Toimitus

Runebergin tortut ilman uunia

05.02.2019, Maria Lönnqvist

Runebergin torttu

Helmikuinen kalenteri kertoo, että on aika juhlia kansallisrunoilijaa. Kauppojen ja kahviloiden vitriinit ovat täynnä kuuluisaa suomalaisten suosikkileivosta. Energisen raakaleipurimme Maria Lönnqvistin keittiössä klassikkoleivonnainen muuntuu terveysherkuksi. Marian versiossa on tuttu mantelin maku, mutta tiukan taikinan sijaan herkku sisältää pehmeän ja kardemummaisen sitruunalla höystetyn täytteen. Raakaleipuri jakaa innoissaan ohjeensa kaikille, joita kiinnostaa hyvinvointia ajatellen suunniteltu vaihtoehto ilman valkoista sokeria, maitoa ja viljoja. Askartele modernin Fredrikan Runebergin tortut vaikka viikonlopun brunssipöytään.

TARVIKKEET

Tehosekoitin (ja monitoimikone) sekä nuolija

Desimittasarja, raastin, veitsi, haarukka

Leivinpaperia, kaulin

Runebergin torttu 2 Runebergin torttu 2

LEIVOS (4-8 kpl)

200g kuivattuja luomuviikunoita

1.5 dl manteleita

Ripaus ruususuolaa

Jauha mantelit jauheeksi tai käytä valmista mantelijauhoa. Aja viikunat vahvalla tehosekoittimella tai monitoimikoneella taikinaksi. Yhdistä mantelijauho sekä viikunataikina ja lisää ripaus suolaa.

Muovaa taikina tasaiseksi ja laita se kahden leivinpaperin väliin. Kauli taikinasta tasareunainen neliö. Leikkaa taikina 4-8 osaan riippuen siitä, minkä kokoisia leivoksia haluat. Leikkaa kaikista päädyistä pois pienet osat pohjaa varten. Rullaa suuret osat sylinterin muotoisiksi ja painele sormilla päädyt kiinni. Leikkaa pienistä neliöistä ympyrät ja painele ne sormilla rullien pohjaksi.

Laita leivokset pakkaseen täytteen valmistuksen ajaksi.

Runebergin torttu 4

TÄYTE

4.0 dl liotettuja cashewpähkinöitä

1.0 dl luomuhunajaa

2 luomusitruunan kuori & mehu

2 tl kardemummaa

1 tl luomuappelsiinin kuorta

Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sileäksi kreemiksi. Lusikoi täyte leivosten sisään ja laita leivokset takaisin pakastimeen puolukkasoseen valmistuksen ajaksi.

PUOLUKKASOSE

1.0 dl puolukoita huoneenlämpöisinä

2 tuoretta taatelia

Kanelia, kardemummaa

Poista tuoreista taateleista kivet ja soseuta kaikki ainekset haarukalla soseeksi. Lusikoi sose leivosten päälle.

Maria Lönnqvist on raakaleivonnan huippuammattilainen, joka on pitänyt suosittuja raakaruokakursseja ympäri Suomen, valmistanut tilauksesta tuhansia raakakakkuja, pitänyt raakaruokakahvilaa Helsingin Senaatintorin kupeessa, matkustellut maailmalla ruokakulttuurien perässä, kirjoittanut raakaleivonnasta kauniin kirjan ja esiintynyt monissa tv-ohjelmissa. Glorian Ruoka & Viini on valinnut Marian vuoden 2014 valopilkuksi.

Kuvat: Maria Lönnqvist

avatar
  Ilmoitukset kommenteista  
Ilmoita

Tilaa Jolien uutiskirje

Saat 10 % alennuskoodin heti sähköpostiisi!

Back to top

Sivustomme käyttää evästeitä tai vastaavaa teknologiaa erilaisten toimintojen toteuttamiseen, asiakkaan tunnistamiseen, personointiin sekä analytiikkaan ja markkinoinnin kohdentamiseen. Voit lukea tarkemmin evästekäytännöstämme Tietosuojaselosteestamme. Jatkamalla sivustomme käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön.