Yellowmood

Keskitalven marjaunelma

09.01.2014, Hannamari Rahkonen

gluteenitonkakku_glutenfreecake_rawcake_raakakakku_yellowmood108

Nyt on raakakakkukausi korkattu uudessa kodissa, edellisestä kerrasta olikin vierähtänyt hyvä tovi! Näemmä sitä oppii arvostamaan niinkin yksinkertaista asiaa kuin pakastin, kun joutuu elämään rapiat neljä kuukautta ilman. Keittiössä ei ole edelleenkään vesipistettä ja betonitasotkin saavat vielä kuivahtaa muutamia viikkoja ennen kuin päästään varsinaisiin viimeistelypuuhiin, mutta en ole antanut tällaisten pikkuseikkojen häiritä hulluja keittiökokeilujani.

Sain korkata tämän pähkinättömän marjakakun mitä parhaimmassa seurassa, kun yhdeksän ajan luokallani ollut ystäväni Sanna piipahti kylään ensimmäistä kertaa sitten vuosien. Asuimme lapsina samoilla kulmilla ja miltei vuosikymmenen ajan me pyöräilimme yhdessä kouluun sitä yhtä ja samaa reittiä. Niillä reiteillä naurettiin hassuja juttuja ja pysähdyttiin itkemään yhdessä elämän kolhukkaita kohtia.

Viimeisimmästä pyöräilykerrasta on aikaa, joten päätimme vähän verestää muistoja, tällä kertaa hiihtämällä. Ihan vielä ei suksille asti päästy, mutta ensi viikolla ehkä. Katsotaan pääsenkö eteenpäin, sen tiedän että opettajasta tämä ei ainakaan ole kiinni 🙂

gluteenitonkakku_glutenfreecake_rawcake_raakakakku_yellowmood106

Keskitalven prinsessakakku, 10-12 hengelle

gluteeniton, maidoton, munaton, vegaaninen

Kookoskeksipohja

5 dl kookoshiutaleita

0,5 dl hunajaa tai kookospalmunektaria

4-5 rkl tuorepuristettua sitruunamehua

Mittaa ainekset suoraan blenderiin. Käytän kakkujen ja muiden raakaruokien valmistamiseen pääasiassa Vitamixia. Vitamix on sekä tehojensa että tampperin ansiosta todella mahtava laite varsinkien paksujen taikinoiden kanssa. Tässä ohjeessa tampperi on erittäin tarpeellinen, jotta pohjasta saadaan pyöritettyä tiivis ja sileä taikina. Jos tykkää enemmän pohjasta, jossa on rakennetta, voit vain sekoittaa ainekset käsipelillä tasaiseksi taikinaksi. Ihan miten tykkäät!

Vuoraa 20 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele taikinapallo tasaisesti pohjalle, iso lusikka on tähän oiva apuväline.

Marja-kookostäyte

4 dl hapatettua kookosjogurttia (myös kookoskerma käy)

3 dl pakastemansikoita

3 rkl Belvoirin seljankukkamehua

1,5 dl sulatettua neitsytkookosöljyä

0,5 dl hunajaa tai kookospalmunektaria

0,75 dl kookoshiutaleita

2 rkl psylliumin siemeniä

1 rkl Weledan granaattiomenöljyä

1 rkl lesitiinijauhetta

1 tl laadukasta suolaa

Toimi kuten pohjankin kanssa ja mittaa kaikki ainekset blenderinkannuun. Jos sinulla ei ole tampperia käytössä niin suosittelen kasaamaan ainekset blenderiin järjestyksessä kosteimmasta kuivimpaan, jotta blenderi lähtisi “vetämään” taikinaa mahdollisimman tasaisesti. Levitä valmis täyte pohjan päälle ja tömäytä vuokaa muutaman kerran pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat lähtevät pois. Laita kakku pakastimeen reiluksi tunniksi, tämän jälkeen kakun voi laittaa jääkaappiin, jossa se säilyy hyvänmakuisena kahdesta kolmeen päivää.

gluteenitonkakku_glutenfreecake_rawcake_raakakakku_yellowmood107

Muutama sananen täytteen erikoisuuksista, seljankukkamehusta ja granaattiomenaöljystä. Seljankukassa on todella suloisen kukkainen häivähdys kesää ja se korostaa hienostuneesti mansikan makua. Granaattiomenaöljy on puolestaan mehukkaan ja puhtaan marjainen, eli mitä mainioin kumppani tällaiselle mansikkakermakakulle.

 

avatar
5 Kommentteja
0 Vastauksia kommentteihin
0 Seuraajia
 
Reagoiduin kommentti
Kuumin kommentti
3 Comment authors
HannaHannamari RahkonenSanna Recent comment authors
  Ilmoitukset kommenteista  
uusimmat vanhimmat eniten ääniä
Ilmoita
Sanna
Vieras
Sanna

Ihana resepti mutta pieni huomautus: kakku ei ole vegaaninen sisältämänsä hunajan vuoksi. Sanatarkasti tulkiten vegaaninen ruoka ei sisällä mitään eläinperäistä.

Hannamari Rahkonen
Vieras
Hannamari Rahkonen

Luulin mielessäni kirjoittaneeni reseptiin hunajaa/kookospalmunektaria, mutta enpäs ollutkaan. Minulla on käynyt tässä pieni kömmähdys asian ilmaisemisessa, pahoitteluni. Kiitos tarkkanäköisyydestäsi, korjaan asian tekstiin! 🙂

Hanna
Vieras
Hanna

Ihanan kuuloinen resepti, aion kokeilla tätä. Haluaisin kysyä mansikoiden määrästä, onko mitta jäisille vai sulatetuille marjoille? Määrässä on iso ero, kun sulatetut menevät niin paljon pienempään tilaan. Lisäksi olen kokematon psylliumin käytössä, joten kysyn eroaako psylliumin kuoret (psyllium husks) annostelultaan ohjeessa mainituista siemenistä?

Hannamari Rahkonen
Vieras
Hannamari Rahkonen

Hei Hanna! Mansikoiden mitta on jäisille mansikoille. Tarkoitin psylliumin siemenillä nimenomaan noita kuoria, ettei joku laita vahingossa samaa määrää jauheena 🙂

Hanna
Vieras
Hanna

Kiitos, hyvää tuli! Mansikoita laitoin sitten lopulta 2-3 kertaisen määrän jotta sain makua ja väriä kakkuun 🙂

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10%-alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.