omat hoitotuotteet, joita kannattaa ehdottomasti käyttää. Rakennevaurioitunut hius vaatii enemmän hoitoa ja huolenpitoa.

Jokaisen meistä hiukset ja niiden rakenne ovat uniikkeja. Siksi hoitotuotevalinnoissa kannattaa huomioida myös hiusten paksuus ja pituus.

Kiitos Hannalle ja Tiinalle asiantuntevista vastauksista!

Hannan löydät somesta nimellä @ecohairhanna sekä nettisivuilta www.ecohairhanna.com, jossa on e-oppaita hiustenhoitoon luonnonkosmetiikalla, konsultointivinkkejä ja virtuaalikampaamo.

Tiinan löydät hurmaavasta ekokampaamo Huili tilasta Töölöstä, aivan Jolie Shop & Span läheltä. Huili tila on myös Instagramissa @huilitila.

Kurkkaa Jolien laaja valikoima luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteita ja valitse parhaat tuotteet itsellesi ekokampaajien vinkeillä.

Kuvat: Four Reasons, Hanna Jalkanen ja Tiina Talvensaari

Ilmoitukset kommenteista
Ilmoita
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Haluaisitko 10 % alennuksen ensimmäiseen tilaukseesi?

Tilaa uutiskirjeemme.

Saat sähköpostiisi parhaimmat edut, upeimmat uutuudet ja kauneusinspiraatiota. Voit perua tilauksen milloin haluat.

Olet poistamassa lahjatuotetta ostoskoristasi. Jos jatkat, se poistetaan pysyvästi.