Elämää (on) homealtistuksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan kanssa
20.03.2015, Hannamari Rahkonen
Tapani vastaisesti haluan tänään pitää lempeän hyvinvointipaasauksen, itselleni ja teille. Elämässä mikään ei ole itsestäänselvyys. Tämä on tullut itselleni harvinaisen selväksi varsinkin terveyden, tai oikeammin sen romuttumisen vuoksi.
Niille, jotka eivät ehkä ole seurailleet blogiani alkuajoistani saakka, voin kertoa tiivistetysti, että takavuosien krooninen migreeni vei minut jo 18-vuotiaana sängyn pohjalle pahimmillaan 18 päiväksi kuukaudessa, kunnes löysin 20-vuotiaana avun ruokavaliosta. Kroonistunut migreenini parantui parissa kuukaudessa ja nykyään migreeni muistuttelee itsestään ainoastaan kuukausittaisten hormonimuutosten aikana, jos silloinkaan.
Kaikista pahimmat asiat liittyvät kuitenkin neljään eri aikuisiälläni tapahtuneeseen homealtistukseen, jotka romuttivat terveyteni samalla voimalla kuin moukarilla lyötäisiin posliinikippo rikki. Pari vuotta sitten sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan, luultavimmin aiempien homealtistusten vuoksi.
Asiat voisivat aina olla pahemminkin, mutta näin nuoreksi ihmiseksi olen ehtinyt saada osakseni aikamoisen vuorellisen terveyshaasteita. Joskus mietin kuinka rampa olisinkaan nyt, jos en olisi tehnyt mitään terveyteni eteen, vaan olisin istuskellut sohvalla. Ei sillä, että näyttäisin ulkoisesti kovin sutjakalta vieläkään, mutta en edes uskalla kuvitella minkälainen olotilani ja ulkomuotoni olisi, jos olisin vain hyväksynyt hiljaa kohtaloni. Omasta terveydestä huolehtiminen on asia, jonka suhteen ei saisi olla milloinkaan saamaton.
Sairaudet ovat antaneet minulle enemmän perspektiiviä kuin mikään muu – monetkaan arkiset vastoinkäymiset eivät enää hetkauta, kun on menettänyt itsestään jotain olennaista. Ovatko kaikki lopullisia menetyksiä, sitä en vielä tiedä. Vaikka toipumisvauhtini on ollut hidas, eteenpäin mennään. Kiitollisuus siitä mitä elämässäni jo on, tekee minut todella iloiseksi. Luin jostain, että kiitollisuus on kateuden vastakohta – kun olet kiitollinen, et vertaa omaa elämääsi muiden elämään, siihen mitä heillä on ja mitä sinulla ei ole. Minulla ei ehkä ole optimaalisinta terveyttä tai ulkoisesti kiinteää kroppaa juuri nyt, mutta minulla on tahdonvoimaa ja toimintakyky, jota voin harjoittaa koko ajan paremmaksi. Minulla on maailman paras miniperhe, rakkautta täynnä oleva koti ja kourallinen läheisiä.
Näin käy, kun aamu-uninen herää aamutreeneihin. Onneksi housut olivat oikeinpäin.
Aina ei ole helppoa olla rakentava itseään kohtaan, vaan joukkoon mahtuu niitäkin päiviä, jolloin mietin tosissani, etteikö mikään riitä. Tunnen itsesääliä ja tekisi mieli harmitella kaikille miten surkea tuuri minulla on ollut, ymmärtäkää nyt raukkaa! Noina hetkinä haluaisin myös huutaa ihan koko maailmalle, että ettekö tajua miten paljon minä yritän.
Näin nuorena ihmisenä sitä toden totta haluaisi olla elämänsä vedossa – jaksaa ilman järkyttävää ponnistelua. Mutta noina surkeina päivinä muistutan itseäni siitä, että on minun käsissäni keräänkö ja liimaanko minä yhteen tuon moukarilla särjetyn posliinikipon sirpaleet. Kukaan ei liiku, ajattele, nuku, syö tai toimi minun puolestani. Ajattelen terveydestäni huolehtimisen etuoikeutena; minun ei pidä, vaan minä saan huolehtia itse itsestäni.
Asioilla on aina puolensa, myös tällaisilla nopeasti ajateltuna negatiivisillakin. Juuri nämä henkilökohtaiset terveyskoettelemukseni ovat saaneet minut kiinnostumaan hyvinvoinnista ja terveellisestä ruoasta. Jos ajattelen vielä pidemmälle, voin todeta tekeväni nykyistä työtäni täysin sairastumisieni ansiosta. Perustin migreeniaikoina hyvinvointiblogin, joka kasvoi vuosien mittaan tähän pisteeseen, jossa toimin nykyään Jolien kauneustoimittajana, vapaana valokuvaajana, bloggaajana sekä tapahtumissa toimivan Super-Pirtelöbaarin toisena osapuolena. En voisi toivoa enempää juuri tässä elämäntilanteessa.
Se mikä ei vie eteenpäin, saa jäädä pois – olipa kyse mentaalisista, henkisistä tai fyysistä esteistä. Tiedän, että tästä posliinikiposta ei tule välttämättä enää yhtä ehyttä kuin se on joskus ollut, mutta lähelle voin päästä uusien särmien kera.
Onnistuminen on sitä, että nousee kaatumisen jälkeen.
Onnistuminen on sitä, että nouset vaikka olisit kaatunut lukemattomia kertoja. Tässä pelissä kirjaa pidetään kaatumisten sijaan ylösnousuista – ja ystävät, minusta on kasvanut jo aika hyvä ylösnousija.
Ihana teksti, kiitos että jaoit tätä rohkaisua muillekin! Mulla on migreeni, joka nykyään vaivaa vai noin pari kertaa vuodessa, ja keliakia, jonka kanssa pitää vain elää. Kehoni ei ole vahvin mahdollinen, vaan monenlaisia kolhuja löytyy. Kohtaan usein ihmisiä jotka kauhistelevat että onpa sulla sairauksia. SIlti, raahaudun aamuisin astangajoogaan monta kertaa viikossa (vaikka en olekaan aamuihminen) ja nautin siitä että keho jaksaa, elämä kantaa. On pakko kuunnella itseään, tsempata itseään ja myös muistaa olla armollinen niinä päivinä kun ei vain jaksa. Olen koettanut kääntää nämä haasteet positiiviseksi! Keliakiadiagnoosin jälkeen tutustuin raakaruokaan ja aloin ensimmäistä kerran tutustua enemmän ravintoon ja siihen mitä… Lue lisää..
Tämä on yksi niistä tarinoista joissa käy hyvin ilmi se, että kolikolla on Aina toinen puoli. Joku vaikea kokemus vie kohti hyvää, jos vaan ymmärtää katsoa. Aina. Mistä muusta voikaan puhua koskettavasti kuin jostain mistä on itsellä kokemus ja auttaa toisia sen jälkeen. Rakastakaa niitä vaikeuksia, ne on parhaita opettajia.
Kommenttisi on todella sydämellinen, kiitos Tiina. Ihana kuulla, että ymmärrät ja tiedät mistä puhuin, se merkitsee minulle paljon. Sairauksista ei tarvitse tehdä mörköjä, vaan niistäkin on hyvä puhua joskus ääneen – sehän on ainakin itselleni asian hyväksymistä ja prosessointia. Kaikkea hyvää kevääseesi, voi hyvin <3
No se on juuri näin kuten sanoit! On tärkeää pitää silmät ja aistit avoinna vastoinkäymisten aiheuttamille hyville lieveilmiöille, sillä niitä on taatusti jokaisessa tarinassa. Kiitos todella kauniisti kirjoitetuista sanoista, joista huokuu suuri sisäinen viisautesi. Nautinnollista kevättä ja iloa J.e! <3
Kiitos tästä tekstistä! Itse sairastan lastenreumaa, olen sairastanut 2,5-vuotiaasta asti. Nyt olen 22-vuotias. Koettelemuksia on ollut, ja välillä olen ajatellut ettei jaksa tai surenut oloani, mutta ehkä jopa armollisesti olen aina elänyt sairauteni kanssa, joten en edes tiedä täysin mitä on olla täysin “terve”. Vaikka terveyshän on täysin kokijan oma tunne itsestään. Esim. Liikuntavammainen voi olla mielestään terve verrattuna syöpäsairaaseen:) Raskainta on ehkä ollut muiden ihmisten ymmärtämättömyys sairauden kanssa elämisestä, sekä oma turhautuneisuus kun ei voi “kontrolloida” kehoaan. Olen kokenut elämässä aika paljon kipua, viettänyt sairaslajaksoja, kestänyt 30leikkausta ja en edes tiedä kuinka monta muuta operaatiota. Paha tulehdus on kuormittanut… Lue lisää..